Vantelesna oplodnja

• Začetnik teme Začetnik teme sladja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dr. Ljubić mi najviše odgovara najpre kao čovek a zatim kao stručnjak. Odluka kod koga ćemo lekara ići je individualna stvar, tako da ne treba o tome diskutovati. jako je diskutabilno komentarisati kome je koji lekar dobar i zašto.
Opet ću ponoviti u mom okruženju ima najviše parova koji su njime zadovoljni i koji imaju bebice, ili ih očekuju.

Cao medeni i svi ostali,
ja sam se sada prvi put prijavila na ovaj forum jer sam pred dilemom. Znam da ste vec pisali da je izbor lekara za IVF licna procena, ali nije bas lako. Pola hvali dr Ivanovic, pola se kune u jevremovu i Ljubica i Vlaisavljevica. Videcemo.

Elem, zelela bih da odgovorim devojkama koje se tek prijavljuju za postupak besplatne vantelesne oplodnje. Mi smo ga upravo zavrsili u Visegradskoj, na zalost neuspesno.

Prva stvar, ukoliko niste imali ranije ustanovljene probleme sa jajnicima, tubama, cistama, sve to utvrdili testovima kao sto su HSG ili histerotomija, nece vas ni uzeti u obzir. To mi je rekao lekar iz Visegradske, jer kaze da se prijavljuju zene i bez i jednog nalaza, a oni su ograniceni brojem pacijenata koji sulaze u program.

Moj muz 42, ja 36, u braku 6 godina, 5 godina se lecimo. 6 neuspelih inseminacija i sada i prva IVF. Ja sam imala operaciju na jajovodima (neprohodnost utvrdjena HSG-om) i mioma na vrhu materice u februaru 2004. Posle toga mi niko nije trazio kontrolni HSG ili bilo kakvu vrstu kontrole propusnosti jajovoda. To sam radila u NF. Posle sam, po preporuci presla u Visegradsku kod prof. Tulica.Zaista divan covek koji je izdvojio POLA SATA za nas dvoje. Pogledao sve rezultate, popricao kao covek sa nama i objasnio nam situaciju NORMALNO, ne tretirajuci nas kao debile koji pojma ni o cemu nemaju (sto se pre toga redovno desavalo).

Hormonske terapije, lekovi i sve procedure su vam poznate (ako nisu slobodno pisite). Prvi put sam sada uspela da dodjem do vantelesne, jer ranije nije bilo jajnih celija(tzv. prazne ovulacije), ili samo jedna naraste u dovoljnoj meri, ili je estrogen nizak, ili biolog Milija pobegne usred majskog ciklusa u NF i ostavi sve zene na cedilu!!! Medjutim, bila su 4 folikula a izvadjene 2 jajne celije. Aspiracija nam je u petak svima radjena NA ZIVO, jer je inspekcija Ministrastva zdravlja stavila aparat za totalnu anesteziju van funkcije, a da nije nabavljana nova. U ponedeljak ujutro, kada smo dosli na kliniku zbog transfera, receno nam je da do oplodnje nije doslo, pretpostavljaju zbog infekcije koju je zmu imao proslog meseca i lecio, o cemu su bili obavesteni!, ali prosto NIJE URADJEN test na prezivljavanje sprematozoida! Pa dakle da poludis!!!

Svaki neuspeh - naucis nesto novo. Samo sto traje vec 5 godina, a mi smo svakim danom sve stariji.

Oprostite sto zvucim ovako pesimisticno i besno. U prirodi sam optimista i znam da cemo i mi jednoga dana dobiti bebu, ovo smo zaboravili i idemo dalje. :D

Zato i jesmo pred dilemom - kod koga? Ko ce da vam uradi sve testove i nalaze i da vas tretira kao prof. Tulic, kao ljudsko bice. Jedini razlog sto odlazimo iz Visegradske jesu uslovi u kojima ti lekari moraju da rade! Sami lekari su vise nego OK.

Ako mozete, pomozite nam da se opredelimo.
Unapred hvala i svima puno srece

Unapred hvala i svima puno srece[/QUOTE]

Bili bih previše sebična da kažem idi kod Aleksandra Ljubića. Moje iskustvo sa Jevremovom klinikom je perfektno, ali je to moje iskustvo. Sto se tiče godina starosti moj muž ima 38 godina i jako loše nalaze, ali su nam PRVI I JEDINI lekari u Jevremovoj rekli da ima i gorih slučajeva. Sve sto su do sada predložili ili uradili ima rezona i razloga. Mislim i pričam samo o svom slučaju.
Sedi i porazgovaraj sa mužem, a u krajnjem slučaju i odite do Jevremove pa ćete videti na čemu ste.
P.S. Kod izbora lekara ne može niko da ti pomogne, jer svaki organizam na VTO reaguje individualno. To što meni uspe tebi ne mora.

Unapred hvala i svima puno srece

Bili bih previše sebična da kažem idi kod Aleksandra Ljubića. Moje iskustvo sa Jevremovom klinikom je perfektno, ali je to moje iskustvo. Sto se tiče godina starosti moj muž ima 38 godina i jako loše nalaze, ali su nam PRVI I JEDINI lekari u Jevremovoj rekli da ima i gorih slučajeva. Sve sto su do sada predložili ili uradili ima rezona i razloga. Mislim i pričam samo o svom slučaju.
Sedi i porazgovaraj sa mužem, a u krajnjem slučaju i odite do Jevremove pa ćete videti na čemu ste.
P.S. Kod izbora lekara ne može niko da ti pomogne, jer svaki organizam na VTO reaguje individualno. To što meni uspe tebi ne mora.[/QUOTE]

Hvala na savetu, u svakom slucaju.

Nego, upravo mi je drugarica, koja zivi u Londonu, rekla da se raspitam o Lister klinici. Da li je neko mozda bio tamo i kakva su iskustva. Hvala unapred i puno srece svim drugim saborcima sa istim problemom

zdravo svima prije neki dan sam pronasla ovu straicu procitala sam clanak koji je napisala cupko i molim vas ako neko zna kako da dodjem u kontakt snjom treba mi br tel od one bolnice u instabulu posto je rekla da je procenat uspjeha velik hvala

POZDRAV SVIMA!JEL NEKO ZNA STA JE HISTEROSKOPIJA?

Hello Tina bambina,
HISTEROSKOPIJA je procedura koja ginekologu omogućava da pregleda unutrašnjost materice. Ona se koristi u dijagnostičke i terapeutske svrhe. Kod dijagnostičke histeroskopije, procedura traje samo nekoliko minuta i nekada se može obaviti u ambulanti, dok je pacijentkinja budna.
Kada se ova procedura koristi u svrhe tretmana odredjenih bolesti, ona se obavlja pod opštom anestezijom, na odelenju za hiruriju.
HISTEROSKOP, instrument koji je vrlo sličan uskom teleskopu, uvodi se kroz grlić materice (cerviks), u samu materičnu šupljinu. Da se materica me bi micala, ponekada je neophodno pričvrstiti cerviks, pri čemu se koristi lokalni anestetik. Da bi se unutrašnjost materice mogla jasno videti, potrebno je razdvojiti njene strane, što se postiže uvodjenjem ugljen-dioksida u plinovitom ili tečnom stanju. Na kraju samog postupka, možda će biti potrebno uzeti primerak tkiva unutrašnjeg dela materice, tzv. endometrijuma, kako bi se obavila patološka ispitivanja.
NAJČEŠĆI RAZLOZI ZA HISTEROSKOPIJU
U dijagnostiče svrhe
- kod ispitivanja neplodnosti
- kod ispitivanja teških ili neredovnih mensrualnih krvarenja
- kod ispitivanja krvarenja nakon menopauze
- kod ispitivanja uzastopnih pobačaja
- u svrhe pronalaženja spirale
Kod tretmana
- da bi se uklonila unutrašnja ovojnica materice
- tokom procedure zvane endometrijalna ablacija
- da bi se uklonili fibroidi ili polipi
- da bi se uklonila spirala koju je teško ukloniti normalnim putem
- da bi se uklonile materične priraslice
MOGUĆE KOMPLIKACIJE
Rizik je uvek moguć kod svake operacije, ali je on u slučaju ove procedure vrlo mali. Nešto je veći za pušače ili one žene kojima je telesna težina značajno veća od optimalne.
Neke od komplikacija uključuju
- krvarenje
- infekciju
OPORAVAK
Nakon ove procedure, mogu se javiti neki od sledećih simptoma
- slabost
- stomačni bolovi nalik menstualnim
- lagano krvarenje
- mučnina, vrtoglavica ili bolovi u mišićima
- bolovi u ramenima
NAKON OTPUŠTANJA IZ BOLNICE
Bolnicu ćete napustiti najverovatnije isti dan. Ako se ne budete osećali dobro, možete u njoj prenoćiti. Nakon što krvarenje prestane i počnete se osećati bolje, možete nastaviti sa svojim normalnim aktivnostima.

Tinabambina ja radila histeroskopiju u septembru nije nista strasno budes u anesteziji nekih15-20min pregledaju ti unutrasnjost kao sto ti je navela medeni medoks i posle toga odlezis sat vremena i odmah mozes kuci.Cak nisam nesto mnogo ni krvarila ono mirovala sam kuci par dana i to je to....

Zogo blago tebi. Ja sam histeroskopiju radila pre 3-4 god.u svrhu pripreme za moju cetvrtu IVF.Radila sam je privatno i mogu ti reci da sam se bas LOSE osecala nakon toga. Bolovi strasni, mucnina, vrtoglavice. Nisam se mogla bukvalno pomeriti iz kreveta dobrih sat i vise vremena. Na moj zahtev dali su mi inekciju novalgetola, koji mi je "pomogao" da se izvucem iz kreveta i odem kuci gde sam odlezala citav taj i sledeci dan. Nalaz je bio uredan. Ne bih da nikog plasim. Ovo je bilo moje iskustvo. Sve je valjda induvidualno.

Jao Cupko bas mi je zao sto ti se tako odrazilo.I meni je nalaz uredan stvarno glupo je da kazem nije me boleo stomak ali takoreci i da nije.Ja sam radila u ns u betaniji isto se pripremam za moju prvu vto.Ja sam posle sat vremena izasla kuci s obzirom da zivim 75km od Ns ono autom sam stigla kuci i bilo mi je ok.Bas sam se bila uplasila sta me ceka ali kad to uporedim sa hsg koji sam radila 2 puta uvek bi ponovo izabrala histeroskopiju......Sigurno da je sve sve individualno...

Jao :( ...mislila sam da je meni najteze...bas mi je zao sto si prosla kroz sve to.Ja se 4,5god.lecim od steriliteta i sve sto uradimo sve nam je u redu i kod mene i kod supruga.Imala sam 3 insemenacije nije ni jedna uspela.Nikada nisam ostala trudna pa doktorka veruje da ce mi uspeti vto jer je problem znaci u kontaktu jajne celije i spermatozoida.....Ja sam se prijavila u nacionalni program.Ne zelim vise da cekam....puno dr mi je reklo kao ma bice opustite se kad vam je sve u redu a mislim da nema nista gore kad mi kazu to...sve u redu..nije bas tako nemoguce da 4,5god.nemogu da zatrudnim a sve je uredno....Znam da postoje parovi koji pokusavaju i duze ali ja nezelim vise cekati....Vidim da si ti prosla kroz to sve 4 puta....uh..sta reci...

Vratila sam se unazad i procitala sam tvoje postove.Drago mi je da ti je 5ti pokusaj bio uspesan.Mogu misliti kakva je to sreca kad pogledas koliko si se namucila i kroz sta si prosla 15godina pre toga.....Bas mi je drago da si mama...i ja jedva cekam da budem to...

Da se ne ponavljam - svoje iskustvo u lecenju steriliteta sam opisala u par postova na prethodnim stranama. Borba je trajala 15 god.ali se na kraju isplatilo. Ja sam imala obicaj da se salim i kazem da sam pokusavala da studiram ginekologiju na sebi (kad neko od lekara prokomentarise moje otpusne liste) ali da mi samo fali jedan ispit do diplome.
05.03 2007 sam konacno i diplomirala tj. postala majka divnog decaka koji sad ima 8,5 meseci. Nije bilo lako za sve ove godine ali kad bi trebalo ponovo bih prosle kroz sve to ako je potrebno i vise puta. Jutarnji, sanjivi i bezubi osmeh svog sina mi je kao rukom izbrisao sve one muke.
Zelim ti puno srece od sveg srca a i svim ostalima koji se bore sa ovim problemom.
P.S. Pametno je sto neces da cekas. Vreme leti brzinom svetlosti, veruj mi, a ono igra znacajnu ulogu.
Kiss za sve buduce mame sa ove teme.

Hvala na odgovoru medeni medoks.Meni se zbog dijagnostike radi histeroskopija pa me jos interesuje koliko je bolan taj proces,ustvari uporedi mi ga sa hsg-om,mada znam da je bol individualan.Mnoge zene kazu da ih hsg nije boleo a meni se cinilo da cu umreti.Strasno se plasim!

Tinabambina ja radila histeroskopiju u septembru nije nista strasno budes u anesteziji nekih15-20min pregledaju ti unutrasnjost kao sto ti je navela medeni medoks i posle toga odlezis sat vremena i odmah mozes kuci.Cak nisam nesto mnogo ni krvarila ono mirovala sam kuci par dana i to je to....

Zogo meni su rekli da se histeroskopija radi bez anestezije ukoliko neotkriju da nesto nije uredu.Jel tebi radjena neka intervencija ili samo dijagnosticki pregled?

Dijagnosticka histeroskopija mi je radjena svi nalazi pre toga uredni i sama histeroskopija je uredna.Prvi hsg sam radila "na zivo"i savikala sam celu bolnicu:).Drugi put sam ga radila sa anestezijom...oba puta uredan.Histeroskopija se radi sa anestezijom ja neznam za bez.Meni je dr objasnila da ce mi praviti mali rez kroz pupak i ako ima nesto vaginalno se odstranjuje.Medjutim prvo je usla vaginalno i kako nije bilo nista za odstranjivanje nemam nikakav rez kroz pupak.Meni licno hsg mnogo strasniji...Bas sam brzo dosla sebi posle anestezije jer netraje to dugo sve u svemu nekih 20 tak minuta.Gde ti radis histeroskopiju?

Ja radim u Crnoj Gori posto sam tu udata,mada dolazi tim Italijana da mi odradi histeroskopiju kao i vto sto ce mi oni raditi,cudi me da mi nisu anesteziju pomenuli,mozda zato sto su videli da sam jako plasljiva,ja sam doktorku odmah pitala jel se to radi pod anestezijom, posto sam radila celioskopiju i htela sam da umrem kada mi je anesteziolog zabio anesteziju u ruku i sam onaj dozivljaj lezati na ginekoloskom stolu je uzas blago receno.Ja sam njoj ovo ispricala i rekla joj da se jako bojim pa mozda zbog toga,nemam pojma videcu 9-og.Jedino sto znam jeste da sam jako velika kukavica:),ali prezivecu...A gde si ti radila histeroskopiju?

Ja sam radila u Novom Sadu tkzv.Betanija isto kao pripremu pred vantelesnu.Posto nam je sve u redu predlagano mi je par insemenacija.Imala sam jednu pre histeroskopije i 2 posle ali ni jedna mi nije uspela tako da definitivno radim vto.Ovih dana imam jos neke nalaze da povadim pa u decembru pocinjem sa kontracepcijom.VTO cu isto raditi u Ns u Betaniji usla sam u nacionalni program....

Nemoj da se plasis i ja sam kukavica sto se tice bockanja i igala :) sramota je da kazem ali kad vadim krv ja se onesvestim :) i jeste grozan osecaj kad ti zabode ono za anesteziju ali to je trenutno i ja bih uvek izabrala sve sto moze sa anestezijom bas ako nesto nemoze onda ok ali mnogo je lakse kad to negledas posle se probudis i gotovo...Sve to prodje.Inace sad sam navikla i na vadjenje krvi tako da mi vise i to nesmeta :).Srecno i javi kako si prosla!

A zasto ti radis vto ako ti je sve uredu,posto kazes da si radila i insiminaciju pretpostavljam da ti je i sa muzem sve ok,jer nama su rekli da sa spermogramom moga muza nema potrebe da pokusavamo nista sem vto?Hvala ti na utesnim recima ipak je lakse kada znas da se jos neko plasi!Naravno da cu javiti kako sam prosla ako nizbogcega drugog bar cu zbog zena koje nemaju pojma kako to sve izgleda bas kao ja,a ipak znaci kada si koliko toliko informisan.

Da i kod muza je sve u redu.Ja radim vto jer nezelim vise da cekam skoro 5 godina pokusavam i obilazim pa ni sama neznam kod koliko lekara sam bila.Zelim jos i to da probam pa sta bude.Meni se ovih nepunih 5 godina oduzilo i izgleda kao citava vecnost kad brojis dane do ciklusa pa se razocaras iz meseca u mesec.Posto nikad nisam ostala trudna dr mi kaze da je najverovatnije problem kontakt izmedju jajne celije i spermatozoida i skoro je sigurna da ce mi vto uspeti.Stvarno je grozan osecaj da znam bar sta nije u redu pa da lecim a ovako lecim a neznam ni sama sta....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back