Umrla jer bolnice ne primaju anoreksičare

Strašno mi je pomisao da neko sebe izgladnjuje do smrti u 21. veku, dok dobar deo planete gladuje. Poremećena percepcija, neshvatanje realne slike svog izgleda, i još važnije svog zdravlja, je ključna stvar zbog koga je anoreksija duševna bolest, koja kasnije proizvede i telesnu bolest. Zbog toga je majka te nesrećne žene i dobila starateljstvo. Ali ne mogu da okrivim samo lekare, mnoge podatke ne znamo, ako se pacijent nije prijavio, a pri tom ne ugrožava nikoga, nije dužnost lekara da idu po kućama i vode ljude na prinudno lečenje. Četrdesetogodišnja žena je pred smrt imala 23 kg:sad2: Nisam stručnjak, ali ne verujem da je u tom stadijumu mogao da joj bude spašen život. Kako da vitalni organi ostanu neoštećeni sa tom kilažom? Da su je reanimirali te noći, da li bi stvarno mogli da je uopšte leče, ili bi joj samo produžili život za nekoliko dana? U tom stadijumu je verovatno nemoguće pomoći, nisu čudotvorci...:sad2:

Strašno mi je pomisao da neko sebe izgladnjuje do smrti u 21. veku, dok dobar deo planete gladuje. Poremećena percepcija, neshvatanje realne slike svog izgleda, i još važnije svog zdravlja, je ključna stvar zbog koga je anoreksija duševna bolest, koja kasnije proizvede i telesnu bolest. Zbog toga je majka te nesrećne žene i dobila starateljstvo. Ali ne mogu da okrivim samo lekare, mnoge podatke ne znamo, ako se pacijent nije prijavio, a pri tom ne ugrožava nikoga, nije dužnost lekara da idu po kućama i vode ljude na prinudno lečenje. Četrdesetogodišnja žena je pred smrt imala 23 kg:sad2: Nisam stručnjak, ali ne verujem da je u tom stadijumu mogao da joj bude spašen život. Kako da vitalni organi ostanu neoštećeni sa tom kilažom? Da su je reanimirali te noći, da li bi stvarno mogli da je uopšte leče, ili bi joj samo produžili život za nekoliko dana? U tom stadijumu je verovatno nemoguće pomoći, nisu čudotvorci...:sad2:

Онај ко има старатељство је одговоран за све што се деси оном над ким се стара, то је јасно.

Da...2006. je preminula brazilska manekenka usled posledica anoreksije, bila je teska samo 40kg, dakle 15kg vise od preminule devojke.
Kada dobijes starateljstvo nad odraslom osobom to je zapravo dokaz da ona ne moze da rasudi sopstvenu dobrobit i iz tog razloga je veoma vazno ne pitati je za misljenje...jednostavno nikako se neke stvari ne mogu prepustiti slucaju.

Nas problem je sto deca u skoli uce sve manje i manje a bubaju sve vise i vise. Trebalo bi organizovati tribine, uvesti sexualno i medicinsko obrazovanje u skole, bilo bi dobro dovoditi rekovalescente da govore pred decom, da ih upozore...kada nesto strasno vidis svojim ocima ureze ti se u dugotrajno pamcenje.
Podrzavamo ideal koji je spao ispod 90cm u bokovima i moze se objasniti recenicom koju sam vise puta cula "nikada ne mogu biti dovoljno mrsava i dovoljno bogata" i takve zene su nam na tv-u neprestano a kada treba da se ukaze deci na realne probleme onda profesori nemaju vremena.
Ovo pisem jer vecina roditelja i dece ulazi neinformisano u celu pricu, ne znaju za manifestacije bolesti...prvi simptom je gubitak ciklusa i ja se pitam kako majka to ne vidi? Hajde ne vidi dva, tri puta ali kako ne vidi pola godine? Kao i svaku drugu bolest, najbolje je leciti dok ne uzme mah, nakon toga je sve teze i teze...na kraju, bojim se cak i nemoguce jer, anoreksicnim ljudima u krajnjim stadijumima, toliko oslabi srcani misic da je pomoc skoro pa nemoguca.
Pisem ne kako bih bacila anatemu na njenu majku, nikako jer ja njen bol zbilja razumem i od njega ne postoji nista strasnije, vec kako bih ukazala na nasu slabu inofrmisanost...

Back