Vanredno takmicenje - USKRS

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Feniks je takođe simbol obnove. :)

Птица феникс доспела је у грчке и римске митове из Египта. Тамо се звала „боину“ (чапља), а како је боравила уз мочваре, стари Египћани су сматрали да је рођена из воде, на коју су гледали као на прапочетни елемент, и то сама од себе, слично као што се само од себе, према њиховим схватањима, родило и сунце. Повезивањем тих елемената настало је веровање да је та птица једно од отелотворења сунца које након владања светом умире и увек се изнова рађа, појављујући се у бљештавој светлости зоре. У сложеним египатским схватањима власт сунца (а тако и краља, чак и умрлог) обнављала се у тридесетогодишњим циклусима, који су симболизовали људски век. Из боинуа развио се феникс Грка и Римљана. Сматрали су га птицом која је имала чудесну моћ да се сваких пет стотина година у свом гнезду спали, а из пепела устаје подмлађена за нови живот. Тако је постала симбол ускрснућа, које су примили и хришћани.

Deco moja! :deda:

E odlično mudri starče. Sad mi dao pravi motiv, već od sutra idem da ga tražim. Iako nemam teleobjektiv, naći ću tog feniksa!!

Где год да се нађе, феникс се повезује са ускрснућем, бесмртношћу, победом над свим недаћама и злим силама, због тога што израња из пепела. Тако је феникс постао омиљени симбол на раним хришћанским надгробним споменицима. У одељку 25 -26 његовог писма Коринћанима, Свети Климент, римски епископ, подржао је легенду о фениксу као потврду Христових моћи да васкрсава верујуће људе. Он цитира Јова кад овај каже: „Ти ћеш уздићи тело моје, које је претрпело све ове патње“ односно „Зато говорах: у својем ћу гнезду умрети, и биће ми дана као песка. Корен мој пружаше се крај воде, роса биваше по сву ноћ на мојим гранама. Слава моја помлађиваше се у мене, и лук мој у руци мојој понављаше се“ (Јов 29, 18-20).

http://sr.wikipedia.org/wiki/Феникс

:deda:

Niko ne prihvaca izvinu ... cute :(
... osim La perle - ona ju je prihvatila :cool: ...

pikolo uvek sve prihvata :hahaha:

salu na stranu..nema sta da se izvinjavas jer nisi nista lose ni uradila.

napala sa nas za sovinizam i diskriminaciju :) ali to je tvoje pravo..jer je to tvoje misljenje i nema potrebe za to da se izvinjavas... svako ima pravo na svoje misljenje.. misljenje i postoji da bi se iznelo i bolje je izneti ga javno nego cutati i kreirati u glavi teorije zavere. ovako bar mozemo eventualne nesporazume da razjasnimo.
ja se samo nadam da smo uspeli da ti razjasnimo da tema nema veze sa diskriminacijom i sovinizmom i da si je pogresno protumacila.

Често је приказиван као симбол Христа, са палминим дрветом (један симбол васкрсења) или како носи палмину гранчицу (симбол тријумфа живота над смрћу), или како носи маслинову гранчицу (симбол мира који Бог нуди људима).

Феникс симболизује поновно рођење, наду, честитост, брак, веру, постојаност, лето, вечност, бесмртност, и светлост. Он је представа космичке ватре из које је свет створен и у којој ће скончати. Римљани су осликавали лик феникса на новчићима и медаљама као знак њихове жеље да римско царство траје вечно. У руској фолклори феникс је познат исто као жар птица.

napala sa nas za sovinizam i diskriminaciju :) ali to je tvoje pravo..jer je to tvoje misljenje i nema potrebe za to da se izvinjavas... svako ima pravo na svoje misljenje.. misljenje i postoji da bi se iznelo i bolje je izneti ga javno nego cutati i kreirati u glavi teorije zavere. ovako bar mozemo eventualne nesporazume da razjasnimo.
ja se samo nadam da smo uspeli da ti razjasnimo da tema nema veze sa diskriminacijom i sovinizmom i da si je pogresno protumacila.

Znaci nisam zlocesta? ...:flert:

Poslednja izmena:
Niko ne prihvaca izvinu ... cute :(
... osim La perle - ona ju je prihvatila :cool: ...

Tako je, ja sam ga sinoc prihvatila preko reputacije, a sada hocu (po danu) i "javno" da kazem - oprastam ti ako imas za tim potrebe, mada ja smatram da nema potrebe da se izvinajvas, jer bitna je (dobra) namera, a dobre namere se uvek vide i prepoznaju (nekako). Jednostavno, svi mi ponekad pogresimo (u trenutku, u brzini, u bilo cemu..."ko radi taj i gresi"). :) :zag: Uzivaj i zaboravi, sto se mene tice.

To valjda nije smesno. :)

Valjda je i tema u tom duhu.

P.S. Prihvatam samo ono sto (vidim da) je dobro.

• Podržavam
Reactions: !JO
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back