Uvredljivost

1. Nepoznate osobe ne mogu da me uvrede. Kao npr neko mi kaže nešto na forumu sa namerom da uvredi. Ne dajem pet para, ne zanima me 0.1%.

2. Od ljudi koje znam, najvažniji je moj osećaj i procena da li ta osoba ide svesno, namerno da uvredi, provocira, ili nema namere. Ako ima namere vratim istom merom i to je to.
pa, da, to sam ja primetio i rekoh sebi: bolje da se klonim ovoga, osvetoljubiv, a alibi mu je da sam ja isao sa namerom... recimo da jesam i sta sad, idemo "oko za oko"? to se sukobi sa mojom hriscanskom verom, i zato se povukoh, a ne zato sto si ti u pravu, jer nisi
Nije za mene uvrijedljiva rečena dobronamjerno ružna istina. Uvrijedljivo je sve sa lošom namjerom.
a kako znas da je sa losom namerom? znaci da si osudila/osudio unapred tu osobu

ja ne kazem da vas dvoje niste u pravu, samo nisam bas siguran da jeste i to bas uvek, zapravo sam siguran da bar nekad pogresite

znaci, lako je osuditi, ali onda cemo i mi da budemo sudjeni
recimo ja sam imao losu nameru, ali zasto mi ne oprostis?
testiram te, znaci hoces osvetu? onda u redu, isto ocekuj i na sebi, Bog ce se svima osvetiti, trazili ste, gledacete

Poslednja izmena:
Ne volim kada je neko uvredljiv
tebe sam odabrao da ti objasnim, jer sam siguran da mozes da razumes:
pravilo starog zaveta je oko za oko, a novog - prastanje
konkretno to znaci ovo:
1. Mojsijeva 4,24 Kad će se Kajin osvetiti sedam puta, Lameh će sedamdeset i sedam puta.

onda, u novom ZAVETU, Petar pita Hrista:
Matej 18,21 Tada pristupi k njemu Petar i zapita: "Gospodine, ako brat moj pogriješi proti meni, koliko puta da mu oprostim? Do sedam puta?"
Matej 18,22 Isus mu odgovori: "Velim ti, ne do sedam puta, nego do sedamdeset put sedam puta.

vidis da su isti brojevi, 7 i 77 tj, da referisu na stari zavet i osvetu? sada nam je pravilo da prastamo, a sta je bolje, uvrede, ili ubistva? naravno uvrede!

pa pobogu dragi moji, zato se vredjamo da vidimo jeste li usvojili novozavetni princip prastanja! nije nama stalo da vas vredjamo, ni vucica, a znas da ga vredjamo, vec da usvojimo ovo nacelo.

mozes da imas predubedjenje da znas igrace, a da se varas, i sta onda?
ipak se radi o tome da odredjujes do koga ti je stalo,a do koga nije, ko ti je stranac, sto su vec nekolicina rekli, da ih stranci ne vredjaju, vec samo oni do kojih im je stalo mogu da uvrede
Pobogu, pisala sam uopšteno.
Misliš da me briga za strance i nebitne osobe u mom životu?

Nadam se da je za psihologiju..

Koliko se lako uvredite ako vam neko kaže nešto šta vam se ne sviđa? Ponekad je to istina, ponekad lično viđenje.
Kažu da istina najviše boli. Mene ne.
Ume biti neprijatno, čak bolno ali je to nešto šta je opipljivo. Tvrdnju možemo priznati ili negirati, svejedno.

Uvredljivost, kao osobina, je u svima nama. Osim ako smo na nivou bezosećajne ljušture.

Takođe, ima nivoe. Neko će uzvratiti, neko ućutati.
Ima i onih koji će pokušati da se opravdaju.
Ali gorčina ostaje.

Kakva su vaša iskustva?
Nisi definirala to "nešto šta vam se ne sviđa". Sta te zapravo pogodilo? Necije misljenje o tebi, kao osobi, ili se neko nije slozio sa tobom oko recepta za pogacice? :)

Nisi definirala to "nešto šta vam se ne sviđa". Sta te zapravo pogodilo? Necije misljenje o tebi, kao osobi, ili se neko nije slozio sa tobom oko recepta za pogacice? :)
Nisam, jer svakom se nešto drugo ne sviđa i smeta mu. Pitanje je bilo uopšteno.
Osetljivost na uvrede je rastegljiv pojam.
Gotovo da nema čoveka koji nije sklon tome, u većoj ili manjoj meri.

Ps - recept za pogačice ne menjam, savršen je.

Back