VAMPIR - srpski brend za koga malo ljudi zna

Obozavam vampire i jedno vreme sam verovala u njih...ova tema je za fanove vampira i za misteriozne price o njima i raznim verovanjima...Pa napisite nesto...z:lol:

Pa ako imamo u vidu da se već vekovima razna bića (uslovno rečeno ljudi) hrane alternativnim sredstvima (neki jogiji godinama ne jedu i ništa im ne fali), a što ne bi iblo bića koja se hrane na taj način.. Mislim, sve je moguće.

:mrgreen:

A evo i jedne od teorija, objašnjenja vampirizma :

deo teksta..
" ..U ovom tekstu ću vam pokušati objasniti bolest vampirizma koja, vjerovali ili ne, doista postoji. Dakle radi se o bolesti stručnog naziva Porfirija ili na engleskom Porphyria. Porfirija je poremećaj u organizmu pri kojem organizam proizvodi previše kemikalije zvane porphyrin. Porphyrin služi za stvaranje hemoglobina, koji je dio crvenih krvnih zrnaca te služi za prijenos kisika. Hemoglobin također krvi daje njenu crvenu boju. Sav višak porphyrina tijelo izbacuje kroz mokraću i stolicu. Kada tijelo proizvodi previše porphyrina, kao što se to događa kod porfirije, ostaje premalo hemoglobina za održavanje zdravlja.."..

Ostatak na linku
http://www.blog.hr/print/?id=1620399503

To naravno, nema veze sa energetskim vampirizmom koji smo pominjali, a koji smo svakako svi iskusili :lol: (primer, komšinica ti upada u stan i priča, priča, priča... i posle njenog monologa ti ostaješ sasvim iscrpljen - naravno, kad se lepo na'ranila :) ).

Znaci jedan od najjacih nasih filmova... :hahaha: al je meni smesno sve to...nije ni blizu sadasnjim vampirskim filmovima...a i smesno mi je kako ljudi hodaju u tom filmu...mislim je*iga to je tad tako moralo da bude snimano...i tada je taj film bio hit i do jaja strasan...citala sam da su deca tog vremena imala traume od tog filma...:hahaha: joj sta bi tek bilo da su odgledali tad neki nas film iz ovog vremena,pa slognuli bi se definitivno...:rotf:

Znaci jedan od najjacih nasih filmova... :hahaha: al je meni smesno sve to...nije ni blizu sadasnjim vampirskim filmovima...a i smesno mi je kako ljudi hodaju u tom filmu...mislim je*iga to je tad tako moralo da bude snimano...i tada je taj film bio hit i do jaja strasan...citala sam da su deca tog vremena imala traume od tog filma...:hahaha: joj sta bi tek bilo da su odgledali tad neki nas film iz ovog vremena,pa slognuli bi se definitivno...:rotf:

Ja sam imao traume,jer sam sa 5-6 godina prvi put gledao Leptiricu,ali mislim da je film uradjen potpuno priridno...po nekom narodnom predanju,koje i dan danas zivi u narodu...nije vestacki film kao ove gluposti danas....

Brate pa koje si ti god ako smem da pitam...Da po savi savanovicu,predanje...al to se sve do danas izmenjalo i doslo do vampira...Sava Savanovic je bio najobicniji covek koji je valjda bio lopov,sta znam,tako nesto,davno sam citala,uglavnom,nocu,dok svi spavaju je ulazio u kuce i krao sta stigne,na kraju su neke babe vracare pocele da govore kako su to duhovi sta znam,pa su pocele da se dogadjaju cudne stvari klanje ovaca,svinja itd.na kraju su postavili cuvare ali on je njih ubio a onda su ga nekako navatali sta znam i ubili ga ali tada su drugi ljudi poceli da se bave time pa su na kraju rekli kako je to sava kako je oziveo bla,bla i eto ti savrsene price koja se menjala iz godine u godinu,eto krao je nocu,klao svinje,znaci bilo je krvi posle je oziveo i sve do dana danasnjeg on postade vampir...z:lol:

Brate pa koje si ti god ako smem da pitam...Da po savi savanovicu,predanje...al to se sve do danas izmenjalo i doslo do vampira...Sava Savanovic je bio najobicniji covek koji je valjda bio lopov,sta znam,tako nesto,davno sam citala,uglavnom,nocu,dok svi spavaju je ulazio u kuce i krao sta stigne,na kraju su neke babe vracare pocele da govore kako su to duhovi sta znam,pa su pocele da se dogadjaju cudne stvari klanje ovaca,svinja itd.na kraju su postavili cuvare ali on je njih ubio a onda su ga nekako navatali sta znam i ubili ga ali tada su drugi ljudi poceli da se bave time pa su na kraju rekli kako je to sava kako je oziveo bla,bla i eto ti savrsene price koja se menjala iz godine u godinu,eto krao je nocu,klao svinje,znaci bilo je krvi posle je oziveo i sve do dana danasnjeg on postade vampir...z:lol:

Sestro,ja sam `81 godiste...

Imale su price da u nekom selu kod BG nasli telo mrtvaka kao da je novo nije se raspadalo alii samo price i legende,ovako po mom misljenju ne postoje.Zombie postoje za to znam :D

E sad ovo nije ni legenda ni bajka.Ne znam da li je u Bosni za vreme aneksije od strane Austro-Ugarske,ili je to bilo u Srbiji za vreme kraljevine Srbije,nisam bas dobro zapamtio,ali bila je reportaza na RTS pre neko vreme.Naime,u nekom selu su se desavala misteriozna ubistva,ljudi su nalazili leseve kojima je bila ispijena sva krv i koji su imali oziljke od dva prednja zuba ocnjaka.Desila su se takjo nekoliko ubistava i ljudi su bili obavestili policiju u to vreme.Imalo je i onih koji su sumnjali da se neko povampirio i trazili su od policije da se iskopa grob tog coveka za koga su sumnjali da se povampirio.Kad su mu iskopali grob,nasli su netaknuto telo coveka kao da je juce sahranjen,kome je iz usta curela krv.A bio je umro jos pre nekoliko meseci.Cak o tom dogadjaju postoji i policijski zapisnik.
Ima ljudi koji veruju u takve stvari,ima koji ne veruju,ali ima ljudi koji su vidjali takve stvari.Znam da takve stvari mogu da vide jedino oni koji su rodjeni u subotu...tako kazu i stari ljudi.A i mogu da potvrdim,jer je od mog kolege otac bas rodjen u subotu i covek je video takve stvari i prestravio se.Posto je on ziveo na selu,bilo je to pre 40 tak godina,i isao je konjem sa posla iz drugog sela,desi mu se da ga uhvati kasni mrak.Isao je on tako sa svojim konjem kroz sumu i odjednom je konj poceo da se podize na prednje noge i da vristi.Covek nije znao o cemu se radi,pokusavao je da ga smiri,ali nikako nije uspevao.Kad je slucajno bacio pogled u drvo,video je neku devojku u beloj vencanici kako sedi na drvetu i gleda u njega.Covek se prestravio i ni sam nije znao kako je stigao kuci.Kad je stigao bio je sav mokar,pa su se njegovi uplasili sta mu se desilo.Kad je ispricao sta mu se dogodilo,njegov stari koimsija je potvrdio da se i njemu to isto dogadjalo na tom mestu.Kaze da vise nikad nije prolazio na tom mestu po mraku.
Ko hoce moze da veruje,ko nece ne mora,ali to je istinit dogadjaj...a ima jos takvih slicnih za koje sam ja cuo.

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=11732814&postcount=261
Ako niste znali, pre najpoznatijeg srpskog vampira, Save Savanovića, ta titula "krasila" je izvesnog Petra Blagojevića iz Kiseljeve, davne 1725.godine. Preko Beograda, a zatim preko bečkih listova, stigao je čak do berlinskog "Vossische Zeitung". Ovaj ugledni berlinski list izvestio je o čudnim pojavama koje su se odigrale nakon smrti Petra Blagojevića: dolazio je ljudima u snove, davio ih ... a došao je i kod svoje žene, par dana pošto je pokopan, tražeći opanke. U prisustvu carskog provizora i lokalnog sveštenika seljaci su otvorili njegov grob i tamo pronašli (tajanstvene) indicije koje su "dokazale" da se on zbilja povampirio, te su ga proboli kocem a potom spalili.
Nekoliko godina kasnije, u selu Medveđa na Zapadnoj Moravi, pojavio se još jedan vampir - nekadašnji hajduk, Arnod Paole (verovatno Arnaut Pavle). Ovog puta, reč je bila o ubistvima za koje je - zbog načina na koji su izvršena - optužen dotični pokojnik, tj. vampir. Izveštaj (neki vid obdukcionog nalaza) je sastavio autoritet - carski lekar Flikinger, i nazvao ga "Visum et Repertum" (Viđeno i otkriveno). Taj izveštaj postao je temeljni dokument za izučavaoce vampirizma, a A. Pavle najpoznatiji svetski vampir.
Priča se širila ... a kada je i London Journal objavio članak, 1732, reč "vampir" ušla je zvanično u engleski jezik.

• Podržavam
Reactions: O
Moj deda je video iza kuce takodje Devojku u beloj vencanici tako da cim padne mrak ja ne izlazim,a najlepsi deo je taj da je kuca u dolini izmedju dva velika brda narod se preselio na vrhove a ostalo je pomrlo samo oni tu zive.Retko kad idem tamo ali ne bih smeo da prespawam,prica se da tu ima djavola ili sta vec.Mada me opet zanima kako je to ima jos nego me mrzi da pisem haha pozz :D

Back