Delimično. Kao i uvek, novinari pišu o nečemu u šta se ne razumeju, bez da prouče materiju ili se konsultuju sa nekim ko je poznaje. Tu vidim neko frljanje terminima. Te čas ne izdaju potvrde, te čas eur1. Novinar očigledno misli da je to jedno te isto.
Radi se o tome da nemački proizvođači, a polako im se pridružuju i ostali, odbijaju da izdaju potvrde o EU preferencijalu, a na osnovu kojih EU carina izdaje eur1. To ne znači da je nemoguće dobiti eur1, jer svaki doler koji ima autorizaciju može da dotičnoj carini da izjavu/garanciju o EU preferencijalu, i ta carina će izdati/overiti eur1.
Dalje, nije istina da samo BMW i Audi ne daju potvrde, nego ih ne daje nijedan nemački proizvođač, a do mene stižu informacije da ni Renault više ne nizdaje potvrde. Samo ne znam da li ih uopšte ne izdaje kao Nemci ili ih ne izdaje, kao što Alfa Romeo ne izdaje za tipove koji se više ne proizvode, a za tipove koji se proizvode izdaje, odnosno izdaje za nova vozila.
Naravno, drugari, mi ne bi bili mi kada nebismo svaku nedaću spremni dočekali i imali keca u rukavu, pa tako i za ovo. Imamo šemu za legalno izdavanje eur1. Tako da ko god se u inostranstvu sretne sa tim problemom, javite se, pa ćemo to da rešimo očas posla. Jeste da košta 100-200 € u zavisnosti da li imate povrat njihovog poreza, ali se opet itekako isplati, nego da se plaća 12,5% carine.
- - - - - - - - - -
da,bmw je to poceo jos pre mesec dana
BMW je počeo od Nove godine, a ostali Nemci od 1.februara.