Znas za onu narodnu ko o cemu.....ku..va o postenju.Tako je iskonstruisana i ta prica o sigurnim kucama i stereotipna predrasuda da su one zrtve.
Detaljno poligrafsko ispitivanje tih zena koje tvrde da su zrtve nasilja bi otkrilo bas svasta a vecina njih bi zavrsila u zatvoru zbog notornih lazija i dela koje su cinile.
Prošle sedmice sam imala ženu žrtvu nasilja u porodici od strane muža, svekra i svekrve. Žena je od dugogodišnjeg zlostavljanja dobila jednu vestu epilepitičkih napada, nema ni 50 kg ..i dok sam ispunjavala prijavu dobila je epi napad te smo je poslali hitno na odjel neurologije odakle je prebačena na psihijatriju ... dobro sad njeni napadi su zanimljivi sa psihološko-neurološkog pogleda (mislim da su više psihički uslovljeni), ali ukočenost, odsutnost, besciljan pogled, ne odgovaranje na pitanja, gubitak sposobnosti govora mogu biti psihička posljedica dugotrajnog psihičkog, fizičkog i socijalnog zlostavljanja, da ne govorimo o neurološkim moždanim posljedicama usljed udaraca u glavu .. zlostavljanje u porodici je činjenica ... djete koje odrasta u takvoj sredini samo uči da bude nasilnik ... usvaja obrazac ponašanja koji će zatim primjenjivati u svojoj porodici jer odakle bi i znao drugačije ... porodica je biološki osmišljena kao dugogodišnja zajednica sa izgrađenim stavovima o prioritetima, odnosima među članovima .. šta je porodica i kako funkcioniše djete uči na primjeru one u kojoj odrasta ...
Recimo, ne može djete koje je čitavo djetinjstvo zlostavljano po tipu psihičkog i eventualno fizičkog nasilja,zanemarivano.. koje nije osjetilo brigu roditelja, odgovornost, toplinu i homogenost 'normalne' porodice da ni od kud prenese brižnost, odgovornost, tolerantnost, ulaganje koje je neophodno za funkcionisanje porodice ...
I porodica zahtjeva disciplinu ( u smislu pravca kojim se gradi) .. ta disciplina se uči, usvaja u djetinjstvu ...veoma često srećemo pojavu da se roditelji ponašaju prema svojoj djeci onako kako su se njihovi roditelji ponašali prema njima ..