Velika Srbija

Smešno dobar thread OP!

Velika Srbija kao zamisao je sasvim u redu, samo ne bi je ja zvao Velika Srbija, već samo Srbija. Naša država je trebala prirodno da prati ujedinjenje Italije i Nemačke, kada je bio Bosansko-Hercegovački ustanak 1875 i Srpsko-Turski ratovi narednih godina, dolazili su Garbaldijevi dobrovoljci da pomažu srpskoj vojsci. Nacionalisti širom Evrope čekali su i nas sa nekim oduševljenjem da isteramo Turke i ujedinimo svoje zemlje i zajedno učestvujemo u izgradnji Evrope sa ostalim silama. Mi smo kao svakodnevne budale i glupaci, i tu šansu proćerdali i onda se čudimo zašto nas popreku gledaju sa Zapada. Gledaju na popreko jer smo licemeri i nedosledni običnim prirodnim pojavama za prostor na kome se nalazimo. Ovo o čemu ja pričam nema tu bratstva i jedinstva sa Evropom, već to je takmičarski duh među državama na ovom kontinentu, to kod nas je retkost.

Velika srbija je bio jugoslovenski projekat u kome bi hrvati i slovenci našli oslobodjenje i privremen federalni satatus , dok ne bi sazreli uslovi da ih svet prizna kao drzave .
Jer nikad ih niko ne bi prvo priznao za samostalne drzave , prvo zbog pritiska austrougarske i italije , drugo jer se nisu borili za sopstveno oslobodjenje .
U tom projektu samo su srbi žrtve .
Treba li da se napiše i slovima tačka .
Nema to veze sa time, to je neko tvoje gledište što nije stvarnost. Problem jer loša integracija katoličanstva i protestantizma u okvire srpske državne ideje još od srednjeg veka.

Pa krenilo je ka plemenita ideja(oslobađanje svog naroda i zemlje od Turaka), a završilo ili se pokušalo ovako završit:
1200px-Greater_Serbia_in_Yugoslavia.png
Ја сам питао шта ти подразумеваш под тим.Ово ти је Шешељево, који чак и у време када је то пропагирао није представљао главно опредељење српског ни народа ни интелектуалаца.Тако да те позивам да погледаш постављена видеа Огњена Карановића да не би упадао у заблуду.

A, da su Srbi napravili svoju etničku državu kada im je nuđeno po londonskom paktu, a da su ostavili malu Sloveniju, o potencijalno još manju Hrvatsku Italijanima, Germanima i Mađarima da čerupaju? Šta misliš o tome.
Ja recimo mislim da je najveća greška što to nije urađeno, nego se išlo da se oslobode "braća" .
Volite citirat DAI pa u tom spisu piše kako smo vas ne samo primili kad su vas Bugari porazili nego smo vas na kraju i osvetili tako šta smo ih potukli i vama omogućili da se vratite na vječita ognjišta. Jel i to bila naša greška?

Ili kad ste prodorom Osmanlija naselili krajinu pa kad smo se nakon par stotina godina riješili turaka na poklon od vas dobijemo da je taj kraj sad Srbija. Jel i to bila naša greška kad smo vas primili u svoju kuću?

A "bratski" ste nam išli vratit za te dvi usluge šta vidimo i po nekim planovima vaših vladara, političara i njihove svite iz 19. st.

potukli i vama omogućili da se vratite na vječita ognjišta.
Nije Hrvatska omogućila to nego srpski knez Časlav.

Jel i to bila naša greška kad smo vas primili u svoju kuću?
Nikakvi Hrvati nisu primali Srbe u svoju kuću?

A "bratski" ste nam išli vratit za te dvi usluge šta vidimo i po nekim planovima vaših vladara, političara i njihove svite iz 19. st.
Kako su ti planovi ugrozili Hrvate i Hrvatsku?

Pa za zapadni dio Bugarske, uz granicu (dobrim djelom ono što je dobila posle Prvog svjetskog rata). Ne znam otkud ta ideja da Srbija želi jugoistok Bugarske.

Ralog je bio samo izgovor, kojim pritom još nije ni bio opravdan, a ni takav dovoljan za okupaciju i masakre nad civilima.

Kakve onda to ima veze sa velikom Srbijom.
Ok ne znam detaljno o svakom ratu u koji ste ušli, a i spomenuh dva puta da ne mislim kako su Bugari ili ostali okolo vas bili nešto manje pohlepni po pitanju teritorija.

Nije ubojstvo Ferdinands sigurno razlog za maskr nad vašim civilima, al to su stvari o kojima triba razmišljat prije nego pivučeš okidač. A šta se tiče masakra civila nešto slično u vašoj režiji su osjetili Albanci koju godinu ranije.

Ma rat sa NATO savezom je samo spomenut i za ovu temu nije toliko bitan osim ka brojka ratova i sukoba u kojima ste sudjelovali. A ona je kad pogledaš vaših zadnjih 200 god poprilično velika

A teško će me neko uvjerit da ste baš u svakom od njih imali pozitivnu ulogu ili razlog za sudjelovanje. Ili da ste se u svakom branili kako se često zna pročitat.

Nije Hrvatska omogućila to nego srpski knez Časlav.

Nikakvi Hrvati nisu primali Srbe u svoju kuću?

Kako su ti planovi ugrozili Hrvate i Hrvatsku?
U DAI piše Hrvati sad nisam pri laptopu pa ću posli izvuć citat.

Ti stvarno oćeš reć da prodorom Osmanlija Srbi nisu naselili područje krajine koja je naseljena Hrvatima od dolaska na ove prostore?

Ozbiljno me pitaš kako su planovi o Velikoj Srbiji ugrozili nas Hrvate? I šta da čovik sad odgovori na ovo.. :roll:

PS pročitaj pozorno moj uvodni post pa možda vidiš kako su planovi o VS ugrozili Hrvate jer tamo imaš dosta toga šta govori baš o tome.

Volite citirat DAI pa u tom spisu piše kako smo vas ne samo primili kad su vas Bugari porazili nego smo vas na kraju i osvetili tako šta smo ih potukli i vama omogućili da se vratite na vječita ognjišta. Jel i to bila naša greška?

Ili kad ste prodorom Osmanlija naselili krajinu pa kad smo se nakon par stotina godina riješili turaka na poklon od vas dobijemo da je taj kraj sad Srbija. Jel i to bila naša greška kad smo vas primili u svoju kuću?

Da da..kako da ne :D

Mi vas oslobodili, a vi posle napravili NDH.
Zločine nad kojima se su i Nemci zgražavali.

U DAI piše Hrvati sad nisam pri laptopu pa ću posli izvuć citat.

Ti stvarno oćeš reć da prodorom Osmanlija Srbi nisu naselili područje krajine koja je naseljena Hrvatima od dolaska na ove prostore?

Ozbiljno me pitaš kako su planovi o Velikoj Srbiji ugrozili nas Hrvate? I šta da čovik sad odgovori na ovo.. :roll:

PS pročitaj pozorno moj uvodni post pa možda vidiš kako su planovi o VS ugrozili Hrvate jer tamo imaš dosta toga šta govori baš o tome.
Ne, on ti hoće reći da su Hrvati većim delom otišli iz tih krajeva i ostavili ih nebranjenima, tada Hrvatska nije bila nezavisna pa nam vi niste ni mogli dati ili odizeti bilo šta.
Srbi su smatrani boljom opcijom u borbi protiv Turaka, i čuvanju granica.

Pričaš kao da su Srbi došli iz Tunguzije, a ne sa Vrbasa i sa one strane Cetine, BiH itd.

al to su stvari o kojima triba razmišljat prije nego pivučeš okidač.
Pa nije Srbija povukla taj okidač.

Jesu naselili, ali to nije bio odgovor. Odgovor je da ih nikakvi Hrvati nisu primili. Nisu oni bili nikakav faktor prilikom srpskog naseljavanja.

Pa ozbiljno. Kakvi srpski planovi su ugrozili Hrvate u 19. stoljeću?

Srbija izlazi iz dva teška i krvava Balkanska rata. Imaš li ideju tko bi tuberane i rahitičavce iz Mlade Bosne nahuškao i dao im nešto oružja da izvrše atentat u Sarajevu i tako daju povoda za I SR.
Misliš li da su se oni sami "dosjetili" toga...nisu
Jesu naselili, ali to nije bio odgovor. Odgovor je da ih nikakvi Hrvati nisu primili. Nisu oni bili nikakav faktor prilikom srpskog naseljavanja.
Ja nisam upoznat sa nikakvim naseljavanjem Srba. Riječ je o pravoslavnim Vlasima koje Osmanlije dovode na osvojene Hrvatske teritorije kao martoloze..koji za njih odrađuju određene graničarske poslove. Nisu plaćeni za to nego se namiruju...pljačkom.

Da da..kako da ne :D

Mi vas oslobodili, a vi posle napravili NDH.
Zločine nad kojima se su i Nemci zgražavali.
Ne znam koji prijevod DAI-a koristite, al ono šta je meni poznato o tom slučaju ide ovako:

"Tada se Zaharije uplaši te pobjegne u Hrvatsku, a Bugari su poslali poruku »županima« da oni trebaju doći k njima I primiti Časlava (Tzeesthlabos) za svoga kneza pa prisegom su ih prevarili i odveli čak do prvog sela, odmah svezali te ušli u Srbiju, i uzeli sa sobom sveukupan narod i stare i mlade, i odveli su ih u Bugarsku, a samo neki su pobjegli i otišli u Hrvatsku i zemlja ostade pusta. Zatim, u to vrijeme ti isti Bugari pod Algobotourom uđoše u Hrvatsku ratovati i tamo su oni svi bili pobijeni od Hrvata. Sedam godina kasnije Tzeesthlabos je pobjegao od Bugara sa još četvoricom i ušli su u Srbiju iz Preslava (Presthlabon) i našli su u zemlji ne više nego samo 50 ljudi, bez žena ili djece, koji su preživljavali lovom."

Šta se tiče Osmanlija to šta ste došli na nenaseljeni prostor ne daje vam pravo da ga sutra svojatate u suprotnom nemate onda šta kukat oko Kosova jer to je u principu ista priča. Vaša vjekovna zemlja koju su kroz godine naselili Albanci i postali većina, a svejedno se ne želite odreć tog komada zemlje. A mi bi tribali Knina ili Banovine iako su to isto naše povijesne zemlje i sve ono šta je vama Kosovo(pogotovo tu nama ciljam na kninsku krajinu). Ne ide to tako.

Šta se tiče NDH sve sam napisa šta mislim o toj tvorevini i njihovim zločinima nad vašim narodom. Tu ni s moje strane nema milimetra opravdanja kili razumijevanja za logore, a pogotovo za zločine nad dicom i ženama. Ako se već tilo riješit "srpsko pitanje" u HR tj. NDH bilo je sigurno i drugih načina koji bi isključivali bilo kakva klanja i pogotovo iživljavanje nad civilima. Al kao simpatizer partizanskog pokreta u to vrime i obzirom da je dio familije bia na toj strani lakše gledam na taj period naše povijesti za koji smatram da nam je daleko najveća mrlja i sramota. Kraj priče.

Nego mene zanima kako simpatizeri četničkog pokreta gledaju na to da su ti isti četnici surađivali s jednom takvom bagrom koja je nanila tolika zla vašem narodu. Zar ih to ne čini izdajnicima u neku(svaku) ruku?

Ko se prvi dosjetio nije ni bitno. Želja je bitna. Uglavnom Srbija (vlada i rukovodstvo) sa tim nema nikakve veze.

Ja nisam upoznat sa nikakvim naseljavanjem Srba
To sa čime si ti upoznat nema pretjerano veze sa onim što se zapravo zbilo.

"Serbs from modern-day Serbia and Bosnia-Herzegovina started actively migrating to Croatia at a time when the Habsburg monarchy was engaged in a series of wars against the Ottoman Empire. Several migration waves happened after 1538, when the Emperor Ferdinand I granted them the right to settle on the territory of the Military Frontier. In exchange for land and exemption from taxation, they had to conduct military service and participate in the protection of the border. They populated the Dalmatian Hinterland, Lika, Kordun, Banovina, Slavonia, and western Syrmia."
https://en.wikipedia.org/wiki/Serbs_of_Croatia

Pa ozbiljno. Kakvi srpski planovi su ugrozili Hrvate u 19. stoljeću?

Na prva dva pitanja sam odgovoria u prošlom postu forumašu SZ pa da se ne ponavljam..

Velikosrpski planovi u 19. st. nisu dirketno naštetili Hrvatskoj jer nisu ni mogli pošto ste u tom trenutku bili okupirani drugim ratovima i širenjem teritorija suprotno od nas. Šta ne znači da već onda u tim planovima nije bila uključeno i širenje na zapad i prisvajanje Hr tetritorija.

Već sam u drugom postu pisa o djelu Načertanije u kojem se jasno vidi koji su bili planovi vašeg vodstva u 19.st. iako je inicijalna namjera bila zaista drugačija. Samo tu prvotnu ideju su donili Poljaci i njihov general, a vaši su na osnovu njegove/njihove prvotne zamisli donili malo drugačiji plan koji je bia sve samo ne pogodan za nas. Pročitaj i sam ja mislim da su članci na wiki realno napisani i ako se ne varam vaši su tako da sam gleda da čitam šta objektivnije štivo. Ako neko ima neka druga saznanja neka me(njih) demantira.

S tim da i vaš prvi rat s Bugarima 1885. pomalo daje naslutit kako će odlaskom Turaka taj "nebrisani prostor" postat plijen za tamošnje narode jer će se gladat kako prisvojit šta više teritorija, a isto tako na koji način šta više toga uskratit susjednim zemljama(ne kažem da su vaše susjedne zemlje bile nešto bolje po tom pitanju, al za ovu prigodu bavim se vama jer nama problem nisu bili ni Bugari, ni Albanci, ni Grci, ni Rumunji pa ni Crnogorci uspros nekim neslaganjima s njima).
Rat je izbio zbog bugarskog kršenja sporazuma a ne zbog teritorijalnog širenja Srbije. U svakom slučaju greška i nepotrebno.

Nakon tog prvog okršaja s Bugarima za dio zemlje koji nije nikad bia dio Srbije(istočna Rumelija), a koliko mi poznato tamo nema ni odveć srpskog stanovništva vi ste skrenili s onog prvotnog cilja Velike Srbije o stvaranju svoje zemlje na ostacima Dušanova carstva na kojeg ste polagali svoje povijesno pravo po začetnicima velikosrpske ideje. Zanimljivo za primjetit kako osim Konavla ostatak Hrvatskr pa ni vama vječita čežnja Dubrovnik nisu u tom carstvu šta nije bia nikakav problem da se provtna zamisao proširi na nas i naše zemlje.
Ako misliš na devedesete Srbija nije priznavala RSK iako jeste pomagala (slično kako je HR pomagala Herceg-Bosnu iako nije priznavala njeno postojanje).
RSK je jednostrano proglasila pripajanje SRJ. To je tipičan primer etničkog separatizma poput onog u Karabahu i slično.

Što se tiče BiH Srbi su više od Bošnjaka prihvatili mirovnih planova koji garantuju teritorijalni integritet i nezavisnost BiH. Toliko o velikoj Srbiji u Bosni...

Nakon drugog Balkanskog rata u kojem su vam pomoć protiv Bugara dale još neke zemlje kreće opet podijela osvojenog teritorija ovaj put na uštrb poraženih Bugara, al očito ni to nije bilo dovoljno da zadovoljite svoje apetite pa nakon toga tražite druga rješenja. Kako ste tu stranu svita već pomalo teritorijalno iscrpili okrećete se na zapad i tamo tražite nove komade zemlje.
Prve ideje širenja Srbije u 19. veku i jesu upravo ka zapadu, tj. ka Bosni u kojoj su Srbi tada činili preko 44% stanovništva. Vraćanje na Dušanovo carstvo nikad nije bila ozbiljna ideja pola tih teritorija i tada u 14. veku su bile nesrpske a kamoli u 19. veku

Odluka pada na BiH pa tako nažalost kreće i prvi svj. rat nakon kojeg je manje više sve poznato jer ni tad niste bili zadovoljni šta se nudilo u Londonu 1915. pa ste prihvaćanjem prve Jugoslavije samo nastavili širit velikosrpsku ideju svojatajući sebi praktički sve do Kvarnera i okolice Zagreba te stavljajući se na uzvišeno misto u odnosu na nas i ostale južnoslavenske narode. Upravo radi toga i kreće omalovažavanje nas ka naroda te obezvrijeđivanje naše povijesti, a sve kako bi sebi na taj način dali opravdanje za nove ratove i otimanje tuđih svetih zemalja(da se malo korisitim vašom retorikom).
Niko ništa nije oteo u Jugoslaviji, međutim jeste postojala ideja jugoslovenske nacije, tj. novog naroda slično kako su nastali Italijani i Nemci ali je 20. vek već bilo kasno za takav projekat, sredina 19. bila je zadnji voz za takve ideje...

Ovo je Moljevićeva ideja Srbija koja nije igrala nikakvu ozbiljnu ulogu u srpskoj politici.

Sad pogledajte i sami di ste bili prije ulaska u sve ove ratove početkom prošlog stoljeća i vidite di ste sad po pitanju teritorije, stanja u narodu, mišljenja okolnih zemlja u vezi vas i razmislite malo jel vridilo svega toga. Da dodam kako je veliku zaslugu za sve ovo imalo to selektivno i proizvoljno tumačenje povijesti koje se u potpunosti preslikava i na ovom forumu na šta nekima već duže vrimena pokušavam skrenit pozornost. Pa ako je nama NDH bila škola nek vama to bude VS.

Gomila grešaka iz 20. veka definitivno.

Velika Srbija je samo jedna u nizu velikodržavnih ideja, uglavnom su je zagovarale marginalne ličnosti poput Šešelja. Sama velikosrpska zavera je prenapumpana, posebno u dnevnopolitičke svrhe:

https://forum.krstarica.com/threads/fenomen-velikosrpske-zavere.762493/

Srbija izlazi iz dva teška i krvava Balkanska rata. Imaš li ideju tko bi tuberane i rahitičavce iz Mlade Bosne nahuškao i dao im nešto oružja da izvrše atentat u Sarajevu i tako daju povoda za I SR.

Ja nisam upoznat sa nikakvim naseljavanjem Srba. Riječ je o pravoslavnim Vlasima koje Osmanlije dovode na osvojene Hrvatske teritorije kao martoloze..koji za njih odrađuju određene graničarske poslove. Nisu plaćeni za to nego se namiruju...pljačkom.
Ko se prvi dosjetio nije ni bitno. Želja je bitna. Uglavnom Srbija (vlada i rukovodstvo) sa tim nema nikakve veze.

To sa čime si ti upoznat nema pretjerano veze sa onim što se zapravo zbilo.

"Serbs from modern-day Serbia and Bosnia-Herzegovina started actively migrating to Croatia at a time when the Habsburg monarchy was engaged in a series of wars against the Ottoman Empire. Several migration waves happened after 1538, when the Emperor Ferdinand I granted them the right to settle on the territory of the Military Frontier. In exchange for land and exemption from taxation, they had to conduct military service and participate in the protection of the border. They populated the Dalmatian Hinterland, Lika, Kordun, Banovina, Slavonia, and western Syrmia."
https://en.wikipedia.org/wiki/Serbs_of_Croatia
Kristijan Juran je detaljno pisao o 'morlačkim' plemenima u šibenskoj Zagori u 16-om vjeku, koristeći istorijske izvore koje je objedinio u svojoj knjizi pod imenom 'Doseljavanja Morlaka u opustjela sela šibenske Zagore u 16-om stoljeću.' Juran u toj knjizi piše o 'morlačkim' plemenima Mirilovićima, Radonićima, Vojnićima, Ružićima i Vratkovićima. U šibensku Zagoru Mirilovići su došli iz istočne Hercegovine, Radonići od Mostara, a Vojnići, Vratkovići i Ružići iz zapadne Hercegovine. Prvi pomen Mirilovića u šibenskoj Zagori je iz 1525, Vratkovića iz 1531, Radonića iz 1533, Ružića iz 1540, a Vojnića iz 1559. godine. Današnja sela u Dalmatinskoj Zagori Mirlović Polje i Mirlović Zagora se zovu po Mirilovićima, Radonić po Radonićima, Ružić po Ružićima, a Vojnić se zove po Vojnićima. Današnji potomci Mirilovića na tom prostoru su pretežno pravoslavci odnosno Srbi, a od ovih ostalih pomenutih pretežno katolici tj. Hrvati.

@Perperius @Ovi jedan @SeverZapad

Poslednja izmena:
Kristijan Juran je detaljno pisao o 'morlačkim' plemenima u šibenskoj Zagori u 16-om vjeku, koristeći istorijske izvore koje je objedinio u svojoj knjizi pod imenom 'Doseljavanja Morlaka u opustjela sela šibenske Zagore u 16-om stoljeću.' Juran u toj knjizi piše o 'morlačkim' plemenima Mirilovićima, Radonićima, Vojnićima, Ružićima i Vratkovićima. U šibensku Zagoru Mirilovići su došli iz istočne Hercegovine, Radonići od Mostara, a Vojnići, Vratkovići i Ružići iz zapadne Hercegovine. Prvi pomen Mirilovića u šibenskoj Zagori je iz 1525, Vratkovića iz 1531, Radonića iz 1533, Ružića iz 1540, a Vojnića iz 1559. godine. Današnja sela u Dalmatinskoj Zagori Mirilović Polje i Mirilović Zagora se zovu po Mirilovićima, Radonić po Radonićima, Ružić po Ružićima, a Vojnić se zove po Vojnićima. Današnji potomci Mirilovića na tom prostoru su pretežno pravoslavci odnosno Srbi, a od ovih ostalih pomenutih pretežno katolici tj. Hrvati.

@Perperius @Ovi jedan @SeverZapad

I današnji Hrvati sa tog prostora su iz BiH poreklom, to se vidi i po njihovoj lokalnoj kulturi koja je dinarska, origiginalno hrvatsko stanovništvo je proterano sa tih prostora u 15. i 16. veku je bilo čakavsko a ne štokavsko kao danas i pre 90-tih.

I današnji Hrvati sa tog prostora su iz BiH poreklom, to se vidi i po njihovoj lokalnoj kulturi koja je dinarska, origiginalno hrvatsko stanovništvo je proterano sa tih prostora u 15. i 16. veku je bilo čakavsko a ne štokavsko kao danas i pre 90-tih.
Genetičkim istraživanjima je utvrđeno da su Mirilovići I2-Z17855, a Vojnići I2-PH908. Y DNK Radonića, Vratkovića i Ružića još nije determinisan. Postoji velika šansa da je Marko Perković Tompson od Radonića ili Mirilovića. Njegove Čavoglave su dobile ime po porodici Čavoglav koja je vrv. bila iz plemena Radonića. Mirlović Polje susjedno selo Čavoglavama udaljeno samo o 4 km je pripadalo Mirilovićima. Radonići i Mirilovići su živili tik jedni do drugih. Nikola Poplašen je porijeklom iz Mirlović Polja od plemena Mirilovića.

Osim spomenutog Načertanija još jedno djelo koje je odigralo veliku(možda i ključnu) ulogu u velikosrpskom širenju na Hr teritorij je Srbi svi i svuda koje već samim naslovom dosta toga otkriva.

Kasno mi je ura pa ću samo stavit mapu narječja i ono šta mi je upalo u oko:
Shtokavian_Subdialect_en.png

Gledajući mapu narječja ovih prostora i vodeći se osobito našim nesuglasicama i Vukovom logikom postavljaju se dvi mogućnosti. Ili su Hrvati(i njihovi prostori) samo ovaj dio šta nije obojan uz obalu(čakavština) i oko Zagreba(kajkavština), a vi ste sve ostalo ili ipak postoji mogućnost da uz ovaj neobojani prostor uz more i oko Zagreba Hrvati čine(su činili) i ovaj prostor označen plavom bojom. Ne kažem da je svako selo i stanovnik bilo naše, al ako se vodimo Vukovom/Srpskom logikom da je svaki štokavac Srbin onda u ovom slučaju svaki štokavac postaje Hrvat.

Da sad ne cijepidlačim jer mislim da svaćate moju poantu, a svakako bi skrenia pozornost na još jedan detalj, a to predio označen svijetlo smeđom bojom koji se gotovo savršeno poklapa s teritorijem vaše prve države. A na to dodajte ove druge boje koje se vežu na nju i dobijete otprilike sliku di su Srbi kroz povijest mahom obitavali.

Ovo je ako ćemo se dilit po Vuku i narječju, a ako mogu još dodat da se naša srednjovjekovna država dugo vrimena protezala baš u područjima plave boje iako znam da neki ne priznaju taj dio naše povijesti.

PS Perperius odg. ti sutra ;)

Osim spomenutog Načertanija još jedno djelo koje je odigralo veliku(možda i ključnu) ulogu u velikosrpskom širenju na Hr teritorij je Srbi svi i svuda koje već samim naslovom dosta toga otkriva.

Kasno mi je ura pa ću samo stavit mapu narječja i ono šta mi je upalo u oko:
Shtokavian_Subdialect_en.png

Gledajući mapu narječja ovih prostora i vodeći se osobito našim nesuglasicama i Vukovom logikom postavljaju se dvi mogućnosti. Ili su Hrvati(i njihovi prostori) samo ovaj dio šta nije obojan uz obalu(čakavština) i oko Zagreba(kajkavština), a vi ste sve ostalo ili ipak postoji mogućnost da uz ovaj neobojani prostor uz more i oko Zagreba Hrvati čine(su činili) i ovaj prostor označen plavom bojom. Ne kažem da je svako selo i stanovnik bilo naše, al ako se vodimo Vukovom/Srpskom logikom da je svaki štokavac Srbin onda u ovom slučaju svaki štokavac postaje Hrvat.

Da sad ne cijepidlačim jer mislim da svaćate moju poantu, a svakako bi skrenia pozornost na još jedan detalj, a to predio označen svijetlo smeđom bojom koji se gotovo savršeno poklapa s teritorijem vaše prve države. A na to dodajte ove druge boje koje se vežu na nju i dobijete otprilike sliku di su Srbi kroz povijest mahom obitavali.

Ovo je ako ćemo se dilit po Vuku i narječju, a ako mogu još dodat da se naša srednjovjekovna država dugo vrimena protezala baš u područjima plave boje iako znam da neki ne priznaju taj dio naše povijesti.

PS Perperius odg. ti sutra ;)
Само што то није наслов дела.

Ne dobivam nikakav odgovor o pokretanju teme o "Velikoj Srbiji", a mislim da bi se o tome dalo podosta diskutirat pa je otvaram u nadi da možemo iz današnje situacije relanije pogledat na neke stvari iz daljnje ili bliže prošlosti. Ako modovi smatraju da ovome nije tu misto nek pribace post u za to odgovarajuću temu.

Velika Srbija je zamišljena država od strane srpske (političke) elite kroz 19. i 20. st., a koja je nastala na djelu Načertanije iz 1844. Kao i dosta drugih ideje i ova je u samim začecima imala plemenite namjere(oslobodit svoj narod i zemlju od Osmanilija te Vojvodinu i BiH od Austro Ugara), al je s godinama poprimila potpuno drugčije okvire i postala temelj za mnogobrojne ratove i sukobe koji su se vodili na ovim prostorima u 19. i 20. st. Jedan od glavnih razloga za to su u potpunosti nepravedni i proizvoljni kriteriji koje su tvorci i pogotovo nastavljači velikosrbiske ideje zadali i pri tom na njih gledali samo iz jednog kuta.

Kriteriji za uspostavu Velike Srbije:
  1. polaganja prava na vjekovne zemlje: Raška, Kosovo, dio Crne Gore..
  2. polaganje prava na račun osvajačkog prodora: Dušanovo carstvo
  3. polaganje prava na račun titule ili kakvog saveza iz prošlosti: Duklja tj. Crna Gora ili Zahumlje
  4. polaganja prava na račun vladanja nekom zemljom u određenom trenutku povijesti: dijelovi Hrvatske ili BiH, ali i drugih okolnih zemalja
  5. polaganje prava na račun narječja: Vuk Karađić
  6. polaganje prava na račun života Srba u nekim krajevima iako ti krajevi nikad nisu bili pod vlašću Srbije: srednja i sj. Dalmacija, Banija, Kordun, Lika, Slavonija, zapadna BiH itd.

Za početak prilažem par linkova na ovu temu iz kojih sam crpia neke informacije pa i svoje zaključke, a ako sam oko nečega u krivu tu ste da me ispravite:

Velika Srbija
Načertanije
Srbi svi i svuda
Homogena Srbija
Isterivanje Arnauta

Ovome dodajem i spisak sa svim ratovima i bitkama u kojima ste sudjelovali s tim da je za ovu tematiku bitno isključivo sedmo razdoblje odnosno period od uspostave kneževine Srbije 1815. te pogotovo period kad na scenu stupa kraljevina Srbija 1882. jer se tad sve više počinje ispoljavat ta vaša glad i želja za šta većim teritorijem. Pa ako treba i na uštrb drugih naroda i drugih država.

Spisak ratova i bitki u kojima je Srbija sudjelovala

Već sam spomenia da je dio vaših ratova iz 19. st. itekako ima osnova i niko vam za njih ne može nać ni jednog slova zamjerke. Tu prije svega mislim na prvi i drugi Srpski ustanak, na prvi i drugi Srpsko-Turski rat pa i na prvi Balkanski kad ste udruženim snagama konačno porazili Turke početkom 20.st. Iako neke vaše namjere su se pokazale već tad iseljavanjem Albanaca sa Kosova šta će se kasnije pokazat da nije bia usamljeni slučaj već nešto šta će prakticirat i u ratovima na području bivše države.

S tim da i vaš prvi rat s Bugarima 1885. pomalo daje naslutit kako će odlaskom Turaka taj "nebrisani prostor" postat plijen za tamošnje narode jer će se gladat kako prisvojit šta više teritorija, a isto tako na koji način šta više toga uskratit susjednim zemljama(ne kažem da su vaše susjedne zemlje bile nešto bolje po tom pitanju, al za ovu prigodu bavim se vama jer nama problem nisu bili ni Bugari, ni Albanci, ni Grci, ni Rumunji pa ni Crnogorci uspros nekim neslaganjima s njima).

Nakon tog prvog okršaja s Bugarima za dio zemlje koji nije nikad bia dio Srbije(istočna Rumelija), a koliko mi poznato tamo nema ni odveć srpskog stanovništva vi ste skrenili s onog prvotnog cilja Velike Srbije o stvaranju svoje zemlje na ostacima Dušanova carstva na kojeg ste polagali svoje povijesno pravo po začetnicima velikosrpske ideje. Zanimljivo za primjetit kako osim Konavla ostatak Hrvatskr pa ni vama vječita čežnja Dubrovnik nisu u tom carstvu šta nije bia nikakav problem da se provtna zamisao proširi na nas i naše zemlje.

Atlas4.jpg

Nakon drugog Balkanskog rata u kojem su vam pomoć protiv Bugara dale još neke zemlje kreće opet podijela osvojenog teritorija ovaj put na uštrb poraženih Bugara, al očito ni to nije bilo dovoljno da zadovoljite svoje apetite pa nakon toga tražite druga rješenja. Kako ste tu stranu svita već pomalo teritorijalno iscrpili okrećete se na zapad i tamo tražite nove komade zemlje.

Srbija1913.png

Odluka pada na BiH pa tako nažalost kreće i prvi svj. rat nakon kojeg je manje više sve poznato jer ni tad niste bili zadovoljni šta se nudilo u Londonu 1915. pa ste prihvaćanjem prve Jugoslavije samo nastavili širit velikosrpsku ideju svojatajući sebi praktički sve do Kvarnera i okolice Zagreba te stavljajući se na uzvišeno misto u odnosu na nas i ostale južnoslavenske narode. Upravo radi toga i kreće omalovažavanje nas ka naroda te obezvrijeđivanje naše povijesti, a sve kako bi sebi na taj način dali opravdanje za nove ratove i otimanje tuđih svetih zemalja(da se malo korisitim vašom retorikom).

1024px-Serbia_moljevic1941_en.png

Drugi svj. rat u koji smo oboje uvućeni i za koji sam već spomenia da nam je daleko najveća mrlja u povijesti i tu za mene nema neke velike rasprave ili traženja opravdanja. Neću ulazit u namjere i želje pavelića ekipe, al način na koji su to izveli i na koji su ustaše ponile prema vašem narodu nema opravdanja usprkos svim vašim ranije navedenim vašim grijesima. Hvala hrv. partizanima(napose mojim Dalmatincima) šta su bar donekle oprali ljagu s našeg imena i šta se radi njih moram u potpunosti sramit tog dijela naše povijesti. A sama NDH nit je bila nezavisna nit je bila država, a bogami niti Hrvatska. I tu za mene priča oko te tvorevine završava.

O periodu u SFRJ isto ne bi gubia puno redaka osim da je velikosrpska ideja i dalje nastavila živit, a ovaj put na površinu izbija 90ih kad ste zaratili s nama, muslimanima i albancima. Rat protiv NATO saveza samo ćemo upisat kao još jedan u nizu i kruna svih događanja iz 90ih koje ste opet pokušali iskoristit samo i jedino kako bi se dokopali (tuđeg) teritorija.

Sad pogledajte i sami di ste bili prije ulaska u sve ove ratove početkom prošlog stoljeća i vidite di ste sad po pitanju teritorije, stanja u narodu, mišljenja okolnih zemlja u vezi vas i razmislite malo jel vridilo svega toga. Da dodam kako je veliku zaslugu za sve ovo imalo to selektivno i proizvoljno tumačenje povijesti koje se u potpunosti preslikava i na ovom forumu na šta nekima već duže vrimena pokušavam skrenit pozornost. Pa ako je nama NDH bila škola nek vama to bude VS.
Odista? Ovo je znači u stvari pisao neki poljski velikosrbin?

4E0A81F7-CFB7-4E5E-8150-038B6360F6DB.jpeg

D92D4DAF-F108-46E8-A57E-5191FFEE8F5E.jpeg

U vreme Ljudevita Posavskog:
1DBE0E70-03B0-44CA-BB70-51FE3812480B.jpeg

Ја сам питао шта ти подразумеваш под тим.Ово ти је Шешељево, који чак и у време када је то пропагирао није представљао главно опредељење српског ни народа ни интелектуалаца.Тако да те позивам да погледаш постављена видеа Огњена Карановића да не би упадао у заблуду.
To nije Seseljevo , to je mapa učenika Ptolomeja .

Back