Uvoz automobila, pomoć i saveti

Kada ja spremam papire, treba ti auto, mali i veliki brif. Mali brif mi šalješ viberom ili mailom, i navedeš mi registarske oznake vučnog vozila i prikolice. Papiri te čekaju u graničnoj špediciji.
Pored toga, za usput ako te zaustave, treba da imaš neki račun ili ugovor. Ugovor ne mora biti overen kod notara.
Hvala na informacijama, sad samo rodbinu malo da uposlim da pogledaju neki Audi kod njih u okolini, jer slike su jedno, a uživo kad neko vidi je nesto sasvim drugo, ona dva za koja sam te pitao, tako nešto bih hteo, do tog nekog iznosa, pa sam ih uzeo kao reper pribliznih troškova.

Da li je neko upucen kakva je procedura kada stranac hoce da uveze svoj automobil u Srbiju? Moj teca je Holandjanin i hteo je da preveze svoj auto ovde, da ga tamo odjavi a da ga ovde registruje. Zna li neko kako to ide, citala sam forum ali nisam mogla da pronadjem nista na tu emu.

Da li je neko upucen kakva je procedura kada stranac hoce da uveze svoj automobil u Srbiju? Moj teca je Holandjanin i hteo je da preveze svoj auto ovde, da ga tamo odjavi a da ga ovde registruje. Zna li neko kako to ide, citala sam forum ali nisam mogla da pronadjem nista na tu emu.

Tačno je, nema na tu temu ništa na forumu.

Nedavno sam carinio jednog old-timera na turskog državljanina koji ima boravište u Srbiji. U tom slučaju Turčin je imao dodeljen privremeni JMBG. Problem bez JMBG je taj što već na granici sistem ne prepoznaje primaoca, pošto je tako napravljen da povlači podatke o primaocu preko JMBG za fizička, odnosno preko PIB-a za pravna lica. I onda, ako nema dodeljeni JMBG, ne može da uveze i ocarini na svoje ime ništa, osim ako nije u diplomatskoj misiji u Srbiji.
Međutim, ima i tu leka. Pošto policijski sistem nije podešen tako blesavo kao carinski, i prilikom registracije ne zahteva JMBG, auto može da se carini posredno preko naše firme, a da se registruje na njega. Dakle, ocarinimo ga na uvozničku firmu, koja posle carinjenja njemu izdaje krajnju fakturu, a na osnovu koje on bez problema u SUP-u registruje vozilo na svoje ime. Naravno, i za to treba da ima prijavljen boravak u Srbiji.

Važno je još napomenuti da u tom slučaju on plaća puni iznos PDV-a prilikom uvoza. Jedino, ako želi samo privremeno da ga uveze, a sa namerom da ga u nekom poznatom roku vrati u Holandiju, onda treba da napravi privremeni uvoz i da ga registruje na privremene tablice, i tada neće platiti PDV, ali je vrlo moguće da mu carina traži da položi depozit koji stoji zarobljen u trajanju perioda privremenog uvoza. Ne znam kako se carinski sistem ponaša u tom slučaju, jer takav primer u praksi još nisam imao.

Pozdrav svima. Nedavno sam izlicitirao Alfa Romeo 159 preko ALD-a u Italiji, i sada sam u postupku uvoza, tačnije to radi firma preko koje sam licitirao. Koliko sam saznao, sve više leasing kuća ne izdaje EUR.1 obrazac, koji je kod nas bitan radi oslobađanja od carine. Dok još čekam odgovor ALD-a i kako će se moj uvoznik snaći - interesuje me razmena mišljenja, ukoliko neko ima iskustva. U ovakvoj situaciji, koje su opcije za izdavanje EUR.1 sertifikata (obratiti se direktno proizvođaču, da li postoji neki reexport iz npr. Slovenije, itd.)?

Da li mi je potrebna medjunarodna vozacka da bih doterao auto iz Holandije ili neke druge zemlje EU?

Nije potrebna.

- - - - - - - - - -

Pozdrav svima. Nedavno sam izlicitirao Alfa Romeo 159 preko ALD-a u Italiji, i sada sam u postupku uvoza, tačnije to radi firma preko koje sam licitirao. Koliko sam saznao, sve više leasing kuća ne izdaje EUR.1 obrazac, koji je kod nas bitan radi oslobađanja od carine. Dok još čekam odgovor ALD-a i kako će se moj uvoznik snaći - interesuje me razmena mišljenja, ukoliko neko ima iskustva. U ovakvoj situaciji, koje su opcije za izdavanje EUR.1 sertifikata (obratiti se direktno proizvođaču, da li postoji neki reexport iz npr. Slovenije, itd.)?

Pitaj DON a oje špedicija i on ti to završi za sitne pare i nemaš da se maltretiraš.

Pitao je. Hvala, Pero! :ok:

Inače, to sa vađenjem eur1 je postala prava noćna mora za uvoznike. Proizvođači, nemački naročito, ne žele više (BMW od 01.01.2016., a ostali od 01.02.2016.) da daju na zahtev EU carina potvrde o EU preferencijalu, a na osnovu kojih se izdaje eur1. I onda EU carine odbijaju da ga izdaju, odnosno overe, pa i pored toga što je svima jasno da je vozilo proizvedeno u EU, uvoznici ne mogu da iskoriste povlasticu prema SSP da uvezu bez carine.

Postoji način na koji se dovijamo kod još nekoliko carinarnica u EU, ali to je sve teže i sve skuplje.

Cao,

Ja sam skroz nov u ovoj tematici uvoza automobila, carinjenja/poreza, parirologija, tablica.
Tako da je moje pitatanja traze opsirniji odgovor i znacilo bi mi ako bi mi ako bi mi malo pojasnili sledeca pitanja:

1. koliko je po vasem misljenju komplikovano (papiroloski) uvesti auto npr. iz Nemacke?

2. Koliko bi kostala carina/porez za ovaj auto
Citroen C3 Pluriel 1.4 HDi 70CV presao:199.000 km godiste:06/2004 EZ 50 kW (68 PS) Diesel 1398 cm³

3. Koliko vremenski traje procedura tj. koliko dugo trebam cekati na papirologiju od momenta kada ostavim auto na carinjenje?

Cao,

Ja sam skroz nov u ovoj tematici uvoza automobila, carinjenja/poreza, parirologija, tablica.
Tako da je moje pitatanja traze opsirniji odgovor i znacilo bi mi ako bi mi ako bi mi malo pojasnili sledeca pitanja:

1. koliko je po vasem misljenju komplikovano (papiroloski) uvesti auto npr. iz Nemacke?

2. Koliko bi kostala carina/porez za ovaj auto
Citroen C3 Pluriel 1.4 HDi 70CV presao:199.000 km godiste:06/2004 EZ 50 kW (68 PS) Diesel 1398 cm³

3. Koliko vremenski traje procedura tj. koliko dugo trebam cekati na papirologiju od momenta kada ostavim auto na carinjenje?

Nema potrebe za opširniji odgovor. ;)

1. Nije uopšte komplikovano. Pratite uputstva špeditera, i sve prođe kao podmazano.

2. 450 € sa mojim papirima, uslugom, očitavanjem brojeva i skladištem. AMSS nije uračunat. Ako ga ja radim, onda +120 €.

3. 2-3 dana

Nema potrebe za opširniji odgovor. ;)

1. Nije uopšte komplikovano. Pratite uputstva špeditera, i sve prođe kao podmazano.

2. 450 € sa mojim papirima, uslugom, očitavanjem brojeva i skladištem. AMSS nije uračunat. Ako ga ja radim, onda +120 €.

3. 2-3 dana

Hvala na odgovoru, Don

Javicu se kada budem u Srbiji i nadjem auto koji zelim uvesti pa mozemo dalju komunikaciju obavljati preko maila.

Hvala jos jednom, pozdrav.

Kome to treba?
Kad sam jednom prilikom otisao da pitam za jedan Daihatsu u servis za japanska vozila majstor koji me zna samo me pogledao i rekao da ne treba da uzimam Daihatsu jer su mu delovi skupi ko za formulu.
Ista je prica i za maleni Suzuki Alto.
Na kraj krajeva proverite tako sto nazovete prodavnicu pa pitate za cenu delova.

Delimično. Kao i uvek, novinari pišu o nečemu u šta se ne razumeju, bez da prouče materiju ili se konsultuju sa nekim ko je poznaje. Tu vidim neko frljanje terminima. Te čas ne izdaju potvrde, te čas eur1. Novinar očigledno misli da je to jedno te isto.
Radi se o tome da nemački proizvođači, a polako im se pridružuju i ostali, odbijaju da izdaju potvrde o EU preferencijalu, a na osnovu kojih EU carina izdaje eur1. To ne znači da je nemoguće dobiti eur1, jer svaki doler koji ima autorizaciju može da dotičnoj carini da izjavu/garanciju o EU preferencijalu, i ta carina će izdati/overiti eur1.

Dalje, nije istina da samo BMW i Audi ne daju potvrde, nego ih ne daje nijedan nemački proizvođač, a do mene stižu informacije da ni Renault više ne nizdaje potvrde. Samo ne znam da li ih uopšte ne izdaje kao Nemci ili ih ne izdaje, kao što Alfa Romeo ne izdaje za tipove koji se više ne proizvode, a za tipove koji se proizvode izdaje, odnosno izdaje za nova vozila.

Naravno, drugari, mi ne bi bili mi kada nebismo svaku nedaću spremni dočekali i imali keca u rukavu, pa tako i za ovo. Imamo šemu za legalno izdavanje eur1. Tako da ko god se u inostranstvu sretne sa tim problemom, javite se, pa ćemo to da rešimo očas posla. Jeste da košta 100-200 € u zavisnosti da li imate povrat njihovog poreza, ali se opet itekako isplati, nego da se plaća 12,5% carine.

- - - - - - - - - -

da,bmw je to poceo jos pre mesec dana

BMW je počeo od Nove godine, a ostali Nemci od 1.februara.

Potrebna mi je pomoc i nadam se da sam na pravom mestu,jer nikako ne mogu da se snadjem.Interesuje me koliko bi iznosila carina,porez,amss i sve ostalo sto je potrebno platiti za ova dva automobila,do registracije.Naravno bez prevoza.Jer nemam pojma kako se racuna i sta.Hvala unapred.

U pitanju su mazde 2 i jedna i druga iz Nemacke
a-Mazda 2 1.4 cd comfort presla:170.000 km godiste:12/2004 50 kW (68 PS) Diesel 1399 cm³ cena 2000e
b-Mazda 2 1.4 cd comfort presla:133.000 km godiste:10/2006 50 kW (68 PS) Diesel 1399 cm³ cena 2100e

Potrebna mi je pomoc i nadam se da sam na pravom mestu,jer nikako ne mogu da se snadjem.Interesuje me koliko bi iznosila carina,porez,amss i sve ostalo sto je potrebno platiti za ova dva automobila,do registracije.Naravno bez prevoza.Jer nemam pojma kako se racuna i sta.Hvala unapred.

U pitanju su mazde 2 i jedna i druga iz Nemacke
a-Mazda 2 1.4 cd comfort presla:170.000 km godiste:12/2004 50 kW (68 PS) Diesel 1399 cm³ cena 2000e
b-Mazda 2 1.4 cd comfort presla:133.000 km godiste:10/2006 50 kW (68 PS) Diesel 1399 cm³ cena 2100e

Kompletni troškovi carinjenja za 2004. za EU proizvodnju iznose 480 € na katalošku vrednost od 1,750 €.
Ukoliko vam mi obezbeđujemo eur1, troškovi su 530 €.
Za japansku proizvodnju troškovi su 680 € na vrednost od 1,550 €.

Kompletni troškovi carinjenja za 2006. za EU proizvodnju iznose 630 € na katalošku vrednost od 2,550 €.
Ukoliko vam mi obezbeđujemo eur1, troškovi su 680 €.
Za japansku proizvodnju troškovi su 930 € na vrednost od 2,250 €.

U troškove su uračunati: PDV, očitavanje brojeva, skladište i naša usluga.
AMSS pregled nije uračunat u cenu. Ako želite da vam ga mi odradimo to iznosi dodatnih 120 €.

- - - - - - - - - -

od kad prestaje izdavanje eur 1 i poskupljenje?

Od dana raspada EU. Sve do tada će se izdavati eur1.

- - - - - - - - - -

Drugari,

neće me biti na forumu sve do 14.02. Do tada vas molim za strpljenje. Hvala!

Back