Secam se nekih davnih serija samo."Ptice umiru pevajuci", s Ricardom Chembrlenom..Pa onda jedna na koju sam sekao vene jos kao kid

, neka s Majklom Jorkom, u pustinji se desava, Tajna Sahare se zvala..neka opicena misterija, mindblowing za ono vreme. Automan sam takodje obozavao.

Nijedna serija danas da rekonstruise taj trill. To je decacki rezervoar.

Danas ne znam sta bih izdvojio uopste...Couterpart mozda, sa Simonsom? A i njoj kraj labavo visi. Moderan shit tipa tronovi, gudre - zaobilazim.. 5,hm? koju jos da stavim?..pa,ajde,nije najbolja,al mi je znacilo da vidim to, Covek u visokom zamku, produkcijski svaka cast. Pa su i njen kraj sfuserili, jer ponestalo dengi...ali prica je fantasticshen! 

Kad bih ti rekao sta sam ja odgledao do kraja, ne bi mi verovala.

Zapravo, nije me blam, cak cu i da preporucim.

To `smece` koje sam ispratio od prve do posl. epizode je istovremeno takva malogradjanstina, takva sapunica, takva patetika, takav sentimentalni shund da se istovremeno trudi da se u sebe natrpa sve ono sto je suprotno nabrojanom: masmedijski monopolizam i globalizam, polit.nekorektnost, cinizam, sarkazam, feminizam do krajnje granice...i opet nisam mogao da prestanem da gledam.

U pitanju je demaskiranje svega onoga sto danas krade najveci sher u svakom tv programu, pa i nasem: tzv. Riality Show-ova.

Ovu seriju MTS ima u svojoj ponudi u okviru svog stalnog tv-paketa, pod opcijom `Video Klub` - sto je tek najludje, i svaka epizoda kosta oko 50din na racunu.

Iz puke radoznalosti, odgledao sam prve dve epizode na netu, prevedene...a onda, kao neki tetak....

iz cemerne dosade, krenuo da gledam i ostale, s engleskim prevodom (zasto ostale nisu prevedene?rebus?zavist?konkurencija?demistifikacija?

) i uspeo sve 4 sezone da ogledam do kraja!

oko 40 epizoda!

Ime serije je UNreal. Bavi se sustinskim mehanizmom navlacenja publike pred tv-ekrane (u mom slucaju uspesno

) kroz fenomen jednog popularnog rijalitija prikazanog iznutra, kroz prizmu famozne `produkcije` istoga.

Ja...sam sada potpuno uveren da to nisu ljudi koji prave taj program.

To je sekta.

Skup socio-patoloskih individua koje su dale sebi za pravo da ljudima nude sliku `idealnih` ljudskih odnosa onako kako ih oni vide, uz umobolnu ceznju da time cine dobru stvar za promenu odnosa u drustvu na bolje, maltene `humanisti` - i to je neka glavna tragi-komicna nit koja drzi te junake na okupu...

I nije tesko procitati bilo koga od njih danas medju postojecima.

Na primer, vlasnik tog shoua i studija, otkaceni matorac s Petar Pan kompleksom - isti Zeljko Mitrovic.

Njegova zena (bivsa

), koja sve to organizuje, sve prevare i podvale koje treba da se odigraju i ispred i iza kamere rijalitija, radoholik i poletna bicharka koja nikom ne ostaje duzna, ali cini se da i dalje ima dusu i srce, no svakako problematicne - ista Zeljkova Milica.

Njen glavni adut, reporterka s rijaliti-terena koja organizuje rijaliti ucesnike (`producira ih`, kako ona kaze) i cini sve te sitne manipulativne podlosti, bez obzira na ljudsku cenu, kako bi njena gazdarica dobila taj cuveni `program`, odn. vrhunsko smece koje ce moci da proda sirokom publikumu, nesredjena riba u vecitom haosu, koja paradoksalno krece iz licnog, ostrascenog feminizma, a zavrsava u bezocnom i hladnom hedonizmu, which is great!..

i koja je navodno - glavna junakinja serije

...pa verovatno ima vise takvih kod nas na televiziji, a ne samo jedna ovde predstavljena (I u seriji ih ima vise, i ona nije najgora,cak i kad jeste

), no, aj da kazem da mi ova Dusica sto vodi Zadugu kod nas najvise pada na pamet, bar po tim nekim karakternim osobinama, a ostale nit znam nit pamtim koliko je to bitno. Bitan je osecaj da dok gledas ovu seriju imas osecaj kao da gledas u samo Srce Tame danasnjih emisija toga tipa. Beskrajna irelevantnost zelja pojedinaca (ucesnika takvih programa), beskrajna manipulacija onih koji ga prave, te dve bezobalnosti kada se sretnu, kao kod znaka za beskonacno, srecu se u tacki odakle se uzdizu sva danas zaista aktuelna pitanja vezana za drustvo, za etiku, za istinu, verodostojnost....I ta pitanja ne mogu da zaobidju i junake te serije, zato - preporucujem je.