Unreal Engine - Moja prva igra

Ovo je moja prva igra u Unreal Engin-u.

Trebalo je da bude obican lavirint ali se u toku rada malo prosirilo ... Nije bas nesto profesionalno odradjeno ali sam zadovaljan kako je ispalo.

https://makisiki.forumotion.me/t13-puzzle

Nadam se da sve radi kako treba i da nema mnogo "bagova" :)

Ako ima nekih gresaka - javite ...
Честитам! :D
Што каже Средоје, може неки видео, па да скидамо.

Nisam napisao da je ovo "Mini Games Collection" (imam u izradi jos par komada) ... Igra je nesto kao puzzle-slagalica i ako se sve odradi iz prve ne traje vise od 10-15 minuta. Ovakve igrice su prvenstveno za one koji vole da malo razmisljaju i resavaju zagonetke, nema pucanja - nema smrtonosnih zamki :)
Mozda nije bas toliko interesantno, ali malo za promenu sam resio da odradim takve igrice.

Sto se tice video prezentacije i gameplay-a ... ne znam kako i sta bih izdvojio ... opet kazem da je ovo mini igra-slagalica i svaki prikaz "drugih nivoa" moze da utice na samu igru ...

Malo jeste veca ali za danasnje vreme mislim da 10 minuta downloada nije neki veliki problem - instalacije nema - samo se raspakuje i play.

... probao sam da igicu smanjim za pola velicine - nije mi se svidela grafika i ostavio sam teksture kakve jesu - a sve teksture su 2k.

Gledao sa neki KGB, nesto kao 1gb kompresuje u 100mb, nije mi bas nesto sigurno i nisam probao ...

Postoji li neka "skrivena" opcija u samom enginu koja moze da kompresuje velicinu - promeni nesto ... ono sto moze da se nadje po internetu - to sam sve odradio ...

... igra broj 2 ...

"U igri su dve igre" ... https://makisiki.forumotion.me/t13-puzzle

... ovako izgledaju igre (Level) ...

Game 1
001.jpg

Game 2
002.jpg

@makisiki

- Probao sam i iako je grafika sjajna, da tako kažem (uzimajući u obzir da su ti ovo prve igrice).
- Interakcija sa okruženjem nije baš najsjajnija. Recimo, da bih nosio baklju moram držati sve vreme E što je nepraktično. Vatra sa baklje više bije meni u oči nego što osvetljava zidove ili okolinu. Sav plamen ide ka meni.
- Ne postoji nigde tutorial osim onih "putokaza" na početku gde piše šta da klikneš i pritisneš da bi se desilo.
- Postoji ambijentalna muzika, ali nema nikakve druge muzike ili bar je nisam čuo za ovo kratko što sam testirao.
- Čini mi se da kada kliknem "Options" u meniju, ništa se ne dešava, ali u igri radi. Podešeno je odmah na Ultra podešavanja zbog čega mi je seckalo. Bilo bi dobro da postaviš na medium svima, pa ko hoće neka pojača.
- Već prvi nivo mi nije jasan. Mogu pomerati neko kamenje ali ima ih više i šta raditi u principu? Kapiram da igra i jeste puzzle based i da treba da provalim, no ipak ne postoji jasna indikacija.

- Nemaš save game opciju. Ako igram i u nekom trenutku hoću do grada, igra mora ostati aktivna..
- Baklja radi na principu kada priđem vatri ona se zapali, ali čim ponovim istu radnju dok gori, ona se ugasi što baš i nema smisla. Stavi uslov da ako baklja gori, da se ne gasi kad priđeš vatri.

... prvo hvala na komentaru ...

-----------------------------------------------------------
- Grafika - veliki deo je iz Quixel-a ... neke modele sam ja "sklepao" na brzinu ... sto znaci da to nije konacna verzija - plan je da postavim kompletnu igru (sve zadatke) pa u odnosu na zadatke pravim modele i materijale, tako da jedan model i materijal mogu da iskoristim u svim igricama.

- Audio - muzika koja se cuje u pozadini je ona iz Unreal Engin-a. Efekti su pokupljeni sa interneta uz neku malu doradu ... probao sam da napravim neku muziku ali mi ne ide ... ono sto se cuje u pocetku sam ja nesto spetljao ... i to je bezveze i kao za grafiku ... to je sve trenuto ... ako mi se "javi" neka ideja - uradicu, ako ne ... "pozajmicu" :)

- Dugme za opcije u meniju nema nista ... zaboravljam da ga izbrisem.

- Save Game nisam uradio opet iz razloga zbog samih zadataka - ima dosta poluga, pomeranja, nosenja ... ne znam kad sta da sacuvam ... pa sam zato i to ostavio za kraj.

- Podesavanje grafike - Sve sam postaivo na medium - provericu gde je greska.

- Baklja radi na principu kada dodje u dodir sa vatrom - ona se zapali - sa vodom - ugasi se. Verovatno je neka greska, provericu da vidim o cemu se radi.

- Tutorial - za ovo ne znam sta i kako da ti odgovorim ... ako ti kazem da crvenu kuglu treba da ubacis u crvenu rupu ... pola igrice sam ti resio :)

- Interakcija sa okruzenjem - ideja je takva da se (baklja, poluga, kamen, ventil, lanac ...) uzme i odnese na mesto gde treba da se postavi. Povrsina nivoa nije velika pa nisam hteo da se "pronadjene" stvari trpaju u torbu. Mozda je malo neprakticno-zamorno ali je takav tip igre i verovatno to necu da menjam (razmislicu). U igri broj 3 postoji poluga koja se koristi vise puta i ona se prebacuje u "inventory". Za nosenje baklje (ili bilo cega) probaj da uhvatis sto je moguce nize i misem scroll-uj onoliko koliko ti odgovara :)
------------------------------------------------------------------------------

Ne znam na koji nivo mislis ... ako je igra broj 3 - kada udjes u prostoriju na levom zidu postoji ventil koji puni-prazni vodu u bazenu. Isprazni vodu iz bazena i mozda ti bude jasnije sta treba dalje da se radi :)

Jos jednom zahvaljujem na komentaru i ukazanim greskama.

Pozdrav.

Odradjeno je malo vise od planiranih mini igrica ali mislim da je ispalo ok.

... igrica je "gotova" ...

Navodnici iz razloga jer grafiku i muziku nisam odradio. Jos se razmisljam sta i kako ...

Grafika - ako sve budem sam radio ... trajace godinama ... najverovatnije cu da iskoristim "Unreal Engine Marketplace - Free".
Muzika - nesto sam pokusavao, ne ide. Probacu da nadjem zainteresavanog da odradi muziku ili cu da skinem sa interneta neke free varijante.

Sto se same igre (zadataka) tice - to je to (mozda se vremenom nesto doradi-prepravi). Tako da, jedino sta dalje treba da se radi je "sminkanje" i ispravljanje gresaka - necu nesto mnogo da se trudim oko toga iz razloga jer je ovo prva (pocetnicka) igrica koju sam odradio i ne treba da izgleda kao RDR2 :)

Kao sto rekoh - igrica je igriva i moze da se proba ... koga mrzi da resava sve zadatke ili je video kako izledaju leveli postoji opcija za "ubrzano resavanje levela" ... prolaskom kroz portale otvara se novi level - iz levela pritiskom na Esc - Portals (for test) zavrsava se level i vraca na portale. Zavrsavanjem sva 4 levela pojavljuje se 5 portal i tu je kraj.

Download

Trenutno sam se prebacio na drugu igricu koju radim (prvo/trece lice "Selova") pa cu ove Puzzle malo da odmorim :)

s postovanjem
BAPEL Games by makisiki

Back