Vanbracna zajednica

• Začetnik teme Začetnik teme ENIAC
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Za vanbracnu zajednicu apsolutno jesam, ali samo kao privremenu varijantu. Zasto? Zato sto verujem u brak. Ne da je dobro da dvoje zive zajedno pre nego sto se vencaju, nego je to apsolutno jedini nacin da stvarno upoznas nekoga. Da bi covek imao stabilan brak, on prvo mora imati stabilnu vezu, ali u pravom smislu te reci, znaci ziveti sa osobom i istinski je poznavati. Mnogi osudjuju one koji se vencavaju kad dodju deca, kao ne bih se vencavala zbog dece. Ja i ne verujem da se razumni ljudi vencavaju zbog dece. Verujem da odlucuju da ce se vencati i imati decu, odnosno obrnutim redosledom, ako se zeznu u tajmingu. ;)
Dakle, za vanbracnu zajednicu jesam - uslovno, za vanbracnu decu nisam. Ovo nema nikakve veze sa osudom okoline, prosla sam po tom pitanju sito i reseto, i misljenja raznih tetaka, baba, komsinica, poznanika i nepoznanika me apsolutno ne interesuju. Da me ne shvatite pogresno, postujem i razumem odluke svih ljudi i gledam na vanbracne zajednice i decu isto kao i na bracne, ovim samo kazem sta bih ja uradila.
Vidim ovde mnogi pominju pitanje prezimena kao ne znam ni ja kakvo svetsko pitanje. Neka me neko prosvetli, da li kod nas po zakonu dete mora da nosi ocevo prezime? Koliko ja znam, takav zakon ne postoji, ali se podrazumeva, zar ne? Lepo je sto se kod nas muskarci "kao" jos nesto pitaju. Ono, zena ga nosi devet meseci, rodi ga, i onda mu da ocevo prezime (nebitno da li su vencani), eto, da se zna ko ga je posejao, da okolina ne nagadja. Znam da ruzno zvuci ovako receno, i znam da smo svi ponosni sto nosimo ocevo prezime, ali sad kad zivim u zemlji gde majka odlucuje, shvatam da je to i logicno, izem ti patrijarhat. :P
Ja sam udata, zadrzala sam svoje prezime, i moja deca ce nositi moje prezime.

Znaci, nema zaj....... ni sa kakvim papirima i vizama posle.
Mozda ce nositi oba prezimena, ako se za to odlucim, ovde je takva praksa.

Znaci tvoj muz se ne pita za nista? :???: Sve mora da bude po tvome? :whistling:
To meni nikako ne izgleda kao ravnopravni odnos, vise mi izgleda kao matrijaralni...

У ствари, то има логике. :think:

(Први пут сам на тај начин почела да размишљам када сам се разводила. Тад ми је један познаник рекао пола у шали а пола у збиљи:''Шта те брига, нашла си паметног, лепог, високог, згодног човека да буде отац твоје деце, а сад можеш како хоћеш!'';))

:super::super:
Pa to ti i pricam.
Meni je svekrva, kad sam konacno pristala na papir rekla kako je ona, verovatno, jedina svekrva u gradu koja je POTPUNO SIGURNA da se za njenog sina udajem iz ljubavi i zato sto zelim da ostanem sa njim.
Stan sam imala, posao takodje, lepo pametno dete isto tako...:D

A sta kazete na ovo.
Prvo rodila dete , vanbracno. Otac nezainteresovan, nema ga.
Dete nosi mamino prezime, nikad nije ni trazeno priznanje.
Onda se nakon nekoliko godina, vencala. Rodila dete koje nosi prezime svog
oca.Pogresan izbor, pogresan brak. Razvod.
Onda nakon nekoliko godina nova ljubav. Covek njenog zivota.
S njim, vanbracno, sa svojom decom, u bliskom kontaktu i sa njegovom iz prethodnog braka, harmonican zivot duze od decenije... I traje.

U kuci nekoliko prezimena. Bez papira. Ali s puno ljubavi.

Znaci tvoj muz se ne pita za nista? :???: Sve mora da bude po tvome? :whistling:
To meni nikako ne izgleda kao ravnopravni odnos, vise mi izgleda kao matrijaralni...

Ovde i vlada matrijarhat. :p
Nazalost, zena mora da odlucuje o svemu, i misli o svemu, inace nece niko, takav je mentalitet. Takva nafaka.
Ali razlog sto ce moja deca nositi moje prezime nije sto sam ja odjednom postala feministkinja. Razlog je sto moj muz nosi prezime svoga oca, koga zeli da se odrekne.
Ako deca budu imala dva prezimena, imace prezime njegove majke, uz moje.

A sta kazete na ovo.
Prvo rodila dete , vanbracno. Otac nezainteresovan, nema ga.
Dete nosi mamino prezime, nikad nije ni trazeno priznanje.
Onda se nakon nekoliko godina, vencala. Rodila dete koje nosi prezime svog
oca.Pogresan izbor, pogresan brak. Razvod.
Onda nakon nekoliko godina nova ljubav. Covek njenog zivota.
S njim, vanbracno, sa svojom decom, u bliskom kontaktu i sa njegovom iz prethodnog braka, harmonican zivot duze od decenije... I traje.

U kuci nekoliko prezimena. Bez papira. Ali s puno ljubavi.

Ovo postujem. Zasto bi dete nosilo prezime nepostojeceg oca?
Sve je za ljude... I sve je dobro sto se dobro svrsi. ;)

Ja nisam bila vencana kada sam rodila dete,godinu dana kasnije smo se vencali. Nije bilo nikakvih problema dete je vec imalo muzljevo prezime ja sam uzela kasnije i to je to.
Papir ne cini brak jacim.Ali eto licno ja sam volela sam taj cin vencanja.:heart:

Ovde i vlada matrijarhat. :p
Nazalost, zena mora da odlucuje o svemu, i misli o svemu, inace nece niko, takav je mentalitet. Takva nafaka.
Ali razlog sto ce moja deca nositi moje prezime nije sto sam ja odjednom postala feministkinja. Razlog je sto moj muz nosi prezime svoga oca, koga zeli da se odrekne.
Ako deca budu imala dva prezimena, imace prezime njegove majke, uz moje.

U ******, onda je balkanski mentalitet bolji od toga gde ti zivis. :p

U ******, onda je balkanski mentalitet bolji od toga gde ti zivis. :p

A gde mi to zivimo ? Vecina porodica koju ja poznajem je na zeninim plecima.
Zene vode racuna o svemu, one i odlucuju, one na zalost i vise zaradjuju, ili cak samo one i zaradjuju.
Samo sto kod nas to nije zbog feminizma, vec zbog inertnosti i nesposobnosti muskaraca.
Otac kaze detetu jednostavno "nema", mama zna da ne moze da nema, ima da mora.
I ne mislim na luksuz ili hir, mislim na zalost na osnovne zivotne potrebe.

Ne znam ni jednog oca koji bi se odrekao neceg zarad dece. Da, hoce oni pruziti sve svojoj deci, ali ako vec sami za sebe imaju dovoljno.

Ili sam samo ja u okruzenju gde su zene te koje "nose pantalone"?

Zene vode racuna o svemu, one i odlucuju, one na zalost i vise zaradjuju, ili cak samo one i zaradjuju.
Samo sto kod nas to nije zbog feminizma, vec zbog inertnosti i nesposobnosti muskaraca.

Ne znam ni jednog oca koji bi se odrekao neceg zarad dece. Da, hoce oni pruziti sve svojoj deci, ali ako vec sami za sebe imaju dovoljno.

Izgleda da si ti u pogresnom okruzenju. :p Te koje si navela, to su mamini sinovi, koji glume "muskarcine", a u stvari su gov**. :lol: Neznam sta da ti kazem za takve, osim da mislim da su takvi u manjini...

:klap::klap::klap::klap:

Tacno tako. Ovamo su sve macho i muskarcine, a u stvari...
Pogledajte malo onu temu o zenama koje hoce da se razvedu:rtfm:
Inace, glavni izgovor za balkanske muskarce, trenutno je da su DEPRESIVNI:eek:
Zayo ne mogu nista.
A zene, valjda, nemaju vremena da budu depresivne...:dontunderstand:

Bas zbog te "malogradjanske sredine" deca trpe i neki imaju ozbiljne posledice po psihofizicko odrastanje. Neka su deca su grozna i jedva cekaju da ti prikace neku nalepnicu,pa da krene horor. Mislim da to mom detetu nije potrebno u zivotu. Ne zelim da pati zbog toga sto mama i tata nece da se vencaju kao svi ostali i sto ono uvek mora da objasnjava da nije kopile itd....

potpuno se slazem!

Back