Uvoz automobila, pomoć i saveti

Pitanje za Dona: Nakon carinjenja bih trebao da vratim tablice i neki papir koji je potvrda da je vozilo napustilo EU kako bi covek od koga sam otkupio auto odjavio tamo auto. Da li to vi radite ili moram ja i ako moram ja koliki je problem da se strane tablice posalju u zemlju porekla, jer sam cuo da hoce nasi carinici da vracaju tablice posiljaocu?

To je najbolje da daš nekome ko ide gore da ponese. Malo je problematično slanje poštom, a i na autobuse baš nerado primaju. Ako nisi gore pravio exportnu deklaraciju koju si razdužio prilikom istupa iz EU, ti onda nemaš nikakav papir o istupu iz EU. Onda kao dokaz priloži fotokopiju srpske carinske deklaracije.

- - - - - - - - - -

Carina sa euro1 obrascem se i ovako ne placa a ostaje na snazi refundiranje pdv-a za 100% invalide i olaksice kod registracije...ako sam dobro razumeo?

Dakle za invalide je dodatna stavka samo euro1 obrazac od stotinak eura koji do sada nisu vadili jer su bili oslobodjeni carine.

Da li sam u pravu, moze li neko da potvrdi ovo?

Kada bi bilo tako lako izvaditi eur1 :)

Pitanje za Dona ili nekog drugog ko zna:

Kakva je situacija tj procedura sa povracajem pdv-a sa ex1 papirom od drzave iz koje se kupuje auto, zanima me konkretno Nemacka. Da li je istina da se ne dobije 19% koliki je njihov pdv nego to bude oko 13,14% ? I koji je najbolji i najlaksi nacin da to obavimo mi koji idemo sami po auto, dajemo pravnom licu tj auto placu broj licnog ziro racuna u Srbiji ili kako? Ex1 papir dobijamo na granici kad napustamo EU, kako taj papir dostavljamo firmi od koje smo kupili auto? Sta ako Nemci ili neko drugi ne uplate taj novac od pdv?
Hvala unapred

Dobija se ceo iznos poreza. Stim da ga ne računaju na digitron kao 19%, nego bruto vrednost umanjuju tako što je dele sa 1,19. Pa se tako dobije nešto manja cifra nego prostih 19%.

U najbližoj carinarnici do prodavca se vadi taj ex papir, a razdužuje se kod carinika gde se istupa iz EU, Mađara ili Hrvata. Nema potrebe da se dostavlja firmi u nemačkoj, jer je carinski sistem EU povezan, i čim ga Mađar razduži preko bar koda na samom dokumentu, automatski Švabe dobiju izveštaj da je taj ex papir razdužen, odnosno da je roba napustila EU.
Nema šanse da ne uplate, a ako bi im u nekom ludilu palo na pamet, prijaviš ih nemačkoj carini, i ugasio je za sva vremena.

Pozdrav interesuje me koliko bi bili ukupni troskovi za ovaj auto?
Dieses Angebot habe ich bei mobile.de gefunden:

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=237968792&utm_source=sharedAd&utm_medium=android

Alfa Romeo GT 1.9 JTD M-Jet Distinctive ALCANTARA PDC ALU
Erstzulassung: 02/2004
Kilometerstand: 165.824 km
Kraftstoffart: Diesel
Leistung: 129 kW (175 PS)

Preis: 2.950 €

Послато са LG-H815 уз помоћ Тапатока

750 € sa AMSS

- - - - - - - - - -

Poštovani DONE...
Pre 10-ak dana smo kupili i uvezli auto iz Nemačke.
Reč je o VW Touran 2004, dizel, 74KW, 1.9 TDI, 230.000 km, plaćen 3.400 eura. Auto je trenutno na carinskom placu u Subotici. Problem je što nismo imali EUR1, pa nas to sada košta mnogo više. U međuvremenu smo se čuli sa prodavcem iz Nemačke (autoplac) i on nam je poštom poslao EUR1. Međutim, taj dokument sada nema pečat carine. Samo njegov.
Da li je EUR1 važeći bez tog pečata? Šta nam je činiti dalje? Da li postoji neko rešenje?

Hvala unapred

Nadam se da ste rešili problem kako sam vas posavetovao u telefonskom razgovoru.

- - - - - - - - - -

Hvala Done na odgovoru za prethodni post.

To je vise nego sto sam spreman da dam..

Prebacio sam se na starije varijante smartova, i pronasao sam jedan interesantan pa me zanima ako mozes u PM da me kontaktiras ili mi das kontakt da se cujemo, vidimo koji bi troskovi bili i organizujemo kupovinu jer bih svakako voleo preko tebe da zavrsim sve to.

Ne mogu ti poslati poruku, jer nemaš dovoljan broj postova. Evo ti kontakt na sajtu http://www.don-sped.rs

Dobija se ceo iznos poreza. Stim da ga ne računaju na digitron kao 19%, nego bruto vrednost umanjuju tako što je dele sa 1,19. Pa se tako dobije nešto manja cifra nego prostih 19%.

U najbližoj carinarnici do prodavca se vadi taj ex papir, a razdužuje se kod carinika gde se istupa iz EU, Mađara ili Hrvata. Nema potrebe da se dostavlja firmi u nemačkoj, jer je carinski sistem EU povezan, i čim ga Mađar razduži preko bar koda na samom dokumentu, automatski Švabe dobiju izveštaj da je taj ex papir razdužen, odnosno da je roba napustila EU.
Nema šanse da ne uplate, a ako bi im u nekom ludilu palo na pamet, prijaviš ih nemačkoj carini, i ugasio je za sva vremena.

Hvala puno na detaljnom objasnjenju

Kada bi bilo tako lako izvaditi eur1 :)

Ma kakvi lako :) Mada poslednju informaciju sam juce dobio da je sve ostalo isto u vezi povlastica za invalide samo je osnov po kome se dobijaju te povlastice promenjen. Nesto mi je sumnjivo to...sta je tacno od toga jer ti kao spediter mozes iz prve ruke da nam kazes

Ostala je povlastica za invalide. Novi članovi zakona koji se na to odnose su malo nejasni, tako da nisam siguran da li se povlastica odnosi na bilo koji automobil ili taj auto mora da bude prilagođen invalidima.
Ослобођени су од плаћања увозних дажбина на предмете намењене за образовање,
запошљавање или побољшање друштвеног положаја особа са инвалидитетом, као и на резервне
делове, компоненте или додатке који су посебно направљени за те производе:
4) Организације особа са инвалидитетом, односно особе са инвалидитетом - на
специфичну опрему, путничке аутомобиле и друга моторна возила конструисана
првенствено за превоз лица, уређаје и инструменте и на њихове резервне делове, као и на
потрошни материјал, који су посебно израђени и намењени за употребу од стране особа
са инвалидитетом.“
Ради коришћења повластице из чл. 12. став 1. тачка 4) ове уредбе корисник повластице у
декларацији уноси основ ослобођења и царинском органу подноси:
1 )изјаву корисника повластице да се специфична опрема, уређаји и инструменти, као и
резервни делови и потрошни материјал за коришћење те опреме увозе за потребе корисника
повластице;
2) потврду медицинске или друге надлежне установе, односно лекара специјалисте да се
опрема увози за личну употребу односно употребу од стране организације;
3) извод из одговарајућег регистра;
4) писани захтев за ослобођење од плаћања увозних дажбина који садржи:
а) трговачки назив и опис робе. техничке карактерисгике из којих ее види да је та роба
посебно израђена и намењена за употребу од стране особа са инвалидитетом,
б) назив произвођача односно добављача,
в) земљу порекла робе,
г) количину робе,
д) цену или царинску вредност робе,
ђ) место на којем ће се употребљавати роба.
О ослобођењу од плаћања увозних дажбина царински орган ставља забелешку на декларацији.“

Ostala je povlastica za invalide. Novi članovi zakona koji se na to odnose su malo nejasni, tako da nisam siguran da li se povlastica odnosi na bilo koji automobil ili taj auto mora da bude prilagođen invalidima.

Predpostavio sam da ima neka zackoljica. Ali kako i gde proveriti da li povlastice jos uvek vaze i za obican putnicki automobil? :think:
Verovatno cemo znati tek kad nekom od vas speditera naidje takav slucaj...zemljo Srbijo...:dash:

Pozz, pitanje za DON
interesuje me koliko bi bili troskovi carine i prevoda za ovaj auto?
https://www.autoscout24.com/offers/ford-focus-1-6-tdci-ambiente-diesel-blue-9618e149-13a9-3c3c-e053-e250040a223a?cldtidx=7
Ford Focus 1.6 TDCi Ambiente
Type
Used
Body Color
Blue
Body
Sedans
Nr. of Doors
3
Nr. of Seats
5
Gearing Type
Manual
Gears
5
Displacement
1560 cc
Cylinders
4
Weight
1334 kg
Fuel
Diesel
Consumption*
4.5 l/100 km (combined)
5.6 l/100 km (city)
3.8 l/100 km (country)
CO2 Emission*
118 g CO2/km (combined)
Emission Class
Euro 4

Takodje me interesuje procedura uvoza radnih masina.

Hvala unapred

Vrlo lagano prvenstveno jer je jezicka barijera najmanja...
Vlasnik odjavi auto i na tom istom pultu ti dobijas col table i saobracajnu na svoje ime...minimalno je na 3 dana ...ja platio oko 100e.U zavisnosti gde carinis auto kreces ili na hrvatsku ili na Madjarsku...posle sve odradis u dogovoru sa spedicijom i kad se obavi carinjenje i kontrola amss sa papirima ides da registrujes auto !!!

Pozdrav, imam pitanje u vezi licitiranja na aukcijskim sajtovima i konkretno za Arval, pa ako neko koristi ili zna, interesuje me konkretno da li ako se recimo daje ponuda za auto u Francuskoj i sad ima vise varijanti al ajd nek bude da se daje Ponuda( offer - onaj ko koristi zna o cemu pisem) i sad tamo pise start price lupam 5,600 eur interesuje me da li je to cena sa porezom njihovim koji se umanjuje tj odbija kasnije ili ja licitiram cenu bez poreza tj odma za izvoz, pa dodajem nase troskove?

Ps. Nisam uspeo da nadjem odgovor zato i pitam, hvala unapred

Pozdrav svima , imam jedno pitane u vezi uvoza .
Planiram da uvezem minibus 17- 20 mesta , pa me zanima koje uslove vozilo treba da ispunjava da bi moglo da se uveze , tipa godina proizvodnje , tip motora , da li mora da ima neke sertifikate , ateste ili sta drugo. Koja je procedura oko uvoza do špeditera i koliko se krece carina i porez , da li mora da se uveze na fizicko ili pravno lice , sta je bolje i koje su vase preporuke oko uvoza .

Pozdrav svima. Imam jedno mozda komplikovano pitanje. Ovako..planiram uskoro povesti neki auto iz Spanije sestri u Srbiju ali radi se o tome da ja dolazim samo do Slovenije a onda bi ga ona poterala dalje u Srbiju. Kako je to moguce izvesti i sta bi trebalo od papirologije ? Znam da je verovatno komplikovano i za odgovor ali hvala puno unapred ako neko moze pomoci nekim savetom.

Ne znam kako Spanjija funkcionise sa col tablicama kao sto je u Nemackoj jer tad bi ona mogla bez problema da doveze taj auto u Srbiju.
Morala bi da ima ugovor na svoje ime i da prijavi auto na ulasku u Srbiju da ide na carinjenje.
Ali to morate da se cujete sa spediterom pre ulaska u Srbiju da bi vam on rekao sta da radite jer on moze da vam obezbedei papirologiju koja vam je potrebna.

Da li se jos uvek moze dobit Eur 1 obrazac za Fiat (10.2010 god) kupljen u Nemackoj, naidjoh na jednom forumu da Fiat daje Eur 1 obrazac samo od 2010 god pa se sad pitam da li ovo pomenuto auto spada u to

Ne može u Nemačkoj, ali ti ga ja mogu obezbediti iz Holandije.

- - - - - - - - - -

Jeli homologacija obavezna bilo da imam Eur 1 obrazac ili nemam,znaci ako placam pun iznos carine da li se i tad radi homologacija?

Uvek se radi homologacija, i nema nikakve veze sa eur1. Eur1 je poreklo, a homologacija prilagođenost EU normama.

Back