Vajarstvo ili skulpture

"Пијани Силенус" Римска копија 2. века. . Грчког оригинала 4-3 вв пре нове ере
FBMQlQXXoAAN2Ws

FBMQlobWQAMXjqb

Giovanni Battista Lombardi (1822 - 1880)

je bio italijanski vajar,poznat umetnik naturalističkog neoklasicizma.
Zahvaljujući interesovanju arhitekte Rodolfa Vantinija,
počeo je da pohađa Školu arhitekture 1839. godine u Rezzatu .
Mladi Lombardi se 1845. preselio u Milano, gde je pohađao Akademiju lepih umetnosti.
1852. Lombardi se trajno preselio u Rim, gde je nastavio studije na Akademiji San Luca
i kod vajara Pietra Teneranija.
Umro je u svom domu u Breši 9. marta 1880.
Giovanni Battista Lombardi (Italian sculptor 1823-1880) Ruth, 1864 4 (1).jpg

Ruth (1864)

main-image (1).jpg

Suzanna (1869)

VENERA VICTRIX (1805)
A.Canova

1280px-Paolina_Borghese_%28Canova%29.jpg

Pauline Bonaparte kao Venus Victrix ("Venera pobjednička")
je polunaga ležeća neoklasicistička skulptura u prirodnoj veličini koju je izradio italijanski vajar Antonio Canova.
Oživljavajući drevnu rimsku umetničku tradiciju prikazivanja smrtnih pojedinaca pod maskom bogova
i prelepe ženske figure na kauču--, naručio ju je suprug Pauline Bonaparte, Camillo Borghese.

U ruci drži jabuku dočaravajući pobedu Afrodite na Pariškom sudu.
Canova je prvo dobio instrukciju da prikaže Pauline Bonaparte potpuno obučenu kao čednu boginju Dianu,
ali Pauline je odbila i čak , možda i uživala pozirajući naga i provocirajući katolički Rim.

Drvena podloga je nekada sadržavala mehanizam za rotiranje skulpture, kao u slučaju drugih Canovinih dela
tako da ju je posmatrač mogao posmatrati iz svih uglova .
U eri njene proizvodnje, gledaoci bi se takođe divili skulpturi uz svetlost sveća.
Sjaj skulpture nije bio samo zbog finog kvaliteta mermera, već i zbog voskane površine, koja je kasnije obnovljena.

MARTIN EICHINGER

Artist_Bio.jpg

"Iako me većina ljudi vidi kao figurativnog vajara, više volim da me se smatra narativnim umetnikom.
Moj rad povezuje moje srce i dušu sa drugima koji ga gledaju, ili po mogućnosti, osećaju.
Deleći priču i emocije kroz ljudsku formu, osećam se povezanim na dublji način,
kako sa ljudima koji je gledaju, tako i, što je možda najvažnije, sa skulpturom na kojoj radim.
Osećam da je moje umetničko delo završeno kada osetim da je ušlo u nečiji život na smislen način."

rapture.jpg
rapture-8-20d.jpg

U svom ateljeu od 6.000 kvadratnih metara, Eichinger stvara dramatične bronze .Više od dvadeset godina, ovaj dinamični, vizionarski umetnik je proizvodio skulpture ograničenih izdanja koje zaokupljaju umove i srca kolekcionara .Grupisane u tematske serije, skulpture beleže večnu ljudsku potragu za smislom, srećom i rastom.​

Pored univerzitetskih diploma, Eichinger je pohađao nezavisne studije klasične skulpture širom Evrope. Tokom protekle dve decenije, Eichinger je predavao i brojne radionice .Profesionalni član i član Nacionalnog skulpturalnog društva, takođe je jedan od osnivača Pacifičkog severozapadnog skulpturalnog udruženja. Njegov rad predstavlja više od dve desetine umetničkih galerija širom Sjedinjenih Država i smešten je u preko 1.000 privatnih i korporativnih kolekcija širom sveta.​

Back