Unistavanje srpskog nacionalnog blaga!

Moze li neko da napise, sta je sve unisteno u bombardovanju narodne biblioteke na Kosancicevom vencu? Takodje sam cuo na tv da su partizani iz riznice manastira Moraca odneli krunu i mach kralja Milutina i prodali za neke sitne pare u Francuskoj.
Ima li jos neko nekih pojedinosti za koje se do sad nije znalo.
Pored 300.000 naslova, izgorelo je oko 1500 srednjevekovnih rukopisa i knjiga od kojih velika većina nije bila proučena.

Pored 300.000 naslova, izgorelo je oko 1500 srednjevekovnih rukopisa i knjiga od kojih velika većina nije bila proučena.

Strašno, 1500 srednjovekovnih rukopisa ..... danas se mnogi lomataju dokazujući neke istorijske činjenice i pretpostavke, a ti rukopisi bi verovatno razjasnili mnogo toga.
Interesantna stvar koju sam skoro saznao je ta da je Hitler kaznio komandanta lovačkog puka koji je bombardovao taj deo beograda, kad je saznao da su uništeni neki materijali, jer je treći rajh bio zainteresovan za istorijsko blago. Nemci su bili spremni da otpreme te dragocenosti u Nemačku.

Strašno, 1500 srednjovekovnih rukopisa ..... danas se mnogi lomataju dokazujući neke istorijske činjenice i pretpostavke, a ti rukopisi bi verovatno razjasnili mnogo toga.
Interesantna stvar koju sam skoro saznao je ta da je Hitler kaznio komandanta lovačkog puka koji je bombardovao taj deo beograda, kad je saznao da su uništeni neki materijali, jer je treći rajh bio zainteresovan za istorijsko blago. Nemci su bili spremni da otpreme te dragocenosti u Nemačku.

Нажалост, због глупости и поткупљивости, сами смо то себи дозволили. И камо пусте среће да је то благо оптпремљено... као што је много друго отпремљено пут Беча, Берлина, Софије... макар и данас било тамо, као што и јесте оно што никада нисмо затражили да се врати.

Наше национално благо је најсигурније кад није код нас. Жалосно јесте, али тако је.
Сандуци са документима (оснивачка повеља Хиландара између осталог..) изгуби се у транспорту у току рата. Трагикомично за једну озбиљну државу.
Мирослављево јеванђеље је само захваљујући вишој сили сачувано, мало је фалило да и њега изгубимо.

Back