Uspešna turistička sezona u Albaniji - 80.000 gostiju iz Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
391.950
albanija-ksamil-letovanje-kategorija-600.jpg

Prema podacima turističkog saveza Albanije, porast u turizmu zabeležen je za čak 31 posto, dok je do kraja septembra zemlju posetilo oko 6,5 miliona turista iz celog sveta, 2,2 miliona više nego 2021. godine. Prema zvaničnim podacima, njih oko 80.000 bilo je iz Srbije.

Turistička sezona u Albaniji počela je u maju i reklo bi se i dalje traje. Na plaži Golem tokom vikenda bilo je kupača, ali i onih koji su lepo vreme provodili na svežem vazduhu. Zatekli smo i goste iz Srbije.

Iako su znatno povećali cene usluga zbog, kako navode, globalnog poskupljenja, hotelijeri kažu da su one bile prihvatljive za njihove stalne goste, mahom strane turiste iz Češke, Poljske ali i Srbije. Vrlo su zadovoljni zaradom.

Da je sezona bila izuzetna, bez obzira na pandemiju i krizu, saglasni su i u turističkom savezu Albanije. Tome je, veruju doprinelo i to što nisu menjali cene ranije ugovorenih aranžmana.

„Nemamo tačan broj gostiju iz Srbije, jer oni kao i Italijani pretežno dolaze individualno u sopstvenoj režiji, a ne posredstvom turoperatera. Prema TIMS sistemu oko 80.000 srpskih državljana je ušlo u Albaniju tokom leta, a imamo inforamcije da je broj turista iz Srbije bio znatno veći nego prošle godine, jer je veliki broj njih putovao ličnim kartama", objašnjava direktor Turističkog saveza Albanije Rahman Kasa.

Albanski ugostitelji, hotelijeri ali i turoperateri ocenjuju da je turizam ovog leta imao interes i od Otvorenog Balkana koji je omogućio slobodno kretanje građana u regionu, jer kako navode - sa ličnom kartom bez viza, danas je lakše letovati.

https://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/3182/putujemo/5004251/albanija-turizam-prihod-porast.html

Ukratko bio sam u Albaniji prosle godine u Dracu i Valori posetio sam i Tiranu zelim da kazem da nisam imao apsolutno nikakvih problema sa ljudima.Problemi su se ogledali u drugim stvarima kao sto su: losi putevi,rusevine na sve strane(kao favele po Meksiku Kolumbiji),planine,pustos,sve je prljavo zive u smradu ocigledno su navikli pa im ne smeta,kanalizacija strasno lose izvedena sve ide u more a ulice gradovi smrde jednostavno i cene uopste nisu male kao sto pricaju.Od dobrih strani imam da navedem nocni zivot,jeftino gorivo,dobri automobili,ljubazni ljudi iako smo sve vreme pricali na nasem,zezali se...Sve u svemu ni najvecem neprijatelju nebi preporucio da ide dole ! 😂

Poznato je da sve više turista iz Srbije ide u Albaniju, na godišnji odmor i svi su puni hvale
Da li neko ima iskustvo letovanja u Albaniji
ja bio prvi put , ovog leta, u Pogradec na ohridskom jezeru. Zaprepastila me cistoca i pedanterija. Hotel kao da je Waldorf Astorija, savrseno cisto, personal ljubazan, usluzan, kulturan..........hrana i pice na nivou a cene sasvim korektne (iako me cene nikada ne interesuju) , promenada .......defile lepih albanki , modernog izgleda i ponasanja, svi ljubazni i utrkuju se ko ce ti pomoci da dobijes neku informaciju ili da ti nesto objasne. na velikoj areni okruzenoj kolonadom antickih korintskih stubova svako vece neki organizovan ili spontani program za decu, omladinu, .................
Ipak, jedan interesantan dogadjaj je ostavio malu fleku u ovoj turistickoj idili............na veceri u hotelu jeli smo ribe i narucili vino, staro 12 godina crveno, Sardonje, vino cudno, gorkasto , pogledam etiketu , stoji da je proizvedeno u Strumici a uvoznik je neki magacin iz Beograda..............kelner je doneo zamenu uz opravdanje da nije znao istoriju ove flase vina.
A tek da vidite put duz zapadne obale jezera od Pogradeca do pred makedonsku granicu kod Struge...........legenda, prvoklasni asfalt, sa biciklisticko-pesackom odvojenom stazom, osvetljena celu noc sa plavim svetiljkama..............

IMG_20220720_204601.jpg

IMG_20220720_202347.jpg

Back