Vantelesna oplodnja

• Začetnik teme Začetnik teme sladja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne znam sta da mislim,sve treba uzeti i posmatrati sa rezervom,i taj AMH ne sme da se uzme kao parametar za procenu ovarijalne rezerve.Uopste nije siguran parametar!I te silne analize,pa dobro!Mom suprugu uzeli krv na chlamidiu,posumnjali na osnovu brisa pa da provere u krvi.To je kao pouzdanije.A do sad je 5 puta nisu nasli ni kod mene ,ni njega,a znam da nije svrljao!Ha ha ha!Pa ne,i odem kod doce i kazem mu da sumnjaju na hlamidiju ,on kaze ma to su gluposti.Ispade sve su gluposti.

Zsuki da lista nije prilagodjena tebi vec to daju svima da odrade,pogotovo ako su bila vise od dva transvera neuspesna pa me zato cudi da ti to tek sad radis mada su ti sanse da se nesto otkrije u tim analizama podjednake kao na lotou:hahaha::hahaha::hahaha:Ti ih svakako odradi da bi bila sigurna da ni tu ne lezi problem,mada nikad se ne zna.Jedna forumasica je posle imunoloskih ispitivanja i dva neuspela transvera otisla kod imunologa koji joj je ordinirao terapiju aspirina neka minimalna doza posto se ona u to vreme spremala za fet,medjutim jureci sve moguce nalaze potrebne da bi usla u postupak ona je prirodno ostala trudna posle nekoliko godina borbe,osecam da se kune u aspirin:hahaha::hahaha::hahaha:

Bas sam sad bila na tom forumu da se podsetim sta joj je imunolog otkrio,evo ovako ona je imala antikardiolipinska antitela sto ukazuje prostim recima na gustu krv,znaci plod kad se zakaci ne moze da se hrani i ode,leci se aspirinom i heparinom,svakako to odradi i konsultuj se sa imunologom u vezi nalaza,poz:bye::bye::bye:

Zsuki da lista nije prilagodjena tebi vec to daju svima da odrade,pogotovo ako su bila vise od dva transvera neuspesna pa me zato cudi da ti to tek sad radis mada su ti sanse da se nesto otkrije u tim analizama podjednake kao na lotou:hahaha::hahaha::hahaha:Ti ih svakako odradi da bi bila sigurna da ni tu ne lezi problem,mada nikad se ne zna.Jedna forumasica je posle imunoloskih ispitivanja i dva neuspela transvera otisla kod imunologa koji joj je ordinirao terapiju aspirina neka minimalna doza posto se ona u to vreme spremala za fet,medjutim jureci sve moguce nalaze potrebne da bi usla u postupak ona je prirodno ostala trudna posle nekoliko godina borbe,osecam da se kune u aspirin:hahaha::hahaha::hahaha:

hehe, baš sam juče kopala i po drugim forumima, i našla tebe! :zper:
ne ništa od ovih analia mi nisu preporučili do sada. ja sam popizdela i sada krećem u akciju. inače mama mi ima i dijabetes i autoimunu bolest... sve sam to rekla doktorima, ali kažu ma to nije ništa :dash: nemora da znači da ja imam isto to! pa ne mora mamu mu, ali možda i znači...

ali sad kako dalje? predpostavljam da bi neki doktor, opšte prakse ili ginekolog trebao da mi da upute za sve ove analize ili bar da mi tačno napiše šta i gde da radim... a od toga se unapred plašim, svi stručnjaci do stručnjaka....:sad2:

probaću sa ginekologom, ako ne zna šta hoću, onda ću se nakako ugurati kod kopitovićke pa bar da da spisak šta ovu obična ginekologica da napiše....

Nije baš da svuda daju spisak nalaza posle 2 neuspeha...ja ga nisam dobila-ni u NS,ni u Jevremovoj pred 3.postupak kad sam ih pitala šta bi mogla još odraditi.
Spisak sam sastavila iz glave,po onom redu kako sam se prisećala,i nema potrebe da se reaguje na njega,a ako se pitate što sam baš to od analiza radila,čeprkajući po forumima,sastavljala sam sama spisak onoga što nemam i jedno po jedno radila.
Koliko primećujem,retko ko hoće da se zauzme i obrati pažnju...
to što ti majka ima dijabetes,u mnogome govori da i ti imaš problem ili sa šećerom,ili insulinom.Zato sam ti i navela pod 1. OGTT sa insulinemijom...to je tako glupa prvera,a toliko može da koči ...
samo napšred,i bolje je štošta odraditi i mirnije u sl.postupak ući...o.k. moj stav,ne morate se složiti sa njim;)

Hvala devojke na informacijama o AMH. Jos bris na hlamidiju i ostale u ponedeljak pa kod doce da ponovim ultrazvuk i papa jer mi istekli pa na komisiju. Jedva cekam i jako sam nestrpljiva i kao sto vidite po pitanjima, uplasena da ce me mozda odbiti...:(, pa stalno nesto histerisem...

Zsuki ja se samo nadam i verujem da si taj ogtt test odavno uradila jer je meni to bilo totalno bez veze da ti pominjem jer to odmah traze a ta insulinska rezistencija se tako uspesno leci sioforom i metforminom i onda gusteraca salje dovoljno insulina jajnicima i kao sto znas insulin je jako bitan hormon.Mali Pariz ja sam te upute dobila nakon dva transvera u Jevremovoj kao dopunu analiza i cula sam od mnogih zena slicnu pricu.Ja se uglavnom vodim time da neko sa nasim problemima mora da bude na zalost doktor i ispita sve moguce opcije na bilo koji nacin kao i da ukloni svaku mogucu sumnju problema,mozda ne treba tako razmisljati ali ja sam takva i kao takva vam svima saljem puno poz:bye::bye::bye:

Izvini ako mislis da sam napala tvoj spisak ili ga shvatila pogresno jer to nisam,mozda se samo nisam lepo izrazila ali se nadam da razumes zenu sa poludelim hormonima:dash::dash::besna:Tek sam sad procitala sta sam napisala i zaista deluje kao da sam te napala,ali ja zaista nisam imala te namere,bar ne namerne:rtfm:

Melania nisam radila opterećenje, šećer mi je uvek bio u redu, pa su rekli da nema potrebe da se radi.... Naravno sada ću ga uraditi... od ponedeljka krećem sa pribavljanjem ovih pretraga pa ću vam javljati stanje! nadam se da ću nešto otkriti!!!!!!

poljubac za svebrižne pijateljice!

O.K. Melanija,sve jasno:D:ok:
Zsuki,meni niejdan lekar i nije tražio OGTT,pa se ispostavilo da imam problem,i u porodici nemam obolelih od dijabetesa.
Uvek mi je šećer bio u normali,ali kad se opteretiš,ne znači da će biti.Ipak ovi ponovljeni postupci,i stres usled neuspeha dodatno bilduje glukozu.No,čak i ako glukoza bude o.k.,to ne znači da je i insulin-kao što je kod mene reč.
Ali se sa Melanijom slažem,da se to lako rešava sa nekim metforminom-siofor ili glukofage.Pazi,glupo je što je to jedna glupost-a ometa začeće...
lično bih taj test stavila na spisak kao OBAVEZAN pre ulaska u VTO priču.

Zsuki, evo i mene da ti pomognem sto se tice analiza, posle cetiri neuspela postupka, meni su u Jevremovoj predlozili da uradim sledece (inace nisam kod njih radila vantelesnu oplodnju, ali sam vec dugo njihov pacijent):
1. GTT sa 75 gr. glukoze sa insulinemijama
2. TPO antitela i anti Tg antitela
3. ispitivanje koagulacionog statusa ( tu mi je doktorka predlozila hematologa Miljica, koji inace radi i privatno kod njih.
Hematolog mi je predlozio da uradim sledece:
1. Antikardiolipinska antitela IgG i IgM klase, anti beta 2 glikoprotein i IgG IgM klase, antinuklearna antitela, antimikrozomalna i antitireoglobulinska antitela ( to se radi u privatnoj laboratoriji i kosta izmedju 9000din)
2.PT, PTT, trombinsko vreme, test na lupusni antikoagulans, AT, PC,PS APCR ( to se radi u Zavodu za tranfuziju krvi u Beogradu i cena je ako imas uput od lekara opste prakse 5000 din, a ako nemas onda 10.000 i zakazuje se, za dan, dva ti kazu da dodjes.
3.PCR za FII 20210A, PCR za C677T ( to se radi na Institutu za humanu genetiku, prof. Ivana Novakovic, meni nije priznao neke rezultate koje se rade preko brisa sa unutrasnje strane obraza, kao sto vidim da su neki radili, nego iskljucivo iz krvi, cena 6000din.)
Moj savet ti je da ipak odes kod nekog hematologa,da ti on da sta da uradis ja sam uradila dosta analiza na svoju ruku, pa sam neke morala da ponavljam, bezveze sam pukla toliko para,a nije bilo potrebno, isto sam mislila sve cu ja to na svoju ruku da odradim.
4. Krvna slika

SRECNO I NAVIJAM DA OVAJ PUT BUDE BINGO

hehe, baš sam juče kopala i po drugim forumima, i našla tebe! :zper:
ne ništa od ovih analia mi nisu preporučili do sada. ja sam popizdela i sada krećem u akciju. inače mama mi ima i dijabetes i autoimunu bolest... sve sam to rekla doktorima, ali kažu ma to nije ništa :dash: nemora da znači da ja imam isto to! pa ne mora mamu mu, ali možda i znači...

ali sad kako dalje? predpostavljam da bi neki doktor, opšte prakse ili ginekolog trebao da mi da upute za sve ove analize ili bar da mi tačno napiše šta i gde da radim... a od toga se unapred plašim, svi stručnjaci do stručnjaka....:sad2:

probaću sa ginekologom, ako ne zna šta hoću, onda ću se nakako ugurati kod kopitovićke pa bar da da spisak šta ovu obična ginekologica da napiše....

Draga Žuki!
Predmet: Slučaj daljih ispitivanja nakon 1. neuspelog IVF-a
Za ispitivanja u pravcu trombofilije: uput uzmeš kod ginekologa ili kod lekara opšte prakse (daće ti Sneža :-) ) i zakažeš u Poliklinici u NS. Odeš kod doktorke (mislim da se zove Mitić) kažeš šta imaš i da te šalje Kopitovićka, dr zna šta sve treba. Od nje ćeš dobiti brdo uputa za laboratoriju i oni će ti zakazati kad treba da ideš u laboratoriju na Poliklinici (cena 50 din). Rezultate kupiš za nekih mesec dana. Sa rezultatima opet ideš kod hematologa da ih tumači.
Kariotip: Zoveš telefonom dečiju bolnicu u Novom Sadu i zakažeš se kod genetičara. (Čekaš mesec-dva) Uput za kariotip oba partnera uzmeš kod ginekologa ili lekara opšte prakse (daće ti Sneža). Odete zajedno u zakazanom terminu, ispričate porodično stablo, ko od čega boluje u porodici, ko od čega umro itd. Za koji dan u zakazano vreme idete da vadite krv (oboje). (Pazi, igle su kao za konje.) Rezultati su za oko mesac dana i kad dođeš po njih ulaziš kod dr genetičara da ih rastumači.

To je to.
Ja počela u februaru završila u julu mesecu. To ako ćeš sve za državne parice koje inače skidaju sa naših platica. Privatno je verovatno mnogo brže.

Heart, Mali pariz, Melanija potpuno se slažem sa vama. Nije mi jasno zašto nam ne uvedu i opterećenje kao i analize za trombofijiu kao obavezne pre nego što nas kljukaju hormonima :dash: :dash: :dontunderstand:
ako misle da će uštedeti koji dinar na analizama, pa zar nije IVF puno skuplji od par analiza... a o humanosti da i ne govorimo.
Ja sam za IR prvo čula na forumima, i baš puuuuno žena ima taj problem a tako se jednostavno "leči"...
nemam reči.

u svakom slučaju odlične ste :heart::heart::heart::heart::heart:
puno ste mi pomogle! čim saznam gde se ove analize mogu uraditi u ns javljam svima, možda nekome bude od pomoći! :super:

Bet, čestitam, želim ti lepu i laku trudnoću!

Evo i mi da vam se javimo, rođena je još jedna beba začeta vantelesnom oplodnjom!
21.10.2010. na svet je došla malena Teodora teška 2750g i duga 47cm, :D

Drage moje borite se, ne posustajte ni onda kada vam se čini da nemate više snage, pronađite je negde duboko u sebi i uspećete.
ja sam 4 duge godine čekala svoju curicu i napokon je dočekala!:bye:

Evo i mi da vam se javimo, rođena je još jedna beba začeta vantelesnom oplodnjom!

Drage moje borite se, ne posustajte ni onda kada vam se čini da nemate više snage, pronađite je negde duboko u sebi i uspećete.

:klap: :klap: :klap: :cvet::zurka::orkestar:

Čestitam Pandice!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Čestitam!!!!!!!! :vatromet: :vatromet: :vatromet:
Nek je živa i zdrava sto godina!!!!!!!! :andjeo:

Heart, Mali pariz, Melanija potpuno se slažem sa vama. Nije mi jasno zašto nam ne uvedu i opterećenje kao i analize za trombofijiu kao obavezne pre nego što nas kljukaju hormonima :dash: :dash: :dontunderstand:
ako misle da će uštedeti koji dinar na analizama, pa zar nije IVF puno skuplji od par analiza... a o humanosti da i ne govorimo.
Ja sam za IR prvo čula na forumima, i baš puuuuno žena ima taj problem a tako se jednostavno "leči"...
nemam reči.

u svakom slučaju odlične ste :heart::heart::heart::heart::heart:
puno ste mi pomogle! čim saznam gde se ove analize mogu uraditi u ns javljam svima, možda nekome bude od pomoći! :super:

Zsuki, evo da se prijavim na spisak onih koji su pre prve VTO uradile na svoju ruku OGTT sa insulinemijama. Naravno, ispostavilo se da insulin nije dobar ( glukoza odlicna, ja mrsava), dobila siofor 2x850, uspela iz prve da zatrudnim. Inace, vodila me je dr Kopitovic u Genesisu, moje iskustvo je odlicno.
Zelim ti puno srece sa analizama! I slazem se sa konstatacijom da sve ove analize koje sada juris, treba da budu obavezne jer mnogo manje kostaju od VTO. Neka ti uspe sledeci put!:heart:

Pando, sve cestitke, svaka cast!!:klap::D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back