Vantelesna oplodnja

• Začetnik teme Začetnik teme sladja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sve ovo sto sam napisala se odnosi na komisije u Nemanjinoj i Frontu. Ne znaci da svi isto postupaju...

Od cega zavisi da li ce biti dug ili kratak protokol?
Da li bole injekcije za stimulaciju, ili su isto bezbolne kao dipherelyn?

Veceras me bockanje malo bolelo,moram da dopunim salce da bude mekse, he, he...

Cicak, gde si? Osecam da si pocela da skitas... Ako, ako, zasluzila si...

heheh Samma Segej nema pojma samo me pljeska po stomaku. Mislim da je bata sutra idem na uzv da probamo da otkrijemo sta je.
Srecno zemska pa da u oktobru i ti odes na svoj prvi uzv da vidis kuckavo srculence

Joj, Milice, daj boze...
E, ako bude bata, moraces kao trecu srecu da rodis i seku, sta da ti kazem...
Uvek mi je bila zelja da imam dva sina i cerku, al bas sam okasnila, he, he...
Mozda mi ova vto pomogne, pa odjedared, ko Jelence!

Jao, Heart, ovo postaje zanimljivo! Meni je aspiracija takodje posle 26. septembra! A 12. idem na kontrolu... Pa, druzicemo se, sta da ti kazem... Jos da dovucemo Mrvinicu koja ce biti preko puta, u Spec.b. Beograd...
Napravicemo aspiracionu zurku, he, he!
Samo jos da nadjemo Oficirusu...

Bice nam ludo i nezaboravno, jedva cekam kraj septembra da se okupimo, bice tu jos devojaka sa dugih foruma , zajedno smo mnogo jace.

Sve ovo sto sam napisala se odnosi na komisije u Nemanjinoj i Frontu. Ne znaci da svi isto postupaju...

Od cega zavisi da li ce biti dug ili kratak protokol?
Da li bole injekcije za stimulaciju, ili su isto bezbolne kao dipherelyn?

Veceras me bockanje malo bolelo,moram da dopunim salce da bude mekse, he, he...

Cicak, gde si? Osecam da si pocela da skitas... Ako, ako, zasluzila si...

Za dugi protokol kazu da je 'bolji', jer dozu hormona primas duze vreme, pa manje.
Kratki obicno daju 'starijim', i zenama sa manjim vrednostima AMH hormona. Kratki je invazivniji.

Ovako su meni objasnili, ali verovatno ne mora da znaci.
Kad sam ja radila, i pitala koji cu protokol, oni kazu:'' Vi ste mladi, i s obzirom na vase rezultate, i rezerve jajnih celija(imam ih jako puno), vi idete u dugi''

e sad... To nema nikakve veze sa uspesnoscu!

Inekcije stimulacije su manje bolne od diferelina. Ako uzmes pen, iglica je tanka, kao insulinska i nista se ne oseti. Cak sam i ja sama sebi davala, a ja to ne smem... Onda mozes misliti kako su male iglice.

Sto se mene tice, ne skitam, vec sam bolesna. Uhvatilo me prvo grlo, pa nos, a od juce i temperatura. Hocu da umrem, glava me boli od kijanja i duvanja nosa... Inace ja kad kijam, to je ko iz malog prsta da izvlacim, citavo naselje me cuje...
Sve necu da popijem paracetamol, al izgleda cu na kraju morati...

Srecno u postupku, uzivaj, opusti se... Bice to sve super, videces...

Samma sto se tice kratkog i dugog protokola nisam strucna da objasnim, kao sto rece Mali cicak i ja sam cula da se daje starijim zenama itd.
Ali izgleda da ne mora da znaci, ja imam 27 godina, AMH hormon mi je 10, mislim da su mi dali kraci protokol posto sam prosli put bila na dugackom i izvadili su mi 33 jajne celije imala sam ajde da kazem blazi vid hiperstimulacije iako sam mislila da cu da se ugusim nisam mogla da disem. Predpostavljam da je zbog mojih jajnika posto na svim nalazima pise like PCSO

Jao, Heart, ovo postaje zanimljivo! Meni je aspiracija takodje posle 26. septembra! A 12. idem na kontrolu... Pa, druzicemo se, sta da ti kazem... Jos da dovucemo Mrvinicu koja ce biti preko puta, u Spec.b. Beograd...
Napravicemo aspiracionu zurku, he, he!
Samo jos da nadjemo Oficirusu...
Crna ovcice, ja sam "sveza" sto se tice tih analiza i evo kako je bilo kod nas. Za prvostepenu sam imala odnekud eserihiju i prosla sam, ali su mi rekli da to sredim da bih prosla drugostepenu. Ja sam se nagutala lekova i uradila odmah bris samo da prodjem (inace mora da prodje par dana od poslednjeg antibiotika do vadjenja brisa- malo sam prevarila lekare). Naravno, to radis samo da papiri budu ok za komisiju, a posle ipak treba da bude sve cisto, pre aspiracije. Uf, valjda nisam zakomplikovala objasnjenje.
Buduci tata mora da uradi hlamidiju, ureaplazmu i mikoplazmu (iz uretre), obican uretralni bris (tu traze kandidu, strepto i stafilokoke) i spermokulturu (iz sperme). Spermogram se podrazumeva.
Prvostepena komisija je samo gledala da li su papiri na broju, a ne sta pise na njima.
Ja trenutno gutam aerius za alergiju, valjda nije stetan...
Milice, kako napreduje tvoj stomacic? U kojoj si nedelji? Da li Sergej zeli batu ili seku?

He, he, pa te dve klinike su tako blizu, nema ni 100 metara. Pre Et, sve skupa na opustajuci bezalkoholni koktel... Pa sta nam dragi bog da. A, verujem da ce nam dati najbolje.

Eh, pa i ja sam starija, al dobro drzeca, he, he. AMH mi je 3,5, sto je dobra vrednost. Na dugom sam protokolu, ako to znaci onih dva meseca pilula. Ko ce ga znati...
Cicak, jos ne znam kakve ce mi biti injekcije za stimulaciju, mada ne verujem da ce mi dati taj PEN, vec obicne... Znacu u ponedeljak, kad odem na kontrolu.
A ti da sto pre ozdravis i pocnes da skitas, pa da te s razlogom prozivam!;)

Samma sto se tice kratkog i dugog protokola nisam strucna da objasnim, kao sto rece Mali cicak i ja sam cula da se daje starijim zenama itd.
Ali izgleda da ne mora da znaci, ja imam 27 godina, AMH hormon mi je 10, mislim da su mi dali kraci protokol posto sam prosli put bila na dugackom i izvadili su mi 33 jajne celije imala sam ajde da kazem blazi vid hiperstimulacije iako sam mislila da cu da se ugusim nisam mogla da disem. Predpostavljam da je zbog mojih jajnika posto na svim nalazima pise like PCSO
U pravu si hart, i to za PCSO, to sam zaboravila.
Eh, pa i ja sam starija, al dobro drzeca, he, he. AMH mi je 3,5, sto je dobra vrednost. Na dugom sam protokolu, ako to znaci onih dva meseca pilula. Ko ce ga znati...
Cicak, jos ne znam kakve ce mi biti injekcije za stimulaciju, mada ne verujem da ce mi dati taj PEN, vec obicne... Znacu u ponedeljak, kad odem na kontrolu.
A ti da sto pre ozdravis i pocnes da skitas, pa da te s razlogom prozivam!;)

pod protokol se podrazumeva samo hormonska stimulacija(gonal...itd).
Dugi je 13 dana a
kratki (mislim) 5 dana.

Zavisi od doze da li ces dobiti PEN, ne znam jel ides preko fonda ili sama placas? Ako sama placas, onda izaberi PEN, neces pogresiti. Mada sam ja videla da i devojkama koje idu preko fonda daju penove, zavisi samo doza.

Sve u svemu, drzim tebi i ostalim devojkama fige da vam bockanje bude najtezi deo VTO!!!

P.S. Za iskusne drugarice jedno pitanje: Jel moguce osetiti bebu u 13-oj nedelji? Onako kao sklobutanje vode po stomaku? (ili je to stvarno sklobutanje vode?):rumenko::lol:
ili su creva?

Heheh Cicak uglavnom su creva i gasovi.
Dugi protokol-antagonist, koji krece okvirbo sredinom ciklusa diferelinom/superfaktom pre toga se piju antibebi pilule, zatim se prestaje sa antibebi pilulalma, nastavlja se sa diferelinom/superfaktom i kad se dobije ciklus krece se sa gonadotropinima gonalom/puregonom/merionalom/menopurom

Heheh Cicak uglavnom su creva i gasovi.
Dugi protokol-antagonist, koji krece okvirbo sredinom ciklusa diferelinom/superfaktom pre toga se piju antibebi pilule, zatim se prestaje sa antibebi pilulalma, nastavlja se sa diferelinom/superfaktom i kad se dobije ciklus krece se sa gonadotropinima gonalom/puregonom/merionalom/menopurom

Dugi je 13 dana a
kratki (mislim) 5 dana.

sad ste me malo zbunile?
mada, kad bolje razmislim, nije ni vazno... znaju lekari svoj posao... moj slucaj je ovaj koji je Milica opisala.

veceras mi je iscurelo malo dipherelyna, bila sam nepazljiva... valjda nisam zeznula stvar... iscurelo je oko 10%
Cicak, idem preko Fonda. Platicu samo zamrzavanje embriona, ako ih bude...

devojke, cujem danas pricu o zeni kojoj je uspela tek cetvrta vto zato sto nisu odmah provalili da joj je gusta krv. Onda je pocela da pije aspirin i jos nesto (?) i sad je lepo trudna... malo me smorila ova prica, necu da se tripujem, ali sta to znaci "gusta krv"? i kako se otkriva? i zasto mi to niko nije rekao da proverim na vreme?

devojke, cujem danas pricu o zeni kojoj je uspela tek cetvrta vto zato sto nisu odmah provalili da joj je gusta krv. Onda je pocela da pije aspirin i jos nesto (?) i sad je lepo trudna... malo me smorila ova prica, necu da se tripujem, ali sta to znaci "gusta krv"? i kako se otkriva? i zasto mi to niko nije rekao da proverim na vreme?

Draga ja imam gustu krv, tj. sklonosti ka trombofilijama, meni je to otkriveno posle 4 neuspeha,dali su mi brdo analiza da odradim, medju kojima je bilo i da posetim hematologa gde mi je preporucio da uradim isto brdo analiza i tad mi je to otkriveno,homozigot sam za mutaciju MTHFR to sam ovde vec pisala na nekim stranicama. Pa mi je pred 5 postupak uvedena terapija Fraxiparina 2500j. c. medjutim i od tog pokusaja nije bilo nista. Kako je meni hematolog objasnio ta mutacija, gusta krv ili ti vec sklonost ka trombofilijama neotezava pri zacecu, vec dovodi do spontanih pobacaja i zato zene koje imaju to primaju celu trudnocu Fraxiparin inekcije i nekoliko nedelja posle i koliko sam razumela ne smeju primati epidural prilikom porodjaja, samo dolazi u obzir prirodna trudnoca ili carski rez.

Dugi je 13 dana a
kratki (mislim) 5 dana.

sad ste me malo zbunile?
mada, kad bolje razmislim, nije ni vazno... znaju lekari svoj posao... moj slucaj je ovaj koji je Milica opisala.

veceras mi je iscurelo malo dipherelyna, bila sam nepazljiva... valjda nisam zeznula stvar... iscurelo je oko 10%
Cicak, idem preko Fonda. Platicu samo zamrzavanje embriona, ako ih bude...

Samma, hart je lepo objasnila... Ali ako zelis, pomeni to svom ginekologu, nece skoditi... Bolje jedna analiza vise pa si mirnija...

Ja primam Fraxiparin ujutru i uvece upravo protiv zgrusavanja krvi, ali kod mene je hiperstimulacija uzrok... Pijem i aspirin...

U trudnoci je krv inace gusca...

Drage moje,kao prvo da cestitam Jeleni na bebicama,da su zivi i zdravi 100 godina.
Vidim da vas ima dosta koje ste pocele sa bocama-SRECNO :klap::klap:
Ja sam prosla komisiju prosli mesec i pre dva dana je stiglo pismo da ulazim u postupak 17.10.
Nekad mislim joj Boze ko ce docekati,ali kad setim svih ovih meseci prikupljanja nalaza,jedna komisija-pa druga-pa cekaj pismo.....ipak mi je lakse.
Nadam se da cu se pridruziti novogodisnjim trudnjacama :lol::lol::lol:
POZZZZZZZZZZZ

Sama,

Ja imam samo jednu neuspelu vto iza sebe pa sam ipak namolila dr da mi da upute za te analaize koje se rade nakon vise neuspelih.
Izmedju ostalog trazila sam i to za trombofilije jer mi je upravo deda imao problem preguste krvi.
Rezultati ce mi biti gotovi 21.septembra, radila sam u KCS na uput lekara opste prakse i nista nisam platila.

Još jednom da poželim svim devojkama koje ulaze u postupak, svu srećui pozitivan ishod! Samo bez nerviranja i opušteno.
Zlobnice, znaš li koji su ti pol bebe?
Čičak, šta si ti ono koristila da bi išla na wc? Trudim se da ne pijem ništa od lekova, ali nema nekog efekta. Popijem ujutru malku vodu, jabuku na prazan stomak, dosta voća...opet ništa. Ako neka devojka ima neki dobar predlog, volela bi čuti.

Sama,

Ja imam samo jednu neuspelu vto iza sebe pa sam ipak namolila dr da mi da upute za te analaize koje se rade nakon vise neuspelih.
Izmedju ostalog trazila sam i to za trombofilije jer mi je upravo deda imao problem preguste krvi.
Rezultati ce mi biti gotovi 21.septembra, radila sam u KCS na uput lekara opste prakse i nista nisam platila.

Draga koje si radila analize, sad me bas zanima jel si radila i na stecene i urodjene trombofilije, posto sam ja neke radila u Zavodu za transfuziju krvi i na Institutu za humanu genetiku koji je u sklopu sa KCS i sve sam morala da placam

Još jednom da poželim svim devojkama koje ulaze u postupak, svu srećui pozitivan ishod! Samo bez nerviranja i opušteno.
Zlobnice, znaš li koji su ti pol bebe?
Čičak, šta si ti ono koristila da bi išla na wc? Trudim se da ne pijem ništa od lekova, ali nema nekog efekta. Popijem ujutru malku vodu, jabuku na prazan stomak, dosta voća...opet ništa. Ako neka devojka ima neki dobar predlog, volela bi čuti.
Suve sljive... Ima u radnji da se kupe, ja ih ujutru pojedem na prazan stomak, tj. Jednom sam ih jela i pomogle su mi, taj dan sam otisla na wc...
Verovala ili ne, upravo ih jedem jer nisa od utorka...

Ali nemoj previse da se brines, stolica se skroz poremeti u trudnoci... Nekad imam 3 dana zaredom, nekad svaki 5-i dan... I to uopste nije problem, bitno je samo piti jako puno vode(preko 2 l dnevno) da ti se ne skori stolica... To sam jednom u zivotu dozivela i rekla sebi nikad vise...
Cak i 5-i dan, bitno je da je stolica normalna, da se ne napinjes...

Meni su rekli da prvo probam sa suvim sljivama, pa ako ne ide Laktulose sirup...
Samo unosi jogurta i tecnosti svaki dan i stolica ce biti ok, ne bitno na koji dan je...

U krajnjem slucaju, ako ti se desi da je toliko tvrda da ne mozes izbaciiti, ni slucajno nemoj da se napinjes, vec kupi klizmu u apoteci...

P.s. Kad cepnes pakovanje od 200 g suvih sljiva, videces...

Draga koje si radila analize, sad me bas zanima jel si radila i na stecene i urodjene trombofilije, posto sam ja neke radila u Zavodu za transfuziju krvi i na Institutu za humanu genetiku koji je u sklopu sa KCS i sve sam morala da placam

Pravo da ti kazem ne znam jer su mi u Jevremovoj dali spisak koji sam predala u KCS. Saznacu kad dobijem rezultate a ako nesto nedostaje uradicu privatno jer vise ne mogu moljakati za upute.
Ja sam to uradila na 1.spartu KCS na hematologiji, pitali su me zasto to radim, rekla sam im za VTO i izvadili su mi krv.
Kod hematologa Miljica mi nisu dali da zakazem jer kazu da ne moze prvi pregled kod njega tako da cu mu rezultate odneti u Jevremovu.
Kariotipizaciju sam radila na Institutu za majku i dete i taj deo zgrade se zove Humana genetika. Isto nisam platila.
Nebi me cudilo da mi na hematologiji nisu odradili sve jer u Jevremovoj OGTT i insulin nisu ni pomenuli pa sam odradila na svoju ruku.
Insulin mi je izgleda povecan a posto cu sad VTO raditi u Frontu, prosto ne znam kome da odnesem rezultate.

P.S Da li neko zna koliko su konsultacije kod Miljica u Jevremovoj?

Nisam ni znala da Jevremova ima svog hematologa?

Ja sam za analize D dimera i pracenje pocela kod hemostazeologa, kazu da su oni za to, a ne hematolozi... Tako su mi rekli na KCV u novom sadu pa sam krenula kod dr.Canak-hemostazeolog...

E sad, posto su meni dozu Fraxiparina uveli lekari u bg, meni ova iz ns kaze konsultuj se sa njima, a ovi u bg su u fazonu, krenula si kod hema......kako ti on kaze...

Ja sad ko popisana, niko nece da mi smanji ili ukine fraxiparin, svako prebacuje ovom drugom... Pa da popizdis!!!

Cicak nista se ne mora. Prvo se radi double test sem ako nisi 40+ godina onda mozes da radis ac bez obzira na ostale rezultate. Znaci double ako je dobar rezultat onda super ako je losiji onda mozes otici na razgovor sa geneticarima da cujes i njihovo misljenje.

Crna ovcice mene je dr Milica Ilic iz Jevremove poslala kod Miljica , pa mi je on dao analize koje treba da uradim, a to su
1.Antikardiolipinska antitela IgG i IgM klase, anribeta 2 glikoprotein I IgG i IgM klase, antinuklearna antitela, antimikrozomalna i antitireoglobulinska antitela
2.PT, PTT, trombinsko vreme, test na lupusni antikoagulans, AT,PC,PS,APCR
3.PCR za FII 20210A, PCR za C677T, ove poslednje analize su bitne jer ako postoji neka mutacija moze dovesti do spontanih pobacaja i zato se pred postupak daju Fraxiparin inekcije
Pregled kod dr. Miljica u Jevremovoj sam platila mislim oko 4600 din, tako da ako ti nedostaje neka od ovih analiza, sigurno ce ti dati da je odradis, pa onovo da mu se javis.
Draga sto se tice insulina, ne znam koje su vrednosti u pitanju, ali on moze da predstavlja problem prilikom implantacije, moja topla preporuka je dr, Sumarac, verovatno vecina ovde na forumu zna za nju, da ti lepo pogleda rezultate pa mozda ti da metformin kao terapiju, to su ti lekovi siofor i glukofaz.Oni se primenjuju najmanje 3 meseca, a idealno je 6 meseci da bi imali neki efekat, bar je tako meni rekla doktorka i piju se posle do 12,13 nedelje trudnoce

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back