Vegetarijanski kutak

Inace, juce sam pravila bademovo mleko (tj. od preksinoc :lol:) i danas sam resila da iskoristim onu preostalu pulpu. Dodala sam doggy-mix zacine (jednaki delovi: susama, lana, suncokreta, golice, cimeta i kokosa ublendirani sto sitnije), jos malo susama i za vezivanje med i malo brasna T-500 i pekla u rerni na oko 150 stepeni. Na zalost, ispostavilo se da to brasno valja za zaprsku i seitan i nista vise pa su keksici ispali pomalo zilavi ali pojeli smo ih u roku od pola sata, cak su i moji kuja i macak odusevljeni. Mozda sledeci put umesto brasna upotrebim bareni pirinac ili musli pa ih osusim na 50-tak stepeni.
 
Pečene pljeskavice od pasulja
Sastojci:
Šolja kuvanog belog pasulja
šolja oraha
glavica crnog luka
2 čena belog luka
kašičica soli
kašika soja sosa
kašika aleve paprike
1/2 šolje brašna od leblebije

Zagrejati rernu na 180C.
Pasulj dobro ocediti od vode u kojoj se kuvao
Sve sastojke izmiksati u blenderu ili secku ili ispasirati pasirkom za pire (prethodno što sitnije iseckati crni i beli luk). Formirati pljeske prečnika 3-4 cm. Poređati ih na pleh prekriven peki papirom i peći 20 minuta.
 
Pečene pljeskavice od pasulja
Sastojci:
Šolja kuvanog belog pasulja
šolja oraha
glavica crnog luka
2 čena belog luka
kašičica soli
kašika soja sosa
kašika aleve paprike
1/2 šolje brašna od leblebije

Zagrejati rernu na 180C.
Pasulj dobro ocediti od vode u kojoj se kuvao
Sve sastojke izmiksati u blenderu ili secku ili ispasirati pasirkom za pire (prethodno što sitnije iseckati crni i beli luk). Formirati pljeske prečnika 3-4 cm. Poređati ih na pleh prekriven peki papirom i peći 20 minuta.

Dobar recept. Pokusao sam nesto slicno sa sojom ali se teze dobija cvrsta smesa.

Malo dimljenih gljiva
pecurke-na-zaru-0df0fe67a2d4a75af3e1ad4677b8d40b_view_l.jpg
 
Spagete, paradajz, spanac, so, biber, persun. Preliv ne znam od cega je, neka pavlaka.

Nece biti! :mrgreen: "Spagete" od tikvica, sos je od sirovih indijskih oraha, pekarskog kvasca i zacina, paradajz ispasiran sa zacinima i pesto sos klasicni. Svih recepata ima na sajtu Mimi Kirk.

da vas pripupitam, sta vam je zamena za puter?

Margarin obican posan, ako zelis "mlecni" ukus, mozes da ga mutis sa vrucim mlekom od... necega. Pirinac, soja, bademi, ovas...
 
zaboravila sam da kazem da su problematicne namirnice soja, mleko (proteini iz mleka)...
margarin obican "posan" je na zalost pun proteina iz meleka. znam da postoje margarini pogodni za vegane ali s. reko ako neko zna tako neki neutralan namaz (ko margarin ili puter), recept posto verujem da je tesko tako nesto nabaviti kupovno.
uzgred nije da gundjam ali mene npr pirincano mleko uopste ne asocira na "pravo" mleko.
 
Badem i susam su najadekvatnija zamena, imaju cak i vise Ca nego kravlje mleko.


Ista je tehnologija i sa susamom, samo se krace potapa, 1h je sasvim dovoljan.

Samo jos da dodam, kad bademi tako nabubre, da bi sacuvali lepu belu boju, oljustim ih od kozice (ako sam dovoljno dokona).
 
Topla zakuska sa bundevom

Za 4 osobe potrebno je: 300 g očišćenog ječma, 750 ml vode, 1 kg bundeve, ulje, so i biber. Za aromatične orahe: 100 g oraha u zrnu, kašika smeđeg šećera, kašika ljute papričice u prahu, prstohvat muskatnog oraha u prahu, prstohvat korijandera u prahu i ulje.

Bundevu očistite, isecite na kockice, stavite u pleh obložen aluminijumskom folijom, obilno prelijte uljem, posolite, pobiberite i pecite 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Na svakih 20 minuta snažno protresite pleh da se komadi bundeve ujednačeno ispeku.

Za to vreme sipajte ječam u posoljenu vodu i kuvajte do vrenja. Kada voda proključa smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte 40 minuta ili dok ječam ne upije svu tečnost.

U međuvremenu orahe prelijte uljem i snažno promešajte. Dodajte začine i šećer, ponovo promešajte, preručite u pleh obložen aluminijumskom folijom i pecite 10 minuta u rerni zagrejanoj na 150 stepeni, pazite da ne zagore. U većoj posudi pomešajte tek ispečenu bundevu, ječam i ispečene orahe i servirajte toplo.
 
falafel kugle

Sastojci za falafel kugle:

160g suvih leblebija
1 veliki crni luk, iseckan
2 čena belog luka, iseckanog
3 kašike svežeg peršuna, iseckanog
1 kašičica korijandera
1 kašičica kima
2 kašike brašna
so
biber
ulje


Priprema:

Stavite leblebiju u činiju, i prelite hladnom vodom. Dozvolite da se preko noći natopi. Izostavite ovaj korak ako koristite leblebiju iz konzerve.
Iscediti leblebiju, i stavite u tiganj sa svežom vodom, i dovesti do ključanja.
Ostaviti da ključa 5 minuta, onda smanjiti i pustiti da se krčka oko sat vremena.
Iscedite i ostavite da se ohladi 15 minuta.
Pomešajte leblebiju, beli luk, luk, korijander, kumin, so i biber (po ukusu) u srednjoj činiji. Dodajte brašno.
Ispasirajte leblebiju, dok takođe mešate zajedno sve sastojke. Takođe možete da kombinujete sastojke u blenderu. Krajnji rezultat treba da bude gusta mešavina.
Formirati mešavinu u male loptice, otprilike veličine ping-pong loptice blago elipsastog oblika.
Pržite u dubokom ulju dok ne porumene (5-7 minuta).
Servirati vruće.
 
Udruženje Miroljubiva Poljoprivreda u saradnji sa proizvodjačem zdrave hrane, Vegetarijana Plus iz Sombora, organizuje škole Vege kuvanja svake nedelje na Bakinom salašu u Somboru. Škola kuvanja održava se svake nedelje sa početkom u 12h i traje do 15h, nakon čega je ručak. Termini škole kuvanja u februaru 2013 su: 10, 17, 24. 02. 2013. Prijave za učestvovanje u školi primamo do subote u 12h!
 
Danas sam pravio sejtan.
Proces ide ovako: Zamesi se klasicno brasno i voda u kuglu i ostavi se u mlakoj vodi da stoji 45 minuta.
Zatim se u toj vodi ispira i menja se voda nazimenicno tako nekih 20 min. dok ne dodje do toga da bude bistra.
Zatim se vadi i stoji jedno 10 minuta u hladnoj vodi. Onda se u lonac stave zacini,soja sos,zelenis i sejtan se kuva u toj vodi oko pola sata.
Kad se prokuva,moze se prziti,pohovati i sl.
Ja sam ga przio u klasicnoj varijanti dodao malo soli,vegete i bibera.:)
 
Nikakva mudrost, radis to direktno u sudoperi. Kupovni seitan nikad nisam nasla, pa ga nisam ni spremala. Inace, preporuka za ceo veganski rucak ili barem glavno jelo i priloge: zamesiti seitan, bariti ga u teryaki sosu, uz to obariti pirinac i pripremiti tempura povrce, mojoj familiji je mera jedna kesa Carske mesavine i nesto vise mase za pohovanje. (Ima recept na gastronomadovom sajtu.)
 
Pire od žutog graška

Sastojci:
1/2 kg žutog graška
jedna šolja vode u kojoj se kuvao grašak
3 čena belog luka (sitno iseckana)
kašičica soli
3-4 kašike suvog vlašca

Suvi grašak kuvajte pola sata na jačoj vatri. Ispasirajte ga (ili izblendajte) zajedno sa svim ostalim sastojcima. Pospite vlašcem.
Poslužite ga uz bareni pirinač.
 
jel lose ako jedem tahan(ono cudo od susama)u velikim kolicinama,ako imam nizak pritisak?pitam ako ga je nko konzumirao dal je bilo negativnih efekata i sl..
ps:sto nema jedno mesto na forumu posveceno svemu za vegeteijance i dr koji ne jedu meso,gde bi pisali o svemu(ishrani,kozmetici,stvarima,stavovima i sl)a ne ovako rastrkano po kulinarstvu psihologiji i sl..:)?
i moze neki zanimljiv recept za kashe?
 

Back
Top