Može li Medvedev nekako da ugrozi Alkaraza?
Kada je Danil Medvedev osvojio US open 2021. godine, mnogi su ga videli kao čoveka koji će poneti baklju ATP tura onda kada se Velika trojka povuče. Ili da će, makar, biti prvi među jednakima. U međuvremenu, pojavio se jedan momak koji je kriptonit za skoro sve svoje kolege, a ponajviše za Medvedeva, pokazalo se ove godine. Može li Rus da uradi nešto drugačije kako bi naškodio Karlosu Alkarazu u polufinalu US opena?
Dvaput su se sastali ove sezone – u Indijan Velsu je bilo 6:3, 6:2, a na Vimbldonu 6:3, 6:3, 6:3.
„U ta dva meča sam odigrao taktički savršeno. Moja igra pogodna je za rivale Danilovog profila, sve sam stvari radio kako treba. Probaću da ponovim te partije“, rekao je Alkaraz.
Posle nešto slabijih izdanja u Torontu i Sinsinatiju, Alkaraz se podigao u finalu u Ohaju sa Đokovićem, iako je na kraju taj meč izgubio.
U Njujorku žrebom jezdi manirom veterana, ni najmanje ga ne pritiska to što je branilac titule, pa je u prvih pet mečeva izgubio samo jedan set – od Dana Evansa, i to u meču u kojem se iz aviona videlo da ne može tu ništa da se zakuva.
Očekivalo se da će mu četvrtfinale doneti težak test, ali kada su Zverev i Siner igrali skoro pet sati do duboko u noć, bilo je jasno da od toga nema ništa, ko god pobedio.
Sa druge strane, Medvedev je bio sklon oscilacijama – protiv O’Konela je propustio priliku da okonča u tri, bledo počeo i izgubio prvi set od De Minora, a u duelu s Rubljovom je zaostajao po brejk u svakom setu, da bi na kraju ipak slavio sa 3-0. Taj meč, doduše, i nije adekvatan reper, s obzirom na to da su uslovi za igru bili nehumani.
Ocenio je 27-godišnjak iz Moskve svoju formu kao „10 od 10“, da bi na konferenciji dodao da će mu za trijumf nad Alkarazom biti potrebno „11 od 10“.
„Alkaraz ima svaki udarac u repertoaru, i ima jače udarce od svih drugih. On može da me probije jer ima tako snažne udarce, forhend od 160 km/č. Ostali obično ne mogu da me probiju. Uz to su i slajs, drop šot, ima sve“, sažeo je majstorski Medvedev razlog zbog kojih mu je toliko komplikovano da se izbori sa Alkarazom, i dodao:
„Ipak, uvek možeš da pobediš nekog – gubio je i Novak, gubio je čak i Rafa na šljaci ponekad. Isto je i sa Karlosom. Moram da serviram bolje nego u prethodnim mečevima, na liniju, da budem usredsređen sto posto vremena“.
Na duže staze, Medvedev jednostavno nije u stanju da igra iz terena, da napada i da diktira. S druge strane, već je i na svom primeru pokazao da je protiv Alkaraza samouništenje povući se, braniti i čekati napade iz kontre. Zato je servis, kao što je i Medvedev istakao, ključan, možda čak i povećani rizik na drugom.
Ako nekako „ukrade“ jedan set i nastavi da servira u visokom procentu, možda bi mogao da očekuje malo nervoze i poneki Karlitosov poklon. Ipak, Alkaraz ima toliko raznovrsnih oružja da kazni poziciju Medvedeva na terenu, i na riternu i u razmenama – drop šot već u prvom udarcu posle servisa, servis-volej…
Videćemo da li je Danil u stanju da pokuša nešto novo, da uđe u teren i da proba nekako Alkaraza da uvuče u jednolične razmene, u kojima ima šanse da bude konstantniji i istrajniji.
Objektivna prognoza jeste pobeda Alkaraza u najviše četiri seta, ali sport ne bismo gledali da se ono realno uvek ostvari.
Pa, da vidimo.