Veliki Petak

tachno tako,,,ali to ,,,je onaj sushtinski momenat cele njegove misije,,,koja zavrshava onako kako je zavrshila,,,
Ja licno verujem da je Hristova misija izuzetno kompaktna stoga se ne moze defragmentisati na tri zadnja dana jer svi ti dogadjju bili u podjednako vaznoj funkciji spasenju.
Naime,Isus je u petak sebe prineo na zrtvu i svojom krvlju omogucio pokrivanje greha citave ljudske populacije od prvog coveka do zadnjeg koji ce ziveti sve do Njegovog drugog dolaska i to jedino u smislu da se vise ne trebaju prinositi krvne zrtve...ono sto stoji do coveka jeste to da tu zrtvu prihvati verom u Hrista drzeci Njegove zapovesti.
U toku subote je Isus pokazao jos jednom da ne samo u toku Njegovog zivota vec da je u toku subote pocivao i svom grobu i pored toga sto Mu to nije bilo potrebno jer je mogao vaskrsnuti odmah,istog dana.
Ujedno je vaskrsnucem U PRVI DAN nedelje,dakle ne u drugom ili trecem je ujedno pokazao da je subotni pocinak zavrsio UPRAVO VEOMA RANO U PRVI DAN SEDMICE s cime je ujedno,osim sto je u konacnom smislu pobedio smrt - svojim primerom je pokazao da za hriscane zaista i dalje ostaje subotni pocinak u skladu sa Bozjim ( Njegovim ) zapovestima.

Clip_3.jpg

Ja licno verujem da je Hristova misija izuzetno kompaktna stoga se ne moze defragmentisati na tri zadnja dana jer svi ti dogadjju bili u podjednako vaznoj funkciji spasenju.
Naime,Isus je u petak sebe prineo na zrtvu i svojom krvlju omogucio pokrivanje greha citave ljudske populacije od prvog coveka do zadnjeg koji ce ziveti sve do Njegovog drugog dolaska i to jedino u smislu da se vise ne trebaju prinositi krvne zrtve...ono sto stoji do coveka jeste to da tu zrtvu prihvati verom u Hrista drzeci Njegove zapovesti.
U toku subote je Isus pokazao jos jednom da ne samo u toku Njegovog zivota vec da je u toku subote pocivao i svom grobu i pored toga sto Mu to nije bilo potrebno jer je mogao vaskrsnuti odmah,istog dana.
Ujedno je vaskrsnucem U PRVI DAN nedelje,dakle ne u drugom ili trecem je ujedno pokazao da je subotni pocinak zavrsio UPRAVO VEOMA RANO U PRVI DAN SEDMICE s cime je ujedno,osim sto je u konacnom smislu pobedio smrt - svojim primerom je pokazao da za hriscane zaista i dalje ostaje subotni pocinak u skladu sa Bozjim ( Njegovim ) zapovestima.
Imate fascinantnu sposobnost da sve svedete na subotu.

Велики петак и фарбање јаја у Светој царској српској лаври Хиландару

Традиција налаже да се јаја фарбају искључиво у црвеној боји без икаквих налепница.

Светлописи из претходних година, аутора монаха Милутина Хиландараца.

Pogledajte prilog 1716246
Да погодим, извор је Курир ?
Овде нема ништа о фарбању јаја
https://www.hilandar.org/

Јеси ти сигурна да је то свежа вест и да се односи баш на велики петак.
Монаси Хиландара ништа не једу и ништа не пију на велики петак. Нема Литургије, нема причешћа. Не видим како се у такав манастирски типик уклапа фарбање јаја.

Да погодим, извор је Курир ?
Овде нема ништа о фарбању јаја
https://www.hilandar.org/

Јеси ти сигурна да је то свежа вест и да се односи баш на велики петак.
Монаси Хиландара ништа не једу и ништа не пију на велики петак. Нема Литургије, нема причешћа. Не видим како се у такав манастирски типик уклапа фарбање јаја.

IMG_4830.png

На самом сајту СПЦ постоји врло мало текстова о фарбању јаја (уопште, не говорим о Хиландару).
На званичном сајту Хиландара не постоји (не само ове године) већ ни један текст о фарбању јаја.

У сусрет најрадоснијем хришћанском празнику​

23. Април 2011 - 14:32
Домаћица васкршња јаја боји на Велики Петак, дан када се, због успомене на страшни догађај Христовог старадања, ништа друго не ради. Шарању јаја, као и сваком другом послу, приступа се са побожношћу, молитвом и љубављу.
(Дакле ово је народни обичај али као што смо читали у неком крају је Велики Петак у неком неки други дан. Није свугде исти дан). Више села, више обичаја.
Поводом предстојећег великог празника - Васкрса, који се, поред осталог, обиљежава и фарбањем јаја, што нарочито весели дјецу, обишли смо сестринство манастира Светог Луке у Жупи никшићкој. Вриједне руке сестара, већ током Велике Недјеље, прионуле су да офарбају и ишарају васкршња јаја, која ће на празник Васкрсења Господа Исуса Христа, као благослов бити дијељена бројним гостима Манастира.
http://arhiva.spc.rs/sr/u_susret_najradosnijem_hriscanskom_prazniku.html
А овако се ради у манастиру (конкретно овом манастиру). Од понедељка страсне седмице па закључно са четвртком, јер има велики број јаја (неки манастири направе и по 100-200 па и више јаја за празнике).
Неки мањи манастир има другачији типик, у сваком случају број богослужења за велики петак није мали, а пошто се тада трпезарија не користи јер се тада не једе, монасима је лакше да раде данима пре тога када могу боље да испланирају и да имају више снаге уз редовне обавезе које раде (нпр кувар уз редовне обавезе прави и васкршња јаја па му евентуално помажу и још неки зависно од тога колико се јаја кува и фарба).
Рачунам да би макар један текст на сајту СПЦ или званичном сајту Хиландара требао да нешто напише о фарбању јаја у Хиландару али такав текст на жалост још увек не постоји.

Sveti Teofan Zatvornik Mnogo je naroda izašlo na doček Gospodu koji je svečano, kao car, ulazio u Jerusalim. Ko tada nije klicao: Osana Sinu Davidovom! No, prošlo je samo četiri dana i taj isti narod je tim istim jezicima vikao raspni ga raspni.

На самом сајту СПЦ постоји врло мало текстова о фарбању јаја (уопште, не говорим о Хиландару).
На званичном сајту Хиландара не постоји (не само ове године) већ ни један текст о фарбању јаја.

(Дакле ово је народни обичај али као што смо читали у неком крају је Велики Петак у неком неки други дан. Није свугде исти дан). Више села, више обичаја.

http://arhiva.spc.rs/sr/u_susret_najradosnijem_hriscanskom_prazniku.html
А овако се ради у манастиру (конкретно овом манастиру). Од понедељка страсне седмице па закључно са четвртком, јер има велики број јаја (неки манастири направе и по 100-200 па и више јаја за празнике).
Неки мањи манастир има другачији типик, у сваком случају број богослужења за велики петак није мали, а пошто се тада трпезарија не користи јер се тада не једе, монасима је лакше да раде данима пре тога када могу боље да испланирају и да имају више снаге уз редовне обавезе које раде (нпр кувар уз редовне обавезе прави и васкршња јаја па му евентуално помажу и још неки зависно од тога колико се јаја кува и фарба).
Рачунам да би макар један текст на сајту СПЦ или званичном сајту Хиландара требао да нешто напише о фарбању јаја у Хиландару али такав текст на жалост још увек не постоји.

Možda jer je farbanje jaja priprema za vaskrs ?
Realno nije zločin ofarbati jaka od četvrtka do subote

Bitna je čista duša i biti uistinu dobar čovek

I oni danas farbaju

Dobro ali kad pogledas bolje, farbaju ih neki pomocnici ili iskusenici, ne bas monasi.

Evo sa istog sajta video kako u Zografu farbaju jaja na Veliki cetvrtak bas sami monasi.

Screenshot 2025-04-19 at 00-35-36 Традиција фарбања јаја на Светој Гори Атонској Традиција фар...png
https://www.facebook.com/PrijateljiManastiraHilandara/videos/традиција-фарбања-јаја-на-светој-гори-атонској/2539999819588560/

U svakom slucaju, da, treba raditi po osecaju ili navici, sto rece @Сале , ali bas zato meni je neshvatljivo da na taj dan farbam jaja samo zato sto je "slobodan" ili sto nema sta drugo da se radi, vec ovako kako mi porodicna tradicija nalaze, jedna iz grada, jedna sa sela, i obe su radile isto.
Nina ovo je rimokatolicki krst tj. raspece.

Oni veruju u 4 rane Isusove, dok pravoslavni u 5, pa bi na obe noge stajao ekser i bile bi ispruzene.

Imate fascinantnu sposobnost da sve svedete na subotu.
Ne svodim ja nista vec ukazujem na notornu istinu koj se jasno vidi u Svetom Pismu stoga ukoliko imas neke konkretne primedbe na te moje navode onda izvoli,pokusaj me demantirati ali ISKLJUCIVO Biblijskim argumentima...
ALI...
...ukoliko argumente nemas onda se zali Isusu zasto je uopste dao 4-tu Bozju zapovest pre svega Adamu blagoslovivsi i posvetivsi SEDMI DAN u raju i zasto je ispostovao dok je imao ljudsko telo,u toku Njegovog ovozemaljskog zivota,u toku Njegove smrti ALI I SVOJIM VASKRSENJEM.

Poslednja izmena:
Baš tako. Subota i kult Elen Vajt.
Hajdemo papisto konacno zatvoriti ovo pitanje- iznesi dokaze da sam u svojim navodima uopster pomenuo EGW ili priznaj da si debela papska lazovcina.
...naravno,ukoliko das takve dokaze onda ce svima biti jasno da takva lazovcina nisi ti nego da sam to ja nakon cega cu ja to sam ovde priznati i ujedno cu ti se izviniti.
Evo,nek ti ovo bude izazov pre svega tebi ali i tvojim verskim pajtasima.
Izvoli.

Poslednja izmena:
profesionalni subotar. :D
Hriscane iz Svetog Pisma niko nikad nije nazivo subotarima isto kao sto tako nisu nazivale ni vernike u vreme SZ-ta stoga je jasno da je i taj papski naziv jos jedna verska novotrija vaseg jedinog, zemljskog poglavara iz vatikana jer drugog ocito nemate...
...ovo je utoliko vise bitno sto su prvi hriscani bili verni jevreji koji su prihvtili zrtvu Isusa Hrista.

Poslednja izmena:
Ali ako bi razmišljali logički , na taj petak se nista ne radi ,
Ljudi braco,zasto ste dozvolili da vas papa vara ?
Ko vam daje za pravo da RADNI DAN u toku sedmice proglasavate neradnim i tako otvoreno i drsko osporavate stvaralacko delo naseg Gospoda na ovu planetu ???????
Da li bi ondašnji subotari radili u subotu i to je pitanje .
Ne postoje ondasnji subotari jer vernike niko nikada u Svetom Pismu nije nazivao subotarima ili jos preciznije,u vreme SZ-ta isto kao i u vreme NZ-ta su nosili ime / kvalifikaciju BOZJI NAROD s tim sto su vernike u NZ pagani nazvali hriscanima i ovi su taj naziv jednostvno prihvatili,nisu se ljutili.
Inace,sto god bilo i kakve su god prilike bile na zemlji,subota je iz pocetka bila i zuvek ce ostati SEDMI DAN kada je nakon stvarnja Bog pocinuo i ujedno BLAGOSLOVIO i POSVETIO JEDINO TAJ DAN da bi ljudi imali konkretne benefite ukoliko taj dan svetkuju.

Poslednja izmena:
Ko vam daje za pravo da RADNI DAN u toku sedmice proglasavate neradnim
Ne postoje ondasnji subotari jer vernike niko nikada u Svetom Pismu nije nazivao subotarima
Па управо ти потенцираш на том називу оваквим ставом стављајући суботу испред Господа Исуса Христа и Његове жртве. Зар није логично да се тако називају они који стављају суботу изнад дана страдања Сина Божијег?

Па управо ти потенцираш на том називу оваквим ставом стављајући суботу испред Господа Исуса Христа и Његове жртве. Зар није логично да се тако називају они који стављају суботу изнад дана страдања Сина Божијег?
Zasto lazes papski slugo,daj navedi gde sam ja to izdigao / stavio bilo koju Bozju zapovest ili generlno zakona iznad Zakonodavca ili priznaj da lazes,svesno ili nesvesno.
Izvoli.

Ne svodim ja nista vec ukazujem na notornu istinu koj se jasno vidi u Svetom Pismu stoga ukoliko imas neke konkretne primedbe na te moje navode onda izvoli,pokusaj me demantirati ali ISKLJUCIVO Biblijskim argumentima...
ALI...
...ukoliko argumente nemas onda se zali Isusu zasto je uopste dao 4-tu Bozju zapovest pre svega Adamu blagoslovivsi i posvetivsi SEDMI DAN u raju i zasto je ispostovao dok je imao ljudsko telo,u toku Njegovog ovozemaljskog zivota,u toku Njegove smrti ALI I SVOJIM VASKRSENJEM.
Зато што је старозавјетна субота праслика управо тог Христовог почивања у гробу на Велику суботу.

"Јер као у првом стварању света, свако дело учинивши Бог, и на крају најважније, у шести дан саздавши човека, у седми почину од свих дела својих, и освети га, назвавши га Субота, јер оно значи одмор." (Синаксар на Велику суботу).

Hajdemo papisto konacno zatvoriti ovo pitanje- iznesi dokaze da sam u svojim navodima uopster pomenuo EGW ili priznaj da si debela papska lazovcina.
...naravno,ukoliko das takve dokaze onda ce svima biti jasno da takva lazovcina nisi ti nego da sam to ja nakon cega cu ja to sam ovde priznati i ujedno cu ti se izviniti.
Evo,nek ti ovo bude izazov pre svega tebi ali i tvojim verskim pajtasima.
Izvoli.
Отворено и јасно си на форуму исповиједио да је она Божји гласник.

Зато што је старозавјетна субота праслика управо тог Христовог почивања у гробу на Велику суботу.
Hzzjde mi onda pojsni koj je simbolika bila u tome sto je Bog pocinuo u toku sedmog dan nakon stvranjaa i ujedno blagoslovio i posvetio sedmi dan JOS PRE PADA U GREH ???
NA STA JE KONKRETNO SIMBOLIZIRAO TAJ BOZJI POCINAK I ZA KOG SED ODNOSILO TO POSVECENJE I BLAGOSILJNJE SUBOTE
Jel bi po tebi Hristos opet trebo da se zrtvuje ukoliko Adam i Eva nisu sagresili ? :mazi:
"Јер као у првом стварању света, свако дело учинивши Бог, и на крају најважније, у шести дан саздавши човека, у седми почину од свих дела својих, и освети га, назвавши га Субота, јер оно значи одмор." (Синаксар на Велику суботу).

Отворено и јасно си на форуму исповиједио да је она Божји гласник.
Naravno da jesam i ponavljam,kada sam TO sporio,jel citas ti sta j pisem ili si onako pljuckas red radi ?

Hzzjde mi onda pojsni koj je simbolika bila u tome sto je Bog pocinuo u toku sedmog dan nakon stvranjaa i ujedno blagoslovio i posvetio sedmi dan JOS PRE PADA U GREH ???
NA STA JE KONKRETNO SIMBOLIZIRAO TAJ BOZJI POCINAK I ZA KOG SED ODNOSILO TO POSVECENJE I BLAGOSILJNJE SUBOTE
Jel bi po tebi Hristos opet trebo da se zrtvuje ukoliko Adam i Eva nisu sagresili ? :mazi:

Naravno da jesam i ponavljam,kada sam TO sporio,jel citas ti sta j pisem ili si onako pljuckas red radi ?
Симболика је у томе да разумијеш Христову смрт и васкрсење као ново стварање. Као што је Бог починуо у суботу кад је завршио стварање свијета тако је и Христос починуо у суботу и као што је Бог отпочео стварање свијета у недељу тако се и васкрсење као ново стварање одиграло у недељу.

Симболика је у томе да разумијеш Христову смрт и васкрсење као ново стварање.

Као што је Бог починуо у суботу кад је завршио стварање свијета тако је и Христос починуо у суботу и као што је Бог отпочео стварање свијета у недељу тако се и васкрсење као ново стварање одиграло у недељу.
Nisi me razumeo ili to namerno radis ?
DALI JE ISUS TREBAO DOCI UKOLIKO ADAM I EVA NISI SAGRESILI ?
Molim jasnog i preciznog odgovora i nakon toga U SVETLU TOG ODGOVORA da mi pojsnis sta je za Adama i Evu simbolizirao Bozji pocink u raju pre njihovog pada u greh ?????????????? :mazi:

Back