Vedrana Rudan: "Hrvati su pristojni?"

• Začetnik teme Začetnik teme Droid
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Vedrana je u pravu?

• Da potpuno. Zna zena Hrvate.

• Ne ona je izdajnik hrvatskog naroda.

• Vedrana je u pravu kada priča o Hrvatima, ali je opet ološ

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ali Hrvati jesu narod, to je fakt, a ne tvoje ili moje mišljenje.

Dakle, koje je tvoje mišljenje o hrvatskom narodu?

Рвати су конструкт сачињен од најгорег башибозлука овог дела света, потомци болесника којима ништа сем мржње, клања и пљачке није свето. Ево , ти си очити примерак једног пацијента. Типкајуча дијагноза, по потреби усташа, балија ил шиптанза, само да се мрзи и провоцира.

Anglo-saska kultura ne zna za privilegirane položaje intelektualaca, kao što ne zna ni za opsežne filozofske idealističke sustave koji postoje u nječakoj filozofiji
(Schelling, Hegel, Hartmann, Heidegger,..).

To je jednostavno odlika te kulture kojom se razlikuje od drugih.

- - - - - - - - - -

Praznjikavo, ništa....

Ti se foliras i lazno se predstavljas. Vreme smrti je odlicna knjiga. Ne bas kao na primer ! * Oni vise ne postoje * od Zivoina Pavlovica, al je ipak velika knjiga. No dobro. Tvoja stvar.

- - - - - - - - - -

Ali Hrvati jesu narod, to je fakt, a ne tvoje ili moje mišljenje.

Dakle, koje je tvoje mišljenje o hrvatskom narodu?

Mo jok. Kakav bre narod. Svasta. Ova skupina sto se tako predstavlja i sebe tako dozivljava, zapravo je skup mracnih sadista, decoubica, koljaca , vampira i krvoloka.

KOm narodu?

Nista sto vazi za hrvatsku, ne vazi za Srbiju i nema nigde mesta za bilo kakve paralele.

Haha onda ti nju ne citas kako treba nego ukapiras samo kad pise protiv Hrvata, mada je imala par tekstova usporedbi..;)

I Rudan i Dežulović, ali niko da pomene Margetića?

Spomenio sam ga vise puta, svrsavanje nad njim mi je jos smesnije nego svrsavanje nad Rudanicom :lol:

Рудан је бабац без кочнице, несмете је позвати на ТВ зато што би могла рећи неку истину која би јако утицала на ваше ментално стање. Ви се несмете суочити са истином, сваког ко вам је каже у лице прогласите ћетником или југо удбашем, зато нам је и забавно што вас бабац кара па не вади..

A jesi se ti suocio sa njenom istinom da je Gotovina heroj?

Poslednja izmena:
Haha onda ti nju ne citas kako treba nego ukapiras samo kad pise protiv Hrvata, mada je imala par tekstova usporedbi..;)

Spomenio sam ga vise puta, svrsavanje nad njim mi je jos smesnije nego svrsavanje nad Rudanicom :lol:

A jesi se ti suocio sa njenom istinom da je Gotovina heroj?

Ja je u oste ne citam nikad. Zabole me za nju. Odakle ti u opste te gluposti, majke ti malohrvatke? Ja nikd njene tekstove ne citam. Sve je to vec napisano i to sto puta talentovanije i pismenije.

- - - - - - - - - -

Zvučiš kao ustaša, pa me zanima: da li samo zvučiš, ili jesi?

Nije li to malo čudno, s obzirom da si, navodno, Srbin? :think:

Ustase su bili mnogi hrvati, ja sam Srbin. Ustase dakle, samo jedan od pijav nih oblika krvoloka u hrvata. Genocid u drugom svetskom ratu nad Srbima, pociniok je hrvatski narod a ne samo ustase. Upavo komsije hrvati, koji su isli za ustasama, upadali u srspka sela i potpuno ih praznili od ljudi oba pola i svih uzrasta. A nasjcesce ih je predvodio katolicki svestenik, isto tako hrvat. Dakle nesto ustasa, jedan svestrenik i hrvatski narod. Najcesce. Srbe ste bacali u vise od 350 jama, sirom te NDH. A ubijali u vise od sto logora stratista, od koji su 3 bila specijalno za decu, pre svega srpsku. I tako dalje.

...
Ustase su bili mnogi hrvati, ja sam Srbin. Ustase dakle, samo jedan od pijav nih oblika krvoloka u hrvata. Genocid u drugom svetskom ratu nad Srbima, pociniok je hrvatski narod a ne samo ustase. Upavo komsije hrvati, koji su isli za ustasama, upadali u srspka sela i potpuno ih praznili od ljudi oba pola i svih uzrasta. A nasjcesce ih je predvodio katolicki svestenik, isto tako hrvat. Dakle nesto ustasa, jedan svestrenik i hrvatski narod. Najcesce. Srbe ste bacali u vise od 350 jama, sirom te NDH. A ubijali u vise od sto logora stratista, od koji su 3 bila specijalno za decu, pre svega srpsku. I tako dalje.

Pa ne pitam te bez veze, nego razmišljaš kao ustaša, a kažeš da nisi ustaša, pa mi je čudno.

Ustase ne razmisljaju. Oni su hrvati. Kad je ubijanje Sr ba u pitanju, oni nemaju nikava razmisljanja. Samo sadisticka. To je zapravo hrvatska nacionalna osobenost.

Pa to je taj mentalni sklop, samo što si Srbin.
Kažeš da hrvati n isu narod nego nakupina mračnih sadista i zločinaca, s istom su filozofijom ustaše ubijali Srbe - a kažeš da nisi ustaša.
U redu, nisi ustaša, samo razmišljaš kao ustaša i imaš ustaški mentalni sklop, a valjda se ponosiš samim sobom.

Da budem jasan, nemam ja ništa protiv toga da si ustaša i da širiš ustaške ideje po forumu - to je posao moderacije a ne mene - samo me ljudi ta tvoja neiskrenost prema sebi.

Kažeš da hrvati n isu narod nego nakupina mračnih sadista i zločinaca, s istom su filozofijom ustaše ubijali Srbe - a kažeš da nisi ustaša.
U redu, nisi ustaša, samo razmišljaš kao ustaša i imaš ustaški mentalni sklop, a valjda se ponosiš samim sobom.

Da budem jasan, nemam ja ništa protiv toga da si ustaša i da širiš ustaške ideje po forumu - to je posao moderacije a ne mene - samo me ljudi ta tvoja neiskrenost prema sebi.

A s kojom logikom su hrvati koji nisu bili u ustasama ubijali srbe, srpske zene, srpsku decu???? Mislim, oni koji u opste nisu biliustase, nego samo hrvati, Obicni hrvatski seljaci, casne sestre, hrvatski svestenici, nastavnici, pisci, radnici.... kakav je njihov mentalni sklop? Kako su ti ljudi razmisljali. O cemu.

То што неко формално није био у усташама, не значи да није (био) усташа.

- - - - - - - - - -

Сановник ти је колега?

То што неко формално није био у усташама, не значи да није (био) усташа.

- - - - - - - - - -

Сановник ти је колега?

Pa sam si rekao, to što netko formalno nije bio u ustašama, ne znači da nije ustaša.
Ja ustaša ne mogu biti jer nikada nisam ništa loše pomislio o nekom narodu.
Organski ne podnosim budale, primitivne i pokvarene ljude, ali zbog toga ne mogu biti ustaša.
Ili mogu, vi komšije ste toliko isprostituirali i relativizirali taj termin da nemam pojma što vam predstavlja, osim izraza vlastite frustracije, pa tako i Nikolić budalasto usporedjuje Milanovića s Pavelićem.

Koja dva, ti i Lovac?
Pa da, malo mi idete na jajčeka s tim gay pričama.

Gumenjak, opasno lazes!

Ranije si napisao da si na celu parade ponosa i da nosis barjak!

Jbg, u lazi su kratke noge, zaboravis sta si ranija pisao!

- - - - - - - - - -

Hrvati jesu pomalo govn*, ali ništa više, a ni manje, nego bilo koji drugi narod, npr Srbi... :mrgreen:

Gumenjak!

Rvati su srpski otpad skrojen od Beca i Vatikana!

Gumenjak, opasno lazes!

Ranije si napisao da si na celu parade ponosa i da nosis barjak!

Gumenjak!
Ne, napisao sam da idem na gay parade iako sam hetero, zato jer želim živjeti u tolerantnom društvu, bez propitkivanja o seksualnosti ili nacionalnosti.

- - - - - - - - - -

Gumenjak!

Srbi su hrvatski projekt, skrojen od svega i svačega, a voditelj projekta je bio Sava Nemanjić, plemić iz stare hrvatske plemićke loze!

Gumenjak!

Jel to onaj Nemanjić koji je priznavao Pape?

Pojava je kontinentalne Europe da pisci, većinom- ne isključivo- imaju politička i društvena stajališta o područjima za koja nisu stručnjaci, pa ih se "pita" .

Čuj pa zar si ti tek sada ukapirao iz koje se baze regrutuju tzv. javne ličnosti odnosno od strane sistema agresivno pormovisani lažni autoriteti koji za izvesnu naknadu govore ljudima putem medija šta treba da misle o nekom pitanju?

Svaka viđenija marketinška kuća ili nedijska produkcija ima buljuk takvih na platnom spisku.

Gumenjak!
Ne, napisao sam da idem na gay parade iako sam hetero, zato jer želim živjeti u tolerantnom društvu, bez propitkivanja o seksualnosti ili nacionalnosti.

- - - - - - - - - -

Gumenjak!

Jel to onaj Nemanjić koji je priznavao Pape?

Gumenjak, mene si optuzio da sam sizofren a ti odgovaras na sopstvene postove jbg!

Proceslja ovo malo mozda nadjes i sebe tu negde a mozda i znas od kojih si i koju si slavu slavio!

Pokatoličene srpske porodice u Hercegovini

28.03.2006. # 00:00 U istoriografiji Srba ne postoji konkretno istraživanje i opis verskog konvertiranja, a o čemu bi u svakom slučaju morala da se piše ozbiljna studija. Do danas ni u okviru jednog istorijskog instituta nismo imali projekat koji bi se na najozbiljniji način bavio ovom problematikom. Nikakvo izvinjenje u ovom slučaju se ne može primiti. Slobodni smo da zaključimo kako je velika sramota što se ovakve studije ne pišu jer je problem verskog konvertiranja drugi najbitniji problem na srpskom etničkom prostoru.
Drugo, situacija nije baš tako jadna kao što bi neko rekao, jer ima dosta građe o ovoj temi, tako da se zahtevaju samo slobodne ruke. O, kakav bi jad bio da te građe nema. Ona je na sve strane razasuta. Potrebno je više ljudi uključiti u ovaj posao. Ovako oni koji se ovlaš dotiču ove teme rade nepovezano, bez zajedničkog programa, i toliko istraživanja nisu kompaktna. No toliko o tome, a pametni neka se zamisle i najzad pokrenu da poprave stanje po ovom pitanju.
Ovde je opet u pitanju jedan kratak prilog, jedan fragment o pokatoličavanju Srba, ovaj put na području Hercegovine. Prilog je sačinjen na osnovu etnografskih istraživanja Jefta Dedijera(1) i Maria Petrića(2). Za prvog svi znamo a drugi je Xrvat iz Xercegovine. Njihova istraživanja obilato je iskoristio Risto Milićević u pisanju svoje knjige Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.
Mada je jasno da su svi stanovnici Xercegovine Srbi, mi smo ovde markirali samo one hercegovačke katoličke porodice koje su po sopstvenom priznavanju svetkovale slavu. Takođe, ustručavali smo se da markiramo one katolike kod kojih se ne zna za njihovu bivšu slavu, ali je očigledno da njihovo prezime danas nose u ogromnoj većini samo pravoslavni Srbi. Npr. Šutonja, porodica koja je nastanjena oko Bileće i slavi Đurđevdan. Iako njih ima katolika kod Stoca, baš zbog toga što se ne spominje njihova slava mi ih nismo markirali, a naravno zaključak neka svako izvede za sebe. Itd.

ANIĆ, nastanjeni u Jarama i Biogracima (Široki Brijeg). Slavili su Veliku Gospojinu.
BABIĆ, nastanjeni u: 1. u Aladinićima (Stolac), prethodno u Čavšu (Popovo), Slavili Nikoljdan. 2. u Trebimlju, prethodno u Dubravi (Stolac), Slavili Nikoljdan. 3. u Trijebnju, prethodno u Jablanici. Slavili Đurđevdan
BRAJKOVIĆ, nastanjeni u Klepcima (Čapljina) Slavili su Tomindan
BUBALO, nastanjeni u: Radišićima i Xumcu (Ljubuški), Turčinovićima (Široki Brijeg), Trebižatu (Čapljina), Mostar. Starinom su iz Xumca. Slavili su Nikoljdan do 1880. god.
BUDIMIĆ, nastanjeni u Jarama (Široki Brijeg). Po Jeftu Dedijeru, starinom su iz Donjeg Vakufa. Slavili su Malu Gospojinu. Po Mariu Petriću, Budimiću ne znaju svoje poreklo.
BUXAČ, nastanjeni u Jarama (Široki Brijeg). Starinom su iz Tihaljine (Ljubuški). Ima ih i u Mostaru i Konjicu. Slavili su Nikoljdan.
BUKVIĆ, nastanjeni u Ravnom (Popovo). Većina su pravoslavni Srbi koji slave Jovanjdan. Bukvići katolici u Ravnom ne znaju da li su u srodstvu sa pravoslavnim Bukvićima, ali ih pravoslavni Bukvići smatraju svojim rodom.
BURIĆ, nastanjeni u u Ravnom i Kotezima (Popovo). Starinom su od Matkovića iz Bjelopavlića u Crnoj gori. Ranije su se zvali Andrijaševići i Matkovići. Slavili su Nikoljdan.
CELIĆ, nastanjeni u Dužicama (Široki Brijeg). Potiču od Knezovića koji su slavili Ivanjdan.
CMILjANIĆ, nastanjeni u Krivodolu (Mostar). Radnije su se zvali Radojli. Slavili su Nikoljdan.
CURIĆ, nastanjeni u Veljoj Međi (Popovo). Jedan deo se odselio u Slivno i Gluminu. Slavili su Nikoljdan.
ČOKLjAT, nastanjeni u Ravnom, Trnčini i Dolu (Popovo). Ranije su se zvali Đurići i slavili su Mitrovdan.
ČOLAK, nastanjeni na području više sela oko Širokog Brijega. Za Čolake iz sela Rasno tvrdi se da su poreklom od Knina, da su se izbegavši iz Knina zbog Turaka nastanili u Gabeli. Radnije su se zvali Ivkovići i slavili su Ilindan. Za Čolake iz Smokinja (Rasno) tvrdi se da su poreklom iz Opuzena, a da su se u Smokinje doselili iz Gabele. Slavili su takođe Ilindan.
ČOVIĆ, nastanjeni u Ljutom Docu i Bilušinama (Široki Brijeg). Starinom su od Nikolića i slavili su Petrovdan.
ĆORAK, nastanjeni u Trnčini i Kotezima (Popovo). Slavili su Nikoljdan.
ĆORIĆ, nastanjeni su na području Ljubuškog, Širokog Brijega, Mostara. Za Ćoriće iz Selišta (Široki Brijeg) zna se da su se doselili iz Tihaljine gde su se zvali Buljani i slavili Petrovdan.
DADIĆ, nastanjeni u Belenićima (Popovo) i Počitelju (Čapljina). U Počitelj su došli iz Popova. Slavili su Tomindan.
DAMJANOVIĆ, 1. Ljuti Do (Široki Brijeg). Potiču od pravoslavnih Simića i slavili su Nikoljdan. 2. Biograci (Široki Brijeg). Potiču od Kreca iz Opuzena. Slavili su Ilindan.
DANIČIĆ, nastanjeni u Radetićima (Čarići, Neum). Starinom su od Senja i slavili su Đurđevdan.
DELIĆ, nastanjeni u Krivodolu (Mostar) u koji su došli iz Čitluka, i Jasenici (Biišće) u koju su se doselili iz Krivodola. Slavili su Petrovdan.
DOLINA, nastanjeni u Golubincu i Orašju (Popovo). Slavili su Martindan a sada Nikoljdan.
DONKIĆ, nastanjeni u Klepcima i Trebižatu (Čapljina), Čulima (Mostar) i Čitluku (Posušje). Starinom su iz Broćna, odakle su se doselili u Klepce. U Trebižat su došli iz Selina kod Mosora a u Čitluk iz Trebižata. Slavili su Nikoljdan.
DRAŠKIĆ, nastanjeni u Izbričnom i Britvici (Široki Brijeg). Slavili su Nikoljdan.
DUBELj, nastanjeni u Belenićima i Kijev Dolu (Popovo). Starinom su iz Crne Gore, prezivali su se Raićević i slavili Mratindan.
DžAJKIĆ, nastanjeni u Izbičnom (Široki Brijeg). Starinom su iz Vrlike u Dalmaciji. Ranije su se prezivali Rkaći i živeli na području sela Pribinovići. Slavili su Đurđevdan.
DžAMARIJA, nastanjeni u Trnčini (Popovo). Poreklom su iz Crne Gore Slavili su Nikoljdan.
DžAMONjA, nastanjeni u Belenićima (Popovo) i Prozoru. Džamonje iz Belenića slavili su Tomindan. Ne zna se pouzdano od koga potiču Belenići iz Prozora.
DžONO, nastanjeni u Pripratnici i u Xutovu (Neum). U Pripratnicu su se doselili iz Riđana u Crnoj Gori, a u Xutovo iz Pripratnice. Slavili su Svetog Mihovila.
ЂАПИЋИ – Ради се о досељеницима (у Бастасе, Парохија лијевањска) из Бителића код Сиња. Њихово даљње поријекло је околина Требиња и Никшића. Један је прије 150 година прешао на римокатоличку веру приликом женидбе са римокатолкињом. Од тада се Ђапићи јављају као Хрвати. Славе Сабор Светог Јована Крститеља – Јовањдан.
ĐOLO, nastanjeni u Biogracima (Široki Brijeg). Potiču od Damjanovića iz Ljutog Doca. Slavili su Nikoljdan.
ĐURASOVIĆ, nastanjeni u Trnčini i u Kotezima (Popovo). Slavili su Nikoljdan.
EREŠ, nastanjeni u Radišićima, Proboju, Xumcu, Studencima (Ljubuški) i Sretnici (Mostar). Slavili su Malu Gospojinu.
FRANIĆI, nastanjeni u Trebimlji (Popovo). Potiču od Žilića iz Riđana iz Crne Gore. Izgleda da su jedan rod sa pravoslavnim Batinićima iz Čvaljine (Popovo).
GABRIĆ, nastanjeni u Selištu (Mostar). Doselili su se iz Župe u Dalmaciji, a bili su nastanjeni i u Grljevićima (Ljubuški) Zvali su se Markovljani a slavili su Nikoljdan.
GAGRO, nastanjeni u Xodbini (Mostar) i Jarama (Široki Brijeg). Slavili su Ilindan.
GALIĆ, nastanjeni na širem području zapadne Xercegovine ali nisu od istog roda. Galići iz Domonovića poreklom iz Ošljena kod Opuzena i slavili su Svisvete, tj. Mratindan.
GAVRAN, nastanjeni u selima oko Ljubuškog. Gavrani iz okoline Trebinja su poreklom iz Dalmacije i slavili su Mratindan. Ne zna se da li su u rodu sa Gavranima iz zapadne Xercegovine.
GILjE, nastanjeni u Jarama (Široki Brijeg). Slavili su Petrovdan.
GLAVINIĆ, nastanjeni su Babin Dolu i Moševićima (Neum). Slavili su Mratindan.
GOLIĆ, živeli u Orašju (Popovo). Starinom su Lonci iz Trnčine. Za vreme Drugog Svetskog rata iselili su se u Slano poviše Dubrovnika. Slavili su Nikoljdan.
GOLUŽA, nastanjeni u Opličićima (Čapljina), Trijebnju i Pješivcu. Slavili su Nikoljdan.
GRBAVAC, nastanjeni u Grabu, Vitini i Šipovači (Ljubuški). Pretpostavlja se da su bili pravoslavne vere, jer po Dedijeru Grbavci su pričali da su poreklom od „Stipana Visokog“ i da su rod sa kućom Petrovića iz Crne Gore.
GRBEŠA, nastanjeni u Orašcu, Kovačevu Polju i Maglicama (Prozor) Čapljina. Potiču od Pinjuha iz zapadne Xercegovine koji su opet poreklom iz Dalmacije. Zvali su se Medić i slavili Nikoljdan.
GRLE, nastanjeni u Bilišićima (Široki Brijeg). Zvali su se Predići i slavili Nikoljdan.
GROZDIĆ, nastanjeni u Orašcu (Prozor). Nekada su se zvali Bogdan. Slavili su Petrovdan ili Nikoljdan.
GRUSIN, nastanjeni u Bilišićima (Široki Brijeg). Starinom su iz Dalmacije. Slavili su Tomindan.
GUGUĆ, nastanjeni u Uzarićima (Široki Brijeg). Ranije su se zvali Lasić koji su slavili Petrovdan.
GUSLIĆ, nastanjeni u Jarama (Široki Brijeg). Slavili su Petrovdan.
GUSTIN, nastanjeni u Aladinićima (Dubrave, Stolac) i Donji Zelenikovac (Neum). Poreklom su iz Popova. Zvali su se Benderi i slavili su Nikoljdan.
HRKAČ, nastanjeni u više sela zapadne Xercegovine. Za Xrkače u Pribinovićima (Široki Brijeg) tvrdi se da su starosedeoci koji su se doselili iz Vrlike u Dalmaciji. Zvali su se Vrljičani ili Vrlići. Slavili su Đurđevdan.

IVANKOVIĆ, nastanjeni na širem području Širokog Brijega. Ne pripadju istom rodu. Za Ivankoviće u Čerigaju se smatra da su iz Mamića, da su se zvali Bilić te da su slavili Nikoljdan.

priredio Tomica Kerčulj

Back