Upoznaj tišinu i tminu - tušta i tma

5jdcohjb.jpg

"O, zagrli me sad, jako, najbolje što znaš
i nemoj crnoj ptici da me daš.

O ne, ne brini, proći će za tren,
ja sam samo malo lud i zaljubljen.

U mojim venama davni sever samuje
i ja ponekad ne znam šta mu je,

što luduje, od sreće tugu tka
moja prosta duša slovenska.

Uplaši me sjaj milion sveća kad se nebom popali.
Gde je tome kraj"?

...............................................................................
"Za kog su tako dubok zdenac kopali?
Zašto se sve to dešava, dal' covek ista rešava
il' smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama?"...

Dj Balašević

(Pesma o iskonu)
Rig Veda, X, 129

Ni bitka ni nebitka nije bilo tada,
ni zračnog prostora niti nebesa nad njim.
Šta je prolazilo čas tamo čas amo?
U čijem okrilju i gde?
Šta beše to beskrajno bezdno voda?

Ni besmrtnosti ni smrti nije bilo tada.
Ni traga nije bilo danu ni noći.
Po svom je zakonu disalo jedno,
bez titraja vetra, a van toga
nije bilo ničega drugog ni daljeg.

U početku beše tama zavita
u tamu i svemu je bio nespoznatljiv tok.
Životom moćno, uvito u prazninu,
Jedno se porodi snagom žarke težnje.

Ljubavna čežnja obuze ga prvo,
a to je bio zametak prve misli.
Proničuć’ srce mišlju,
mudraci su našli tu vezu
što bitak s nebitkom spaja.

Nit vodilju su tako napeli popr’eko.
Što je tad bilo gore, a što dole?
Oploditelji su bili i snage bujanja.
Dole je bio poriv, a gore obdarenje.

No, ko to izvesno zna,
objaviti ko nam to može?
Otkud su nastali oni,
otkud je došlo stvorenje?
Bogovi su kasnije došli,
po stvaranju sveta.
Pa ko onda da zna,
iz čeg je to poteklo?

Iz čega se je razvilo stvorenje,
je li to delo Njegovo ili nije,
Onoga što nad svemirom
bdije u najvišem nebu?
On sam to zna,
a možda ne zna ni on.

Poslednja izmena:
Da mi da se setim,
Šta je toliko bolelo, šta me je pokopalo,
Jednom davno.
Daleke su senke što nemo stoje.
Daleke su vode, mrtve pred svitanje.
Ponekad,
Još uvek zamiriše sneg.
I osetim,
Duboku tugu i beznađe.

Da mi je da se setim,
Trenutak pred odlazak, šta me je zaledilo
Između života i prepoznavanja,
Pod velom nedisanja
I nepripadanja.
Uvek je tako , bar kod mene !
Oktobar odlazi ostavljajući prazne ruke i dušu punu uspomena
Novembar govori o tišinama , još uvek tragam za odjekom izgubljenih sećanja negde izmedju mojih prstiju , nenapisanih reči , proze i poezije koju su mi odneli i neće da mi je vrate ...
Lutao sam noćima , drugim vremenima da bih dostigao tvoje snove .
Crtao sam puteve , brisao granice da bi te dotakao bar na tren .
Sakrio sam u tvoje srce sve lepe reči za tvoje usamljene dane
Vidiš ! lud sam kad zavolim , kao što se voli samo jednom, samo jednom...
Kada dodje vreme da odem , ostaviću pesmu koja nikada neće prestati
Samo ti ćeš je čuti !
Svaki put kad te život povredi moje reči doći će da te umire , nadam se da ćeš se osmehnuti u znak sećanja na nas
Setićeš se ovog vremena kad sam pričao o svim tvojim izlazećim suncima , tamama i svetlosti koju nosiš u sebi
I ako ponekad Izgubiš veru u život ,u danima neizvesnijim jednim od drugih , danima koji ti ruše snove i nade.
Ti se seti da si čuvarka vatre za druge , sada suočena sa novembrom koji te nežno miluje bez obećanja ili utehe, ali sa poštovanjem prema tvojoj hrabrosti da ga dočekaš sa osmehom.

Poslednja izmena:

Psihologija kaže da čovek koji ume da bude sam, nikada nije usamljen.
I to je istina.
Ne može se manipulisati sa nekim ko je naučio da bude sam
Sa nekim ko je upozunao samoću i tišnu
To je moć...
💛:heart:
"Ljudi koji imaju visoku duhovnu inteligenciju ne čitaju samo reči. Oni čitaju raspoloženja, čitaju energiju, čitaju vibracije i govor tela. Njihova čula su vrhunska. Možda ne govore mnogo, ali primećuju sve."

Poslednja izmena:
Tek ponekada je govorila o snovima.
Tako ih je vešto skrivala kao da će je sve one teške noći čuti kako ih
prepričava. Znam samo da ih se bojala više nego košmara.
Kako je teško ćutati kada osetiš da ti neko nešto lepo priča kroz suze.
I zašto se sreća i tuga tako lepo slažu..

Poslednja izmena:
In the hush before the sunrise,Where the shadows start to fade,I walk among the memoriesOf the kingdom that I made.Once I held the crown of starlight,Once the winds would speak my name—Now I stand in fields forgotten,Yet the dawn still burns the same.

Dawn in the land of the lost…Where the broken hearts still bloom,Where the echoes of the past ariseLike roses in the gloom.Though the night has taken much,Still the light returns to me—Dawn in the land of the lost,And I rise… a queen set free.

I have sung to weeping rivers,I have knelt to grieving stone,I have whispered ancient lullabiesTo lands once carved of bone.Yet the trees still bow with kindness,And the sky remembers gold—Every tear I’ve given this realmMakes the morning take its hold.

Dawn in the land of the lost…Where the broken hearts still bloom,Where the echoes of the past ariseLike roses in the gloom.Though the night has taken much,Still the light returns to me—Dawn in the land of the lost,And I rise… a queen set free.

Let the shadows fall behind me,Let the wind reclaim my fears—For every ending carries seedsThat bloom in later years.The earth beneath remembers me,The sky above forgives—And in the quiet breath of dawn,A fallen queen still lives.

Dawn in the land of the lost…Where the heart begins again,Where the shattered dreams of yesterdayReturn with gentle wind.With the sunrise on my skin,I reclaim my sovereignty—Dawn in the land of the lost,And I rise… reborn and free
💛 :heart:
Za neustrašivu koja nosi čitave oluje u vrhovima prstiju , koja je bila dovoljno jaka da stigne sa mnom dovde , sigurno da je dovoljno jaka da nastavi dalje
Ti duhovi koji proganjaju tvoju dušu , kao neizrečena osećanja ili prolazne poruke iz drugog carstva i vremena...
Uvek sam bio ja , uvek u vremenima svim !
Rekao bih , bila je žena pomalo čudnovata !
Malo previše lepa
Malo previše tužna
Bila je zima , uvek je zima u tim tihim srcima , sem za njoj odabrane
Okružena u svojoj melanholiji sa nekom tajanstvenom bistrinom i dubinom u očima , a toliko kiša i oluja pod njenim kapcima ...
Ona je miris snegova i novembra na mojoj odeći od vekova
Tu u udubljenju tišine u mome srcu i sećanju
Ona je žar crvene zore , nežni san koji hrani moj san u najudaljenijim krajevima moga sećanja
Ona je moja...
Dolazim iz vremena gde se duša ledi od studi , dolazim iz vetra i mora
U potrazi za predelima suncem obasjanim sa ukusom večnosti
Dolazim iz beskonačnog horizonta gde moje srce nalazi sklonište
Volim večne noći I tajne sastanke...
Svo ovo vreme koje mi je preostalo , svo ovo vreme u večitom traganju završava se najzad susretom sa tobom
Istorija umire od voljenja , umire od previše života
Plašio sam se da će moje ludilo ugasiti tvoju strast i nežnost
Da će moja melanholija zatamniti tvoju svetlost
Plašio sam se da ću pobeći od tebe dok sam želeo da te zadržim
Zapamti da te volim
Ali , jednom ipak moram ponovo krenuti na put !

Poslednja izmena:
In the hush before the sunrise,Where the shadows start to fade,I walk among the memoriesOf the kingdom that I made.Once I held the crown of starlight,Once the winds would speak my name—Now I stand in fields forgotten,Yet the dawn still burns the same.

I have sung to weeping rivers,I have knelt to grieving stone,I have whispered ancient lullabiesTo lands once carved of bone.Yet the trees still bow with kindness,And the sky remembers gold—Every tear I’ve given this realmMakes the morning take its hold.

Let the shadows fall behind me,Let the wind reclaim my fears—For every ending carries seedsThat bloom in later years.The earth beneath remembers me,The sky above forgives—And in the quiet breath of dawn,A fallen queen still lives.

Dawn in the land of the lost…Where the heart begins again,Where the shattered dreams of yesterdayReturn with gentle wind.With the sunrise on my skin,I reclaim my sovereignty—Dawn in the land of the lost,And I rise… reborn and free
💛 :heart:
Za neustrašivu koja nosi čitave oluje u vrhovima prstiju , koja je bila dovoljno jaka da stigne sa mnom dovde , sigurno da je dovoljno jaka da nastavi dalje
Ti duhovi koji proganjaju tvoju dušu , kao neizrečena osećanja ili prolazne poruke iz drugog carstva i vremena...
Uvek sam bio ja , uvek u vremenima svim !
Rekao bih , bila je žena pomalo čudnovata !
Malo previše lepa
Malo previše tužna
Bila je zima , uvek je zima u tim tihim srcima , sem za njoj odabrane
Okružena u svojoj melanholiji sa nekom tajanstvenom bistrinom i dubinom u očima , a toliko kiša i oluja pod njenim kapcima ...
Ona je miris snegova i novembra na mojoj odeći od vekova
Tu u udubljenju tišine u mome srcu i sećanju
Ona je žar crvene zore , nežni san koji hrani moj san u najudaljenijim krajevima moga sećanja
Ona je moja...
Dolazim iz vremena gde se duša ledi od studi , dolazim iz vetra i mora
U potrazi za predelima suncem obasjanim sa ukusom večnosti
Dolazim iz beskonačnog horizonta gde moje srce nalazi sklonište
Volim večne noći I tajne sastanke...
Sve ovo vreme koje mi je preostalo , sve ovo vreme u večitom traganju završava se najzad susretom sa tobom
Istorija umire od voljenja , umire od previše života
Plašio sam se da će moje ludilo ugasiti tvoju strast i nežnost
Da će moja melanholija zatamniti tvoju svetlost
Plašio sam se da ću pobeći od tebe dok sam želeo da te zadržim
Zapamti da te volim
Ali , jednom ipak moram ponovo krenuti na put !
💛❤️

Back