Католичанство је постало чиста комерцијала!
Када се укине функција папе, онда може да се разговара о ,,уједињењу", до тада НИШТА! И то тако да се они врате Православљу, а не да се ми њима прилагођавамо...
Брате разговарао сам са једним католичким свештениоком једном, Немцем и пецнуо га по питању богаћења Католичке цркве и Папе и баш рекао слично као и ти "Како може да се зове Хришћанином неко ко се богати на религији" мислећи на папу и екао да морају да се промене ако хоже уједињење.
Знаш како је одговорио?
"Папа? Он је само један појединац- а како код вас православни свештеници имају морала да траже да се плати сахрана драге особе или неће да одрже опело, а возе се у истом Мерцедесу као и Папа и кардинали!?"
Знаш (опет изузимам Хрвате) али и нас Католици гледају са истом резигнацијом, коју и ми увиђамо али не критикујемо.
Иначе једна пријатељица, мађарица, која је иначе велики српски патриота, али верни Католик, рекла ми је "Ваши Православни попови гледају прво на ОВО" и показала прстима знак за новац.
Шта сам могао да јој кажем? Да ниеј у праву?
Јел знаш колико МИ морамо да се мењамо? Тамо су бар кардинали лопови а овде се богати и сеоски свештеник.
Био сма на пар Католичких сахрани где свештеник није хтео да иузме новац ни за живу главу и био сам на једној Православној где је Католички свештеник држао опело- људи нису имали да плате Православног свештеника.
О раду са верницима да и не причам!
СПЦ је тотално инертна. Док Католици имају клубове младих, отварају вртиће чак у НС желе да се отвори мања Католичка болница (за све грађане) СПЦ не ради ништа.
Изговарају се не знам чим више.
Проблем је што се СПЦ претворила у неку врсту племства.
Руска ПЦ је далеко боља, ради са омладином, са државом имају организације за прихват и образовање младих...