Vegetarijanski kutak

Najace je kad mesojedi pitaju vegatarijanca.... kako uspevas, sta jedes?

Onda im se odgovori sta se sve moze spremiti od samo jedne biljke:

Sojin griz
Sojine flekice
Proteinski koncentrat soje
Proteinski izolat soje
Teksturirani biljni protein
Sojino ulje
Proizvodi na bazi sojinog mleka
Sojino mleko
Sojino mleko u prahu
Jogurt
Sojin sir
Nefermentisana orijentalna jela od soje
Fermentisani orijentalni proizvodi
Lupani kremovi za kafu, premazi i smrznuti deserti

SUPE I ČORBE

Svetla supa
Supa sa knedlama
Čorba
Čorba — supa od sojinog zrna
Čorba od soje sa biljnim mlekom
Čorba od sojinog griza
Čorba od sojinog brašna i paradajza

SALATE

Mešana salata
Salata od sojinih klica

POGAČICE, VALJUŠCI I SLlČNO

Pogačice i kiflice od soje
Pogačice od soje i krompira
Kroketi
Kroketi od sira
Kroketi — nudle
Valjušci od krompirovog testa sa mrvicama
Piroške

HLEB I PECIVO OD SOJE

Hleb od sojinog i pšeničnog brašna
Hleb (pecivo) za jačanje
Specijalni hleb (pecivo) za jačanje
Visokoproteinski hleb (pecivo)
Hleb za sendviče
Hleb (pecivo) za dijabetičare
Voćni hleb
Mlečni hleb sa sojom
Engleski sojin hleb
Tipični američki beli hleb
Pereci sa kimom
Brioši (pecivo) sa sojinim brašnom
Bečko pecivo sa sojom

SOSOVI (UMACI)

Sojin sos Ekstrakt ili Sos „Morne“
Beli sos
Kineski slatko-kiseli sos

MLEKO I MLEČNI PROIZVODI OD SOJE

Mleko od soje
Sojin jogurt
Tofu
Yuba
Nato
Tempeh
Sufu
Sojin sir
Mešavina pića od surutke i soje

MESO I MESNI PROIZVODI SA SOJOM

Ćufte od sojinog brašna
Ćufte od zrna soje
Ćufte sa sojinim grizom
Švedske ćufte
Faširana šnicla, ćufte, knedle sa biljnim mesom
Musaka od krompira sa SBP
Musaka od Vitama
Nadev za sarme, punjene paprike i tikvice
Nadev za musaku od krompira, zelja, karfiola, kelja
Sarma sa Vitam-proizvodima
Sarma sa sojinim grizom
Paprike punjene Vitamom
Đuveč, papazjanija, bosanski lonac
Gulaš — čorba
Pečenje od soje
Potaž od dehidriranog povrća sa sojinim brašnom
Varivo od dehidrirane mrkve sa sojinim brašnom

KOLAČI I DESERTI

Desert sa sojinim brašnom
Deserti kafe-vafl
Biskvit rolat od posne čokolade
Torta sa mrvicama
Princes krofne
Kolač sa sojinim brašnom (američki biskvit)
Medenjaci
Penasti kolači
Kolači sa urmom
Suvi kolači
Desert sa medom
Mlečni krem
Mlečni puding
Mlečni puding sa kakaom (SSSR)
Puding sa sojom
Puding sa sojom na drugi način
Keks sa sojinim brašnom
Keks
Slatki keks
Slana i slatka testa
Slana i slatka testa
Pita sa sojinim mesom

RAZNI PROIZVODI SA SOJOM

Soljeno zrno soje
Sojino zrno kao zamena kafi
Zrno soje kao varivo
Soja kao zamena jaja
Proteinsko varivo od soje
Kaše

I dodam da ne jedem soju, nema se vremena :bye:

UPOZORENJE MINISTARSTVA PROIZVODJACIMA SOJE

Nadležna inspekcija utvrdila je konkretne programe obilaska reona i ukoliko se utvrde površine na kojima je GMO biljka soje, kompletni usevi biće uništeni a protiv vlasnika će biti pokrenute kaznene mere u skladu sa Zakonom o GMO, dok će njihova gazdinstva biti svrstana u pasivni status.

Fitosanitarana inspekcija Ministarstva poljoprivrede redovno kontroliše promet soje na teritoriji Srbije i upozorava poljoprivrednike da kupuju isključivo deklarisano seme. Obaveštavamo proizvođače soje da postoji interes država EU za našim zrnom soje upravo zbog toga što nije GMO.

Samo kad pomisli čovek ko je sve iz pretprošle i one pre toga i one pre toga vlasti bio Monsantov stipendista, verujem da nećemo uskoro imati soje, osim Alnatura iz DM. :lol: Ono, Dulićka je nudila šakom i kapom subvencije za GMO grašak.

Imate neku ideju za pljeskavice od već kuvanih mahunarki? Tipa od ostatka maminog prebranca :heart2: ili od malo gušće skuvanog sočiva? Bez jaja, naravno.

Dulicka je slab kalibar. Marija Raseta je bila igrac :lol:

"Dok mesozdere odlikuje veca aktivacija bilateralnog zadnjeg MTG tokom prikazivanja scena nasilja nad ljudima i zivotinjama, vegetarijanci i vegani su konstatno imali veci angazman delova mozga zaduzenog za empatiju, nezavisno od vrste pojedinaca koji su ukljuceni"

mri-vegans.jpg

Sta sve vegani mogu zakljuciti iz ovoga? Zakljucuje se to da nevegani misle drugacije od vegana. Njihovi mozgovi (nevegana) obradjuju tudje patnje drugacije. Kod njih se neaktivira deo vezan za empatiju, saosecanje i ljubav ili se aktivira u tragovima.

Dakle, ako se zelimo delotvorno posvetiti oslobadjanju zivotinja od ljudskog klanja, ne mozemo se osloniti samo na nase misljenje. Nevegani ne razmisljaju poput nas. Moramo pronaci nacine da uklopimo nas rad u paradigme nevegana.

Alnatura, DM Hausmarke, je u Nemačkoj sertifikovana kao organska, non-GMO, a njima makar verujem. Ako kod nas Viktorija grupa drži monopol nad svom proizvodnjom i prometom soje, bilo za ljudsku, industrijsku ili upotrebu u stočnoj hrani, tu svakako ima mesta malverzacijama, slažem se.

2012-03-18-extra-firm.png

Naslov u novinama "Radnici Fiata se otrovali spagetama".... prica u medijima mesec dana ranije "Deca se otrovala, svi pili iz pekare isti sok"...

Kada se prasina slegla mesec dana kasnije utvrdjeno je da se deca nisu potrovala sokom, a cime su se otrovala analiza jos nije utvrdila. Mesec dana proslo i jos nije utvrdjeno. Spagete u fabrici su inace sluzene sa mlevenim mesom.

Neko ocito deluje na medije da se za meso ne sme reci ni rec. A to sto nam svakog meseca deca zavrsavaju na urgentom i sto su posle mrsnih slava na hirurgiji pojacane operacije starijih jer im otkazuje srce, o tome se cuti. Svi cute i nastavljaju da jedu. Cute i jedu.

Na silne članke kako su meso, mast i mleko zdravi, kako vegetarijanska ili, ne dan Bože veganska, ishrana nikako nisu izbalansirani, većina online medija i ne objavljuje komentare druge strane. Na nekom članku u Blicu su čak i blokirali moj fb nalog, nisu mi dozvolili čak ni da admin proverava kakav mi je drugi pokušaj komentara, odmah su me odbili. I na takve članke i "vesti" se svi tapšu međusobno po ramenu kako donose prave i zdrave, tradicijski potkovane odluke... Verujem iskreno da farmaceuti, mesari i mlekari rade u sprezi, da imaju zajedničke, debelo plaćene lobiste.

Nego, s obzirom da smo na Kulinarstvu... :lol:

GULAŠ OD SEJTANA I PEČURAKA (from scratch)... Potrebno: 1kg brašna, što bednijeg i jeftinijeg (i 550ml vode), pakovanje šampinjona, osrednja glavica luka, osrednja šargarepa, malo belog luka, paradajz u nekom obliku, začini (uključiti i kocku od pečuraka), ulje za prženje-poželjno od semenki grožđa ili kokosovo, ali i obično suncokretovo "vrši pos'o".

Priprema: zamesiti kompaktno testo od brašna i vode, u veći sud sipati malo vode na dno, staviti kuglu testa, doliti još vode da kugla bude potpuno potopljena i ostaviti je u frižideru najmanje pola sata. Prepirati dok voda ne postane mlečno-bela, promeniti vodu i nastaviti, u krug, sve dok voda ne ostane skoro bistra. U tom stadijumu je skrob ispran, a ostao nam je gluten, protein pšenice, sivkasto-bež boje i gumaste teksture. (Ako vam nešto nije jasno, na youtube ima odličnih tutorijala, najprostiji za praćenje je po meni Chakonari, i ne samo za sejtan.) Luk naseckati po želji na "rebarca" ili kockice, pržiti na malo ulja dok ne krene da menja teksturu, tj. da postaje pomalo providno. Dodati šargarepu krupno narendanu ili iseckanu na tanke kolutiće i pečurke, očišćene i naseckane po želji. (Što su sitnije naseckane, pre su gotove.) Pečurke bi trebalo da krenu da puštaju sok. Kuhinjskim makazama seckati sejtan direktno u šerpu na manje komadiće, pošto jaaako naraste od kuvanja, naliti paradajzom, začiniti biberom, izdrobljenom kockom za supu (posna ili od pečurke) i još po želji već... Ako treba, naliti još vode. Sejtan je gotov za 20-tak minuta. Ako jelo nije dovoljno gusto, razmutiti malo gustina u vodi, doliti u šerpu i kuvati još oko 5 minuta. Može solo, sa testeninom, pirinčem... Svidelo se mojoj ćerki od 7 godina, pa šta da vam kažem više?!

Inače, sejtan pripremljen po uputstvu može i u komadu da se kuva sa začinima oko 20 minuta, onda da se seče po želji i dalje priprema kao meso, tipa da se isecka na kockice, marinira u belom luku, peršunu i ulju i kao ražljići spremi na roštilju ili teflonu, može da se seče na šnicle i pohuje, a može i posebno da se skuva, pa da se iseče na kockice i ONDA da se spremi gulaš... Tako skuvan, može i da se iseče i zamrzne. A nekuvan da se kida na male komadiće i prži, onda bud enešto između slanine i uštipaka i fino se slaže uz soja sos.

Ne moze svako brasno za seitan, samo tip 850.

Verujem iskreno da farmaceuti, mesari i mlekari rade u sprezi, da imaju zajedničke, debelo plaćene lobiste.

U Srbiji najviše se novca troši za hranu pa je i logično da su najveće utaje u sendvičarama i pekarama.

PEKARE su posebna tema u okviru prodaje hrane. Najsmesnije je kada pekari kažu da rade sa gubitkom a od kilograma brasna najcesce naplate i do 500 dinara od napravljenih pogačica i ostalih proizvoda – mnoge pekare do prošle godine nisu bile u sistemu PDVa, a promet od 4 miliona su ostvarivale mesečno. Kod pekara je sve na crno, od nabavke sirovina pa sve do prodaje. Najčešće su i radnici bez prijave.

Na godisnjem nivou na kiflama i bureku zarada u Srbiji iznosi 27 000 000 USD.

Većina manjih proizvođača pogrešno deklariše svoje brašno, stavlja mu manji broj nego što zaslužuje. Oni naročito mali i ne deklarišu. Brašno od pšenice sorte Apač je odlično za sejtan. Apač se, inače, češće koristi kao stočna hrana ali mi smo dobili džak od rođaka. Ali zato mi se bešamel nikad ne zgusne kako treba. ;)

Nemoj da ga koristis ako se ne moze stvrdnuti. Ne znam za to brasno prvi put cujem. I bolje mi je da sto manje znam, skoro sam dobio informaciju koju ne mogu potvrditi ali cu se raspitati, da u secer dodaju samlevene kosti zivotinja.

.

Moguće da se koriste, kao konzervans, u samoj proizvodnji, i ostaju u tragovima, čini mi se da sam nailazila na takve podatke. I Miriam često insistira u receptima na "vegan sugar". Bilo mi je čudno prvo, zar se ne pravi šećer od repe ili trske, kako sad (ne)veganski?!

A brašno od Apača, pa koriste ljudi, jedu i oni i stoka, samlevena samo pšenica. Manji procenat skroba u odnosu na industrijska, dakle, veći procenat glutena.

Nemam poverenja u njih. Cak i da je pre obrade secera trakom prolazila kost ne zelim uopste da razmisljam o tako necemu.

Naleteo sam ovih dana na biljku Steviju, osuseni listovi se koriste kao dodatak jelima, sladja od secera. Mogu se naruciti semena preko neta ali kompanija nudi i svakakve mutant biljke poput plavih jagoda, crnog paradajza i jajima sto rastu na drvetu pa su otpali. Druga radnja na pancevackom putu prodaje sadnice ali dobili svega tri biljke od narucenih 1000.

Interesantno, koliko se samo svim silama ljudi upiru da promovišu nezdrave i nehumane proizvode... Baš danas mi pao šaka neki stariji primerak onog časopisa Lisa, vodili su decu na Imlekovu farmu u Čurugu, da vide kako se proizvodi Bello (šatro) organic, vidim, tele u boksu sa rešetkama i sa ušnim markama... Rekla bih da je džerzej, izuzetno mlečna rasa, sa jako masnim mlekom inače, i jako osetljiva, apsolutno nepogodna za tu grazing varijantu gajenja.

Reklama o kravi sto pase slobodna na suncanim proplancima?... vecu sprdnju od reklame nisam video. Gora od onih tipa "srecna manekenska porodica sedi i doruckuje, svi mazu kojekakve pastete i sireve".

To je izbor ljudi, ja im nudim da ponesu zdrav sok a nece, radije kupuju koka kolu. Zato i crkavaju. Sve je to psihologija moj brate, nedostatak ljubavi u ranom detinjstvu, mrznja prema roditeljima i kaznjavanje sebe.

Te krave su mutanti. Najgora situacija je sa piletinom, uzas sta su odradili preko genetike. Kokoska ne moze stajati na nogama, sve ide na tezinu. Samo pokrecu glave na stranu i jedu.

Back