Усташки злочини

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Логор Јастребарско радио је два месеца. Иначе, Јастребарско је познато и као једини логор у свијету за дјецу. У њему су била смјештена дјеца старости од једног мјесеца до четрнаест година.

Око 1.300 логораша пребачено је у Јасеновац. Али кроз дечји логор Јастребарско, у периоду 12. јул 1942 – 26. август 1942. прошло је 3.336 деце, од тога више од 2.000 са Козаре. Логор је био под управом часних сестара конгрегације св. Винка Паулског. За непуних месец и по дана умрло је 768 деце (по изјави гробара Фрање Иловара, који је био плаћен "по комаду"!).

280px-Jastrebarsko.jpg

Другим по реду настанка усташким логором сматра се да је био сабирни логор у Госпићу, са своја два "истурена одељења" смрти : логор Јадовно на Велебиту и логор Слано на острву Пагу.

Госпић и његова стратишта била су у првим месецима усташке власти главна места егзекуција (Јасеновац је основан тек августа 1941).То место је одабрано јер се у близини налази више јама у које су бацане жртве. Госпићки логор је затворен кад је та територија предата Италијанима. Радио је од 1.маја 1941 до 20.августа 1941. После затварања улогу места које ће касније постати симбол усташких покоља преузеће Јасеновац.

О броју жртава госпићких логора и стратишта постоји више процена, али оне не варирају толико као кад се ради о броју жртава у Јасеновцу. Процене су базиране на изјавама логораша и самим усташким изворима. Према изјавама заточеника који су побегли, сваки дан је одвођено на Велебит неколико стотина људи па се процене страдалих крећу око 35 000 , а иду и до 60 000. Хрват Мирко Першен, писац књиге "Усташки логори", написане с циљем благог ублажавања усташких злочина, процењује да се укупне жртве госпићких логора и стратишта могу кретати од "15 до 25 тисућа".

Жртве су довођене сточним или теретним вагонима на госпићку железничку станицу и то из свих крајева усташке државе. Према исказима заточеника који су успели да побегну сваки дан су из госпићке казнионе по два пута одвођени транспорти заточеника према Велебиту. У транспортима је било по неколико стотина људи. Према тим изјавама може се закључити да је у велебитске јаме бачено око 30 000-40 000 људи. Сам логор Госпић-Јадовно био је такођер место масовних покоља.У неким публикацијама се за госпићки логор дају одвојене процене , а одвојено за остала стратишта у околини Госпића и јаме на Велебиту где су бацани и убијани заточеници.

Изјаве неколико десетака преживелих заточеника дате пред послератним комисијама за ратне злочине или још у току рата пред Комесеријатом за избеглице и пресељенике који је прикупљао изјаве.Изјаве се чувају у Архиву војно историјског института. Неки искази објављени су у књигама и зборницима докумената и сведочанства о усташким логорима.

Делови исказа Ђуре Медића из Славонског Брода ,заточеника логора у Госпићу (извор-Антун Милетић ,књ.1,документ 85,страна 231):

"Ми смо остали у Госпићу у казниони свега 17 дана то јест до 20.августа. За то време долазили су сваки дан нови транспорти Срба из свих крајева. Дневно их је пристизало од 700 до 1000,а исто толико је сваки дан транспортима из казнионе отпремљено у Велебит. Казниона у Госпићу била је само сабиралиште и пролазна станица за све Србе који су одређени за Велебит и Паг.Већина Срба који су транспортима долазили у казниону били су крвави,поломљених руку и ногу, разбијених глава, а многи са убодима и другим видљивим повредама по лицу и осталом телу.Тако се сећам да је једног дана стигао у казниону у Госпић транспорт Срба из срезова Зеница и Вишеград -око 80 до 100 људи који су били скоро сви испретучени и крвави и са разним озледама. Сваки дан су ишла из казнионице за Велебит два до три транспорта Срба. У сваком транспорту 200 до 300 људи тако да их је дневно одлазило у Велебит од 700 до 1000 људи. Србе одређене за Велебит свако пут су постројили за руке жицом два по два, а затим све са једним дугим спољним ланцем или жицом и тако их везане пешке гонили за Велебит. Нити један од ових Срба није се вратио , а нити се коме јавио.

Делови исказа Милана Стаменковића из Осијека, (извор.Антун Милетић-књ.1.документ 42,страна 109-113):

"У Госпићу смо затекли у казнионици окружног суда око 1500 ухапшених Срба који су били смештени што по собама затвора, што у дворишту казнионе на земљи. Из Госпића су распоређивани транспорти за Паг, за Велебит и за Јадовно на Велебиту.Транспорти су ишли готово сваки дан и то у групама од 300 до 400 људи , па и више према томе колико би ухапшеника доводили у Госпић. Колико ја знам стизало је у Госпић сваки дан 400-500 Срба и након задржавања од једног до два дана чим би скупили 1000 људи вршило би се транспортовање на већ поменута места то јест Паг, Велебит и Јадовно."

Sto li pises sve ovo...boli ove ljude k@#!@ za to....kao da je bitno sto je ovoliko Srba pobijeno...bitno je samo onima koji su nekoga izgubili a ostalima je to samo preuvelicavanje, samo velikosrpskih sovinizam ili nacionalizam, smejanje i sta li vec...ne trudi se...jednostavno je....optuzice te da si nacionalista ili sta vec jer spominjes mrtve Srbe, prikazujuci ih kao zrtve..fuj..fuj to...mi smo ubice...mi mrzimo a nas niko ne mrzi...mi ubijamo samo mi ubijamo...nas niko nikkad nije ni takao...

треба све писати али аргументовано и са документима.да се зна. ево ја сам из хрватске и морам да кажем да је моје знање о дешавањима у србији за време рата било никакво.једноставно се није учило.није било у програму код нас.тако видим и србија слабо зна шта се у ствари дешавало са нама преко дрине. у србији и ван ње су се водила два потпуно различита рата. ипак је ван србије живјело нешто мало више од два милиона срба и то на релативно компактној територији ,вековима.манастири крупа и крка су саграђени педесетак година пре косовске битке дакле нисмо ми дошли сви бежећи пред турцима него смо били тамо и пре.******* , село мога оца је страдало 6. маја 1941.још ни рат није почео.дошли "мајари"(усташе цивили) из слуња и околине и поклали за дан 520 мушких глава.од 16 до 60 година.и да се то заборави? и данас дођу кад је помен тим покланима на костурници па пишају по споменику и све то пред њиховим новинарима.и онда се ту појављује на форуму пар хрвата који стално покрећу тако неке теме о злочинима са српске стране као, ајде да дискутујемо о томе а када се јави овако нешто онда их лампом мораш тражити јесу ли се игдје огласили бар и дали неко своје мишљење.

Poslednja izmena:
Sto li pises sve ovo...boli ove ljude k@#!@ za to....kao da je bitno sto je ovoliko Srba pobijeno...bitno je samo onima koji su nekoga izgubili a ostalima je to samo preuvelicavanje, samo velikosrpskih sovinizam ili nacionalizam, smejanje i sta li vec...ne trudi se...jednostavno je....optuzice te da si nacionalista ili sta vec jer spominjes mrtve Srbe, prikazujuci ih kao zrtve..fuj..fuj to...mi smo ubice...mi mrzimo a nas niko ne mrzi...mi ubijamo samo mi ubijamo...nas niko nikkad nije ni takao...
Nije ovo velikosrpski šovinizam. Ovo je za svaku osudu.

Италијански писац Малапарте,не сећам се имена,у својој књизи Kapput! описао је своју посету Павелићу:
сад цитирам његове речи мада не знам тачан текст!
на столу сам угледао кошарицу са морским плодовима,бар сам ја мислио тако!
-Јесу ли то остриге из Далмације? упитао сам га!
-Не,то је 20 кг људских очију,то је поклон мојих верних усташа!

Ево за вас што изједнашавате усташе и четнике!
Да ли ћете нађи игде пример да су четници то радили?
Вадичи очи и да ли је Дража или било ко други држао људске очи на столу!

Citala sam knjigu o pokolju koji su ustase izvrsile u selu Ravnice kod Novog grada.U jednom momentu zaplakala sam i ostavila sam knjigu,vise nisam mogla da citam.Knjigu jos nisam procitala,bilo je previse i ono sto sam procitala.
Najgore sto sam procitala u toj knjzi bilo je:Jedan djecak od 3 godine igrao se na putu kada su najisle ustase.Djete je vidjelo vojsku i pomislilo da su partizani.Djecak se popeo na obliznji panj da izgleda visi i rekao"Smlt fasizmu,sjoboda nalodu".Tada su mu ustase prisle,skinuli su svu odjecu sa njega i naboli su ga na kolac od ograde.Sta ime je neduzno dijete od 3 godine bilo krivo?Djecak je jos tepao,a oni su ga tako zvjerski naboli na kolac...
Jednu djevojcicu od 15 godina silovalo je nekoliko ustasa i ona je od tada ostala nepokretna i slijepa.
Moji djedovi su u 2.svjetskom ratu ostali bez oceva,brace i ostale rodbine.Ni dan danas moj djed(drugi je umro)ne zna gdje su kosti njegovog oca.Njegova rodjena tetka je zaklana na zeljeznickoj stanici.Moj djed tada je imao 9 godina i ranile su ga ustase samo zato sto se on igrao kad su oni kao zvijeri prolazili i cistili sve pred sobom.Nekoliko puta zapalili su djedov ambar sa zitom.
To su zlocini koje nikada ne trebamo zaboraviti ni oprostiti.Treba samo da se sjetimo Jasenovca i Kozare gdje je ubijeno mnogo neduzne djece i ljudi.Oni su htjeli sve te zlocine da ponove i u gradjanskom ratu koji je vodjen na prostoru BIH i HRVATSKE od 1991-1995,ali nisu uspjeli.Unistavali su i tad sve pred sobom i u ovom ratu,ali nisu uspjeli da nas uniste kao 1942.
U tom ratu bila sam mala,ali sjecam se one sirene(znak za uzbunu) i kad cujem taj zvuk negdje na tv-u sva se stresem.
Pitam se"Sta su Srbi skrivili citavom svijetu,kad nas svi mrze i zele da nas uniste"?

Ko prati SRPSKE medije , ovo je prvi utisak . Cisto da se zna .

Citala sam knjigu o pokolju koji su ustase izvrsile u selu Ravnice kod Novog grada.U jednom momentu zaplakala sam i ostavila sam knjigu,vise nisam mogla da citam.Knjigu jos nisam procitala,bilo je previse i ono sto sam procitala.
Najgore sto sam procitala u toj knjzi bilo je:Jedan djecak od 3 godine igrao se na putu kada su najisle ustase.Djete je vidjelo vojsku i pomislilo da su partizani.Djecak se popeo na obliznji panj da izgleda visi i rekao"Smlt fasizmu,sjoboda nalodu".Tada su mu ustase prisle,skinuli su svu odjecu sa njega i naboli su ga na kolac od ograde.Sta ime je neduzno dijete od 3 godine bilo krivo?Djecak je jos tepao,a oni su ga tako zvjerski naboli na kolac...
Jednu djevojcicu od 15 godina silovalo je nekoliko ustasa i ona je od tada ostala nepokretna i slijepa.
Moji djedovi su u 2.svjetskom ratu ostali bez oceva,brace i ostale rodbine.Ni dan danas moj djed(drugi je umro)ne zna gdje su kosti njegovog oca.Njegova rodjena tetka je zaklana na zeljeznickoj stanici.Moj djed tada je imao 9 godina i ranile su ga ustase samo zato sto se on igrao kad su oni kao zvijeri prolazili i cistili sve pred sobom.Nekoliko puta zapalili su djedov ambar sa zitom.
To su zlocini koje nikada ne trebamo zaboraviti ni oprostiti.Treba samo da se sjetimo Jasenovca i Kozare gdje je ubijeno mnogo neduzne djece i ljudi.Oni su htjeli sve te zlocine da ponove i u gradjanskom ratu koji je vodjen na prostoru BIH i HRVATSKE od 1991-1995,ali nisu uspjeli.Unistavali su i tad sve pred sobom i u ovom ratu,ali nisu uspjeli da nas uniste kao 1942.
U tom ratu bila sam mala,ali sjecam se one sirene(znak za uzbunu) i kad cujem taj zvuk negdje na tv-u sva se stresem.
Pitam se"Sta su Srbi skrivili citavom svijetu,kad nas svi mrze i zele da nas uniste"?

To se i ja pitam...

To je kompleksna tema , ali nije za Istoriju , nego , na primer , za politiku . U svakom slucaju treba je otvoriti . Ako krenermo ovde da pisemo o tome , bice spamovanje teme .
U opste nes ne mrzi citav svet . Moze biti samo nekollio drzava zapadne Evrope , Vatikan , a SAD ,. za njih smo isuvise mali . Oni samo slede i pomazu svoje najvaznije partnere u Evropi . A nase ponasanje i te kako pomaze celoj stvari . Nasi politicari , vec decenijama , preziru svoj narod , a nasi ljudi koji odlaze da zive , rade , ili predstavljaju Srbiju u Svetu , najcesce se stide svoje otadzbine , i svog naroda . Nigde u svetu , to se ne prasta .....A ovo nema veze sa Hrvatima , i u opste ih ne opravdava .

Hrvati ovde na forumu tvrde da je sa Pavelicem doslo oko 300 - 400 ustasa . Jesu li , tako malobrojni mogli da urade ovakve zlocine .

ako si mene sa ovim prozvao, opet griješiš

ovdje je dio mog posta sa teme BLEIBURG:

"10 travnja 1941. kada je Kvaternik proglasio NDH, u Zagrebu je bilo svega 100-njak osoba koje su to podržale, a taj dan talijani pomažu transportirati 300 ustaša iz svojih kampova iz italije, koji ulaze u zagreb pod talijanskom i njemačkom pratnjom jer su očekivali velike prosvjede i otpor svojoj vlasti

pa opet ponavljam:
.. povijesni trenutak im je išao na ruku (1941.g., jel...) pa su izdržali duže nego su i sami mislili.."

daklem
ustaša je u travnju 41 bilo svega par stotina, i to je činjenica.
sigurno nitko pametan ne može reći da ih je toliko bilo i 45, ali sigurno ne više od 50 000.
i da ih je veliki dio bio upleten u razne užasne događaje, to je sigurna činjenica
takav događaj sa ubojstvom nevine žrtve nitko normalan ne može opravdati niti objasniti

ipak, nekako mi se čini da poneki članovi (ne samo ovog foruma) jedva čekaju da se javi netko tko će reći nešto kontra ovako osjetljive teme, pa da dobije ono što se kod nas kaže "šlagvort" ili ti ga dobar izgovor za držanje predavanja kako su ONI štatijaznamkakvi a kako smo MI neznakakodobri, ljepi, pametni, plemeniti....

i pogotovo je neumjesno da to komentiraju oni koji o tim događajima čitaju iz trećerazrednih knjiga
nešto je drugo kad čovjek može to ispričati ako ne iz prve onda bar iz druge ruke.
na žalost (ili srećom!?) takvih je sve manje živih

ako si mene sa ovim prozvao, opet griješiš

ovdje je dio mog posta sa teme BLEIBURG:

"10 travnja 1941. kada je Kvaternik proglasio NDH, u Zagrebu je bilo svega 100-njak osoba koje su to podržale, a taj dan talijani pomažu transportirati 300 ustaša iz svojih kampova iz italije, koji ulaze u zagreb pod talijanskom i njemačkom pratnjom jer su očekivali velike prosvjede i otpor svojoj vlasti

pa opet ponavljam:
.. povijesni trenutak im je išao na ruku (1941.g., jel...) pa su izdržali duže nego su i sami mislili.."

daklem
ustaša je u travnju 41 bilo svega par stotina, i to je činjenica.
sigurno nitko pametan ne može reći da ih je toliko bilo i 45, ali sigurno ne više od 50 000.
i da ih je veliki dio bio upleten u razne užasne događaje, to je sigurna činjenica
takav događaj sa ubojstvom nevine žrtve nitko normalan ne može opravdati niti objasniti

ipak, nekako mi se čini da poneki članovi (ne samo ovog foruma) jedva čekaju da se javi netko tko će reći nešto kontra ovako osjetljive teme, pa da dobije ono što se kod nas kaže "šlagvort" ili ti ga dobar izgovor za držanje predavanja kako su ONI štatijaznamkakvi a kako smo MI neznakakodobri, ljepi, pametni, plemeniti....

i pogotovo je neumjesno da to komentiraju oni koji o tim događajima čitaju iz trećerazrednih knjiga
nešto je drugo kad čovjek može to ispričati ako ne iz prve onda bar iz druge ruke.
na žalost (ili srećom!?) takvih je sve manje živih

Pa dobro . Ja mislim da je ustasa bilo oko 150 hiljada , sto je prilican broj , kad se uzme u obzir , koliko je Hrvata u tom casu bilo . Oni koji su dosli su odmah organizovali vojsku . A pomogli su im Hrvatski svestenici . daklem da sad ne spamujemo temu, pitanje je , koliko su Hrvati pobili Srba u Sremu ?

Hrvati ovde na forumu tvrde da je sa Pavelicem doslo oko 300 - 400 ustasa . Jesu li , tako malobrojni mogli da urade ovakve zlocine .

па јесте!
Кад је поглавник из Италије допутовао у своју НДХ са њим је дошло око 300 до 400 припадника усташког покрета после су у усташе долазили добровољно људи...

па верујем да је извршен такав злочина ал не да је дете од 3 године повикало смрт фашизму слобода народу! мирише ми на комунистичку пропаганду!

па верујем да је извршен такав злочина ал не да је дете од 3 године повикало смрт фашизму слобода народу! мирише ми на комунистичку пропаганду!

Ma kavi smrt fasizmu . Dete od tri godine ... ko da je Hrvate bolelo uvo za fasizam . Ubili dete , i gotova stvar . Ko i toliku drugu Srpsku decu

Ma kavi smrt fasizmu . Dete od tri godine ... ko da je Hrvate bolelo uvo za fasizam . Ubili dete , i gotova stvar . Ko i toliku drugu Srpsku decu

па нисам причао да је хрвате болело уво и то...
само кажем да је не могуће да је дете од 3 године знало ко су партизани,усташе итд.
и још да треба викати партизанима смрт фашизму слобода народу!

па нисам причао да је хрвате болело уво и то...
само кажем да је не могуће да је дете од 3 године знало ко су партизани,усташе итд.
и још да треба викати партизанима смрт фашизму слобода народу!

Ja bas mislim da je Hrvate zaista bolelo uvo za Fasizam . Objektivno , koliko njih je u opste znalo sta je fasizam , , onaj koji je izmisljen u Italiji . Mislim da su za te strasne pokollje Hrvati imali sasvim druge razloge . Oni su meximalo podrzani od svoje Crkve u tom krvoprolicu , pa su cak i svestenici uzeli veliko ucesce .

daklem mislim da su Hrvati klali nas Srbe , jer su Hrvati , a mi Srbi , i da to nema veze sa fasizmom .

to je licno deda vlasnika firme Pevec . A ovaj sto ga drzi za kosu , desno , to je deda vlasnika Ideje , frikoma, somboleda, . Njegov unuk je kupio do sad 300 hiljad hektara zemlje u Vojvodini . Naavno iz politickih razloga .
Pa sad kupujte Srbi

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back