Vankuver, Kanada

Da pitam i proverim da li sam dobro razumela.

Ukoliko se moj momak i ja vencamo, te prilozimo moju dokumentaciju uz njegovu, nece biti problema sa min od jedne godine zajednickog zivota. Naime, ja sam sada u Grckoj, on je u svojoj zemlji, koja opet nije Srbija, tako da nismo u mogucnosti da budemo zajedno trenutno. Da li se podrazumeva i postojanje bracne zajednice u minimumu od godine dana ili ne?

Hvala i svako dobro!

V777:

Ukoliko se moj momak i ja vencamo, te prilozimo moju dokumentaciju uz njegovu, nece biti problema sa min od jedne godine zajednickog zivota. Naime, ja sam sada u Grckoj, on je u svojoj zemlji, koja opet nije Srbija, tako da nismo u mogucnosti da budemo zajedno trenutno. Da li se podrazumeva i postojanje bracne zajednice u minimumu od godine dana ili ne?

Hvala i svako dobro!
Ako se vencate onda nestaje uslov od najmanje jedne godine zajednickog zivota.

Najbolje ces videti sta kanadske imigracione vlasti podrazumevaju pod brakom ili partnerskom vezom ako odes na sajt www.cic.gc.ca i njegovu podsekciju "Sponsor your family" (videces, na osnovnoj strani levo).

V777:

Hvala i svako dobro!

Stvar je vrlo jednostavna, da bi izbegla moguce komplikacije oko dokazivanja tzv. common in law partner zajednice kako se to ovde zove, vencajte se, prilozi papire uz njegovu aplikaciju i eto vas uskoro u Kanadi kao novopeceni bracni par pred kojim je , nadam se , lepa buducnost :-). Nikakva dokazivanja u tom slucaju nisu potrebna osim sto ne bi bilo lose da napravite nekakve slicice sa vencanja, ili mozda sa svadbe ako je budete pravili, ne znam kakvi su vam planovi po tom pitanju. Ne znam koliko se dugo poznajete i koliko ste u vezi.

Uzdravlje!

Pozdrav za posadu.
Do sada sam procitao veci deo tema o Kanadi, na ovim forumima, i dobio sam dosta korisnih informacija {zahvaljujem vam se, a posebno Pedji na njegovim jasnim uputstvima}. Medutim, niste se dodirnuli mogucnosti upisa mastera ili PhD-a, kao opcije za izlazak iz ove zemlje
Interesuje me da li neko zna nesto o ovome podrobnije iz licnog iskustva, mogu i informacije iz druge ruke.
P.S. Sale savetujem ti da Kliku vratis za zamenika inace ti ovaj brod nece jos dugo ploviti.

papalagy:
Pozdrav za posadu.
niste se dodirnuli mogucnosti upisa mastera ili PhD-a, kao opcije za izlazak iz ove zemlje

P.S. Sale savetujem ti da Kliku vratis za zamenika inace ti ovaj brod nece jos dugo ploviti.
Dobrojtro Posado & Novi na Palubi,
-u vezi MS ili PhD treba da pogledas UBC ili SFU sajtove ,tamo sve detaljno pise ko i kako moze da se upise.Takodje osnovne informacije o studentskim vizama mozes potraziti na verujem poznatom sajtu www.cic.gc.ca
-PS on PS 'fala za savet Novi na Palubi, "customer "je uvek u pravu....a mornari obicno slusaju sta Kapetan kaze...
Veslamo dalje...
PS za Ninu-Zamenicu,kako je u komsiluku (SF),planiras li ovamo pa da zakuvam kaf'cu...
Veliki Pozzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
Kapetan od Belu LAdju :p

Komsija Sale
PS za Ninu-Zamenicu,kako je u komsiluku (SF),planiras li ovamo pa da zakuvam kaf'cu...
Kapetan od Belu LAdju :p[/QUOTE]

San Francisco je fin,evo novembar a ja u kratkim rukavima,i da sad malo nije zahladnelo nosila bih sorcic.Nije los,malo brdovit sto mi ide na nerve,i na okeanu je a ne mozes da se kupas sto je crnjak..
Pa bila sam blizu Canade kad sam isla na Nijagarine vodopade,gde si bio tad,da zakuvas kaficu?lol
Imam u planu i Canadu,polako ;)
Pozdrav za sve clanove posade,evo malo Ghirardelli cokolade iz SF za sve moreplovce :D

papalagy:
Pozdrav za posadu.
Do sada sam procitao veci deo tema o Kanadi, na ovim forumima, i dobio sam dosta korisnih informacija {zahvaljujem vam se, a posebno Pedji na njegovim jasnim uputstvima}. Medutim, niste se dodirnuli mogucnosti upisa mastera ili PhD-a, kao opcije za izlazak iz ove zemlje
Interesuje me da li neko zna nesto o ovome podrobnije iz licnog iskustva, mogu i informacije iz druge ruke.

Hmmm...... to u vezi Master/PhD. Ne znam koliko bi ti to pomoglo da kasnije ostanes ovde ako si na to mislio. Znam sigurno da ti ne mozes menjati studentsku vizu kasnije kada dodje vreme da napustis zemlju. Znaci u tom slucaju bi morao da se vratis u Srbiju i da podneses aplikaciju za imigraciju.
Sa druge strane, ne znam gde ces naci finansijska sredstva za studiranje, trebace ti porilicna svota novca da samo ubedis visa officera da ti izda studentsku vizu. Ja sam to pokusao 2003. i veruj mi, treba ti sto cuda od papirologije, plus mnogo $$$, skolarina plus zivot u recimo Torontu, za godinu dana ti treba minimum CAD $ 20.000 , pa pomnozi to sa , ne znam koliko godina studija, i onda se onesvestis od cifre.

Ne znam da li ti ovaj moj post ista znaci, ali to je ono sto ja znam. A mozes i da prelistas malo internet i da nadjes neke fakultete u Torontu i da ih licno kontaktiras da vidis za cene i tome slicno. Najjaci fakultet/univerzitet u gradu je Rayerson, mislim da se tako pise.

Hvala za PS :-)

komsija Sale:
Dobrojtro Posado & Novi na Palubi,
-u vezi MS ili PhD treba da pogledas UBC ili SFU sajtove ,tamo sve detaljno pise ko i kako moze da se upise.Takodje osnovne informacije o studentskim vizama mozes potraziti na verujem poznatom sajtu www.cic.gc.ca

Naravno Sale da sam to sve pogledao. Vecina tih univerziteta ima vodice za strane studente sa detaljnim informacijama; sve to izgleda jako lepo i nasminkano. UBC i SFU imaju potpisan modusobni sporazum koji studentima omogucava da slusaju nastavu i imaju konsultacije u zavisnosti od njihovog interesovanja na oba univerziteta (nisam jos upoznat sa detaljima ovog sporazuma).
Ono sto mene interesuje su licna iskustva ljudi koji su se upustili u ovakav projekat. Pre svega me interesuje mogucnost dobijanja trajnog boravka posle zavrsetka Mastera,PhD.
I naravno glavno pitanje: snalazenje oko novca, stipendije, nacini placanja, rad u kampusu, van kampusa, problemi oko aplikacije itd. (ostala pitanja ostavljam za kasnije).

Evo sajtova nekih univerziteta koje sam ja posetio:
Alberta
-Calgary, The University of,Canada-Alberta www.ucalgary.ca
-University of Alberta, Edmonton www.ualberta.ca
-Lethbridge, University of, www.uleth.ca ;Graduate studies:http//www.uleth.ca/sgs
British Columbia
-British Columbia, University of,Vancouver www.ubc.ca
-Simon Fraser University ,Vancouver www.sfu.ca
-Victoria, University of, ww.uvic.ca
Saskatchewan
-Saskatchewan, University of, Saskatoon www.usask.ca
-University of Regina, www.uregina.ca
Detaljnija lista moze se naci preko CIC-a: www.livelearnandsucceed.gc.ca
ili npr. http://www.grupa.org.yu/univerziteti_canada.html

Pozivam sve ljude koji imaju informacije o ovakvom nacinu veslanja do Kanade da ih podele sa nama.

Za Kapetana: Izgleda Sale da ces na palubi imati i studente, sto je dobro, jer su oni najjeftinija radna snaga (bar je to ovde tako).

papalagy:
Ono sto mene interesuje su licna iskustva ljudi koji su se upustili u ovakav projekat. Pre svega me interesuje mogucnost dobijanja trajnog boravka posle zavrsetka Mastera,PhD.
I naravno glavno pitanje: snalazenje oko novca, stipendije, nacini placanja, rad u kampusu, van kampusa,

Za Kapetana: Izgleda Sale da ces na palubi imati i studente, sto je dobro, jer su oni najjeftinija radna snaga (bar je to ovde tako).

Zdravo Novi na Palubi,
Izgledas mi cestit Mornar,ribas palubu da se sija, pa da nastavim s tobom...
Bukvalno juce je bio miting "Nikola Tesla" u Vankuveru i imao sam srecu i zadovoljstvo da sretnem prof.dr A.Marincica koji je u poseti nasoj zajednici u Vankuveru...
Daklem ti MOZES da se upises na SFU ili UBC.Na SFU imamo i jednu nasu profesorku koja pomaze koliko je u mogucnosti.Inace sa SFU- a studenti koji su boljeg kvaliteta direktno rade u projektima za okolne firme iz V-a tako da kad zavrse skoro po pravilu imaju obezbedjen posao...Tako da ako razmisljas pozitivno bice i pozitivnih rezultata...
PS:Naravno da se u medjuvremenu mozes "slucajno" i udati/ozeniti ili otvoriti tvoju kompaniju/radnju ili kupiti drugu vec razradljenu ili...procitaj detaljno SVE mogucnosti na WWW.CIC.GC.CA ...
Pozzzzzzzzz...
Veslamo dalje po ovom uzburkanom moru...

klika:
Hmmm...... to u vezi Master/PhD. Ne znam koliko bi ti to pomoglo da kasnije ostanes ovde ako si na to mislio. Znam sigurno da ti ne mozes menjati studentsku vizu kasnije kada dodje vreme da napustis zemlju. Znaci u tom slucaju bi morao da se vratis u Srbiju i da podneses aplikaciju za imigraciju.
Sa druge strane, ne znam gde ces naci finansijska sredstva za studiranje, trebace ti porilicna svota novca da samo ubedis visa officera da ti izda studentsku vizu. Ja sam to pokusao 2003. i veruj mi, treba ti sto cuda od papirologije, plus mnogo $$$, skolarina plus zivot u recimo Torontu, za godinu dana ti treba minimum CAD $ 20.000 , pa pomnozi to sa , ne znam koliko godina studija, i onda se onesvestis od cifre.

Ne znam da li ti ovaj moj post ista znaci, ali to je ono sto ja znam. A mozes i da prelistas malo internet i da nadjes neke fakultete u Torontu i da ih licno kontaktiras da vidis za cene i tome slicno. Najjaci fakultet/univerzitet u gradu je Rayerson, mislim da se tako pise.

Hvala za PS :-)

Klikane,nemoj da si smesan sa ovim P.s- om,svi te mi volimo !lol :D

klika:

Naravno da mi znaci iako nije bas optimistican; ali s obzirom da su u pitanju ozbiljne stvari treba biti i malo skeptican.
Master traje dve godine, a PhD 3-5. Cene za master su za strane studente od 7.000 CAD$ do 10.000 ( bar za ono sto mene interesuje), dok se za njihove krecu od 3.000-5000 CAD$, s tim da oni imaju i mnogo siru ponudu za stipendije.
Njihove orijentacione precene svih troskova po godini studija se krecu oko 20.000 CAD$ u zavisnosti od mesta studiranja.
Neki univerziteti daju i takozvani Assistantship ( paid position for graduate student: an academic position that provides financial support in exchange for teaching or research services, typically for a graduate student), koji moze ali i nemora da pokriva osnovne troskove studija, uz obavezu rada 10-20h nedeljno. Takode, postoje jos neke olaksice ukoliko sve dajes u roku.
Ukoliko i uspes da dobijes ovo ostaju troskovi zivota. E, o ovom delu jos uvek nista ne znam, sem da su strani studenti nedavno dobili pravo da rade i van kampusa; i da li je neko uspeo da uskladi dva posla zajedno sa studiranjem.
Pretpostavljam da si misleo na Ryerson Polytechnic University u Torontu. Ja sam licno zainteresovan za zapadnu obalu, i spadam u grupaciju "drustvenih nauka".
Razlog zasto razmisljam ovoj opciji je sto za sada nemam famoznih 67 poena, jer se tek sad nalazim u nekoj ozbiljnijoj potrazi za poslom.

komsija Sale:
Zdravo Novi na Palubi,
Izgledas mi cestit Mornar,ribas palubu da se sija, pa da nastavim s tobom...
Bukvalno juce je bio miting "Nikola Tesla" u Vankuveru i imao sam srecu i zadovoljstvo da sretnem prof.dr A.Marincica koji je u poseti nasoj zajednici u Vankuveru...
Daklem ti MOZES da se upises na SFU ili UBC.Na SFU imamo i jednu nasu profesorku koja pomaze koliko je u mogucnosti.Inace sa SFU- a studenti koji su boljeg kvaliteta direktno rade u projektima za okolne firme iz V-a tako da kad zavrse skoro po pravilu imaju obezbedjen posao...Tako da ako razmisljas pozitivno bice i pozitivnih rezultata...
PS:Naravno da se u medjuvremenu mozes "slucajno" i udati/ozeniti ili otvoriti tvoju kompaniju/radnju ili kupiti drugu vec razradljenu ili...procitaj detaljno SVE mogucnosti na WWW.CIC.GC.CA ...
Pozzzzzzzzz...
Veslamo dalje po ovom uzburkanom moru...

Sale ovo su bas lepe vesti, iako imam jos dosta toga da oribam. SFU je inace drugi na mojoj rang listi, pre svega zbog nesto skupljih zivotnih troskova o kojima ste vec govorili u ovom forumu.
Gledacu da se jos detaljnije imformisem.

Kapetane ne bi bilo lose da nam, ukoliko si u prilici, dovedes u posetu (bar na kaficu) nekoga ko je direktno upucen u Kanadsko skolstvo, bilo da je profesor ili student na univerzitetu. Znam da sam jos uvek nov i da jos nisam zasluzio tu kaficu, ali sam se bar u pocetku pokazao kao vredan.
Odpozdrav, za sada...

nina_lion:
Komsija Sale

San Francisco je fin,evo novembar a ja u kratkim rukavima,i da sad malo nije zahladnelo nosila bih sorcic.Nije los,malo brdovit sto mi ide na nerve,i na okeanu je a ne mozes da se kupas sto je crnjak..
Pa bila sam blizu Canade kad sam isla na Nijagarine vodopade,gde si bio tad,da zakuvas kaficu?lol
Pozdrav za sve clanove posade,evo malo Ghirardelli cokolade iz SF za sve moreplovce :D[/QUOTE]

Cao, Nina.
Moj brat je jedno vreme ziveo u SF, kaze da je grad predivan. On se zalio na guzve, ali tebi posle NY verovatno to nista nesmeta.
Uzivaj u lepom vremenu i cokoladama, ovde kod nas u Vojvodini poceo da duva vetar.
P.S. Moze i Nina za zamenika.

papalagy:
Naravno da mi znaci iako nije bas optimistican; ali s obzirom da su u pitanju ozbiljne stvari treba biti i malo skeptican.
Master traje dve godine, a PhD 3-5. Cene za master su za strane studente od 7.000 CAD$ do 10.000 ( bar za ono sto mene interesuje), dok se za njihove krecu od 3.000-5000 CAD$, s tim da oni imaju i mnogo siru ponudu za stipendije.
Njihove orijentacione precene svih troskova po godini studija se krecu oko 20.000 CAD$ u zavisnosti od mesta studiranja.
Neki univerziteti daju i takozvani Assistantship ( paid position for graduate student: an academic position that provides financial support in exchange for teaching or research services, typically for a graduate student), koji moze ali i nemora da pokriva osnovne troskove studija, uz obavezu rada 10-20h nedeljno. Takode, postoje jos neke olaksice ukoliko sve dajes u roku.
Ukoliko i uspes da dobijes ovo ostaju troskovi zivota. E, o ovom delu jos uvek nista ne znam, sem da su strani studenti nedavno dobili pravo da rade i van kampusa; i da li je neko uspeo da uskladi dva posla zajedno sa studiranjem.
Pretpostavljam da si misleo na Ryerson Polytechnic University u Torontu. Ja sam licno zainteresovan za zapadnu obalu, i spadam u grupaciju "drustvenih nauka".
Razlog zasto razmisljam ovoj opciji je sto za sada nemam famoznih 67 poena, jer se tek sad nalazim u nekoj ozbiljnijoj potrazi za poslom.

Problem je dokazati visa officeru prilikom intervjua u ambasadi da ti imas dovoljno novca za studije u Kanadi. Njima nista ne znaci, a nemoj na pamet da ti padne, da kazes da ces uporedo raditi i studirati. Znaci, poenta je pokazati novac u samom startu, to je ono sto zanima ljude u ambasadi. Na zalost to je surova cinjenica, znam da ne zvuci optimisticki ali.........
Radnu dozvolu ne mozes dobiti, mozes nesto mozda da raduckas u sklopu samog univerziteta ali van toga nikako. Stipendiju, za to nisam siguran ali tesko da ce ti je neko dati, kada sam se raspitivao za te stvari znam da su samo kanadski gradjani mogli da apliciraju za istu.
Takodje, nema sansi da ostanes u Kanadi po zavrsetku studija, kao sto rekoh, viza se ne moze menjati, moras napustiti zemlju i onda raditi na nekoj drugoj metodi "kako se dokopati Kanade". Cak i u slucaju kada bi se ozenio ovde, zbog papira, morao bi da se vratis u Srbiju i pokrenes proceduru na sponsorship varijantu.

U USA je stvar drugacija, mozda ti je lakse da se nekeko dokopas neke stipendije tamo.

U USA nije naivno dokopati se stipendije isto,cak ni za same amerikance,recimo mnogi od njih forsiraju svoju decu od malena da se bave sportom jer kao dobri sportisti mogu da dobiju stipendije. Ili kao vrhunski djaci.
Ne bih da zvucim ne optimisticno,ali bojim se da je malo cupavo dokopati se stipendije.
Ja sam sebi pronasla neku skolu za moju uzu struku,i oni bi mi platili skolovanje koje traje nekih 9-12meseci(ja to racunam u kurs) ali zato je trebam da radim za skolu oko godinu dana da im otplatim taj kredit.I onda bi dalje mogla da se doskolovavam u struci i tako.
Neznam koje su sanse za dobijanje kredita,ovde pale "sponzori" i sl.
Zelim nam sve najbolje,trebace nam..

:D
papalagy:
Pozdrav za sve clanove posade,evo malo Ghirardelli cokolade iz SF za sve moreplovce :D

Cao, Nina.
Moj brat je jedno vreme ziveo u SF, kaze da je grad predivan. On se zalio na guzve, ali tebi posle NY verovatno to nista nesmeta.
Uzivaj u lepom vremenu i cokoladama, ovde kod nas u Vojvodini poceo da duva vetar.
P.S. Moze i Nina za zamenika.[/QUOTE]

Hey caos!Pa gde ti je brat sad otisao,sad kad ja ovde jos nikog neznam!
Salim se,a sto se dzungle tice,potpuno si u pravu za mene je SF krotak.
E a posto si Lala,jedan veliki pozdrav za tebe :D

nina_lion:
U USA nije naivno dokopati se stipendije isto,cak ni za same amerikance,recimo mnogi od njih forsiraju svoju decu od malena da se bave sportom jer kao dobri sportisti mogu da dobiju stipendije. Ili kao vrhunski djaci.
Ne bih da zvucim ne optimisticno,ali bojim se da je malo cupavo dokopati se stipendije.
Ja sam sebi pronasla neku skolu za moju uzu struku,i oni bi mi platili skolovanje koje traje nekih 9-12meseci(ja to racunam u kurs) ali zato je trebam da radim za skolu oko godinu dana da im otplatim taj kredit.I onda bi dalje mogla da se doskolovavam u struci i tako.
Neznam koje su sanse za dobijanje kredita,ovde pale "sponzori" i sl.
Zelim nam sve najbolje,trebace nam..

Nije lako ali je moguce, znam ljude koji su preko interneta aplicirali i dobili stipendije u USA za Master i to cele tri godine studiranja.
Ta prica je skoro nemoguca u Kanadi, zato sam coveku predlozio da proba sa USA, ne kazem da je lako i da ce je sigurno dobiti. Sve zavisi za sta aplicira, ima tu mnogo faktora koji uticu na pozitivan ishod, tesko je reci kolike su sanse, treba imati i srece.

klika:
Nije lako ali je moguce, znam ljude koji su preko interneta aplicirali i dobili stipendije u USA za Master i to cele tri godine studiranja.
Ta prica je skoro nemoguca u Kanadi, zato sam coveku predlozio da proba sa USA, ne kazem da je lako i da ce je sigurno dobiti. Sve zavisi za sta aplicira, ima tu mnogo faktora koji uticu na pozitivan ishod, tesko je reci kolike su sanse, treba imati i srece.

Dobro,dobro...mojne da se tislju..znam u svakom slucaju da je tesko...

Biancaneve:
KApetane,

kako ste, sta se radi?! Jesu li prestale te kisurine u vasim krajevima?
Pozdrav iz suncanog, ali hladnog TO!
Zdravo Komsinice,
Lepo da si se javnula.U V-ru je padalo zapravo ,od jutros sitna-politicka sipi,prognoza je da ce nam vikend biti kako treba,taman da idemo na pecanje....KAko u Torontu?Kazu da ima puno nasih...
Veliki Poz.

Dok je suncano, ne bunim se :)
Toronto k'o Toronto..veliki grad, loodnica, guzve, sivilo/zelenilo, parkovi, jezero... srecom da sam na lepoj i mirnoj lokaciji, tako da kao da sam napravila ravnotezu izmedju sivila i zelenila :)
Ma ima nasih kao ******* kise :lol: Ponekad se zapitam, jesam li ja stvarno toliko daleko od Srbije :)
Kao veliki obozavatelj zivotinjskog carstva, iznova i iznova se odusevljavam vevericama, rakunima i ostalim "domacim" zivuljkama :)
POZZZ

Back