Vaspitanje

paperinos

Domaćin
Poruka
4.821
Znas za onu narodnu ko o cemu.....ku..va o postenju.Tako je iskonstruisana i ta prica o sigurnim kucama i stereotipna predrasuda da su one zrtve.
Detaljno poligrafsko ispitivanje tih zena koje tvrde da su zrtve nasilja bi otkrilo bas svasta a vecina njih bi zavrsila u zatvoru zbog notornih lazija i dela koje su cinile.

_Snow Queen_

Primećen član
Poruka
659
Ne da ste skrenuli sa teme! A tema je divna!
Po mom misljenju Ljubav bezuslovna je najvaznija i nauciti djecu da budu srecna, a oni citaju srecu sa nasih lica, pritom. Nikako uloga zrtve kao kod mama-rachica u horoskopu. I znati pokazati zube a stisnuti srce. :)
Neko rece nauciti ih da budu samostalni, e to je moju djecu naucio zivot, onda bih ja bila roditelj broj 1. :)
Moji roditelji su bili u necemu izuzetno dobri, a u necemu poprilicno losi. Otac je bio prestrog, a u ranom djetinjstvu sam ga obozavala, a majka bez obzira sto se potrudila da mi ulije osjecaj posebnosti, uvijek mi je falilo njene ljubavi. Ona vise voli sve ljude generalno nego jednog covjeka posebno...
Mislim da nisam ispala kako treba :) iako sam prihvatila sebe bas takvu kakva sam...mada to je za neku drugu temu.

tgdanijela

Poznat
Poruka
7.092
Znas za onu narodnu ko o cemu.....ku..va o postenju.Tako je iskonstruisana i ta prica o sigurnim kucama i stereotipna predrasuda da su one zrtve.
Detaljno poligrafsko ispitivanje tih zena koje tvrde da su zrtve nasilja bi otkrilo bas svasta a vecina njih bi zavrsila u zatvoru zbog notornih lazija i dela koje su cinile.

Prošle sedmice sam imala ženu žrtvu nasilja u porodici od strane muža, svekra i svekrve. Žena je od dugogodišnjeg zlostavljanja dobila jednu vestu epilepitičkih napada, nema ni 50 kg ..i dok sam ispunjavala prijavu dobila je epi napad te smo je poslali hitno na odjel neurologije odakle je prebačena na psihijatriju ... dobro sad njeni napadi su zanimljivi sa psihološko-neurološkog pogleda (mislim da su više psihički uslovljeni), ali ukočenost, odsutnost, besciljan pogled, ne odgovaranje na pitanja, gubitak sposobnosti govora mogu biti psihička posljedica dugotrajnog psihičkog, fizičkog i socijalnog zlostavljanja, da ne govorimo o neurološkim moždanim posljedicama usljed udaraca u glavu .. zlostavljanje u porodici je činjenica ... djete koje odrasta u takvoj sredini samo uči da bude nasilnik ... usvaja obrazac ponašanja koji će zatim primjenjivati u svojoj porodici jer odakle bi i znao drugačije ... porodica je biološki osmišljena kao dugogodišnja zajednica sa izgrađenim stavovima o prioritetima, odnosima među članovima .. šta je porodica i kako funkcioniše djete uči na primjeru one u kojoj odrasta ...
Recimo, ne može djete koje je čitavo djetinjstvo zlostavljano po tipu psihičkog i eventualno fizičkog nasilja,zanemarivano.. koje nije osjetilo brigu roditelja, odgovornost, toplinu i homogenost 'normalne' porodice da ni od kud prenese brižnost, odgovornost, tolerantnost, ulaganje koje je neophodno za funkcionisanje porodice ...
I porodica zahtjeva disciplinu ( u smislu pravca kojim se gradi) .. ta disciplina se uči, usvaja u djetinjstvu ...veoma često srećemo pojavu da se roditelji ponašaju prema svojoj djeci onako kako su se njihovi roditelji ponašali prema njima ..

_Snow Queen_

Primećen član
Poruka
659
"veoma često srećemo pojavu da se roditelji ponašaju prema svojoj djeci onako kako su se njihovi roditelji ponašali prema njima .."

Ili pak potpuno suprotno. Ako su nasi roditelji bili patrijahalni i strogi, desava se da smo mi, aktuelni roditelji previse liberalni! Zar ne?
(Znam za jedan takav primjer, ali ne znam da li je to cesca pojava?)

Maršalov Prijatelj

Veoma poznat
Banovan
Poruka
10.509
Koji je vaš pogled kakav način vaspitanja je nazdraviji za psihički razvoj djeteta, odn. čovjeka?
Kakva treba da bude uloga majke, a kakva oca?
Da li treba i po čemu treba da se razlikuju?
Koja je najveća greška koju roditelji prave tokom vaspitanja djece?
Lično - da li ste zadovoljni svojim vaspitanjem, u čemu mislite (ili ne mislite) da su vaši roditelji pogriješili tokom vašeg vaspitanja
Možemo i da proširimo temu - prilagođavanje vaspitanja trenutnim društvenim odnosima i ekonomskim mogućnostima
Koji cilj treba da se postigne vaspitanjam djeteta u današnje doba i u današnjim uslovima?
Odnos nepromjenjljivih (vjekovnih) i promjenjljivih (svakodnevnih) faktora, vrijednosti koje se prenose sa roditelja (ali i okoline) na potomstvo
Kako najoptimalnije formirati i uskladiti Superego, Ego i Id ?

Dovoljno se prisetiti šta je nama smetalo kada smo bili deca.
U moje vreme je bilo dosta kvalitetnih emisija posvećenih deci ali je bilo i onih plitkih gde su se odrasli pravili debilima kao da dete ništa ne zna.
Mešanjem kultura poprimili smo neke nakaradnosti.
----
Iako će skoro svaki roditelj da kaže da je iskren prema detetu i da nema pojma ko je dete naučio da laže, zapravo govori veliku neistinu. Dete uvek posmatra šta radite i kopira vas u stopu. Pogotovo ako mu obećate da će dobiti šarenu lažu - redosled reči koji povredi svako dete. Prvi deo rečenice nagoveštava poklon iliti pažnju a drugi deo obmanu. Bespotrebno povredjivanje deteta.
----
Dete je čovek u malom, biološki do puberteta ipak prihvata svaku reč roditelja kao aksiom.
----
Najveći problem u vaspitavanju je seks a pogotovo gaće tj odnos prema svom telu.

Maršalov Prijatelj

Veoma poznat
Banovan
Poruka
10.509
"veoma često srećemo pojavu da se roditelji ponašaju prema svojoj djeci onako kako su se njihovi roditelji ponašali prema njima .."

Ili pak potpuno suprotno. Ako su nasi roditelji bili patrijahalni i strogi, desava se da smo mi, aktuelni roditelji previse liberalni! Zar ne?
(Znam za jedan takav primjer, ali ne znam da li je to cesca pojava?)

A ko je mene šta pa pitao kad sam bio makanja? Ko je koga pravio? Dužan sam do 18-te...

Maršalov Prijatelj

Veoma poznat
Banovan
Poruka
10.509
Odnos prema seksu i kulturi tela:

Ovo je više za seksologe nego za obične smrtnike...
Majke sa ćerkama lakše prodju pored nudističke plaže dok majke sa sinovima omalovažavaju iako su svesno prošle tim delom da voajerišu.
Problem je prisustvo deteta suprotnog pola a reakcija na prirodno ostavlja kod dece dvojako ponašanje - kod ćerke voajerizam a kod sina odbojnost i gadjenje.

Zaboravjaju dečju znatiželju (pa makar to i ne bilo pametno) kao i da dete nema nagon te neće konstatovati ništa novo ni posebno.

Što se očeva tiče tu se vidi zrelost na delu - oni ne dele decu po polovima već svaki otac postupi onako kako je vaspitan: ili prodju svi redom ili svi zaobidju taj deo.

Isto tako imamo neki čudan turski običaj da muško dete skinemo golo na plaži dok se to sa devojčicama ne čini čak im se uzima dvodelni kupaći sa tri godine.
A znamo da sunce nije zdravo te da je genitalni sistem muškarca isturen pa me prosto zanima da li takva majka smatra da na tom delu ne može doći do opekotina?

I dok na plaži roditelji razgolićuju sebe i decu dotle histerišu van sezone ako su u garderobi poput dvodelnog kostima.
Na kraju krajeva prodjite pored obične kabine za presvlačenje - iako je preko leta satima bila izložena pogledima stotinama osoba sa plaže dotle će vrištati ako jedan muškarac prodje pored njenog brushaltera i gaća.

Imamo problem, jelte...

Maršalov Prijatelj

Veoma poznat
Banovan
Poruka
10.509
A o sadržajima na televiziji da ne pričamo...
Obično napaljeni roditelji na TV scenu sa golim doopetom histerično izbacuju dete napolje
A deci to smešno, mislim to na TV-u, uopšte ne pomišljaju da se mama napalila malo...

Maršalov Prijatelj

Veoma poznat
Banovan
Poruka
10.509
Tako da je prosto idiotski da domači zakon dozvoljava seks sa 14 iako su najavili da će pomeriti na 16 kao EU standard, a opet ta osoba ne sme da vidi bradavicu na dojci ako nema 18?

Ono, po EU standardu prikazivanje tela je 16 a ne 18 plus

Maršalov Prijatelj

Veoma poznat
Banovan
Poruka
10.509
Ako je ovca seksualni objekat za deo populacije, onda bi radio difuzna agencija trebalo da stavi 18 plus kad ide emisija "Znanje Imanje" sa prikazivanjem farmi ovaca

Ja bih bar ispoštovao domaće neuropsihijatre kada je cenzura u pitanju...

Иван Чонкин

Zainteresovan član
Poruka
482
Svojevremeno sam išao redovno na seanse kod psihijatra. Seanse počinju vraćanjem na djetinjstvo i na situacije zbog kojih sam i dobio neurozu. Cilj je između ostalih bio i da ja zaplačem. Da istresem jad i čemer a i prestanem kriviti samog sebe za sve tegobe koje su me mučile.
Međutim kad sam ispričao svoje djetinjstvo moja "psihijatrica" poče da plače. ;)

Poslednja izmena: