Ustaški grafiti na pravoslavnoj crkvi u Zadru

a ko svako malo otvara teme o Tupsonu i piše o njemu!? :eek:

nit ga slušam nit ga gledam, živim na drugom kraju Hrvatske gde ga niko of mojih bližnjih ne sluša...da nije bilo par emisija o njemu na telki i da ga vi svako malo ne pominjete nebi ni znao praktički ko je ta moodonja :rtfm:

Па ти ниси био упућен ни да су вам навијачи усташоидни

Не него си ти необавештен да ти је већински држава усташоидна

ovde de ja živim ustašoidne sam video jedino za vreme one nesrećne utakmice Srbija-Hrvatska (mladih) u Varaždinu kada su nahrupili kojekakvi u Varaždin i od tih razularenih sa ustaškim povicima ni jednog ne sretoh ni pre ni posle...mora da su se digle i ponovno legli na varaždinsko groblje :think::dash:

drugim rečima...aj ne loopetaj :eek:

ovde de ja živim ustašoidne sam video jedino za vreme one nesrećne utakmice Srbija-Hrvatska (mladih) u Varaždinu kada su nahrupili kojekakvi u Varaždin i od tih razularenih sa ustaškim povicima ni jednog ne sretoh ni pre ni posle...mora da su se digle i ponovno legli na varaždinsko groblje :think::dash:drugim rečima...aj ne loopetaj :eek:

Јле па можда у Варждину и није , колко Вараждин има становника?

Prije 23 godine bila bila sam poslom u Zagreb...
Sa svojom prijateljicom Micom setajuci samim centrom primijetila sam na vise od dvije zgrade u visini poprsja prosjecnog covjeka prefarbane deblje linije u drugoj boji od same zgrade.
Na moje pitanje,. Mico sto je ovo...?
Nista strasno i desava se cesto,osvanu razne parole pa ih oci iz opstine prefarbaju.
Ne stizu da ih pojednace sa bojom zgrade a osvanu nove.
Na moje pitanje,.Mico sti je pisalo u tim parolama...?
Dolazi Artikovic da mre u domovinu pa mu ostavljaju pozdrave...

Grafiti na Pravoslavnoj svetinji u gradu Zadsru...
Danas kad u nju skoro ni jedan Srbin i ne udje...
Tri puta u jednom vijeku,i opet danas dosta vise vase ljubavi...:think:

Prije 23 godine bila bila sam poslom u Zagreb...
Sa svojom prijateljicom Micom setajuci samim centrom primijetila sam na vise od dvije zgrade u visini poprsja prosjecnog covjeka prefarbane deblje linije u drugoj boji od same zgrade.
Na moje pitanje,. Mico sto je ovo...?
Nista strasno i desava se cesto,osvanu razne parole pa ih oci iz opstine prefarbaju.
Ne stizu da ih pojednace sa bojom zgrade a osvanu nove.
Na moje pitanje,.Mico sti je pisalo u tim parolama...?
Dolazi Artikovic da mre u domovinu pa mu ostavljaju pozdrave...

Mico jel ima šta svežije :mrgreen:
:

Ustaški grafiti na pravoslavnoj crkvi u Zadru Ponedeljak, 30. novembar 2009. 18:34

v154235p0.jpg

Dva grafita u obliku ustaškog znaka "U" osvanula su na pročelju pravoslavne crkve Svetog Ilije na Trgu Serdara Stojana Jankovića na zadarskom Poluotoku.

Policiju je o grafitima s ustaškim obeležjima na crkvi obavestio protojerej stavrofor crkve Petar Jovanović, koji je u nedelju ujutro prvi video grafite, navodi na svom Internet portalu dnevnik Slobodna Dalmacija.

O događaju su obavešteni državno tužilaštvo i nadležna komunalna služba, a policija traga za nepoznatim počiniteljem.

U dogovoru s konzervatorima trebalo bi da počne uklanjanje grafita.

(Beta)

Nista cudno za Hrvate :whistling:

Krsenja ljudskih prava etnicki napadi na Srbe u zadarskom zaledju u 2006.

Izjava za javnost povodom loše sigurnosne situacije u zadarskom zaleđu, kršenja ljudskih prava i etnički motiviranih napada na srbe povratnike. Dok država proklamira toleranciju prema manjinama, srbima povratnicima se krše elementarna ljudska prava.

S ciljem kontinuiranog građenja svijesti građana o nedopustivosti kršenja ljudskih prava manjinskih zajednica i sprečavanju incidentnih pojava koje se uglavnom pravdaju nacionalističkim interpretacijama etničkih razlika, Srpski demokratski forum se obraća javnosti s apelom za aktivnije uključenje svih mjerodavnih državnih institucija, medija, domaćih i međunarodnih organizacija u izgradnji kvalitetnijih odnosa i jačanju boljih međunacionalnih i dobrosusjedskih odnosa kako na cjelokupnom području Republike Hrvatske, tako posebno na zadarskom zaleđu, gdje su ti odnosi sve samo ne dobri, a sigurnosna situacija loša.

Ovim putem želimo obavijestiti javnost na nastavak trenda etnički motiviranih napada i grubih kršenja ljudskih prava srpske nacionalne manjine na području zadarskog zaleđa i u 2006. godini, pogotovo zbog činjenice što nedostaje javna osuda i reakcija lokalne zajednice ili državnih institucija.

Incidenti motivirani razlikama u etničkoj pripadnosti počinitelja i žrtve u najvećoj mjeri negativno se odražavaju na (su)život unutar određene lokalne zajednice i društva u cjelini, a oblici i učestalost iskazivanja međuetničke nesnošljivosti pokazatelj su dostignutog stupnja tolerancije i spremnosti u prihvaćanju različitosti.

Srpski demokratski forum je u prošloj godini evidentirao 65 etnički motiviranih napada raznih oblika na pripadnike srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, a Hrvatski Helsinški Odbor - kao i mnoge druge domaće i strane međunarodne organizacije - okarakterizirao 2005. kao godinu značajnog pogoršanja stanja ljudskih prava u Republici Hrvatskoj i kao takvu najgoru od 1996. Svoju zabrinutost po pitanju međuetničkih incidenata u 2005. izrazio je, između ostalih, i saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Kršenja ljudskih prava Srba povratnika evidentirana od strane SDF kroz tri oblika:

1. PROTUPRAVNO ZAUZETA IMOVINA - I dalje postoje brojni slučajevi nelegalne i protupravno korištene imovine Srba povratnika, a to se posebno odnosi na poljoprivredna zemljišta - maslinici, vinogradi, obradiva zemlja - koja koriste i nelegalno drže u posjedu domicilni Hrvati ili osobe iz Zadra i okolice. Vlasnici - u ovom slučaju Srbi povratnici - ne mogu ući u posjed svoje imovine, niti istu gospodarski iskorištavati. Stanje vezano uz zauzetu imovinu je sljedeće:

- Biljani Donji - zaseok Veljane, SDF je evidentirao 26 slučajeva protupravno zauzete imovine, točnije zemljišta ukupne površine cca. 84.500 m2.

- Islam Grčki - zabilježen 31 slučaj protupravno zaposjednutog zemljišta ukupne površine cca. 195.000 m2.

- Buković - evidentirana 22 slučaja protupravnog posjedovanja i korištenja obradivog zemljišta u ukupnoj površini od cca. 110.000 m2.
- Jagodnja Donja - 33 slučaja nasilno zauzetog obradivog poljoprivrednog zemljišta ukupne površine cca. 380.000 m2

- Lišani Trnjski - zauzeto nekoliko stotina hektara obradive zemlje.

- Vukšić - 15 slučajeva zauzetog zemljišta površine oko 60 hektara.

* napomena : postoji još velik broj slučajeva zauzete obradive zemlje, vinograda i maslinika, gdje se vlasnici još nisu javili …

2. UNIŠTENE KUĆE I SRAVNJENE S ZEMLJOM - Kada je 1997. godine rađen dio auto-puta kroz zadarsko zaleđe građevinska komponenta HV-a je dio sela Islama Latinskog nastanjenog Srbima sravnila sa zemljom. Tom prilikom je izbrisano s lica zemlje 50-ak kuća, igralište, spomenici, bašte, plastenici, a 50 hektara obradive zemlje uništeno. Stotinjak obitelji, točnije 360 ljudi je ostalo bez spomena da su se tu nalazile njihove kuće i imanja. Nakon toga je nad tim predjelom proglašen zeleni pojas. U međuvremenu su mnogi vlasnici podnijeli zahtjeve za obnovu, te je tek njih sedam ovih mjeseci dobilo rješenja i potpisalo ugovore o obnovi njihovih kuća. Međutim, projektanti ne mogu ući u taj dio sela i projektirati kuće zbog stalnih prijetnji i pritisaka od mještana hrvatske nacionalnosti. Hrvatski zakoni se na ovom području jednostavno ne provode, a Srbima povratnicima se krše elementarna ljudska prava.

Takvi primjeri postoje i u drugim selima, pa tako u Biljanima Donjim, kuća Radeka MIlenka, stara 100 godina je potpuno zatrpana sa otpadom prilikom izgradnje auto-ceste. Kuća Jokić Mladena u Biljanima Donjim je srušena, a zatim u potpunosti zatrpana. Na cijelu parcelu je navezeno tisuće kubika iskopane zemlje i kamena sa auto-puta, tako da je stvoreno veliko brdo otpada tamo gdje je nekad bila kuća.

3. ETNIČKI MOTIVIRANI INCIDENTI NA SRBE POVRATNIKE - loša sigurnosna situacija na području zadarskog zaleđa i benkovačkog područja nastavljena je i u 2006. godini. Srpski demokratski forum je na tom području u prvih pet mjeseci zabilježio deset (10) napada na živote i imovinu Srba povratnika, a da pri tome nije bilo značajnije osude lokalne zajednice ili državnih institucija. Devastacija imovine, razbojstva, paleži, prijetnje, vrijeđanja pa i fizička zlostavljanja pripadnika srpske nacionalne manjine događaju se u selima Smoković, Korlate, LIšani Trnjski, Jagodnja Donja, Kula Atlagić, Zemunik Gornji, Biljani Donji … Kako su na ovom području u posljednjih nekoliko godina zabilježena i nikad otkrivena kaznena djela ubojstava i teških fizičkih zlostavljanja povratnika, srpska nacionalna manjina je vrlo zabrinuta i uplašena, a stalni incidenti i napadi dovode do zaustavljanja procesa povratka izbjeglih Srba.

Predsjednik Upravnog odbora
Veljko Džakula

Back