Vegetarijanski kutak

http://www.rts.rs/page/magazine/ci/...А+шта+ако+лубеница+поједе+вас?.html?email=yes

watermelon.gif

“Čokoladno” mleko

Sastojci:
- 1 šolja oraha ili badema
- 2 supene kašike agave sirupa
- 4 urme
- 3 supene kašike mlevenog rogača
- 1 štapić vanile
- 250 ml vode

Priprema:
Orahe oprati u tri vode i potopiti 2 sata u vodi. Nakon toga sve sastojke staviti u blender i blendati 1 minut. Procediti kroz gazu. Mleko može stajati 3 dana u frižideru.

Pa na 100 g cokoladnog mleka u tetrapaku ide 12 g secera,racunaj puta 2 i po to ti je 30 g secera na 250 ml
Cetiri urme i dve kasike agave sumnjam da mogu da postignu slatkocu klasicnog cokoladnog mleka,plus nisu prosti seceri a i mleko ima laktozu svoj secer a u ovom biljnom toga nema
moze i kakako i dekstroza,a kolicinu mozes smanjiti,ali ja volim sladje

He, čita mm jutros o nekoj dijeti sa čorbicom, nešto tipa boršča, samo bez cvekle, i kako čita šta ide, ja automatski razmišljam o alternativama. :lol: Kaže ide junetina, asocijacija: crno sočivo. Ide mleko zbog kalcijuma, dakle susamovo ili bademovo... Piletina=seitan itd...

ima li neko iskustva sa klicama semenki?
kakve semenke, može li obično žito ili treba u ljuspi da bude?
kako se to priprema a da ne nagrnu bakterije, alge, paraziti

sad sam video ovo i, znači, odmah čim proklija može da se konzumira i seme i mladica?
SALATA OD PŠENIČNIH KLICA

Uzme se količina pšenice belije po izboru i natopi se u vodi. Tako treba da stoji 12h. Nakon toga se pšenica "raširi" po nekom poslužavniku npr. ili nekoj sličnoj zgodnoj posudi. Ostavi se tako na toplom mestu, dok ne isklija. Potrebno ju je po malo "fajtati" vodom, da stalno bude po malo vlažna.
Kada klice isklijaju, pšenicu prebaciti u posebnu posudu. Preliti maslinovim uljem, i dodati ili limunov sok ili jabukovo sirće po želji.

Osim za salatu, takve klice se mogu koristiti i u drugim jelima (na primer, pomešane sa gore navedenom salatom).

Poslednja izmena:
kakve semenke, može li obično žito ili treba u ljuspi da bude?
kako se to priprema a da ne nagrnu bakterije, alge, paraziti

Obicno zito, selektirana psenica. Nisam pravio, imas na linku o pripemanju klica i pravljenju soka od jecmene trave. Proces zahteva vise vremena ali se isplati.

http://www.****************/2013/11/kako-se-prave-psenicne-klice-psenicna-jecmena-trava/

Orange_neu_frei_01.jpg

Pesticidi pogubno deluju na trudnice i njihovu nerodjenu decu.

To skriveno delovanje ima kasnije posledice u povecanom riziku za nastanak leukemije i ne-Hodgkinova limfoma. Kanadska istrazivanja su potvrdila da izlozenost zena pesticidima tri meseca pre i tokom trudnoce znatno povecavaju rizik od spontanog abortusa.

Opasni pesticidi otkriveni su na svakoj narandzi od nekoliko stotina uzoraka. Polovina koriscenih pesticida je zabranjena, a trecina uzoraka sadrzavala je znatno vise od dopustenog evropskog limita.

Najveci dio pesticida potencijalno je kancerogen i izaziva CNS probleme kod beba i male dece. Povracanje, glavobolje i ostecenje reproduktivnih organa su znakovi njihovog toksicnog delovanja.

Prema klasifikaciji SZO, sedam pesticida koji se koriste za citrusno voce smatraju se visoko i umereno rizicnim za decu mladu od 14 godina. Od izdvojenih pesticida iz uzoraka, sest ih je bilo izrazito kancerogenih.

Prvi pesticid je sitemski fungicid imazalil, koji prodire kroz celi plod (ne samo kroz koru), a toliko je toksican da iritira kozu i izaziva suzenje ociju, dokazano je kancerogen.

Kancerogeni tiabendazol drugi je pesticid otkriven na narandzma u rizicnim kolicinama, a treci je klorpirifos, vrlo jak insekticid (nervni otrov) za letece napasti.

Kod nas toga jos nema. Postoji par vegetarijanskih restorana i klasicnih u kojima se moze naruciti vegatarijanska hrana. Ali prodavnica nema jos uvek.

Mozda je i bolje, gledajuci cene po ducanima zdrave hrane koje su danas takve kakve su, da prodaju markirano cena bi za kilo veganske prsute bila jednaka ceni bentlija.

Alnatura iz DM je sertifikovana organska, GMO-free hrana, mada mi njihov tofu nije baš čvrst... A viršle od tofua i sejtana nisam ni probala, čekam da budu blizu isteka roka, pa da im snize cenu. One obične iz biošopova mi se ne sviđaju.

Doktor Neal Barnard tvrdi da svi treba da uzimaju suplemente B12, i mi, i svaštojedi. Većina industrijskih biljnih mleka ga već ima dodat. Do skoro sam kupovala Sovita sojino mleko u prahu sa 10 vitamina, piše da je GMO-free, ali skoro je jedna veganka sa fb grupe pažljivije pročitala deklaraciju i pazi ovo! Sadrži Na-KAZEINAT! Sad moram da nađem drugi izvor B12, pošto cveklu volim, ali ne toliko.

Frka nastaje zbog "navodno" deficita ovog vitamina. Ali njegov deficit nastaje i kod mesozdera.

Razlog tome nije njegov nedostatak u prirodi vec u metabolizmu. U biljkama ga ima manje nego u zivotinjskom lesu ali priroda je to lepo regulisala, potrebe ovog vitamina i nisu velike. Zivotinje ga sintetisu u buragu, a to sto se pojavljuje deficit istog kod ljudi nije zato sto ne jedu burage vec iz nemogucnosti organizma da ga usvoji.

Zbog cega je to tako jasno je, danasnji covek ne jede hranu vec hemiju.

Zapravo, ako i dođe do deficita B12 kod vegana, to je isključivo zbog ljudske opsesivne potrebe za pranjem hrane jer se isti sintetiše u zemlji od strane bakterija, a u većoj su opasnosti od deficita (samoproglašeni) svaštojedi zbog narušene pH ravnoteže. Inače, moj apsolutno omiljeni izvor B12 je Kvas sa šljivom koji sam prvi put probala kad mi se ludački tražila kola. Iščačkala sam iz dubine podsvesti nečiju nekadašnju priču o tome i rešila da probam.

Back