v.a.s.p.i.t.a.v.a.nj.e.

To što vas je dve ne znači da ste u većini - etotako ima mene, pa ćemo i mi vas da vređamo, samo ako nastavite da se glupirate - a pazi - s obzirom da ste to vi - mi imamo više materijala :heart:

Nemoj tako,prica se o vaspitanju a ne o ratovanju! Kakva vecina, kakvo vredjanje?

Eto zelim da naucim moju dijecu da lijepa rijec i gvozdena vrata otvara,zelim da budu pored lijepo vaspitani i ljubazni(to ne znaci ulizivati se),i da nikada ne budu umisljeni jer svijetu je potrebno vise toplih srca a manje usijanih glava!

Ma to ti se sad čini mačkice, ja nisam ni pisala na temi od onda kad sam napisala gde sam se ja izglupirala pred detetom i gde ja nisam bila u pravu menjajući se s mestom neke x drugarice ili poznanice y forumašice. I to da bi stavila akcenat na to da se dešava svima samo neće da kažu... :lol:
Evo ti si recimo isto tako pirčala kroz svoj primer - gde imaš problem sa vaspitavanjem svog deteta - i odma se tu našlo komentara kako ti je dete razmaženo! Na to ja pi.zdim i u rl i ovako, svako hoće da kritikuje nečiji odnos prema detetu i ponašanje tuđeg deteta a malo se gleda u sopstveni dom - po principu moje dete je najbolje i nemam nikakav problem.
Verujem da će sa takvim stavom kasnije doći do mnogo većih problema - a dete će i dalje biti savršeno jer nismo sposobni da uočimo da nešto nije ok, ili čak i ako kažemo - ko što smo mi, mali problem postoji tu i tu - onoliko koliko ti se nudi alternativnih rešenja toliko je i zgražavanja i podizanja sujete na tvom pirmeru lupanjem imaginarnih poena svom detetu pošto nije tako razmaženo kao što su naša (što naravno, plitki mozgovi mogu da povežu samo sa tom jednom, navedenom situacijom i njegovom reakcijom)
I ja sad ne znam koliko ću biti u stanju da o ovoj temi otvoreno pričam.
Ozbiljno - kad čoveku pukne film od toga? Ako si otvoren i iskren prema nekome, čini se da to ide na štetu tvog deteta, kao da sami sebi lepite etikete ,,razmažen, nevaspitan i sl" jer ste ok pa pričate, ne ćutite, ne folirate se - to ste što jeste... nema laži, nema prevare - i znaš, niste ništa ni bolji ni gori od drugih, al ovo drugo ispada tako.
Ja se nadam da si skontala šta sam htela da kažem, pošto sam svesna da nisam baš najbolje napisala :lol:
Dugačak ti je post i dugačak je moj odgovor, a bojim se da ću i ja morati da idem... Ali sutra će me sačekati, nadam se da neće biti još 5 strana, ili ndB zaključana tema...
samo - nisam ja shvatila da je 'neko' rekao da je moje dete razmaženo - rekla je mačka: ili - ili . A ja znam da je ovo prvo, i na kraju krajeva, baš me briga i da neko misli da on jeste razmažen, u najvećem stepenu odbrane navešću vam imena forumašica koje su ga upoznale pa neka kažu one :lol: Ali ne treba mi to.
nemojte se svi toliko vređati :confused: Ne foliram se, ne vređam se; nekad nam ide glatko, nekad imamko problema, nekad znam kako da ih rešim, nekad nemam pojma... I najgore primere uvek napišem ovde jer za njih imam rešenje... Što bih pisala - dete mi je dobro, od čega je takvo :lol:
Pa zna se - ja sam ga vaspitavala :cao:

Na temu manira za stolom - mene je moj otac jednog dana odveo u restoran, bila sam mala, mozda sam imala 4 godine, toga se sada secam kao utiska, ne samog dogadjaja. Strpljivo je cekao da hrana stigne na sto, ja sam bila glaaaadnaaaaa, navalila sam valjda ne razmisljajuci, onda me je on upozorio da mljackanje, propustanje viljuske, noza, salvete, laktovi na stolu, itd nisu bas navike za jedno vaspitano dete, bukvalno me izblamirao pred samom sobom, izmislio svog kolegu prostaka koji uvek u restoranu jede rukama, bas mi je onako zgadjeno pricao o tome. Verujte mi, nije mi palo na pamet. Nikada vise. Onda mi je preslo u naviku.

Sa druge strane, mom dobrom drugu je majka uvek poturala tu salvetu, ali ceo zivot za svakim obrokom. Uz obavezno: salveta! salveta!. Jadnik je na njene oci kad je imao 25 pojeo salvetu i ustao od stola, pred svima nama
Jao, uzas, mogu zamisliti scenu... Inace ja ne poturam mom sinu salvetu niti ga silim na bilo sta. Mislim da se nista ne moze nauciti silom, i da za sve treba jako, jako, jako puno strpljenja....I nije u pitanju salveta, moze i cista krpica, portiklica...
Savetujem ovim mamama da se sete da je tema o vaspitavanju dece, a ne forumasa. Na ovoj temi raspravlhamo ko je kakav i ko je kako vaspitan, vec da podelimo misljenja i savete, da se razrese neke dileme o vaspitavanju dece...DECE!!!!

Нисам желела да изазовем свађу, већ да питам шта ви мислите о васпитавању деце на одређен начин. Нисам вређала моју пријатељицу овде, већ су то други радили. Рекла сам шта сам мислила и била спремна на ваша мишљења.
Нигде нисам рекла да је моја пријатељица малограђанка, нити нешто ружно о њој.
Говорила сам о томе који је њен начпин да ВАСПИТАВА ДЕТЕ, и нисам желела да она буде тема. Потпуно је неважно да ли је она, mackica ns, Hellen или ја мајка тог детета, да сте поставили било коју другу особу на њено место тема би и даље била иста.

Iskreno, ne znam.
Preko vikenda je sve bilo u redu, u pon. ujutro mu se baš nije mililo da ide; ali već kad sam došla po njega sve je bilo u redu; i on se lepo ponaša i kod kuće i raspoložen je; i priča i prepričava šta su radili, pevali, šta je jeo, s kim se igrao....
Pitala sam vaspitačicu da li se nešto čudno dogodilo prošle nedelje, recimo u četvrtak :whistling: Ona me belo pogledala, kao pa verovatno nije, ako vam nismo tada rekli; kao kako ja sad mogu da se sećam ... blblaa...
Ako sledećeg puta bude bilo, pretpostavljam da ću ranije da reagujem sa pitanjem, nego sad nisam iz prve povezala to njegovo 'ludilo' sa školicom...

Nego, ljudio, stvarno vaša deca nisu nikad ni iz radoznalosti sačekala da vide šta će biti posle tri??? :think: Lako je vama :lol: Šta ćemo mi sa ovom našom preradoznalom decom :dash:

vidi,moj nikola uvek stane ispred mene,izvaci prstiuce i pokusava da imitira moje odbrojavanje do tri i sav je odusevljen kad mu to uspe pa vice: vidi mamaaaaa,ti ti i ja..i mnogo puta je izbegao kaznu posle tri :dash: a vera onda napuci donju usnu i kaze: A sto ja nikad nisam tako slatka???

Ma to ti se sad čini mačkice, ja nisam ni pisala na temi od onda kad sam napisala gde sam se ja izglupirala pred detetom i gde ja nisam bila u pravu menjajući se s mestom neke x drugarice ili poznanice y forumašice. I to da bi stavila akcenat na to da se dešava svima samo neće da kažu... :lol:
Evo ti si recimo isto tako pirčala kroz svoj primer - gde imaš problem sa vaspitavanjem svog deteta - i odma se tu našlo komentara kako ti je dete razmaženo! Na to ja pi.zdim i u rl i ovako, svako hoće da kritikuje nečiji odnos prema detetu i ponašanje tuđeg deteta a malo se gleda u sopstveni dom - po principu moje dete je najbolje i nemam nikakav problem.
Verujem da će sa takvim stavom kasnije doći do mnogo većih problema - a dete će i dalje biti savršeno jer nismo sposobni da uočimo da nešto nije ok, ili čak i ako kažemo - ko što smo mi, mali problem postoji tu i tu - onoliko koliko ti se nudi alternativnih rešenja toliko je i zgražavanja i podizanja sujete na tvom pirmeru lupanjem imaginarnih poena svom detetu pošto nije tako razmaženo kao što su naša (što naravno, plitki mozgovi mogu da povežu samo sa tom jednom, navedenom situacijom i njegovom reakcijom)
I ja sad ne znam koliko ću biti u stanju da o ovoj temi otvoreno pričam.
Ozbiljno - kad čoveku pukne film od toga? Ako si otvoren i iskren prema nekome, čini se da to ide na štetu tvog deteta, kao da sami sebi lepite etikete ,,razmažen, nevaspitan i sl" jer ste ok pa pričate, ne ćutite, ne folirate se - to ste što jeste... nema laži, nema prevare - i znaš, niste ništa ni bolji ni gori od drugih, al ovo drugo ispada tako.
Ja se nadam da si skontala šta sam htela da kažem, pošto sam svesna da nisam baš najbolje napisala :lol:
Ko je decidirano rekao da joj je dete razmazeno?
Ja sam navela dve mogucnosti meni poznate...A znam da aludiras na moj odgovor.
Vidis Becky,nije moje dete ni najbolje i nije ni u cemu naj,jednostavno je i samo dete.I ja bih rado napisala neku zvrcku koju je napravila ali je valjda dovoljno porasla pa nema toga u tolikoj meri..bar ne nista interesantno za auditorijum.
Ja u svoj dom gledam,i mnogo vise no sto bi trebalo i jesam mozda za vas liberalan pojam vaspitavanja stroga i rigidna,ali probaj da uzmes u obzir da je moje dete dete razvedenih roditelja i da ce joj se htela ne htela svaki minus brojati kao dva...tako je na zalost u ovoj sredini.Predpostavljam da si cula kada kazu:Pa on je dete razvedenih roditelja...kao nije ni cudo sto je(pa sad sta god da je uradio/la).
Nemam ja nameru da sebi laskam i tetosim sujetu na primerima vase dece..meni je moje problem,vama vase i srazmerno godinama problemi ce sa njima biti veci.Ja cu biti svakako pre vas u nekim sosovima jer mi je dete vece,pa je mozda ako nista drugo korisno da i sada cujete nesto od starije mame,a ne odma udri u napad i etiketiranje..
Nemojte odmah da se nalazite uvredjene cim vam tudje misljenje ne odgovara..:hvala:

Poslednja izmena:
Ko je decidirano rekao da joj je dete razmazeno?
Ja sam navela dve mogucnosti meni poznate...A znam da aludiras na moj odgovor.
Vidis Becky,nije moje dete ni najbolje i nije ni u cemu naj,jednostavno je i samo dete.I ja bih rado napisala neku zvrcku koju je napravila ali je valjda dovoljno porasla pa nema toga u tolikoj meri..bar ne nista interesantno za auditorijum.
Ja u svoj dom gledam,i mnogo vise no sto bi trebalo i jesam mozda za vas liberalan pojam vaspitavanja stroga i rigidna,ali probaj da uzmes u obzir da je moje dete dete razvedenih roditelja i da ce joj se htela ne htela svaki minus brojati kao dva...tako je na zalost u ovoj sredini.Predpostavljam da si cula kada kazu:Pa on je dete razvedenih roditelja...kao nije ni cudo sto je(pa sad sta god da je uradio/la).
Nemam ja nameru da sebi laskam i tetosim sujetu na vasoj deci..meni je moje problem,vama vase i srazmerno godinama problemi ce sa njima biti veci.Ja cu biti svakako pre vas u nekim sosovima jer mi je dete vece,pa je mozda ako nista drugo korisno da i sada cujete nesto od starije mame,a ne odma udri u napad i etiketiranje..
Nemojte odmah da se nalazite uvredjene cim vam tudje misljenje ne odgovara..

tu si skroz u pravu..ja sam dete razvedenih roditelja i znam kroz koji pakao je moja majka prosla kako bi mene i moju sestru izvela na nekakav put..naglasavam nekakav,jer smo prosli takvo razdoblje devedesetih godina..i kad sma pravila probleme,a jesam ih pravila u osnovnoj skoli,uvek su me tapkali po glavi i upravo to govorili..i jesu bili u pravu ali bilo je grozno za moj tada mali mozak biti tako etiketiran..e onda sam se ja iz inata prema toj etileti i zbog ljubavi prema mojoj napacenoj majci,dovela u red..budi stroga i budi neliberalna po svim pitanjima. Ipak jeljubav ono jedino sto mozes i treba da im pruzis..ili joj,ili mu,izvini,nisam ispratila broij i pol dece..

ajoj što ste se ispisale od juče,ne mogu sve da čitam,samo sam na brzaka prešla preko postova...elem što se vaspitavanja tiče mislim da se svi trudimo da damo najbolje od nas u vaspitavanju...i zato smo tu da podelimo nedoumice koje imamo...

I ja sam dete razvedenih roditelja,ali stvarno nikada nisam osetila kod ljudi neku vrstu sazaljenja,ili tako nesto...nije to toliko strasno...u odnosu na pakao koji se odvijao godinama pre razvoda...Mislim da majka tu igra dvostruku ulogu...ali nisam za to da dete oseti ziviu drugacijim okolnostima od ostale dece i da se prema njemu drugacije ljudi ophode...
Ne mislim da je sada,u ovom drustvu biti dete raz.roditelja neka etiketa...narocito ako to dete ima normalnog oca,koji ce mu posvetiti dovoljno paznje,bez obzira sto ne zivi sa njima.
Ne vidim ni razlog za uzbudjivanje...da li ce to dete imati traume,mislim da nema razloga.
M.v.@mislim gresis sto se tice onoga:znas,ona je dete razvedenih roditelja...nije ni cudo sto je takva ispala...mislim da to nije presudan faktor ... u startu se unazadi dete u svakom pogledu,ako mu se natura da mora biti bolje i uspesnije od ostalih,samo zato sto mama i tata ne zive zajedno.

Poslednja izmena od moderatora:
I ja sam dete razvedenih roditelja,ali stvarno nikada nisam osetila kod ljudi neku vrstu sazaljenja,ili tako nesto...nije to toliko strasno...u odnosu na pakao koji se odvijao godinama pre razvoda...Mislim da majka tu igra dvostruku ulogu...ali nisam za to da dete oseti ziviu drugacijim okolnostima od ostale dece i da se prema njemu drugacije ljudi ophode...
Ne mislim da je sada,u ovom drustvu biti dete raz.roditelja neka etiketa...narocito ako to dete ima normalnog oca,koji ce mu posvetiti dovoljno paznje,bez obzira sto ne zivi sa njima.
Ne vidim ni razlog za uzbudjivanje...da li ce to dete imati traume,mislim da nema razloga.
M.v.@mislim gresis sto se tice onoga:znas,ona je dete razvedenih roditelja...nije ni cudo sto je takva ispala...mislim da to nije presudan faktor ... u startu se unazadi dete u svakom pogledu.

Ti imas drugacije iskustvo od mene..Doduse,mozda je u mom slucaju to zbog toga sto su i u komsiluku i u skoli mnogo puta bili svedoci ocevog,hm,da se ne izrazim jace-glupiranja..:confused:

Ti imas drugacije iskustvo od mene..Doduse,mozda je u mom slucaju to zbog toga sto su i u komsiluku i u skoli mnogo puta bili svedoci ocevog,hm,da se ne izrazim jace-glupiranja..:confused:

Sta da ti pricam,kada je moj otac dolazio na roditeljski mrtav pijan...ako mislis na tako nesto...ali u mom slucaje je njihov razvod meni dosao kao olaksanje...i nikada mi nije bilo zao zbog toga...niti sam ikoga osudjivala...
Sramota me je bilo,naravno...ali su tada bili u braku...razvod nije najstrasnije sto detetu moze da se desi...

i ja sam od onih što su tražili da se razvedu...ali dok su se razveli ja već imala skoro 3o godina..čak me je otac optužio na brakorazvodnoj parnici da se razvode zbog mene,što sam ih zavadila....a istina je da je maltretirao moju majku tih 30 godina na razne načine,a ona u nedostatku podrške jednostavno se nije usudila da se razvede...bolje razvod nego rat u kući...a i razvedeni roditelji mogu biti besprekorni roditelji svojem detetu,ako iskrenu žele detetu najbolje...i to je najvažnije u vaspitavanju...dete treba da bude na prvom mestu...da se zalažemo za njih,i da budemo tu za njih...

Pa sad...u nasoj kuci nije bilo maltretiranja ali sad sa ove distance mogu da kazem da bi bolje bilo da su se razveli jer ne mislim da su i jedno i drugo bili srecni u prvih 30 godina, a onda su postali brat i sestra koji se ispomazu jer je dete otislo od kuce. Ja i dan danas osecam pritisak jer znam da se nisu razveli, ergo ostajali poluzivi u braku zbog mene. Ali to sad nije tema.
Ne slazem se sa mackom da se detetu razvedenih roditelja svaka greska racuna duplo. Slazem se da je na roditelju koji sam odgaja dete dupli teret/odgovornost, ali u odnosu na idealan odnos izmedju muskarca i zene koji imaju dete. Sve ovo rekoh jer ne smatram da se dete lisava necega kad losa zajednica prestane, dete se lisava mnogo vise dok takva zajednica traje. A etikete...pa Boze moj, ne moze se svetu udovoljiti, vazno je udovoljiti svojoj potrebi za normalnim zivotom i pruziti takav zivot detetu, tj. nauciti dete da razlikuje dobro od loseg - u pogledu sebe, u pogledu ljudi koji ga okruzuju, u pogledu emocija kojima stremi

Sta da ti pricam,kada je moj otac dolazio na roditeljski mrtav pijan...ako mislis na tako nesto...ali u mom slucaje je njihov razvod meni dosao kao olaksanje...i nikada mi nije bilo zao zbog toga...niti sam ikoga osudjivala...
Sramota me je bilo,naravno...ali su tada bili u braku...razvod nije najstrasnije sto detetu moze da se desi...

ma to i jos mnogo ruznih stvari..zato i jesam bila etiketirana od strane ucitelja,kasnije nastavnika kao moguci problematicni ucenik..sto i jeam bila u jednom trenutku,uklopila sam se u tip :thumbdown: ipak,ni razvod nama nije pomogao da se otresemo budale..:confused:

ma to i jos mnogo ruznih stvari..zato i jesam bila etiketirana od strane ucitelja,kasnije nastavnika kao moguci problematicni ucenik..sto i jeam bila u jednom trenutku,uklopila sam se u tip :thumbdown: ipak,ni razvod nama nije pomogao da se otresemo budale..:confused:

Nismo se ni mi otresli tako lako...bogami je proganjanje trajalo godinama,potresao me svaki susret sa njim,cak kada je umro,nisam imala nikakav,ali bas nikakav osecaj,kao da mi nije nista,mozda cak i blago olaksanje...i nikada me nije grizla savest zbog tog osecaja,ili sto sam ga iskljucila iz mog zivota,jer bi samo nastavio da ga unistava.
Kako takvi ljudi ubiju sva osecanja...strasno.

Nismo se ni mi otresli tako lako...bogami je proganjanje trajalo godinama,potresao me svaki susret sa njim,cak kada je umro,nisam imala nikakav,ali bas nikakav osecaj,kao da mi nije nista,mozda cak i blago olaksanje...i nikada me nije grizla savest zbog tog osecaja,ili sto sam ga iskljucila iz mog zivota,jer bi samo nastavio da ga unistava.
Kako takvi ljudi ubiju sva osecanja...strasno.

uhh daa..mene ljudi uglavnom ne razumeju kad im kazem da nemam nikakva osecanja prema njemu i da bih zaista volela da ga nema jer mi i sad,ponovo,predstavlja teret i opterecenje! neko vrmee me je grickao osecaj savesti zbog toga,al i to je nestalo,s' vremenom..necu i ne mogu da mu oprostim! POgotovo kad pogledam oko sebe koliko mi dragih i dobrih ljudi odlazi...

uhh daa..mene ljudi uglavnom ne razumeju kad im kazem da nemam nikakva osecanja prema njemu i da bih zaista volela da ga nema jer mi i sad,ponovo,predstavlja teret i opterecenje! neko vrmee me je grickao osecaj savesti zbog toga,al i to je nestalo,s' vremenom..necu i ne mogu da mu oprostim! POgotovo kad pogledam oko sebe koliko mi dragih i dobrih ljudi odlazi...

Ja sam mu oprostila,imam decu,da nije umro,verovatno ne bi bilo tako...
Ubija taj osecaj ogorcenosti...ja sam se iskljucila,kada sam shvatila da sam se nasla izmedju 2 vatre...deca u svakom slucaju najvise tu ispastaju.

Ja sam mu oprostila,imam decu,da nije umro,verovatno ne bi bilo tako...
Ubija taj osecaj ogorcenosti...ja sam se iskljucila,kada sam shvatila da sam se nasla izmedju 2 vatre...deca u svakom slucaju najvise tu ispastaju.

da,tu si u pravu,ja nekako ne mogu da nadjem mir u sebi i znam da je uzrok to sto ne mogu da se iskljucim od njega..trudim se da klinci moji to ne osete,al nekad je jace od njega..pogotovo kad ga vidim kako se sad kao trudi oko njih..i jos mi je gore kad vidim da oce kod njega..:neutral:

da,tu si u pravu,ja nekako ne mogu da nadjem mir u sebi i znam da je uzrok to sto ne mogu da se iskljucim od njega..trudim se da klinci moji to ne osete,al nekad je jace od njega..pogotovo kad ga vidim kako se sad kao trudi oko njih..i jos mi je gore kad vidim da oce kod njega..:neutral:

Ne znam u kakom je psihickom stanju tvoj otac,ali ja ne bih branila deci da vidjaju dedu,iz prostog razloga sto ne bih sebi tako nesto stavljala na teret.
Znaci,zbog svoje deci i zbog sebe,ne zbog njega,on se verovatno kaje,cim se toliko trudi oko unucica.
Mozda on preko njih pokusava da se iskupi za ono sto je priredio tebi,ne znam.
Ja sam prekinula kontakt,totalno,kod tebe je malo drugacije...

Back