Za vanbracnu zajednicu apsolutno jesam, ali samo kao privremenu varijantu. Zasto? Zato sto verujem u brak. Ne da je dobro da dvoje zive zajedno pre nego sto se vencaju, nego je to apsolutno jedini nacin da stvarno upoznas nekoga. Da bi covek imao stabilan brak, on prvo mora imati stabilnu vezu, ali u pravom smislu te reci, znaci ziveti sa osobom i istinski je poznavati. Mnogi osudjuju one koji se vencavaju kad dodju deca, kao ne bih se vencavala zbog dece. Ja i ne verujem da se razumni ljudi vencavaju zbog dece. Verujem da odlucuju da ce se vencati i imati decu, odnosno obrnutim redosledom, ako se zeznu u tajmingu.
Dakle, za vanbracnu zajednicu jesam - uslovno, za vanbracnu decu nisam. Ovo nema nikakve veze sa osudom okoline, prosla sam po tom pitanju sito i reseto, i misljenja raznih tetaka, baba, komsinica, poznanika i nepoznanika me apsolutno ne interesuju. Da me ne shvatite pogresno, postujem i razumem odluke svih ljudi i gledam na vanbracne zajednice i decu isto kao i na bracne, ovim samo kazem sta bih ja uradila.
Vidim ovde mnogi pominju pitanje prezimena kao ne znam ni ja kakvo svetsko pitanje. Neka me neko prosvetli, da li kod nas po zakonu dete mora da nosi ocevo prezime? Koliko ja znam, takav zakon ne postoji, ali se podrazumeva, zar ne? Lepo je sto se kod nas muskarci "kao" jos nesto pitaju. Ono, zena ga nosi devet meseci, rodi ga, i onda mu da ocevo prezime (nebitno da li su vencani), eto, da se zna ko ga je posejao, da okolina ne nagadja. Znam da ruzno zvuci ovako receno, i znam da smo svi ponosni sto nosimo ocevo prezime, ali sad kad zivim u zemlji gde majka odlucuje, shvatam da je to i logicno, izem ti patrijarhat.
Ja sam udata, zadrzala sam svoje prezime, i moja deca ce nositi moje prezime.
Znaci, nema zaj....... ni sa kakvim papirima i vizama posle.
Mozda ce nositi oba prezimena, ako se za to odlucim, ovde je takva praksa.
Znaci tvoj muz se ne pita za nista? :???: Sve mora da bude po tvome?

To meni nikako ne izgleda kao ravnopravni odnos, vise mi izgleda kao matrijaralni...