Uvoz automobila, pomoć i saveti

Hvala još jednom.

E sad imam još neke nedoumice...

Po novoj odredbi na auto sa 1.7 dizel motorom se ne plaća carina. E sad nije naglašeno da li je to samo za putnička ili važi i za teretna vozila, kao i da li ima neke veze ako će se auto posle voditi na fizičko ili pravno lice?
Drugo, šta je ovaj EUR1 obrazac? Čemu služi, gde isti uzimam i da li ga uopšte trebam ili ne?

Hvala

Za teretna vozila iz EU je carina sada 4%. Ukoliko nemaš EUR1 onda je 20%. Kad se na to doda i porez onda su stope 24,8% tj. 44%
Nemam pojma da li ima neke razlike pri registraciji na pravno ili fizičko lice. Takodje, možda kao pravno lice imaš pravo da kasnije odbijaš PDV koji si platio, ali to proveri sa knjigovođom.

Da mislim da je razlika samo u tome što se PDV koji se plati pri uvozu vraća kada je pravno lice i što naravno kada kupim od dilera u Nemačkoj ukoliko on nudi tu mogućnost mogu da dobijem odbitak njihovog PDV-a koji je 19%, a što se tiče carine onda obavezno trebam taj EUR1 obrazac. Pretpostavljam da to mogu da dobijem na auto placu na kome auto kupujem?

Evo da sam sebi odgovorim:

Čitam ovu kilometarsku temu pa sam pronašao odgovor.

Dakle za taj obrazac moram u Nemačku carinu uz prethodnu potvrdu auto kuće da je auto sa preferencijalnim evropskim poreklom.

Znači da zaključim kod nas je sad carina za putničko auto sa dizel motorom između 1500 i 2500 cm3, 0% a ako je teretno u tom rangu onda je 4% uz EUR1 potvrdu ili 20% bez nje.

Poslednja izmena:
Pitanje za Don-a

Pokušao sam da te dobijem na fiksni u firmi danas ali se niko nije javjao. Hteo bi da se dogovorim sa tobom da mi odradiš carinjenje i ostalu papirologiju za Renault Kangoo Rapid 1.9 D, 40kw, teretni, ide na firmu, 2002. 76 000 km. Koliko bi me izašlo sa mojim dovozom iz Nemačke?

Kako možemo da se dogovorimo oko detalja?

Pitanje za Don-a

Pokušao sam da te dobijem na fiksni u firmi danas ali se niko nije javjao. Hteo bi da se dogovorim sa tobom da mi odradiš carinjenje i ostalu papirologiju za Renault Kangoo Rapid 1.9 D, 40kw, teretni, ide na firmu, 2002. 76 000 km. Koliko bi me izašlo sa mojim dovozom iz Nemačke?

Kako možemo da se dogovorimo oko detalja?

probaj E-Mail: office@don-sped.rs

Znači da zaključim kod nas je sad carina za putničko auto sa dizel motorom između 1500 i 2500 cm3, 0% a ako je teretno u tom rangu onda je 4% uz EUR1 potvrdu ili 20% bez nje.

Nije. Pri carinjenju plaćaš carinu i PDV zajedno. Procenti su sledeći:
Putnička vozila.
Dizeli 1500-2500 ccm i benzinci 1000-3000 ccm sa uverenjem o poreklu - 20%
Ostali sa uverenjem o poreklu - 23%
Bez uverenja za sve je isto - 35%
Teretnjaci:
Sa uverenjem o poreklu - 24,8%
Bez - 44%

Da mislim da je razlika samo u tome što se PDV koji se plati pri uvozu vraća kada je pravno lice i što naravno kada kupim od dilera u Nemačkoj ukoliko on nudi tu mogućnost mogu da dobijem odbitak njihovog PDV-a koji je 19%, a što se tiče carine onda obavezno trebam taj EUR1 obrazac. Pretpostavljam da to mogu da dobijem na auto placu na kome auto kupujem?

Evo da sam sebi odgovorim:

Čitam ovu kilometarsku temu pa sam pronašao odgovor.

Dakle za taj obrazac moram u Nemačku carinu uz prethodnu potvrdu auto kuće da je auto sa preferencijalnim evropskim poreklom.

necu puno da se mesam,ali..,ako sve dogovris sa recimo don om,onda mozda i nemoras praviti eur1,jer on ce ti to zavrsiti ovde.kupis auto,tablice i gas.., a sto se tice eur1 ako sam radis (i ako moras zbog izvozne -a ako imas povrat pdv) napravi ti ga spediter u nemackoj(meni je pravio i bez tog deklarunaga proizvodjaca itd..--a u austriji nije hteo bez deklaracije..proizvodjaca itd..kosta 80 eur u wien renaultu, itd.itd) a moze i izjava na fakturi da se napise pa ti netreba nista.detalje dogovoris sa don i opusti se i :) uzivaj..,nij to sve tesko kad te neko lepo uputi..:) dobar auto sa dobrom cenom ne stoji na netu duze od par sati :) .iz mojih malih iskustava.pzodrav..

Pitanje za Dona, u jednom od prethodni postova video sam da ste govorili o smanjenju carine za invalide, moj otac je invalid od 70%, pa me zanima koliko bi bilo smanjenje troskova na cenu od 890e koju ste mi prethodno izracunali?
I da li je komplikovaniji sam postupak uvoza?
Hvala.

Za evropska auta na 70% invalidnosti ne dobija ništa, odnosno dobija oslobađanje od plaćanja carine, ali je svakako oslobođen od toga na osnovu SSP-a. Jedino na 100% invalidnosti se dobija oslobađanje od plaćanja carine, a pdv se plaća, pa refundira od države.

Poštovanje Don, potrebna mi je informacija u što skorijem vremenu koliko će me izaći troškovi poreza, tvoja usluga i ostalo za C5 koji je u SLO. Evo ti link
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6979603&show=1
znam da je za SLO bitno vreme reakcije....
Hvala unapred,

Nisam stigao ranije, ali vidim da je još aktuelan.

720 €

- - - - - - - - - -

pitanje za dona
koliko bi me kostao uvoz ovog kamiona
http://www.pik.ba/artikal/4354528/vucno-vozilo/
kamion je presao oko 800000km i ima volan na desnoj strani
koliki bi bio porez na ovaj kamion akoliko ostali troskovi
hvala unapred

Odgovorio sam ti na upit koji si mi uputio putem maila.

Back