Ušteda vode

Grad: ispirači sa mešačima, inverter veš mašina, dobar prašak (tečni još bolje). Mašina za sudove (troši 25 litara po pranju kompleta za 6 osoba) Vodokotlić ispravan ne curi ne kaplje.

Kuća: sve ovo gore plus skupljanje kišnice u cisternu za zalivanje i pranje, ispiranje wc šolje tj tehnička voda u celoj kući. Cisterna može biti pvc od nekoliko kubika, podzemna cisterna zidana od 4-5 kubika ili bazen koji bi se ujedno koristio i za kupanje leti. E sad tu je malo diskutabilno zbog hlora pa onda ne može da se zaliva .. ja sam za aktivni ugljen, vunu ipesak za filtriranje vode i redovnu bakteriološku kontrolu. Zimi naravno držiš šarane i toviš kukuruzom a i dalje koristiš kao teh vodu a dopunjava kišnica.

Ne razumeju ljudi kako je u eu. Recimo u hr račun za vodu je 30 evra. Onda ti pošalju račun za kanalizaciju još 30 evra. Potrošio si recimo 5-6-7 kubika. Kupanje, pranje, zalivanje bašte. Mesečno 60 evra. Ovako sa štednjom, kišnicom itd platiš samo ono što popiješ ili ništa.

Ne razumeju ljudi kako je u eu. Recimo u hr račun za vodu je 30 evra. Onda ti pošalju račun za kanalizaciju još 30 evra. Potrošio si recimo 5-6-7 kubika. Kupanje, pranje, zalivanje bašte. Mesečno 60 evra. Ovako sa štednjom, kišnicom itd platiš samo ono što popiješ ili ništa.
Kod mene u selu su počeli da prave kanalizaciju za vreme Đinđića.
Kraj se još ne nazire.

I kod nas je tako.Kanalizacija duplira racun od vode.
Ali kod nas ima i jedno "genijalno "rjesenje.
Za potroseno nula kubika vode,dobijes racun veci nego za potrosen jedan kubik.
Dakle,stimulisu potrosnju vode,a ne stednju.
Meni je jeftinije da pustim da otece bezveze jedan kubik vode,nego da nemam potrosnju kad nisam u stanu.
A obrazlozenje za ovakav nacin obracuna je nekakvo "odrzavanje",samo ne znam cega i koga.

Imam tri kopana bunara za zalivanje bašte i pojenje stoke.

Lokalni vodovod mi ne očitava potrošnju nego rebne po članu domaćinstva.

Plaćam negde oko hiljadu i po mesečno.
Ne potrošimo ni dva kubika.

Nego, da se narod pirka, pirka se.

Kad sam ja išao u osnovnu školu, učili su nas da se kupa subotom.
Niko nije imao kupatilo.
Govorio moj deda da ne biva pod jednim krovom da se jede i da se nuždi.
Jedva su ga ubedili da dozvoli kupatilo.

Odeća se nosila od ponedeljka do ponedeljka.
Nedeljom nedeljsko.

Korito subotom.
Radnim danom lavor.

Pranje veša ponedeljak.
Pranje sudova?
Oliže svako svoj pribor za jelo.
Ono malo masnoće što zaostane, u pomije svinjama.
Umesto deterdženta, ceđ od pepela.
Prospeš vodu od pranja u bašticu, a ona sve buja.

A obrazlozenje za ovakav nacin obracuna je nekakvo "odrzavanje",samo ne znam cega i koga.
I za vodu, za struju i za gas, za 0kw, ili 0 kubika, plaćaš taksu na brojilo i sve poreze koji idu uz račun.

Ne štedim vodu, niti koristim kratke programe za pranje sudova ili veša.
Platim koliko potrošim, ne stresiram se očekujući račun.
Isto je i sa strujom. Koristim koliko mi treba i kada mi treba.
Ne mogu da uštedim, a skupo je, box paket.
E, to mi je skupo i žao mi je što je tako regulisano.

Back