VECNI ZIVOT – na koji nacin Bog omogucava ljudima…

Bog je stvorio z\ivotinje da sluze coveku pre greha.

To nema veze sa grehom nego sa svrhom za koju je stvorio zivotinje.

Bog je znao da moze da se desi greh odmah na pocetku a nije to planirao, jer Bog daje ljudiam slobodnu volju...
Dakle to nije Bozji plan - greh..

čemu su služile životinje ?

koja je im inače bila svrha života, postojanja u Edenu ?

Isaija glava 11
6 I vuk će boraviti s jagnjetom, i ris će ležati s jaretom, tele i lavić i ugojeno živinče biće zajedno, i malo dete vodiće ih.
7 I krava i medvedica zajedno će pasti, mlad njihova ležaće zajedno, i lav će jesti slamu kao vo.
8 I dete koje sisa igraće se nad rupom aspidinom, i dete odbijeno od sise zavlačiće ruku svoju u rupu zmije vasilinske.
9 Neće uditi ni potirati na svoj svetoj gori mojoj, jer će zemlja biti puna poznanja Gospodnjeg kao more vode što je puno.

Zanimljivo je da je ostatak glave 11 ocigledno u prenesenom znacenju. Nema nista doslovno, i bukvalno. Pa se postavlja pitanje i da li se ovo moze tumaciti kao doslovno i bukvalno?

Isaija glava 11
6 I vuk će boraviti s jagnjetom, i ris će ležati s jaretom, tele i lavić i ugojeno živinče biće zajedno, i malo dete vodiće ih.
7 I krava i medvedica zajedno će pasti, mlad njihova ležaće zajedno, i lav će jesti slamu kao vo.
8 I dete koje sisa igraće se nad rupom aspidinom, i dete odbijeno od sise zavlačiće ruku svoju u rupu zmije vasilinske.
9 Neće uditi ni potirati na svoj svetoj gori mojoj, jer će zemlja biti puna poznanja Gospodnjeg kao more vode što je puno.

Zanimljivo je da je ostatak glave 11 ocigledno u prenesenom znacenju. Nema nista doslovno, i bukvalno. Pa se postavlja pitanje i da li se ovo moze tumaciti kao doslovno i bukvalno?

Ne znam kako JS objasnjavaju ovaj deo. Mozda onako... crno na belo, ali ove reci u Pravoslavnoj Crkvi imaju sasvim drugo znacenje. One dolaze posle prorokovanja o dolasku Gospoda i Spasa nasega Isusa Hrista:

1. Али ће изаћи шибљика из стабла Јесејевог, и изданак из корена његовог изникнуће.
Код оваквих јасних пророчанстава о Христу Господу, зашто Јевреји не повероваше у Њега као Месију? Због безумне гордости своје, и због безумних злочина својих над светим и праведним људима. Ко је та шибљика из стабла Јесејева други до Господ Христос? Јесеј је био отац Давида цара, а из колена Давидова очекивао се Месија. Из колена Давидова Он се јавио, и из Витлејема града Давидова. Шибљика из стабла Јесејева означава телесно происхођење Господа од Деве Марије, потомкиње Јесејеве и Давидове, а изданак из корена његова – Јесејева – означава у Њему пројављену ону правду, која је од многих царева из дома Давидова била погажена. Погажена правда је као осушен пањ. Но из корена таквог пања понекад никне зелен изданак. Такав самоникли изданак биће и Господ Исус. По матери Он ће бити из колена Давидова, но по божанском Зачећу Своме Он ће бити од Духа светога. У вечности од Оца без матере, у времену од Матере без оца.

2. И на Њему ће почивати Дух Господњи, дух мудрости и разума, дух савета и силе, дух знања и страха Господњег.

Дух Божји Свети не одваја се од Оца, не одваја се ни од Сина, нити се Отац одваја од Сина и Духа, нити се Син одваја од Оца и Духа Светога. Дух Свети је пророковао о Сину кроз пророке, Дух Свети је осенио Пресвету Деву и припремио је за рођење Сина Божјег, Дух Свети је неразлучно стајао на Сину за све време Његове посете свету у телу. Дух мудрости – дух је виђења небеских тајни; Дух разума – дух је схватања везе видљивог и невидљивог света; Дух савета – дух је разлучења добра од зла; Дух силе – дух је власти над створеном природом; Дух знања – дух је познавања суштине створених бића; Дух страха Господњега – дух је признања божанске власти над оба света и покорности вољи Божјој. Ко је икад од људи имао на себи ову пуноћу богатства дарова Духа Светога? Никад нико. Једини Господ Исус Христос.

Тако пророк истинити предсказиваше истину. И још додаје: теле и лав и јунац биће заједно, и мало дијете водиће их. И крава и медвједица заједно ће пасти… И лав ће јести сламу као во. И дете ће завлачити руку у рупу змије отровнице, и змија му неће удити. Кад ће се догодити ово чудо, браћо? Оно се је већ догодило, онда када се појавио Христос Чудотворац на земљи. Ово је стварност рајска, која се обновила међу људима доласком Спаситељевим на земљу. Загонетно но ипак јасно говори пророк; загонетно, јер не говори о зверовима него о људима: јасно, јер се предсказање његово испунило у цркви Христовој. Људи који су по нарави били као вукови, и рисови, и лавови, и медведи, и волови, и јагањци, и јарићи, и змије, – сви стоје пред Дететом Витлејемским уједначени вером, укроћени благошћу, обасјани надом, омекшани љубављу.
Пророк још прориче и због чега ће се ово збити. Јер ће земља бити пуна познања Господњега као море воде што је пуно. Посматран телесно сваки је човек земља. Онај човек, који поверује у Христа и у истини пође за Христом, постаје пун познања Господњега као море воде што је пуно.

Iz Beseda ( Prolog) vl Nikolaja.

Ajde sad da malo pricamo o vremenu kao cetvrtoj dimenziji. Imamo tri prostorne dimenzije (xyz) i i mamo jednu vremensku dimenziju. Kroz prostorne dimenzije mi se krecemo u svim smerovima i napred i nazad, uzimajuci bilo koju tacku za referentnu uvek mozemo da se pomerimo i u negativnu i u pozitivnu stranu. Samo u vremenskoj dimenziji mi nema "pomeranja" u bilo kom "smeru". Mi smo vremena jedva svesni, a kamo li sposobni da zamislimo kako bi izgledalo kad bi vreme dozivljavali kao i ove ostale dimenzije.

U ovom kontekstu moglo bi se reci da je svrha zivota da da smisao prostoru i vremenu, bez zivota vreme i prostor su nemerljivi.

Ne znam kako JS objasnjavaju ovaj deo. Mozda onako... crno na belo, ali ove reci u Pravoslavnoj Crkvi imaju sasvim drugo znacenje. One dolaze posle prorokovanja o dolasku Gospoda i Spasa nasega Isusa Hrista:

1. Али ће изаћи шибљика из стабла Јесејевог, и изданак из корена његовог изникнуће.
Код оваквих јасних пророчанстава о Христу Господу, зашто Јевреји не повероваше у Њега као Месију? Због безумне гордости своје, и због безумних злочина својих над светим и праведним људима. Ко је та шибљика из стабла Јесејева други до Господ Христос? Јесеј је био отац Давида цара, а из колена Давидова очекивао се Месија. Из колена Давидова Он се јавио, и из Витлејема града Давидова. Шибљика из стабла Јесејева означава телесно происхођење Господа од Деве Марије, потомкиње Јесејеве и Давидове, а изданак из корена његова – Јесејева – означава у Њему пројављену ону правду, која је од многих царева из дома Давидова била погажена. Погажена правда је као осушен пањ. Но из корена таквог пања понекад никне зелен изданак. Такав самоникли изданак биће и Господ Исус. По матери Он ће бити из колена Давидова, но по божанском Зачећу Своме Он ће бити од Духа светога. У вечности од Оца без матере, у времену од Матере без оца.

2. И на Њему ће почивати Дух Господњи, дух мудрости и разума, дух савета и силе, дух знања и страха Господњег.
Дух Божји Свети не одваја се од Оца, не одваја се ни од Сина, нити се Отац одваја од Сина и Духа, нити се Син одваја од Оца и Духа Светога. Дух Свети је пророковао о Сину кроз пророке, Дух Свети је осенио Пресвету Деву и припремио је за рођење Сина Божјег, Дух Свети је неразлучно стајао на Сину за све време Његове посете свету у телу. Дух мудрости – дух је виђења небеских тајни; Дух разума – дух је схватања везе видљивог и невидљивог света; Дух савета – дух је разлучења добра од зла; Дух силе – дух је власти над створеном природом; Дух знања – дух је познавања суштине створених бића; Дух страха Господњега – дух је признања божанске власти над оба света и покорности вољи Божјој. Ко је икад од људи имао на себи ову пуноћу богатства дарова Духа Светога? Никад нико. Једини Господ Исус Христос.

Тако пророк истинити предсказиваше истину. И још додаје: теле и лав и јунац биће заједно, и мало дијете водиће их. И крава и медвједица заједно ће пасти… И лав ће јести сламу као во. И дете ће завлачити руку у рупу змије отровнице, и змија му неће удити. Кад ће се догодити ово чудо, браћо? Оно се је већ догодило, онда када се појавио Христос Чудотворац на земљи. Ово је стварност рајска, која се обновила међу људима доласком Спаситељевим на земљу. Загонетно но ипак јасно говори пророк; загонетно, јер не говори о зверовима него о људима: јасно, јер се предсказање његово испунило у цркви Христовој. Људи који су по нарави били као вукови, и рисови, и лавови, и медведи, и волови, и јагањци, и јарићи, и змије, – сви стоје пред Дететом Витлејемским уједначени вером, укроћени благошћу, обасјани надом, омекшани љубављу.
Пророк још прориче и због чега ће се ово збити. Јер ће земља бити пуна познања Господњега као море воде што је пуно. Посматран телесно сваки је човек земља. Онај човек, који поверује у Христа и у истини пође за Христом, постаје пун познања Господњега као море воде што је пуно.

Iz Beseda ( Prolog) vl Nikolaja.
O tome ti pricam. Ovo objasnjenje mi je logicnije, s obzirom na kontekst cele glave 11.
JS ta cetri stiha shvataju doslovno. Ali oni doslovno shvataju 144000, a figurativno 12 plemena izraela, iz otkrivenja. :fdlan:
Tako da nisu bas konzistentni.

U ovom kontekstu moglo bi se reci da je svrha zivota da da smisao prostoru i vremenu, bez zivota vreme i prostor su nemerljivi.
To ti je i filozofska tema. Da li bi unverzum postojao ako ga mi ne bismo bili svesni :)
Ovde sam vise hteo da naglasim da nacin na koji mi dozivljavamo vreme, verovatno ne odslikava pravu prirodu te dimenzije.

ako konstantujemo da je sa religijske tačke gledišta svrha života - bog,
onda tema je udarila u kraj još na početku

u redu, svrha života je bog, večnost......šta bi se dalje moglo rapredati o toj svrsi samo sa religijske strane ?
Svrha ratovanja merikanaca je nafta.
Dakle izvori ebergije.
Energija je zivot.
E sada sta se sve sa tom energijom moze, to se opisati ne moze.
Mogli bismo bez prekida da pisemo.
Sada da primenimo to.
Bog je izvor zivota.
A kada imas taj izvor, onda se u svim knjigana sveta ne moze opisati sta sve mozes sa njime.

Zivis zdravije, srecnije.
Zaboravis sta je laz, kradja, prevara.
Uzivas bozje vodstvo i blagoslove u svim aspektima zivota.
Bilo da je posao, privatni zivot, sport, ljubav.
Itd.
Imas li neki problem na poslu, obratis se Bogu i gledas kako ga resava.
Zelis da promenis posao, obracas se Bogu i gledas kako on to vodi.
Imas idealan brak na primer.
Imas izvanredan stav i odnos sa decom na primer.
Trudis se daleko vise oko vaspitanja dece. ucis o tome, pokrenut si.
Shvatas vrednost porodice i izdvajanja vremena za njih.
Solidarniji si u drustvu.
Imas socijalni pogled na coveka i zivotinju.
Zivotinja se ne pati kod tebe a kamoli covek.
Imas pravedan odnos prema radniku ako ga imas.
Imas pravilan odnos sa roditeljima.
Stalno ucis.
Itd.
Nema kraja.

.

Zivis zdravije, srecnije.
Zaboravis sta je laz, kradja, prevara.
Uzivas bozje vodstvo i blagoslove u svim aspektima zivota.
Bilo da je posao, privatni zivot, sport, ljubav.
Itd.
Imas li neki problem na poslu, obratis se Bogu i gledas kako ga resava.
Zelis da promenis posao, obracas se Bogu i gledas kako on to vodi.

Imas idealan brak na primer.
Imas izvanredan stav i odnos sa decom na primer.
Trudis se daleko vise oko vaspitanja dece. ucis o tome, pokrenut si.
Shvatas vrednost porodice i izdvajanja vremena za njih.
Solidarniji si u drustvu.
Imas socijalni pogled na coveka i zivotinju.
Zivotinja se ne pati kod tebe a kamoli covek.
Imas pravedan odnos prema radniku ako ga imas.
Imas pravilan odnos sa roditeljima.
Stalno ucis.
Itd.
Nema kraja.

.

ovo što si naveo su sociološki aspekti života čoveka i okoline
primeri su ti ravni forumskim temama tipa - Šta sam radio danas, šta sam jeo, pio, o čemu razmišljam...itd.

ili recimo uzmeš da brojiš kamenčiće i zrnca peska na plaži do u besvest

osim ovog boldovanog što spada u domen - Braće Grim

ovo što si naveo su sociološki aspekti života čoveka i okoline
primeri su ti ravni forumskim temama tipa - Šta sam radio danas, šta sam jeo, pio, o čemu razmišljam...itd.

ili recimo uzmeš da brojiš kamenčiće i zrnca peska na plaži do u besvest

osim ovog boldovanog što spada u domen - Braće Grim

Pa kazi konkretno sta ti trazis,?
Sto se tice brace Grim?
Da li te je neko zvao na ovom forumu?
Ako jeste, onda se tome obrati, sto te nije informisao sta te ovde ceka.
Ako te niko nije zvao, zasto se tako ponasas?
Ako je za tebe ovde braca Grim?
Zamoljavam da odma napustis forum i odes gde nisu braca Grim.

Poslednja izmena:
Pa kazi konkretno sta ti trazis,?
Sto se tice brace Grim?
Da li te je neko zvao na ovom forumu?
Ako jeste, onda se tome obrati, sto te nije informisao sta te ovde ceka.
Akpmo nije, zasto se tako ponasas?
Ako je za tebe ovde braca Grim?
Zamoljavam da odma napustis forum i odes gde nisu brca Grim.

ali ne , zaista, interesantno je

ajde reci koji postupak, kako to ide da ti bog sredi da promeniš posao ili ti reši neki problem na poslu ?

ove ostale primere viđam na drugim temama u pdf Svaštara i drugim, pa ne bih o njima

ali ne , zaista, interesantno je

ajde reci koji postupak, kako to ide da ti bog sredi da promeniš posao ili ti reši neki problem na poslu ?

ove ostale primere viđam na drugim temama u pdf Svaštara i drugim, pa ne bih o njima
Jednostavno.
Postoji jedan mehanizam koji se zove molitva.
U stvari to je razgovor sa bogom.
Da bi bog mogao da deluje u tvom zivotu, potrebno je da mu to uvek odobravas.
To je molitva.
Jer on postuje tvoju slobodnu volju.
Jednostavno ces mu reci da imas odredjene probleme na poslu.
I trazis da te zastiti od zlih ljudi i demona koji cesto pokusavaju da ti preko tih ljudi naprave probleme.
Ako su demoni umesali prste, problem se odma ili brzo resava.
Ako je problem od ljudi, moze potrajati.
Jer i oni imaju slobodnu volju.

Jednostavno.
Postoji jedan mehanizam koji se zove molitva.
U stvari to je razgovor sa bogom.
Da bi bog mogao da deluje u tvom zivotu, potrebno je da mu to uvek odobravas.
To je molitva.
Jer on postuje tvoju slobodnu volju.
Jednostavno ces mu reci da imas odredjene probleme na poslu.
I trazis da te zastiti od zlih ljudi i demona koji cesto pokusavaju da ti preko tih ljudi naprave probleme.
Ako su demoni umesali prste, problem se odma ili brzo resava.
Ako je problem od ljudi, moze potrajati.
Jer i oni imaju slobodnu volju.

zar bog ne dade čoveku um da rešava svoje probleme ?

zar bog ne dade čoveku um da rešava svoje probleme ?
Tako je.
Postoje razne vrste problena, ti nisi trazio nista specificno.
Vec samo, pricaj mi.
Prvo, trebamo sve resavati zajedno sa bogom.
Mi ulazimo u problem, ali pozivamo boga da nas vodi.
Jer ne zivimo u pravednom svetu i neznamo cesto pozadinu problema.
Ako iza problema stoje mracne sile, onda tu sami ne moteno nista.

Tako je.
Postoje razne vrste problena, ti nisi trazio nista specificno.
Vec samo, pricaj mi.
Prvo, trebamo sve resavati zajedno sa bogom.
Mi ulazimo u problem, ali pozivamo boga da nas vodi.
Jer ne zivimo u pravednom svetu i neznamo cesto pozadinu problema.
Ako iza problema stoje mracne sile, onda tu sami ne moteno nista.

a pitao sam kako da mi bog nađe bolji posao ili poveća platu i tako to
i pošto se radi o mračnim silama kao što ti reče, onda će ipak biti bolje da prepustim božje delovanje

hvala na odgovoru, puno mi znači

Back