Uvoz automobila, pomoć i saveti

evo jos malo info
Kupovina automobila preko interneta
Pronašli ste na internetu automobil iz snova po neverovatno niskoj ceni? Vlasnik se odselio u drugu državu pa ga hitno prodaje za svega 30 posto vrednosti? Ne budite naivni, reč je o prevari. (pismo čitaoca)
Grupa internet prevaranata hara internet oglasima na kojima se prodaju automobili u čitavom svijetu. Naši su surferi i kupci automobila su najugroženiji na Nemačkim oglasnicima (mobile.de, autoscout24...) na kojima internet prevaranti dnevno objave stotinjak lažnih oglasa s namerom da lakovernim kupcima polovnih automobila na prevaru izbiju novac iz džepa.

Današnji prevaranti su jako pametni, te su u celu igru uložili dosta znanja, vremena i novca. Prvi korak je postavljanje oglasa za 2-3 godine star automobil zapadnjačke proizvodnje.

Reč je o popularnim i opremljenim modelima s niskom kilometražom, servisnom knjižicom, uglavnom jako dobro očuvanim primercima. Cena takvih automobila gotovo uvek je smešno niska, te u pravilu iznosi svega 30-40 posto stvarne vrednosti automobila.

Audi A4 Avant 2.0 TDI iz 2006. prodaje se za 8000 EUR-a, iako mu tržišna vrednost premašuje 30.000 EUR-a. Iza oglasa na internet oglasniku mobile.de stoji izvesna Katrin Huper koja je odselila u V. Britaniju i nastoji brzo prodati automobil. Zanimljivo, Katrin ne govori Nemački i traži 4000 EUR-a da vam uopšte dođe pokazati automobil.

Već pri prvom kontaktu sa prodavačem/icom on/ona vam objašnjava zašto je automobil tako jeftin i u pravilu uvijek „prodaje“ istu priču: on/ona morao/la se odseliti u Veliku Britaniju i ne može voziti automobil sa volanom na levoj strani.
On/ona je pokušao/la prodati automobil u V. Britaniji, ali bez uspjeha, pa ga sada želi hitno prodati po niskoj ceni.
Sledeći korak je od presudne važnosti.

• Vi prodavača/icu pitate gde se automobil može pogledati, a on/ona govori kako je već nekoliko puta putovao/la u zemlju gde se nalazi automobil a kupac se nije pojavio, te sada predlaže svoju, navodno „100 posto“ sigurnu opciju. Traži uplatu novca za automobil na račun špediterske firme koja će potom automobil dopremiti u Vašu zemlju, te nakon što vi pregledate automobil i potvrdite kupovinu, novac će prebaciti prodavcu. Zvuči idilično, zar ne? Jedini je problem što firma za špediciju ne postoji a Vi novac uplaćujete direktno na tekući račun prevaranata.

• U drugom scenariju, prodavač/ica zahteva da uplatite pola iznosa Western Unionom na vaše ime i adresu koju vam on kaže (u pravilu, adresu iz grada gde se nalazi automobil). Dogovorite se da njemu pošaljete potvrdu o uplati, pa ćete po pregledu auta, zajedno otići do najbližeg Western Uniona i podignutim novcem isplatiti auto. Problem je što prevaranti preko svog čovjeka u Western Unionu podižu vaš novac prije nego vi uopšte krenete na put.(o ovj prevari sa Western unionom su nam se već žalili ljudi koji su novac uplaćivali u inostranstvo).

Kako prepoznati da iza nekog oglasa stoje prevaranti? Najlakše je po ceni koju traže za neki automobil. Ako primetite da je cena bitno niža od ostalih automobila u istoj kategoriji, možete biti sigurni kako je reč o prevari.

Prevarante je jednostavno prokužiti već pri prvom kontaktu koji uspostavljaju s vama. U mailu će napisati kako se moraju brzo rešiti automobila, izmisliti priču o bolesnom bratu, o iznajmljenom stanu koji moraju plaćati dok ne prodaju automobil...i slično.

Koriste se besplatnim mail servisima (yahoo, google, aol...) te koriste izmišljena imena (uglavnom Nemačka ili Italijanska). U pravilu ne govore ni jedan jezik osim Engleskog, iako u mailu pišu kako su godinama radili u zemlji gde se nalazi automobil.

@Igor

Korisno upozorenje.

Pre nekog vremena, drug je pronašao kola za sebe na mobile.de. Sve sjajno, kao i cena, 40% niža nego što bi neko očekivao za ta kola. Ja sam preuzeo komunikaciju zbog engleskog jezika... i žena se razvela, iseljava se iz Nemačke, prodaje kola bla-bla. Čak je navela i šeditersku kuću kod koje su kola, iza koje je stajao lažni sajt (sajt je bio hostovan u Južnoj Koreji, prijavljen na netu za raznorazne malware opasnost; a ime špediterske kompanije su "pozajmili" od prave kompanije iz UK - s kojom sam sve proverio). Drug se izvukao iz toga bez ikakvih posledica, jer ništa nije hteo unapred da plati.

U svakom slučaju držite oči širom otvorene, prevare ima i u EU. Za pomenuta kola dali su nam čak i broj šasije, koja je bila proverena u ovlaštenom servisu (sve je bilo ok). Taj broj je bio sa ko-zna-čijih kola.

Па кад човек није проклет на ту фору га неће ни зајебати. Хоћеш ауто од 30к да купиш за 8к, па где то има? Па сваки дилер у Немачкој ће га откупити за те паре, зашто ми Срби мислимо да смо паметнији од 80 милиона шваба па ћемо баш ми да купимо тај ауто? :dontunderstand:

evo jos malo info
Kupovina automobila preko interneta
Pronašli ste na internetu automobil iz snova po neverovatno niskoj ceni? Vlasnik se odselio u drugu državu pa ga hitno prodaje za svega 30 posto vrednosti? Ne budite naivni, reč je o prevari. (pismo čitaoca)
Grupa internet prevaranata hara internet oglasima na kojima se prodaju automobili u čitavom svijetu. Naši su surferi i kupci automobila su najugroženiji na Nemačkim oglasnicima (mobile.de, autoscout24...) na kojima internet prevaranti dnevno objave stotinjak lažnih oglasa s namerom da lakovernim kupcima polovnih automobila na prevaru izbiju novac iz džepa.

Današnji prevaranti su jako pametni, te su u celu igru uložili dosta znanja, vremena i novca. Prvi korak je postavljanje oglasa za 2-3 godine star automobil zapadnjačke proizvodnje.

Reč je o popularnim i opremljenim modelima s niskom kilometražom, servisnom knjižicom, uglavnom jako dobro očuvanim primercima. Cena takvih automobila gotovo uvek je smešno niska, te u pravilu iznosi svega 30-40 posto stvarne vrednosti automobila.

Audi A4 Avant 2.0 TDI iz 2006. prodaje se za 8000 EUR-a, iako mu tržišna vrednost premašuje 30.000 EUR-a. Iza oglasa na internet oglasniku mobile.de stoji izvesna Katrin Huper koja je odselila u V. Britaniju i nastoji brzo prodati automobil. Zanimljivo, Katrin ne govori Nemački i traži 4000 EUR-a da vam uopšte dođe pokazati automobil.

Već pri prvom kontaktu sa prodavačem/icom on/ona vam objašnjava zašto je automobil tako jeftin i u pravilu uvijek „prodaje“ istu priču: on/ona morao/la se odseliti u Veliku Britaniju i ne može voziti automobil sa volanom na levoj strani.
On/ona je pokušao/la prodati automobil u V. Britaniji, ali bez uspjeha, pa ga sada želi hitno prodati po niskoj ceni.
Sledeći korak je od presudne važnosti.

• Vi prodavača/icu pitate gde se automobil može pogledati, a on/ona govori kako je već nekoliko puta putovao/la u zemlju gde se nalazi automobil a kupac se nije pojavio, te sada predlaže svoju, navodno „100 posto“ sigurnu opciju. Traži uplatu novca za automobil na račun špediterske firme koja će potom automobil dopremiti u Vašu zemlju, te nakon što vi pregledate automobil i potvrdite kupovinu, novac će prebaciti prodavcu. Zvuči idilično, zar ne? Jedini je problem što firma za špediciju ne postoji a Vi novac uplaćujete direktno na tekući račun prevaranata.

• U drugom scenariju, prodavač/ica zahteva da uplatite pola iznosa Western Unionom na vaše ime i adresu koju vam on kaže (u pravilu, adresu iz grada gde se nalazi automobil). Dogovorite se da njemu pošaljete potvrdu o uplati, pa ćete po pregledu auta, zajedno otići do najbližeg Western Uniona i podignutim novcem isplatiti auto. Problem je što prevaranti preko svog čovjeka u Western Unionu podižu vaš novac prije nego vi uopšte krenete na put.(o ovj prevari sa Western unionom su nam se već žalili ljudi koji su novac uplaćivali u inostranstvo).

Kako prepoznati da iza nekog oglasa stoje prevaranti? Najlakše je po ceni koju traže za neki automobil. Ako primetite da je cena bitno niža od ostalih automobila u istoj kategoriji, možete biti sigurni kako je reč o prevari.

Prevarante je jednostavno prokužiti već pri prvom kontaktu koji uspostavljaju s vama. U mailu će napisati kako se moraju brzo rešiti automobila, izmisliti priču o bolesnom bratu, o iznajmljenom stanu koji moraju plaćati dok ne prodaju automobil...i slično.

Koriste se besplatnim mail servisima (yahoo, google, aol...) te koriste izmišljena imena (uglavnom Nemačka ili Italijanska). U pravilu ne govore ni jedan jezik osim Engleskog, iako u mailu pišu kako su godinama radili u zemlji gde se nalazi automobil.

Добро јутро, Колумбо! :cool:

Касниш са информацијом добрих годину и по дана.

PAŽNJA!
Narode, moram da vas upozorim na jednu stvar.

Juče sam saznao za najnoviju vrstu prevare na netu, pri kupovini automobila. Naime, pojavile su se firme koje vam nude ekstra povoljne uslove, a traže da im plaćanje izvršite preko računa. Ne nasedajte na to, i nikome ne šaljite pare ni pod kakvim uslovima! Samo keš u džep, pa na put po auto!

Juče mi je bio čovek u firmi koji je našao extra povoljnu ponudu za Lexusa IS200. Navodno ga prodaje Italijan koji je odselio u Škotsku, i pošto mu je nezgodno da vozi tamo sa volanom na levoj strani, daje ga veoma povoljno, jer kao tamo niko to neće da kupi, što je logično.
Prodaja se navodno vrši preko posredničke kompanije, koja ujedno vrši i transport. Pare se ne uplaćuju vlasniku auta, nego toj kompaniji, i to pod sledećim uslovima: Pola para unapred, onda ti dovezu auto na željenu adresu, i od tog momenta imaš 5 dana probe, pa ako ti se svidi, uplaćuješ drugu polovinu, a ako ne, vraćaš auto. Suviše lepo zvuči. Zar ne?
Troškove transporta navodno plaćaju prodavac i kupac po pola. Njemu je za Lexusa 2003. godište, sa transportom trebalo da košta 4.400 €.
On je čovek došao kod mene, pošto je trebalo ja da mu carinim vozilo, i doneo keš za prvu ratu, da se uplati na račun moje firme, pa da ja prebacim pare u London, gde je sedište te navodne shipping kompanije.

Srećom, uz njegovo dobro poznavanje funkcionisanja sajtova na netu, gde je primetio neke čudne stvari, koje nisu svojstvene za tako jake kompanije, kao što se ta predstavlja, i uz moje poznavanje ljudi koji rade nabavku vozila iz Britanije, u saradnji sa britanskim firmama, saznali smo da se radi o prevari, i da su već neki ljudi odavde, konkretno jedan dečko iz Subotice, prevareni na taj način, i ostali bez para. Uplatili su prvu ratu, i nikada nisu videli auto.

Ja ću vam ovde dati link do sajta te "firme", ali pazite se, jer nisu ovi jedini prevaranti te vrste. Ima ih ko zna koliko još.

Ovo je ta navodna posrednička kompanija: www.acrosstar.all.co.uk

A, ovo su uputstva za uplatu, koja su poslali mom komintentu:

BARCLAYS BANK
ACCOUNT NAME - ACROSSTAR TRANSPORT LTD
Sort Code: 209561
Account Number: 23684598
Swift: BARCGB22
IBAN: GB47BARC20956123684598
Bank Name: Barclays Bank

Možda ne bismo ništa ni posumnjali, jer smo mislili, hbg, zapad je to, da moj komintent nije zvao prvo navodnog vlasnika auta, koji je imao težak italijanski akcenat, i koji se navodno nalazi u Glazgovu, a nekoliko minuta kasnije, zvao je sedište shipping kompanije u Londonu. Na njegovo zaprepašćenje, javio mu se lik sa potpuno istim teškim italijanskim akcentom, i što je duže s njim razgovarao, sve je bio sigurniji da priča sa istom osobom. Između Glazgova i Londona je 500 km. :think:
A, onda sam ja pozvao čoveka koji radi trgovinu auta sa Englezima, i ovaj mi je rekao o kakvoj se prevari radi. Tu vrstu prevara u Britaniji najviše prave Pakistanci.

Prevara je i potvrđena kada je čovek na italijanskim oglasima našao istog tog Lexusa, potpuno iste fotografije, samo po ceni od 8.000 €. Znači, prevarant je skinuo slike sa tog italijanskog sajta.

Šta da vam kažem, narode, sem čuvajte se! Ako su se pojavili takvi u GB, nije isključeno da ih nema i po drugim zemljama.

http://forum.krstarica.com/showthre...ć-i-saveti?p=16967393&viewfull=1#post16967393

Najnoviji KOLUMBO , kako kaže Don i dalje radi i uzima pare i to na finjaka . Eno ga u Minhenu , vara ljude na sve strane i niko ga ne dira . Odeš fino na mobile.de nadjes auto koji ti se svidja po prihvatljivoj ceni , ali ništa posebno , 400-500€ niže ,recimo u Minhenu . Okreneš broj telefona,ispričaš se sa čovekom , utanačite detalje , on još malo spusti cenu i sve je extra , medjutim , ima jedan mali problem . Čovek trenutno radi u Italiji i ne bi da se vozika do Nemačke ako nisi siguran kupac. E sad , daje ti predlog da , recimo , tvoja žena ili brat pošalju novac na tvoje ime (obično predlažu polovinu vrednoti vozila )u Minhen preko western uniona , a da mu ti ,kao dokaz da sigurno dolaziš ,pošalješ skeniranu potvrdu .Naravno , troškove transakcije će pokriti on , jer mu jeftinije to od vozanja na relaciji MIlano-Minhen i na sve to , i on , da bi potrvdio svoj dolazak , radi istu stvar , uplaćuje na ženino ili svoje ime istu cifru i šalje potvdru kao dokaz (cifre su od 1500-1800 € ) . Priča je skroz korektna i realna , što da ne. Razmenite skenirane potvrde , odlazite u Nemačku sretni što kupujete kola a onda hladan tuš , nema ni traga novcu koji vam je brat poslao .Imaju šemu , odu u neku poštu u okolini Minhena i i sa onom vašom skeniranom potvrdom , pokupe sav keš !! Prave falš dokumenta na osnovu podataka iz skenirane potvrde i pokupe vam pare.Evo vam jednog na kog je moj drug natrčao , pozovite ga pa proverite šta sve prodaje, evo vam i broj 00393804306941 :super: Ono gore je smešna prevara , ovde je lik napravio extra kombinaciju za prevaru jer ko bi skontao da neko može da podigne pare poslate na tvoju putnu ispravu sa sve sigurnosnim pitanjem !! Ovo mu je poslao mail-om

Hello, how are you? So, my wife sent the money.
This is the sender name:
Claudia schuler
Mtcn:2579061627 . 3000 euro.
You can enter on the: www.westernunion.it
Www.westernunion.de
And you can check it. I am the receiver.
-We have payed 108 euro to send it.
This evening I will send you the paper. As soon as I will arrive home.
and on monday morning at 09:00 i will be in germany...You must tell me with what you will come and at what hour , so i can come to pick you up. :klap:

Poslednja izmena:
Ne znam ali je istina ali jutros mi rece jedan ciga sa pijace da je juce bio haos oko kola u Madjarskoj i da su oduzimane zute col tablice i da dozvoljavaju da se kroz njihovu zemlju ide samo sa crvenim col tablicama.
Zute su kostale 80 eura a crvene 200 e sad dali je sve ovo istina i sta se zakuvalo mislim da ce se cuti.:cool:

Pozdrav svima sa foruma, a posebno Don-u koji, hteli mi da priznamo ili ne odrzava temu i daje proverene i kvalitetne informacije! Prošao sam kroz uvoz auta, zahvaljuci njemu na 1,2! Znaci covek je profi samo tako!Sve sto je bilo dogovoreno, tako je i uradio, ispostovao i za dva dana auto bio zavrsen i mogao sam da ga preuzmem! Kad ga je ocarinio, odradio mu je tehnicki pregled i poslao mi papire. Ja sam registrovao, otisao do njega nakacio table i to je to!!!
Sve preporuke sa moje strane, ja sam prezadovoljan njegovom uslugom!!!
Moj savet svima koji bi uvezli auto, da ako su u mogucnosti odu preko i lično pogledaju, a ne da veruju na reč i razmišljaju iz dzepa! Ljudi stavite prst na čelo, nikad nije bilo, niti će biti da je auto preko skuplji nego ovde! Preko se uzimaju lomine samo takve i šminkaju!
Ja sam konkretno uvezao auto iz Ch, koga interesuje procedura gore neka me pita, a sto se tice uvoza i papira obratite se Donu, jos jednom kazem sve pohvale

Ne znam ali je istina ali jutros mi rece jedan ciga sa pijace da je juce bio haos oko kola u Madjarskoj i da su oduzimane zute col tablice i da dozvoljavaju da se kroz njihovu zemlju ide samo sa crvenim col tablicama.
Zute su kostale 80 eura a crvene 200 e sad dali je sve ovo istina i sta se zakuvalo mislim da ce se cuti.:cool:

Dezinformacija, Dule...

Madjari nemaju prava da zabrane vožnju sa žutim tablicama, jer se te tablice priznaju na teritoriji cele EU. Jedino bi mogli, kada bi hteli, da zakeraju na granici, ali ni to ne rade.

Potrebna ponuda za uvoz sledećeg vozila.

Citroen C5; 2.0 hdi; 81kw; 2003 godište; zemlja uvoza Holandija; prešao 274000km; kupuprodajni ugovor 1500€.

Molim ponudu da ga ja dovozim iz NL, a i ponudu da špediter organizuje prevoz iz Roterdama.

Unapred hvala.

P.S.
Molim u ponudi razvrstati sve troškove (da ne bude samo jedan iznos).

Poslednja izmena:
Slazem se ja da je to lep mali auto a jos i Alfa ali za te pare tj i za manje para si mogao da vozis Audi A6 ili Pasat stariji samo godinu dve a to su ipak kola koja koja su sa odlicnim renomeom.
Inace nemam nista protiv Alfe jer cu najverovatnije i sam registrovati jednu zbog koje sam prodao Golfa. :per:

Back