Uskoro sudski tumači za crnogorski u Malom Iđošu i za predsednika Srbije

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/226780/Uskoro-sudski-tumaci-za-crnogorski-u-Malom-Idjosu

Uskoro sudski tumači za crnogorski u Malom Iđošu
Prvi sudski tumači crnogorskog jezika u Srbiji trebalo bi da budu uvedeni narednih meseci, saopštilo je Udruženje Crnogoraca Srbije "Krstaš", sa objašnjenjem da su stručni tumači tog jezika potrebni za primenu zakonske odluke o njegovoj službenoj upotrebi u Malom Iđošu.
59633_cg_f.jpg

"Nakon odluke Skupštine opštine Mali Iđoš da crnogorski jezik uvedu u službenu upotrebu, stekli su se uslovi za pokretanje narednih koraka kako bi se ta odluka počela zakonski implementirati u praktičnom životu", navodi se u saopštenju "Krstaša".
Oni smatraju da je za narednu fazu implementacije potreban sudski tumač za crnogorski jezik.

"Nakon uspešno položenog ispita pred stručnom komisijom, sertifikat sudskim tumačima izdaje Vlada Vojvodine, tačnije Pokrajinski sekretarijat za upravu, propise i nacionalne zajednice", naveli su "Krstaši".

To udruženje ističe da će Pokrajinski sekretarijat za upravu, propise i nacionalne zajednice raspisati konkurs za sudske tumače crnogorskog jezika, nakon zahteva koji bude dobio od Višeg suda u Subotici, na čijoj teritoriji je Mali Iđoš. Komisiju će činiti tri člana, od kojih su dva kompetentni stručnjaci za crnogorski jezik i jedan lektor srpskog jezika.

"Imajući u vidu da se crnogorski jezik prvi put uvodi u službenu upotrebu u Srbiji, i da bi komisija pred kojom se polaže ispit za sudskog tumača imala punu kompetetnost, konsultovan je Institut za crnogorski jezik i jezikoslovlje iz Podgorice, koji će delegirati dva člana komisije", kaže se u saopštenju.

U "Krstašu" očekuju da se celi proces dobijanja prvih sudskih tumača crnogorskog jezika u Srbiji uspešno završi u narednih nekoliko mjeseci.

Nakon toga "Krstaš" će uspostaviti saradnju sa Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, sa ciljem da u školskoj 2011/12. godini u sistemu osnovnog obrazovanja u školama u opštini Mali Idjošs (Lovćenac i Feketić) bude uveden izborni predmet maternji jezik, sa elementima nacionalne kulture, gde bi zainteresovani đaci učili crnogorski jezik sa elementima crnogorske kulture, navodi se u saopštenju "Krstaša".
............................
.................................
Плаћај Србијо глупости и издркавање шачице будала....
Плаћај, док се твој народ у Краљеву мрзне под шаторима.....
ПЛАЋАЈ СРБИНЕ ПРЕВОДИОЦА ЗА СВОГ ПРЕШЕДНИКА....
како би га боље разумео....
z:mrgreen: z:mrgreen: z:mrgreen:
 

Back
Top