Vecni zivot

Wise Owl

Ističe se
Banovan
Poruka
2.632
Kako bi vecni zivot uticao na psihu coveka? Da li bi godinama, tragajuci za smisao svoje egzistencije uvideo da nista nije trajno od svih tih stvari i da ce mu se sve dosaditi vremenom?

Da li ce postati distanciran od sveta? Hoce li postati los covek?

Стари људи постају џангризави, на углавном све што их је у младости "жарило и палило"...
Hajde da dopunim uvodni post. Vecno mladi. U tridesetim. Nisu fizicki stari, i dalje su u punoj snazi i mogu svasta nesto. Medjutim, njihov um, psiha uci i "stari". Kako se to odrazava?

Tvoj odgovor jeste za stariju generaciju, ali gledajmo dalje od toga. Taj matorac je zarobljen u gornjem slucaju. Hoce li se dzangrizavost nastaviti kroz vekove?

Hajde da dopunim uvodni post. Vecno mladi. U tridesetim. Nisu fizicki stari, i dalje su u punoj snazi i mogu svasta nesto. Medjutim, njihov um, psiha uci i "stari". Kako se to odrazava?

Tvoj odgovor jeste za stariju generaciju, ali gledajmo dalje od toga. Taj matorac je zarobljen u gornjem slucaju. Hoce li se dzangrizavost nastaviti kroz vekove?
Та џангризавост је жал или бол због протраћености времена на неважне тривијалности.
Илити, не посвећеност, тотална, важним појавама и људима у животу.

Горштак би, по мени, свакако био изоловани чудак који живи у великом простору са прегршт предмета, успомена на период док се радовао животу.

Тако су уосталом замишљени у књигама и на филму.

Kako bi vecni zivot uticao na psihu coveka?

Sve zavisi od ljudi. Sve zavisi od njihovog karaktera, njihove želje, njihovih snova. Možda bi bili srećni što su uspeli u nečemu.

Ali, pravo pitanje glasi: Večni život za sve? I za stare, za mlade, za srećne, tužne, bolesne, zdrave, etc.

Ukoliko su u tom večnom životu i moji najbliži, moji voljeni, moji dragi, bila bih srećna.

Ako su oni nestali jer nisu večni..psihički bih bila na samom dnu sa koga ne mogu gore jer ne želim.

Da li bi svi ljudi na zemlji bili večni, ili bi samo taj pojedinac imao večni život? Ništa ne može unapred da se zna, pa ni to, da li bi neko nekada postao loš čovek, ili bi loš čovek pronašao dobrotu u sebi.

Ali, pravo pitanje glasi: Večni život za sve? I za stare, za mlade, za srećne, tužne, bolesne, zdrave, etc.
Samo idealna situacija u ovom kontekstu. Za jednog čoveka, u svojim tridesetim, skroz zdrav, ne može se razboleti. Dakle, neće patiti fizički, ali mora živeti večno.
Da li bi svi ljudi na zemlji bili večni, ili bi samo taj pojedinac imao večni život? Ništa ne može unapred da se zna, pa ni to, da li bi neko nekada postao loš čovek, ili bi loš čovek pronašao dobrotu u sebi.
Pojedinac.
Zapravo, uveren sam da bi se javili mentalni problemi jer svi koje je voleo počeli bi da umiru i onda bi taj ciklus išao u krug. Zavoli nekoga, taj neko umre i tako vekovima. To bi kod njega stvorio neki osećaj depresije jer je i vezivanje za ljude postalo teško podnošljivo.

kad bi vecno ziveli ubili bismo se od dosade.
Sve bi postalo dosadno, manje više. Vidiš, postoje stvari koje veoma volim, ali kada ih ponovim mnogo puta, dosade mi. Onda nađem nešto drugo i to iscedeim do kraja i tako idem dalje i dalje, ali se mogu posle vratiti na ovo prvo. Na taj način mogu održavati zainteresovanost za određene stvari.

S druge strane, uzmi u obzir da se tehnologija razvija, a da si ti svedok promena. To je ipak zanimljivo tebi. Imaš ljude koji su živeli u periodu zaprežnih kola, da bi dočekali vreme kada ljudi putuju kolima i avionima. To je taj raspon od 80 godina.

Sve bi postalo dosadno, manje više. Vidiš, postoje stvari koje veoma volim, ali kada ih ponovim mnogo puta, dosade mi. Onda nađem nešto drugo i to iscedeim do kraja i tako idem dalje i dalje, ali se mogu posle vratiti na ovo prvo. Na taj način mogu održavati zainteresovanost za određene stvari.

S druge strane, uzmi u obzir da se tehnologija razvija, a da si ti svedok promena. To je ipak zanimljivo tebi. Imaš ljude koji su živeli u periodu zaprežnih kola, da bi dočekali vreme kada ljudi putuju kolima i avionima. To je taj raspon od 80 godina.
ipak, napredak civilizacije je prespor da bismo sa odusevljenjem nestrpljivo cekali sledecu deceniju. Uglavnom o tome i ne razmisljamo jer nam se cini nedostiznim. Danas prakticno imamo sve sto nam je potrebno za tehnicku egzistenciju tako da nam preostaje da mastamo samo o vremeplovu, mogucstvu da letimo po nasem dvoristu, .............da produzimo zivot , pobedimo bolesti, promenimo globalnu politiku............sve to ide presporo za naseg zivota.................
Osecam se ko da sam preuzeo stafetu , trcim do sledeceg nosioca, predajem mu, vracam se kuci i ne razmisljajuci ko ce biti poslednji nosilac stafete i kome ce ona biti urucena. Taj je daleko od mene pa me i ne interesuje. Tako je i sa pogledom na buducnost.

Тај замишљени лик, горштак, би сигурно избегавао људе.
Што због тајне коју носи, што због досаде да прича са неким, ко тако мало зна, а што због радозналости других.
Занимала би га наука, ипак се ту померају границе знаног.
Вероватно и природа.
Имао би шуму, коју је сам засадио ..и такве приче.
Занимљиво, свакако.

Kako bi vecni zivot uticao na psihu coveka? Da li bi godinama, tragajuci za smisao svoje egzistencije uvideo da nista nije trajno od svih tih stvari i da ce mu se sve dosaditi vremenom?

1717477403147.jpeg

Dobar film na tu temu.

Samo idealna situacija u ovom kontekstu. Za jednog čoveka, u svojim tridesetim, skroz zdrav, ne može se razboleti. Dakle, neće patiti fizički, ali mora živeti večno.

Pojedinac.
Zapravo, uveren sam da bi se javili mentalni problemi jer svi koje je voleo počeli bi da umiru i onda bi taj ciklus išao u krug. Zavoli nekoga, taj neko umre i tako vekovima. To bi kod njega stvorio neki osećaj depresije jer je i vezivanje za ljude postalo teško podnošljivo.

O tome sam i pisala u gornjem postu. Strašno je kada ljudi umiru oko nas, a nismo u mogućnosti da im pomognemo. I mi živimo, a oni odlaze.

Da nekim slučajem postoji tabeleta može da nam pruži večni život, ne bih pristala da je popijem.

O tome sam i pisala u gornjem postu. Strašno je kada ljudi umiru oko nas, a nismo u mogućnosti da im pomognemo. I mi živimo, a oni odlaze.

Da nekim slučajem postoji tabeleta može da nam pruži večni život, ne bih pristala da je popijem.
Mislim da je vecni zivot potencijalno prokletstvo, nikako blagoslov. Mozda nam je zato zivotni vek kratak.

Mozda nam je zato zivotni vek kratak.

U pravu si. Više je prokletstvo nego blagoslov.

Nije svima životni vek kratak. Moj deda je umro sa nepunih 92 godine. Baba mog zeta umrla je u 96-toj godini.
Na ulici srećem stare, baš, baš stare ljude.

Ne znam koliko voliš da čitaš istorijske romane..Ja volim i čitam.

Nekada davno, ljudi su umirali sa pedeset i manje godina, onaj ko bi živeo 60 i više godina bio je starac, najstariji u porodici, selu, mestu gde se odvija radnja knjige.

Dao si mi ideju za novu temu, i hvala ti puno.

U pravu si. Više je prokletstvo nego blagoslov.

Nije svima životni vek kratak. Moj deda je umro sa nepunih 92 godine. Baba mog zeta umrla je u 96-toj godini.
Na ulici srećem stare, baš, baš stare ljude.

Ne znam koliko voliš da čitaš istorijske romane..Ja volim i čitam.

Nekada davno, ljudi su umirali sa pedeset i manje godina, onaj ko bi živeo 60 i više godina bio je starac, najstariji u porodici, selu, mestu gde se odvija radnja knjige.

Dao si mi ideju za novu temu, i hvala ti puno.
Diskutabilno je da li je istina to sto pisu u knjigama po pitanju zivotnog veka. Mislim na prave istorijske knjige. Ne bih tako olako prihvatio tu teoriju. Ljudi su bili zdraviji nego mi danas.

Pikaso je dugo živeo i poznato je da je bio veoma radostan pod stare dane kada je i govorio:
"Obožavam svoju starost ovakvu kakva je... Ponovo sam se rodio u najlepšoj formi svog bića
i sada obožavam život, ali na nov način..."

Radi se o individuaciji koja jeste došla do svog kraja (JUNG), kada se čovek ponovo rodio psihološki...
JUNG je učio da je život psihološki proces, tj. rađanje jedne potpuno nove individue u čoveku...

Čovek zida kule i svoje stavove koji su skloni raspadanju...

Kada taj period zablude prođe, čovek zida svoje novo unutrašnje biće novim materijalom:

- onim što ne laže u lažovu
- onim što ne bludi u bludniku
- onim što ne strepi u samrtniku
- onim što se oseća krilato u zmiji
- onim što je sveže u truloj jabuci
- i neranjivo u ptici

Tada i takav čovek živi večni život, bio živ, ili ne...
Od takve energije i građe je sazdan večni život...

Back