Ваљевске речи и узречице

Wilkołak:
uzbrdica, ali sa dugackim iiiiiii, uzbrdiiiiiiiiiiica ;-)

iiiiiiiiiiiidemo ;-) (kada kazem iiidemo laloshi mi kazu da otezemo gore od njih)
Хехе, јест' . Ми кажемо : ииииидемо, радииимо, диииинара,( а не како то Београђани кажу и скрате сваки слог,ух ! ) . У ствари, ми мало више продужавамо те дужине (крајње слогове) .

Чељаде - isto znacenje kao dete... Uzgred, znas li da je staroslovenska rec za dete - OTROK (kao u slovenackom) ...

Mi volimo da malo produzavamo samoglasnike ali ne onako lenjo kao Vojvodjani, hehehehe ;-)

Hej, znas li sta u stvari znaci "luka" odnosno "loka"? Verovatno si se pitala zasto grad u Bosni nosi ime Banja Luka a nigde luke nema....

Wilkołak:
Чељаде - isto znacenje kao dete... Uzgred, znas li da je staroslovenska rec za dete - OTROK (kao u slovenackom) ...

Mi volimo da malo produzavamo samoglasnike ali ne onako lenjo kao Vojvodjani, hehehehe ;-)

Hej, znas li sta u stvari znaci "luka" odnosno "loka"? Verovatno si se pitala zasto grad u Bosni nosi ime Banja Luka a nigde luke nema....
Axa, ОКТРОК- пл. ОТРОЦЈЕ . А ћерка на стсрл је : ДЪШТИ, шта кажеш на то? Отуд је кћи ,па ћерка, али то је сад мало теже објаснити...
Чељад су и укућани, а сад је то чедо- само у значењу детета.
Да, лука... Ко зна које ли је изворно значење ??? :roll:

Мислим да је на пољском ћерка - цурка.

лука(срп.) и лока(словеначки) - шума (рекао ми један другар скоро). Има и једна реч на пољском која личи на словеначку, али не могу да је се сетим. Углавном, занимљиво.

Ево још једне старе речи - вајат ,помоћни објекат, тј. засебна зграда, у којој су обично живели новопечени младенци.
Забран- једна врста њиве, али опет нисам сигурна да ли је то право значење :?
Рога- направа која се стави животињи (обично свињи) на врат, да не би могла да се провуче кроз плот и направи штету у туђем имању.

Wilkołak:
Cuo sam za ovo, ali nisam siguran za znacenje ...

Nego Jano, sta mislis da se mi odvazimo i obidjemo neka valjevska sela i pribelezimo neke stare reci?
Јао, виш' како ти имаш екстра идеје...
Могли смо. Можда наследимо Љубомира Павловића, етнолога , који је писао ону књигу '' Колубара и Подгорина'' , (ако си имао прилике да је читаш, много је добра) :) ;)

Мани:
Kako se kaze...u Gradcu ili Gracu,mozda Gradac a 'pet.....gratcu!??!?!?
Градац, Градца, Градцу, Градац... итд. :x Мани, бре, море<<<<<<>>>>>> .....!#""#%&%()/( :x :x :x :x :x :o :o :roll:

jane_va:
Јао, виш' како ти имаш екстра идеје...
Могли смо. Можда наследимо Љубомира Павловића, етнолога , који је писао ону књигу '' Колубара и Подгорина'' , (ако си имао прилике да је читаш, много је добра)

Nisam citao njegovu knjigu, ali icicu ovih dana u biblioteku specijalno zbog toga! Valjalo bi to zapisati negde i srediti. Cisto da se ne zaboravi posto smo pod velikim uticajem Beograda i nekih drugih "govora".

Ako si za, javi mi se na prajvat pa se dogovaramo!

Wilkołak:
Nisam citao njegovu knjigu, ali icicu ovih dana u biblioteku specijalno zbog toga! Valjalo bi to zapisati negde i srediti. Cisto da se ne zaboravi posto smo pod velikim uticajem Beograda i nekih drugih "govora".

Ako si za, javi mi se na prajvat pa se dogovaramo!
ОБАВЕЗНО да је узмеш и прелисташ ! Прегледаш у садржају под '' Мрчић'' и нађеш доста занимљивих података о својој породици, кад су дошли у ваљевски крај, која има је слава... Па, онда подаци о селу,каквог је типа, како му је настало име...
Сад ћу да ти нађем : МРЧИЋИ -> ''Налазе се на Белој Стени, изнад Колубаре,на јужној страни села Шушеоке....Село су разбијеног типа. Куће су растурене, у селу нема џемата...'' Село се пре звало Орашје и постоји прича како је настало ново име, али нећу све да ти откријем, нека буде мало мистично...Јави какви су утисци после читања.
А за наш '' научни рад'' , после 5 .000- тог поста... :lol: :lol: :lol:

jane_va:
ОБАВЕЗНО да је узмеш и прелисташ ! Прегледаш у садржају под '' Мрчић'' и нађеш доста занимљивих података о својој породици, кад су дошли у ваљевски крај, која има је слава... Па, онда подаци о селу,каквог је типа, како му је настало име...
Сад ћу да ти нађем : МРЧИЋИ -> ''Налазе се на Белој Стени, изнад Колубаре,на јужној страни села Шушеоке....Село су разбијеног типа. Куће су растурене, у селу нема џемата...'' Село се пре звало Орашје и постоји прича како је настало ново име, али нећу све да ти откријем, нека буде мало мистично...Јави какви су утисци после читања.
А за наш '' научни рад'' , после 5 .000- тог поста...

E sad si me zdravo zainteresovala! Bo'me ... ima da se cita!

Ivan015:
Pozdrav svima

Nemojte me pogresno shvatiti ali nisu sve ove reci nastale kod vas, moguce je da vecina jeste ali nisu sve...

Zabran je vrsta sume
Zemljak - covek iz tvog grada/drzave/regiona
Jabome - jasta + dabome

... Sve se ovo i po nasim selima takodje koristi...

Могуће. Видим да си из шабачког округа, ипак смо суседи. :)

DayLight:
a otoich?
hahahaha
tu rech nisam chuo godinama..... chuo sam je pre par godina kad sam ishao u jedno selo u okolini Loznice gde mi je deda ziveo...

Отоич и ономад сам одмах споменула када сам отворила тему. Све наше комшије, Wilky... ;)

Back