Veče kada je u toku predstave Bogdan Diklić umro iza scene

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
21.214
Poslednjeg dana aprila 2009. godine, Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda je učestvovalo na 54. Sterijinom pozorju u Novom Sadu sa predstavom “Kandid ili optimizam” francuskog književnika Voltera…

Bogdan Diklić je igrao glavnu ulogu, učitelja Panglosa. U predstavi Panglos umire, ali se na kraju pojavi I vikne: “Živ sam!”…Takođe, u predstavi “Starica” se obraća “markizi Kanigundi” rečima:”Gospođice, ovde se radi o životu I smrti!”, dok je iza scene naš dragi Bogdan Diklić zaista umro, da bi lekari kasnije saopštili: “Živ je!” Na nivou simbola, sve ovo govori I potvrđuje da optimizam, o čemu predstava I govori, nije tada bio ugrožen…

Odnos teatra I života, odnosno koliko je pozorište – život, a koliko je život – pozorište, još jednom je pokazao sam “Reditelj Slučaj”…

Te večeri na sceni Srpskog narodnog pozorišta u toku predstave koja je bez pauze trajala dva I po sata, iza scene se odvijala prava životna drama. Bogdanu je pozlilo, izgubio je svest I pao. Nije disao, nije se pomerao, preminuo je… Hitna je stigla u rekordnom roku I lekari su pokušali masiranjem srca da ga ožive… na kraju su uspeli defibrilatorom I elektrošokovima da ožive Bogdana… Hitno je prebačen u Institut u Sremskoj Kamenici, gde je sutradan doživeo I srčani udar I bio operisan…

Konzilijum lekara je kasnije izjavio : “Živ je! Njegovo stanje je teško, ali stabilno”…

“Nije nam bilo lako… znali smo šta se iza scene dešava, ali smo nastavili da igramo predstavu do kraja, bez Bogdana, tako da publika nije ništa primetila”… rekla je kasnije Nataša Tapušković…

U Volterovom komadu, Diklić kao Panglos ima kredo da je “ovaj svet najbolji od svih svetova” I to se provlači kroz čitavu predstavu… Panglos u taj kredo veruje čak I onda kada u zamak u Vestfaliji, gde svi žive kao u raju, stižu Bugari, pa Avari I kada se zamak sruši na njega I kada neprijatelj spali grofa u “kaminu koji još uvek tinja”, a markizu I njenu kći Kanigundu siluje horda vojnika, raščereče I ostave “među šest hiljada mrtvih na okolnim poljima”… Posle svog užasa, Panglas ipak veruje u svoj kredo…

Sva je sreća pa je “Reditelj slučaj” pronašao način kako da u haosu života slavimo sam život i na sceni, iza scene, pa I u gledalištu…

Hvala dvanaestoj vili koja je to veče čvrsto držala našeg Bogdana u zagrljju…

Screenshot_161.png

Bogdan Diklić sa ćerkom

Poslednja izmena:
Bogdan je velicina od glumca,a i coveka.Na filmu i serijama,nijkada nije imao neku jaku glavnu ulogu,ali je bio uvek izmedju glavne i sporedne.U pozoristu je opet igrao mnogo glavnih likova.Svaki lik je bio za sbee veoma dobar,od najsmesnijeg do najozbiljnijeg lika.Hvala bogu kada je ostao ziv.Neka mu je sa srecom dalji zivot.

Bogdan je velicina od glumca,a i coveka.Na filmu i serijama,nijkada nije imao neku jaku glavnu ulogu,ali je bio uvek izmedju glavne i sporedne.U pozoristu je opet igrao mnogo glavnih likova.Svaki lik je bio za sbee veoma dobar,od najsmesnijeg do najozbiljnijeg lika.Hvala bogu kada je ostao ziv.Neka mu je sa srecom dalji zivot.
Fenomenalan, nezaboravan glumac... sve likove koje je igrao su zapamćeni i po njemu i njegovoj glumi...
Baš volim Bogdana Diklića... I celu tu generaciju sada već naših dragih matoraća glumaca...
:vzagrljaj:

Ne mogu da odolim, a da ne ponudim snimak predstave "Profesionalac" u kojoj Bogdan Diklić igra
sa Batom Stojkovićem... pravo uživanje za ljubitelje dobre predstave i pozorišta...

Traje jedan sat i šest minuta... čistog uživanja...

:heart2:
:heart2: :heart2:

Sada cu da se setim gde su igrali zajedno,ali u Profesionalcu nisu.Tu su glavne uloge bili Bora Todorovic i Bane Lecis,sa Natasom Ninkovic.Izvini ja pomislio na TV predstavu,ali pozorisnu su odigrali odlicno Bata i Bogdan.
Verovatno misliš na film "Profesionalac" snimanom 2003. godine u kome je Bora Todorović bio fenomenalan
i dobio nagradu u Monte Karlu za najboljeg stranog glumca...

https://www.imdb.com/title/tt0339535/

Radnja je ista, sve je isto, scenario je prema svom romanu, napisao Duško Kovačević, čak i režirao... samo je film...

Bogdan Diklić

On je glumac koji moze da se transformise da igra najrazlicitije likove i bas razlicite ekstreme. Od Bobana isfeminiziranog homoseksualca ( Kako je propao roken rol ), Boca Chombeta smotus ( Grlom u Jagode ), Alojzije Zadro ustaski krvnik ( Kraj rata ), ss nemacki narednik ( Lager Nis )....a legendarna je uloga Mirka Topalovica u Maratoncima, gde je brilijantno prikazao transformaciju kako od tunjavog Mirka Topalovica koga svi tuku i maltretirjau se pretvara u nemilosrdu zver ( Gde je sada Laki ? Ma ubicu svakog ko me ne bude sluso, jasno ! )

To su sve kultni filmovi gde je igrao Diklic
Vojnikova ljubav, Miris poljskog cveca, Nacionalna Klasa ( Mile Renta bubreg ), Majstori Majstori, Sok od sljiva, Maratonci, Variola Vera, Balakn ekspres, u Raljama zivota ( kako je skinuo zagrebacki naglas ), O pokojniku sve najlepse. Cudo nevidjeno, Kraj rata, Tajvanska kanatsa ( lik Drazenka , scena sa Borisom Komnenicem - nula pet ), Jagode u grlu ( Mesaj Ruzo ), Putovanje u Vucijak, Lager Nis, Uvek spremen zene. Oktobarfest, Sabirni centar, Tito i ja, Tri karte za Holivud, Lajanje na zvezde...
Legenda kaze da je trebao da glumi Miska u filmu Ko to tamo pevo, ali je odbio zbog nekih drugih angazmana.
To je sto se tice filma, a tek o serijma i pogotovo o pozoristu tek tu ima da se prica.
Retki su ovako talentovi glumci kakav je Bogan Diklic.

Boabn isfemizirani homoseksualc, scena kada ga vija pas Grom,a on bezi od njega i govri is, is
MV5BMDhmYmFiN2QtOGJjNC00YWQ2LWI4ZWYtYWNiMGViZmQyYmFkL2ltYWdlL2ltYWdlXkEyXkFqcGdeQXVyNjcyOTkzNT...jpg

Alojzije Jadro ustaski krvnik - Zaklo sam je ovom ljevom,a vidis imam i desnu, i tebe bi da sam mogo majku ti krvavu...
The_End_of_the_War-839837716-large.jpg

Mirko Topalovic - Prosu cu mu creva
maratonci-trce-pocasni-krug-1982-20.jpg

Back