Umrezavanje racunara

OK, prijateljica mi dolazi u posetu u aprilu i imace laptop sa sobom. Laptop ima wireless adapter u sebi. Ja sa svoje strane imam samo SBB-ov modem i nikakvu bezicnu opremu.

Ukratko, koji je naj-NAJ-jednostavniji nacin da se umrezimo tako da ona moze da koristi moju vezu sa SBB-om?

Hvala unapred.

p.s.: 'jednostavno' moze da bude i zicano umrezavanje, obzirom da ce ona koristiti laptop samo ovde mozda bi bilo bolje resenje switch i 3-4 metra kabla?

dobro da je u aprilu ja izgleda redovno preskačem ove prilepljene teme wbiga :(
:dash:

vidi kako ide: od sbb modema ne može da se deli preko swiča
jer on na osnovu fizičke neke karakteristike same kartice ti dodeli (mac adrese) i samo jedan može .
- mora ili može klasično preko rutera ali je on skuplji, gde se adresa njemu dodeli

da li imaš nekog rtl8139 , i onda napraviš "connection shareing" ?
(na drugu karticu može taj swič )

Poslednja izmena:
Samo blebecete,bla,bla,bla...:hahaha:

Ajde jedno ozbiljno pitanje da vam postavim.:D

Imam ruter na kom su prikacena 3 kompa, i svaki ide zasebno za sebe na internet bez problema.
Kako da koristeci tu vezu preko rutera, podesim da se medjusobno povezu svi medju sobom, odnosno da mogu sa svog kompa (1) vidim i delim fajlove sa ostala dva kompa,a da svaki od njih i dalje moze ici samostalno na internet neovisno jedno od drugog?:per:

Ево и један озбиљан одговор :D
Обезбеди да на чвору мреже и радним станицама клијенти могу да преносе пакете и раде тражење на трансписионом протоколу адресирања и то портова 139 и 445 као и портова за датаграм протокол 137 138.
:per:

Da li neko moze da mi pomogne u sledecem: imam USB GSM modem i treba tu konekciju da nekako serujem na lan istog racunara na koji cu dalje da nakacim neki wireless router. Drugim recima treba da delim taj USB GSM net sa drugima. Da li je tako neshto mogu ce i kako. Hvala unapred UROS

P.S. Komp na kome je USB GSM instaliran radi pod win 7

Ево и један озбиљан одговор :D
Обезбеди да на чвору мреже и радним станицама клијенти могу да преносе пакете и раде тражење на трансписионом протоколу адресирања и то портова 139 и 445 као и портова за датаграм протокол 137 138.
:per:

Ovo ozbiljan odgovor? :per::hahaha:
Ajde ne zeki, sta ti to znaci "transpisia"???
Ako se nismo razumeli, mogao bi ti to i malo i pojednostavis :per::D
Nisam ti ja bas strucnjak za mreze :)

Evo ovako... Potpuni sam amter i amaterski ću izneti svoj problem. U studentskoj sobi imamo dva priključka za internet. Problem je u tome što je nas trojica. Brljajući po internetu pronašao sam podatak da je moguće da se priključimo sva trojica na net preko uređaja kog kojekude nazivaju switch :D. Može li neko da mi objasni kako, šta i koliko bi to koštalo?
Unapred zahvalan!

Evo ovako... Potpuni sam amter i amaterski ću izneti svoj problem. U studentskoj sobi imamo dva priključka za internet. Problem je u tome što je nas trojica. Brljajući po internetu pronašao sam podatak da je moguće da se priključimo sva trojica na net preko uređaja kog kojekude nazivaju switch :D. Može li neko da mi objasni kako, šta i koliko bi to koštalo?
Unapred zahvalan!

Ево овде имаш објашњење како се то ради.

Poslednja izmena od moderatora:
Komsija je uzeo telekomov adsl a ja imam wireles ali direktno spojen kablom na da kazem baznu stanicu e sad ja sam se isto tako kablom prikacim na njegov modem(Huawei HG510) i obojici nam radi internet ali kada ja pustim torrent da nesto skida (oko 160kb/s)i onda merim brzinu neta i dobijem oko50-60kbs a on kada meri samo5-10kb/s.Inace paket adsl je 150kb.Interesuje me dali nekako moze da se negde nesto podesi da ne bude toliki gubitak to jest da nam manje vise normalnije radi da oboje mozemo da ga koristimo.
Dali bi se sta dobilo ako bi recimo kupili neki switch(inace smo povezali direktno na modem linije 1 i 4 posto su mu na 2 i 3 iptv u adsl modemu)?Eh da nismo nista podesavali modem vec samo ukljucili kablove i na oba kompjutera stavili "obtain an IP address automatically"
i " obtain DNS server address automatically"

Poz, zanima me kako se stavlja sifra na internet, u posle vreme je sporiji, dugo uchitava klipove iako sam uzeo net od 4 giga. Hvala unapred :)

Poz nisam siguran da li sam pogodio temu, imam problem, internet mi u poslednje vreme sve sporije radi, sumnjam da mi neko krade internet pa me zanima kako se stavlja sifra na net. Pomagajte :)

Poslednja izmena od moderatora:
Odmah da napomenem da sam potpuni laik sto se tice ovakvih podesavanja.

Problem je dakle ovaj: Kada povezem kablovski modem (Cisco 2100 Cable Modem) UTP kablom na ruter (ne u WAN port vec u jedan od preostala 4 LAN porta) i iz rutera takodje UTP kablom u komp, internet na tom desktopu radi savrseno, bez prekida ili bilo kakvih drugih problema. Ali ruter ne salje internet putem wireless-a. Dakle salje signal i svi uredjaji koje sam pokusao da povezem putem wireless-a citaju signal, ali internet jednostavno ne radi. Sta god bih pokusao da otvorim, nebi islo.

Hteo sam da ispipam nesto u podesavanjima rutera, ali ne mogu ni da mu pristupim dok je povezan i kablovski modem. Dakle kada bi u browser ukucao 192.168.1.22 (sto je adresa mog rutera), psole izvesnog vremena izbacio bi ovo: "The connection was reset. The connection to the server was reset while the page was loading.".

Da napomenem, ruter je do pre par dana radio na ADSL-ovom internetu koliko toliko valjano. Jedini problem koji sam primetio je sto bi drugi desktop u kuci ponekad izgubio signal, i posle par minuta ga povratio. No to mi ne smeta previse.

Zamolio bih vas ako iko ima makar malo vremena, da mi pojasni u cemu je problem, jer verujem da nije nista komlikovano buduci da je ruter do skoro radio dobro.

Hvala unapred.

Back