UZROCI EGOIZMA KOD SRBA...

Treba nam još jedan pa da vidiš kako bi smo bili solidarni. E sećam se za vreme bombardovanja, nisi mogao da platiš račun u kafani, hoće da te biju ako se uhvatiš za novčanik, a danas od plaćananja beše ko đavo od krsta...

Ovo je tacno.

To je neverovatno kako su firme medjusobno uredno placale racune, niko nije hteo da ostane duzan. Radili smo u najtezim uslovima , a nocu sedeli sa komsijama , kuvali kafu na primusu i igrali pantomime uz svecu do zore..Oni koji nikada nisu rekli dobar dan jedni drugima ..tada su se sedeli zajedno. Valjda nas je muka ujedinila.

A danas gledam..komsije se ne podnose. I to bez ikakvog jasnog razloga..jednostavno mu je komsija nesto kriv, a kad ga pitas zasto ni on sam ne zna, ali je siguran da je bas komsija izvor svih njegovih problema.

uh sad bih morao da ponavljam mnoge svoje postove---do skora mi je u potpisu stajalo-kazi sta imas nije bitno ko si nego kakav si covek---
ja kad kazem -u srba-kod srba...podrazumevam sve gradjane srbije.....cesto sam spominjao da ne znam da li ima naroda i narodnosti u srbiji i bivsoj SFRJ a da medju njima nemam prijatelja ili pak da oni u meni srbinu ne vide prijatelja...
samo je meni ovde na forumu a i u RL najbitnije stanje u srbiji i u mom narodu....
.. aha .. u stvari .. polaziš od svoje okoline ..? .. jer je najlogičnije tu delovati ..?
.. u redu ..

.. opet .. ne verujem da je stanje bitno drugačije nego ranije ..
.. samo su stvari razotkrivenije ..

.. recimo .. ranije si imao .. hajd da lupim .. 10% ljudi .. i 70% onih koji su se pretvarali da su ljudi .. jer je tad milosrđe bilo .. in ..
.. možda je razlika samo u tome što sad nemaš ove koji se pretvaraju ..
.. a to i nije tako loše .. to .. da stvari budu jasne ..

Ovo je tacno.

To je neverovatno kako su firme medjusobno uredno placale racune, niko nije hteo da ostane duzan. Radili smo u najtezim uslovima , a nocu sedeli sa komsijama , kuvali kafu na primusu i igrali pantomime uz svecu do zore..Oni koji nikada nisu rekli dobar dan jedni drugima ..tada su se sedeli zajedno. Valjda nas je muka ujedinila.

A danas gledam..komsije se ne podnose. I to bez ikakvog jasnog razloga..jednostavno mu je komsija nesto kriv, a kad ga pitas zasto ni on sam ne zna, ali je siguran da je bas komsija izvor svih njegovih problema.

naopako..pa zar samo rat i nesreca moze da nas ujedini..??

.. aha .. u stvari .. polaziš od svoje okoline ..? .. jer je najlogičnije tu delovati ..?
.. u redu ..

.. opet .. ne verujem da je stanje bitno drugačije nego ranije ..
.. samo su stvari razotkrivenije ..

.. recimo .. ranije si imao .. hajd da lupim .. 10% ljudi .. i 70% onih koji su se pretvarali da su ljudi .. jer je tad milosrđe bilo .. in ..
.. možda je razlika samo u tome što sad nemaš ove koji se pretvaraju ..
.. a to i nije tako loše .. to .. da stvari budu jasne ..

ja imam utisak da je bilo drugacije...

svedoci smo da smo poslednjih decenija uspesno u srbiji poprimili najruzniju osobinu sa zapada--postali smo egoisti....neverovatno je koliko se srbija promenila po ovom pitanju...srbiju je nekad krasila solidarnost..briga za komsiju...mobe...pomoci prijateljima i rodbini u svemu -- i u dobru i u zlu..ljudi su se druzili medju sobom..razgovarali i pomagali....zasto smo postali zlobni..?? zasto mislimo samo za sebe..?? zasto je postalo moderno da komsiji crkne krava..??
zar sve ovo ne pomaze politicarima da nas drze razjedinjene..?? zar nas ovako nije lakse podkupiti i iskoristiti..??

Procitaj cute Srbi Arcibalda Rajsa, Videces da se nismo promenili ni za milimetar. Najbolji citat iz te knjizice mi je za zene. " Nisu to lica to su jarko obojene maske" , Ali nista nismo napredovali kao narod, cak sto vise postali smo malo gori.

ja imam utisak da je bilo drugacije...

Imaš samo utisak.
Ljudi su istih vrlina i mana kakvi su i bili, samo se okolonosti tako menjaju da se jednom ispolje i prevagnu one dobre a sutra one loše osobine.
U vreme ratova i nevolje ne kaže se za džabe na muci se poznaju junaci ( što me danas krenulo sa ovim poslovicama:D ), a i sam si sigurno doživeo za vreme rata da si se u neke ljude bolno razočarao a neki su te možda baš prijatno iznenadili.
Što je situacija teža to čestiti i dobri ljudi prolaze kao kroz sitno sito, a amelj ostane na površini.

Imaš samo utisak.
Ljudi su istih vrlina i mana kakvi su i bili, samo se okolonosti tako menjaju da se jednom ispolje i prevagnu one dobre a sutra one loše osobine.
U vreme ratova i nevolje ne kaže se za džabe na muci se poznaju junaci ( što me danas krenulo sa ovim poslovicama:D ), a i sam si sigurno doživeo za vreme rata da si se u neke ljude bolno razočarao a neki su te možda baš prijatno iznenadili.
Što je situacija teža to čestiti i dobri ljudi prolaze kao kroz sitno sito, a amelj ostane na površini.

ma svakako da je bolje da sam pogresio...o ratu sam rekao mislim sve...ima tu ove tvoje istine...ali mene brine stanje u miru...
koliko puta si mislila da imas mnogo prijatelja---a kad su trebali dokazati prijateljstvo...shvatis da to nije ni priblizno tako...

ma svakako da je bolje da sam pogresio...o ratu sam rekao mislim sve...ima tu ove tvoje istine...ali mene brine stanje u miru...
koliko puta si mislila da imas mnogo prijatelja---a kad su trebali dokazati prijateljstvo...shvatis da to nije ni priblizno tako...

Na žalost nekoliko puta, ali sam s druge strane razumevanje pa čak i pomoć dobijala od strane ljudi od kojih sam to najmanje očekivala.
I tako, ravnoteža je ipak opstala,.
Dakle, ja sam pogrešila i, da li po navici ili zbog sopstvene naivnosti, održavala tu prijateljsku vezu sa pogrešnim ljudima i to mi se obilo o glavu.

Na žalost nekoliko puta, ali sam s druge strane razumevanje pa čak i pomoć dobijala od strane ljudi od kojih sam to najmanje očekivala.
I tako, ravnoteža je ipak opstala,.
Dakle, ja sam pogrešila i, da li po navici ili zbog sopstvene naivnosti, održavala tu prijateljsku vezu sa pogrešnim ljudima i to mi se obilo o glavu.

tacno...vidis ali si posle svakog tog slucaja ostajala sa manje prijatelja....ali ja uvek kazem bolje je jedan ali vredan nego bezbroj laznih...

tacno...vidis ali si posle svakog tog slucaja ostajala sa manje prijatelja....ali ja uvek kazem bolje je jedan ali vredan nego bezbroj laznih...

Zato i izgleda kao da smo se otuđili jedni od drugih.
Mislim da nismo već su nam prethodni događaji i godine svakojakih i ličnih i društvenih previranja, jednostavno suzile listu ljudi na koje možemo da se oslonimo i kojima verujemo.

svedoci smo da smo poslednjih decenija uspesno u srbiji poprimili najruzniju osobinu sa zapada--postali smo egoisti....neverovatno je koliko se srbija promenila po ovom pitanju...srbiju je nekad krasila solidarnost..briga za komsiju...mobe...pomoci prijateljima i rodbini u svemu -- i u dobru i u zlu..ljudi su se druzili medju sobom..razgovarali i pomagali....zasto smo postali zlobni..?? zasto mislimo samo za sebe..?? zasto je postalo moderno da komsiji crkne krava..??
zar sve ovo ne pomaze politicarima da nas drze razjedinjene..?? zar nas ovako nije lakse podkupiti i iskoristiti..??

Mislim da si ti prava osoba da nam to objasnis:)
Pocni od sebe:)
Sta je uzrok tvog egoizma?:)
Bitno je da si se zapitao, to je znak pocetka ozdravljenja:)

Zato i izgleda kao da smo se otuđili jedni od drugih.
Mislim da nismo već su nam prethodni događaji i godine svakojakih i ličnih i društvenih previranja, jednostavno suzile listu ljudi na koje možemo da se oslonimo i kojima verujemo.

a kako tumacis da je sve manje sklopljenih brakova i sve vise razvoda..?? zar i to nije pokazatelj egoizma i netolerancije..??

Ja nisam postavljala tezu, samo se nisam složila sa tobom .
Ne tvrdim da nisi u pravu, samo stvari posmatram i doživljavam drugačije.

ma dobro razgovaramo--diskutujemo...
krenusmo od prijateljstva...pa brak....ali nama je i porodica postala porozna....nema vise postovanja dece prema roditeljima kao nekad...deca ocekuju da ih roditelji tetose dok su zivi...deca zahtevaju da im roditelji daju sve i onda kad su davno prestali da budu deca...sve je vise ostarelih roditelja ostavljenih na milost i nemilost da se pate u starosti--dece nema..sakupe se kad roditelji pomru da se na sudovima o ostavinskoj raspravi zakrve za navek oko ocevine bez trunke srama sto se nisu brinuli o majkama i ocevima....

Ako se plasite sveprisutnog procesa "amerikanizacije",sestara Kardasijan i moto "sve za novac" ili "novac je sve"...mislim da je to unutrasnja stvar svake porodice ili ako idemo dublje svakog pojedinca koji je punoletan - treba da menjamo samo ono sto mozemo - a to je sebe.

Uvodjenje veronauke u skole i drzanje do duhovnih vrednosti je uvek dobro resenje za sve roditelje i decu, za celu Srbiju.

ma dobro razgovaramo--diskutujemo...
krenusmo od prijateljstva...pa brak....ali nama je i porodica postala porozna....nema vise postovanja dece prema roditeljima kao nekad...deca ocekuju da ih roditelji tetose dok su zivi...deca zahtevaju da im roditelji daju sve i onda kad su davno prestali da budu deca...sve je vise ostarelih roditelja ostavljenih na milost i nemilost da se pate u starosti--dece nema..sakupe se kad roditelji pomru da se na sudovima o ostavinskoj raspravi zakrve za navek oko ocevine bez trunke srama sto se nisu brinuli o majkama i ocevima....

Načeo si u stvari više dobrih i aktuelnih tema u jednoj.

Držeći se ove teme i dalje tvrdim da je takvih pojava bilo oduvek i biće dok je ljudkog roda.
Još iz pradavnih vremena potiču priče o komšijama koji su se pobili oko međe, o beskonačnim sudskim procesima, o zavađenoj braći koja lešinare nad očevinom i sl.

Jedan od razloga zašto se danas čini da je takvih pojava više jeste i to da su se nekada osobine koje podvodimo pod egoizam, jednostavno više tolerisale ili kao takve nisu prepoznavale kao nešto loše i nemoralno.
S druge strane, čak se i činjenje dobrih dela promenilo u odnosu na negdašnje vreme.
Meni je bitno da je suština ista.

Ja nisam postavljala tezu, samo se nisam složila sa tobom .
Ne tvrdim da nisi u pravu, samo stvari posmatram i doživljavam drugačije.

Austrijanci nisu ratovali ili bili u krizi vec 65 godina, pa su egoisti.
Medjutim taj karakteristika je posebno izrazena u gradovima, dok je na selima situacija sasvim drugacija. Ovo mogu samo da protumacim sa kontraproduktivnim napretkom urbane kulture, gde se ljudi usled prevelike zaposlenosti, sve duzeg radnog vemena, a samim time i nedostatkom slobodnog vremena i zelje za socijalnim kontaktom sve vise otudjuju i pocinju da stvaraju barijere oko sebe zatvarajuci se u sopstveni svet.

Ovo sve ima za rezultat nepoverenje prema ostatku sveta i skepticnim (plasljivim) pristupom svakom novom poznanstvu.
Nusprodukt svega ovoga je i "bela kuga"

Vrhunac "kolektivnog" egoizma za mene je bio kad su izgazili onog coveka...bila je neka rasprodaja, snizene cene i ljudi su zaboravili da su ljudi i pretvorili se u zivotinje...koje ruse sve pred sobom i gaze druge ljude da bi stigli do materijalnih dobara...ima puno primera...mislim da ne mozemo ceo jedan narod nazvati egoistima.
Slican zanimljiv primer je u knjizi Emira Kusturice "Smrt je neprovjerena glasina"..gde on prica sa nekim tipom, koji je obrazovan, holivudska faca i koji je prvi put od Emira cuo da su Rusi oslobodili Evropu...covek je bio ubedjen da su sva dobra ovog sveta ucinili samo i jedino Amerikanci...

Sve duhovne zaraze i bolesti dolaze iz posrnule Amerike, a kako ce se ljudi stititi od toga je na svakom pojedincu.

Povratak veri je ono sto je Srbiji potrebno.

Poslednja izmena:
Ne mislim da svi sad treba da postanemo neki verski fanatici...vec jednostavno nasa vera je toliko lepa, toliko zdrava, da covek u ovom vremenu kada se naglasak stavlja na materijalno, treba da se okrece ka duhovnom kako bi nasao unutrasnju ravnotezu koja je danasnjem coveku ( a posebno deci) potrebna vise nego ikad.

Ne mislim da svi sad treba da postanemo neki verski fanatici...vec jednostavno nasa vera je toliko lepa, toliko zdrava, da covek u ovom vremenu kada se naglasak stavlja na materijalno, treba da se okrece ka duhovnom kako bi nasao unutrasnju ravnotezu koja je danasnjem coveku ( a posebno deci) potrebna vise nego ikad.

Pa zasto onda, npr, prva ti ides na LJiS?

Inace ono je bilo u Koreji (guzva kad su pregazili coveka), mada ne menja sustinu...

Back