Uvoz automobila, pomoć i saveti

Don je već odgovorio, ali nije svuda isto. Kod nas je bila neka kontrola u ispostavi i nešto su kenjali baš oko utvrdjivanja da li je vozilo putničko ili teretno. Postoji neki pravlinik o tome, pa se carina njega pridržava.Konkretno, za vanove ili pikapove to znači: Ako ima stakla pozadi (na bočnim stranama), pripremljena ležišta da se postave sedišta, rešetku koja je zašrafljena a ne zavarena - onda je vozilo putničko bez obzira šta mu stoji u stranoj saobraćajnoj. To je nekad dobro a nekad nije, jer ono što je putničko vozilo za carinu nije i za policiju i obratno.
Najbolje je prvo proveriti na tehničkom kako će ga oni okarakterisati, pa videti šta i kako raditi dalje.

Ne znam kako je dole kod vas. U Subotici se priznaje ono što piše u saobraćajnoj. A, uvoznik ovog Grand Cherokee-a je iz Beograda, i nije imao problem da ga i registruje kao teretno. Međutim, u pravu si da treba proveriti, jer kod nas je svaka ispostava carine i SUP-a država za sebe. Rade kako im je volja, i ne postoji jednoobraznost, nego su lokalni šefovi kao lokalni šerifi na divljem zapadu. Njihov grad - njihova pravila, a državu ko hebe.

Pozdrav! Auto je Ford Focus 1.6 16v, 74kW, karavan bela,benzinac, felge obicne, ac klima, oko 100.000km. Auto je kupljen u Ch, 1500CHF, napravljen kupoprodajni ugovor. Auto je na ime mog ujaka koji ga je registrovao na dvojne tablice dok ga ne doveze, s tim da mi je trazio da mu posaljem kopiju licne karte kako bi tamo napravio ugovor izmedju mene i njega, i sve to overio u opstini. Auto nece sada da prijavi na granici posto se odmah vraca nazad, pa nakon 10 dana dolazi opet i tada bi sve zavrsili, dok bi ja za to vreme poslao zahtev za homologaciju i pokusao da zavrsim taj deo. Sta mi onda preostaje jos od papirologije i koji je postupak? Interesuje me koliko bi kostala carina/porez? Najverovatnije cu morati u Dimitrovgradu posto mi je Subotica daleko, a u Leskovcu deru kozu. MOlim vas da mi sto konkretnije i pribliznije odgovorite jer sam potpuni laik u vezi carinjena, a pitao sam milion ljudi i isto toliko razlicitih odgovorao dobio. Unapred hvala.

Odgovorio sam ti na mail. Pozz...

- - - - - - - - - -

PAZNJA !!!!

Neke delove Austrije i Nemacke je zakacila poplava.Otvorite "cetvoro ociju" prilikom odabira vaseg ljubimca :ok:

Ih! Biće sada jeftinih auta iz AT i DE. :super:

Nemoj ni da razmišljaš o Gradištu jer ti se za ovaj auto ne isplati. Bilo bi ti kao i u Dimitrovgradu, samo što je puno dalje. Koliko znam, ponegde carina dozvoljava da se stariji švajcarci carine po italijanskom katalogu, a to može da napravi razliku dovoljno veliku da se isplati da se voziš par stotina kilometara.

Ma, ja sam mu, Aco, izračunao da ga po 05/2013 samo carina i PDV koštaju 600 €. Gde je još špedicija, očitavanje, skladište, homologacija. Biće to blizu hiljadarke. Kod mene mu je sve sa hml 760 €. Pa, sada neka pravi kalkulaciju gorivo vs Dimitrovgrad. :)

zanima me jos da li ja moram poslati papire za homologaciju ili to rade na carini? Ja bih sam poslao ako mogu posto imam 8 dana pre nego prijavim auto na carini.

Ako ga cariniš u Dimitrovgradu na svoje ime onda moraš ti da šalješ zahtev, a ako ga cariniš kod mene na firmu, onda firma šalje zahtev. Potvrda mora da glasi na uvoznika, inače je carina ne prihvata.

DRAGI MOJI EVO U CEMU JE PROBLEM KUPILA BIH AUTO U NJEMACKOJ PA ME ZANIMA KOLIKO BI ME IZASLA CARINA I SVE STO IDE UZ NJU DO REGISTRACIJE AUTA A AUTO JE RENAULT MEGAN GRANDTOUR 2 GENERACIJE ,2004 GODISTE ,DIZEL,88 KW(120 KS) SA PREDJENIH 175000 KM AKO ZNATE ODGOVOR BILA BIH VAM ZAHVALNA DA MI KAZETE ;)

pozzzz,koliko bi me kostala carina za renault megane grandtour 2004 godiste,dizel,88kw(120KS).presao 175 000 KM ima servisnu knjigu hvala puno pomozite ako mozete

Dano, pošto nisi stavila koju opremu ima, računao sam ti automatsku klimu, metalik i radio. Ako ima još dodatne opreme troškovi su nešto malo veći.

630 €
Na to još računaj 15 € za dizanje km i 30 € za graničnu prijavu. To je sve sem dovoza i registracije.

Međutim, u pravu si da treba proveriti, jer kod nas je svaka ispostava carine i SUP-a država za sebe. Rade kako im je volja, i ne postoji jednoobraznost, nego su lokalni šefovi kao lokalni šerifi na divljem zapadu. Njihov grad - njihova pravila, a državu ko hebe.
Meni je ipak najveći biser Kučevo. Tamo ima neka šalteruša koja ne prihvata dokumenta za registraciju ako nemaš uplatnicu kao dokaz da si platio carinu:dash:

Reci mi Don kako bi islo sa uvozom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiju? Jel ispunjavaju normu za Srbiju? Mislio sam prvo za Crnu Goru zbog lakseg pristupa ali nije ni srbija daleko od mora ...
Norma je euro3. Auto iz UAE mora na homologaciju, pa šta oni kažu. Najbolje je da nadješ generalnog zastupnika u Srbiji i da probaš od njih da saznaš da li jeste ili nije. Reći će ti po broju šasije.
Nije mi jasno šta misliš pod ovim "prvo za Crnu Goru..."?

Norma je euro3. Auto iz UAE mora na homologaciju, pa šta oni kažu. Najbolje je da nadješ generalnog zastupnika u Srbiji i da probaš od njih da saznaš da li jeste ili nije. Reći će ti po broju šasije.
Nije mi jasno šta misliš pod ovim "prvo za Crnu Goru..."?

Mislim da sam prvo razmisljao o uvozu u CG zbog blizine luka u Hrvatskoj i Italiji jer bi vozila bila dopremljena brodom ... Ja sam za licne potrebe uvezao vozilo u Svajcarsku ,medjutim imao sam mnogo problema na homologaciji pa sam odustao od biznisa,za jedno volzilo procedura moze trajat i par mjeseci i pitanje je dal ce proci ..

Mislim da sam prvo razmisljao o uvozu u CG zbog blizine luka u Hrvatskoj i Italiji jer bi vozila bila dopremljena brodom ... Ja sam za licne potrebe uvezao vozilo u Svajcarsku ,medjutim imao sam mnogo problema na homologaciji pa sam odustao od biznisa,za jedno volzilo procedura moze trajat i par mjeseci i pitanje je dal ce proci ..

Ako ih uvoziš u CG, onda ti nisu bitne luke u Hrvatskoj i Italiji, jer možeš da ih istovariš i u nekoj Crnogorskoj luci. U tom slučaju ti mi ovde i nismo od neke pomoći jer se ovde priča o uvozu u Srbiju.
Ako uvoziš u Srbiju, pravila za uvoz u druge zemlje ti nisu bitna, jer ta vozila samo tranzitiraju tuda. Koliko se ja razumem u brodski saobraćaj, najjeftinija ruta iz UAE za Srbiju bi bila preko Konstance, pa Dunavom do Srbije.

Pozdrav,zamolio bih nekoga ako moze da mi izracuna koliko bi me kostalo da uvezem ovaj auto ,Audi A3 2.0 TDI 140cv S-Tronic Ambition ,2006 godiste,presao 110.000 km,103 kW (140ks),Semiautomatic,Blue metallic,Central locking,Climatisation (Automatic air conditioning),Cruise control,Electric windows,Power Assisted Steering ,Alloy wheels,ABS,ESP,Immobilizer,Particulate filter.
Znaci sta sve ide tu oko uvoza,carina porez prevod registracija. Hvala puno.

Pozdrav,

Mozete li mi okvirno reci koliki su troskovi za uvoz Fiat Brava JTD 105, 2000. godiste, 137 600 km presao. Da li je uopste moguce uvesti nesto tog godista, pise da ispunjava Euro3 normu... ovde bih ga kupio od privatnog vlasnika. Koja je uopste razlika ako se kupuje od privatnog vlasika ili sa placa? Jel utice mnogo na troskove koliko je auto presao i sta najvise utice na cenu.
Ja sam ga nasao poprilicno povoljno a posto radim u Nemackoj mogao bih da ga povezem kad krenem kuci. Ako nesto znaci ovde imam njihovu Resident permit...

Hvala,
Vuletic Darko

mislim da nemoze ,, zadnja serija 2001 god jtd od 101 ps motori moze ,,

Najbolje da proveri. Mislim da sam carinio jednu takvu ili nešto drugo fiatovo sa tim motorom.
Naravno treba da se proveri u Srbiji, jer ono što je u Nemačkoj euro3 ne mora da znači da je i u Srbiji. Ipak smo mi jedna ozbiljna država sa strogim zakonima, dok su oni zemlja trećeg sveta:sad2:

Meni je ipak najveći biser Kučevo. Tamo ima neka šalteruša koja ne prihvata dokumenta za registraciju ako nemaš uplatnicu kao dokaz da si platio carinu:dash:

U, pa to je do nedavno bilo u Novom Pazaru redovno. Non-stop sam morao da se svađam sa debilima, jer nisu mogli da shvate da oni nisu služba za naplatu Uprave carina, a i da nemaju pravo da meni osporavaju da mi carina uz moju bankarsku garanciju pušta robu uz odloženo plaćanje. Tražili su i uplatnivu i izvod. Pitam ja tamo tog pametnjakovića: "Pa, ko si ti da ti neko pokazuje svoj izvod.? Izvod je poslovna tajna firme." A, on mi na to odgovori ja sam policija. :hahaha:

To je kršenje zakona, jer država mi je odobravanjem garancije dala pravo da robu puštam u promet pre plaćanja carine.

Ali, nije to ništa. Najveći biser je bio nekakav idiot na Ubu koji nije dozvoljavao da se registruje auto zato što na krajnjoj fakturi nema okruglog pečata firme, nego kvadratni, a firma uopšte ni ne poseduje okrugli pečat. :rotf:

Reci mi Don kako bi islo sa uvozom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiju? Jel ispunjavaju normu za Srbiju? Mislio sam prvo za Crnu Goru zbog lakseg pristupa ali nije ni srbija daleko od mora ...

Može, ali ako ispunjava euro3. Ipak, svaki mora na homologaciju, a tamo sede debili, pa je moguće da te odbiju iako ima eur3. Zato bi za svaki trebao prethodno da izvadiš potvrdu proizvođača.

Pozdrav,zamolio bih nekoga ako moze da mi izracuna koliko bi me kostalo da uvezem ovaj auto ,Audi A3 2.0 TDI 140cv S-Tronic Ambition ,2006 godiste,presao 110.000 km,103 kW (140ks),Semiautomatic,Blue metallic,Central locking,Climatisation (Automatic air conditioning),Cruise control,Electric windows,Power Assisted Steering ,Alloy wheels,ABS,ESP,Immobilizer,Particulate filter.
Znaci sta sve ide tu oko uvoza,carina porez prevod registracija. Hvala puno.

I da li iko zna ista o ovom placu u Poljskoj http://gsix-auto.otomoto.pl/ dosta povoljne cene vozila,pa sad ne znam da li je to tamo provereno,danas prevaranti na sve strane..

Pretpostavljam da ti je i ovaj Audi poljak. Tako sam ga računao. 940 €, ako ti u saobraćajnoj ne piše Ambition. Ako piše, onda je nešto skuplje.

Back