Uvoz automobila, pomoć i saveti

Tu ti je toliko mala carina da ti se ne isplati uvoziti na invalida jer onda ne mozes da otudjis auto 3 godine i ne sme da vozi niko sem clanova uze porodice.
Ako krenes sam da dovlacis pitanje je dali ce te docekati tamo auto,dali je sve u redu s njim,kompletna komplikacija oko svih papira i uvoza.
A ovde lepo vidis,oteras kod majstora i kupis za iste pare koliko bi te kostao da si ga sam uvozio.Ako ne i manje.:)

Ako ja carinu za auto 2001 placam u proseku oko 400 eura sa porezom onda znaci da je carina tu negde oko 200 eura.
Dali se isplati cekati za 70-80 eura jos ta dva meseca procenite sami?
Tako je i sad carina kao 10% ali se placa 12,5% ili 7,5 ukoliko imas Eur1 obrazac.
To dalje i ne znaci da ce uvoznici spustiti cene zbog te carine jer je razlika izuzetno mala.
A ako idete sami onda racunajte samo da cete platiti vise auto pa ta umanjena carina vam nece nista znaciti.:)

Meni stvarno nije jasno o čemu vi... Kakvo crno spuštanje carine? Jel to neko ima insajdera u vladi? Pa, ni oni sami ne znaju šta će, da li će, koliko i, vrlo važno, kako obarati carinske stope. I prošli put kada su ih oborili sa 10% na 7,5%, većini uvoznika to nije ama ič koristilo, jer je to važilo samo za one uvoze gde se prilagao eur1 obrazac, a pošto većina uvozi jeftina vozila, nije im se isplatilo da prave eur1. A, carina za redovno carinjenje, bez eur1 se nije promenila. Ostala je 12.5%
Kakva korist ako to i ovaj put naprave, a najverovatnije hoće. Koliko vas ima para da kupi auto od nekih 5.000€, pa da mu se isplati sva ta zaebancija oko eur1? Budimo realni. Većina gleda da kupi što jeftiniji auto. Dakle, i posle Nove godine ćete cariniti po istoj vrednosti kao i pre, po stopi od 12,5%

Da ne spominjem da vam za vađenje eur1 treba par dana, jer prethodno morate da nabavite potvrdu o preferencijalnom evropskom poreklu od proizvođača, pa tek na osnovu te potvrde možete u stranoj carini da pravite eur1. Do pre koji mesec se ta potvrda mogla izvaditi bilo gde, u bilo kojem ovlaštenom servisu. Međutim, to više tako ne može. Evo, npr. u Nemačkoj morate imati adresu na koju ćete dobiti potvrdu, jer se ona sada šalje isključivo poštom i isključivo na teritoriji Nemačke. Koliko vas ima nekoga u Nemačkoj na čiju adresu može da naruči potvrdu?

Eh da, zaboravih da napišem i to da sama carina nikada nije neka velika stavka. Najveća stavka je pdv, a pdv se obračunava na vrednost auta + carina (taman da se ne plaća uopšte), pa na sve to 18%. E, a tih 18% nema šanse da ikada bude manje. Može samo da se očekuje da bude više, jer ova država nema para, i neće se odreći sigurnih prihoda.

Bicu iskren prvi put sam na forumima tako da se slabo snalazim :D postovani Donqihote nadam se da sam Vam poslao zahtev za prijateljstvo :)))) jer nameravam da uvezem auto od 1.1.2011. potrebna mi je pomoc, a mozda bi i saradjivali... Nameravam da uvezem auto iz Slovenije, nekako me najvise interesuje daewo lanos, nubira, reno klio, punto....Medjutim kod daewo primecujem da nemam velike sanse da ga carinim, pa me zanima kako bih ja mogao da znam koji moze da prodje a koji ne....klio i punto 2000 ili 2001 nadam se da oni zadovoljavaju EURO3 standarde...????.

Back