Umesto Vojvodine pet regiona?

Regionalizacija je ok, ali se treba imati u vidu slijedeće,
BiH također sad funkcionira kao dvije autonomne pokrajine,
a tamo se nikako srpski entitet ne slaže da se primjeni
regionalizacija, Silajdžić se također ne slaže on bi unitarnu BiH.

E sad u Srbiji bi neki da se ukinu pokrajine, nema problema
reći će MZ. Samo je potrebno definirati ovlasti budućih kantona.
Budimo realni i postavimo ista mjerila jer će se razbiti o glavu.

Hrvatska ima županije i tako funkcionira, BIH entiete i loše
funkcionira, Srbija ima pokrajine t.j. samo u jednoj funkcionira.
Kad se sve sabere, treba mijenjati ono što ne funkcionira.

Не можеш упоређивати Србију или Хрватску са БиХ.

Срби чине 85% становништва Србије и једини су конститутивни народ.
У БиХ постоје три конститутивна народа.

"Граница" између Војводине и централне Србије је вештачка, поготово овде у Срему, например Земун је у ЦС, а Стара Пазова у АПВ. Чиста глупост. Један народ - једна земља.

Са друге стране граница између Републике Српске и Федерације је највећим делом оштра етничка и ЦИВИЛИЗАЦИЈСКА.

U Bosni za razliku od Srbije ili Hrvatske postoje 3 a ne 1 konstitutivan narod.
Isti princip regionalizacije u Bosni kao u Srbiji ili Hrvatskoj bio bi narushavanje prava konstitutivnih naroda i zato nije moguc.
Podržavam, apsolutno je točno, ali Vojvodina gledajući
sada upravo ima autonomiju zbog Mađara Hrvata i dr.
koji tu žive i na taj način mogu sudjelovati u vlasti i
utjecati na svoj položaj.
Ne kažem da bi budući regioni to onemogućili, možda bi
čak i bili bolje zastupljeni u manjim regijama.
Htio sam da kažem da Vojvodina funkcionira i ne treba tu čačkati.

Namerno je napisano "Slobo" zbog mog drugara iz C.Gore koji kaze "Da vam je Slobo bio gori ,vama bi bilo bolje" (misli na rat ,kako je ovaj stao na pola puta) . Inace ne slazem se sa njim .

Lako je odgovarati na recenice izvucene iz konteksta,a i sta ti smeta kad neko kaze "Slobo" pa tako kazu i crnogorci koji se izjasnjavaju kao Srbi.

Па, не смета ми, зато сам и на почетку рекао да претпостављам да је то намерно тако написано. А ти сада потврђујеш да сам добро претпоставио, и да си то написао нам(ј)ерно, тако да нема потребе да се ос(ј)ећаш прозваним.

А одговарао сам на оне реченице које су ми се учиниле релевантним (битним), надам се да то није проблем. Шта кажеш на други део тог мог поста, и да ли се слажеш са оним што сам тамо написао?

Мислим да би аутономна покрајина Далмација или аутономна покрајина Славонија много боље функционисале од Војводине.
U Dalmaciji postoje 4 županije i sasvim dobro funkcionira
sa njima, kako bi bilo da je sve skupa jedna županija ne znam,
vjerojatno će se razmišljati kad ne bude funkcionirala ovako :)

Regionalizacija je ok, ali se treba imati u vidu slijedeće,
BiH također sad funkcionira kao dvije autonomne pokrajine,

БиХ ентитети нису региони нити покрајине, већ два национална ентитета настала поделом након 4 године ратног сукоба између Срба на једној, и Хрвата и Муслимана/Бошњака на другој страни.

А делимично си у праву када кажеш да је Војводина настала због Хрвата и Мађара. Али само делимично. Настала је као потреба да се од Србије територијално одвоје оне (српске) територије које је придобила након Балканских ратова и Првог светског рата.

Мислим да би аутономна покрајина Далмација или аутономна покрајина Славонија много боље функционисале од Војводине.

Сјајна идеја.
icon14.gif
Грађани Славоније, Далмације и Истре су предуго стајали под хрватском чизмом. Требало би и тамо повући границе, направити заставе и грбове, и парламенте и владе Славоније, Далмације итд.

@Porin

Ја све време говорим да је хрватски пример децентрализације најбољи.
20 жупанија-округа (у Србији 25), унитарна држава без икаквих аутономних покрајина.

Podržavam, apsolutno je točno, ali Vojvodina gledajući
sada upravo ima autonomiju zbog Mađara Hrvata i dr.
koji tu žive i na taj način mogu sudjelovati u vlasti i
utjecati na svoj položaj.
Ne kažem da bi budući regioni to onemogućili, možda bi
čak i bili bolje zastupljeni u manjim regijama.
Htio sam da kažem da Vojvodina funkcionira i ne treba tu čačkati.
Hrvati su zanemarljivi po procentu u Vojvodini..ima ih 2,8%.
Madjara ima vishe,oko 290 000 ali se broj stalno smanjuje.
Nema Vojvodina autonomiju zbog manjina nego zbog komunista i nekog"istorjiskog kontinuiteta" srpskog vovjvodstva koje je kao takvo postojalo u Austro-Ugarskoj.
Stvar je zato razlichita u odnosu na Bosnu jer je za razliku od Bosne u Vojvodini na celoj teritoriji Srbije bez Kosova,apsolutna vetjina je srpsko stanovnishtvo.

@Porin

Ја све време говорим да је хрватски пример децентрализације најбољи.
20 жупанија-округа (у Србији 25), унитарна држава без икаквих аутономних покрајина.
Je unitarna, županije imaju manje ovlasti,
ali imaju najvažnije ovlasti za život lokalnog stanovništva.

Nemaju svoju vojsku i policiju, to je na razini države
ali imaju sudsku i izvršnu vlast. U sudsku može da utječe
država ako dođe do kršenja pravila.

Je unitarna, županije imaju manje ovlasti,
ali imaju najvažnije ovlasti za život lokalnog stanovništva.

Nemaju svoju vojsku i policiju, to je na razini države
ali imaju sudsku i izvršnu vlast. U sudsku može da utječe
država ako dođe do kršenja pravila.

Наравно. Та права треба да имају окрузи у Србији.

Ја сам против централизације - да је све у Србији буде сконцентрисано у Београду, али и против федерализације типа аутономних покрајина.

Срби су у Западно-Бачком округу 62.91%.
У Северно-Бачком округу нема апсолутне већине, Мађари су 48%.

http://en.wikipedia.org/wiki/West_Bačka_District
http://en.wikipedia.org/wiki/North_Bačka_District
A da, vidio sam sada, bili bi većina u dvije regije, a sudjelovali u vlasti u skoro svakoj
regiji. Nemam ništa protiv Vojvodine jer i tamo se čuje njihov glas, ovako bi se samo
još više regionaliziralo, pa možda i bolje, samo me strah prevelikog birokratskog aparata.
I kod nas bi bilo bolje da je nešto manji.

A da, vidio sam sada, bili bi većina u dvije regije, a sudjelovali u vlasti u skoro svakoj
regiji. Nemam ništa protiv Vojvodine jer i tamo se čuje njihov glas, ovako bi se samo
još više regionaliziralo, pa možda i bolje, samo me strah prevelikog birokratskog aparata.
I kod nas bi bilo bolje da je nešto manji.

Зашто не би Мађари суделовали у власти сваког округа где их има? Они су наши лојални грађани и то је њихово право.

Ваљда ћеш се сложити са мном да Срби имају права учествовати у власти Шибенско-книнске или Личко-сењске жупаније.

Иначе, у Хрватској је постојала могућност да се оснују две жупаније са српском већином: Книнска и Глинска. То је писало и у вашем Уставном закону, али изгледа ништа од тога.

Зашто не би Мађари суделовали у власти сваког округа где их има? Они су наши лојални грађани и то је њихово право.

Ваљда ћеш се сложити са мном да Срби имају права учествовати у власти Шибенско-книнске или Личко-сењске жупаније.

Иначе, у Хрватској је постојала могућност да се оснују две жупаније са српском већином: Книнска и Глинска. То је писало и у вашем Уставном закону, али изгледа ништа од тога.
Kada bi postojala jedna jedina dalmatinska županija Srbi vjerojatno nebi
imali predstavnika u županijskom domu. Ovako imaju predsavnika nekoliko
u županiji šibensko-kninskoj.
Što se tiče samog Knina kao županije, i tamo bi Hrvati imali većinu,
međutim odustalo se od toga zato što su se županije formirale prema većim
regionalnim centrima, a Knin je ipak malo veće selo.

Kada bi postojala jedna jedina dalmatinska županija Srbi vjerojatno nebi
imali predstavnika u županijskom domu. Ovako imaju predsavnika nekoliko
u županiji šibensko-kninskoj.
Što se tiče samog Knina kao županije, i tamo bi Hrvati imali većinu,
međutim odustalo se od toga zato što su se županije formirale prema većim
regionalnim centrima, a Knin je ipak malo veće selo.

Книнска жупанија требало је да обухвати следеће општине: Книн, Бенковац, Обровац, Грачац, Доњи Лапац и Кореница - значи северна Далмација и источна Лика.

Глинска жупанија обухватала би следеће општине: Глина, Двор, Костајница, Војнић, Вргинмост - већи делови Баније и Кордуна.

У тих 11 општина Срби су 1991. чинили апсолутну већину (преко50%).

Наравно, сада је све то нереално и немогуће...

Ово претпостављам да је шала, и да је оно "Слобо" написано у неком ироничном смислу, а не да је у питању ијекавски дијалекат који ти се случајно поткрао, пошто си код следећег 100% у праву:

...пошто је ово тачно. Историја је показала да су људи из динарских крајева врло склони конвертитству и заузимању екстремних позиција у својим новим идентитетима. На пример, у свом старом завичају је свака генерација давала конвертите ка католичанству и исламу који су постајали већи Хрвати и "Турци" од правих Хрвата и Турака. Тако и у овом новом завичају постају већи "староседеоци" од правих староседелаца.

А како год окренеш, на политичкој сцени заузимају екстремне позиције. Као Срби, то су екстремни Срби, а као автономаши, то су екстремни автономаши.

Да ли је још некоме нејасно како то да је 1918. Војводина са 30% Срба била српска, а 2002. са 65% Срба "мултинационална" и "војвођанска"? Реч је о томе да је битан сој, а не број.

Slazem se sa nekim tvojim konstatacijama ,a mogu da ti kazem da mnogo gresis kad delis ljude na dinarce ili bilo koju vrstu ,podvrstu .. mislim da je tu sve vaspitanje (ono kucno najvise) .
Uporedjivanje ti je relevantno ,a pogotovo kad se uzmu godine . Problem je sto Vojvodjani nisu nacija ali su ipak Vojvodjani ,kultura ,naglasak ,mentalitet se razlikuju od ostalog dela drzave, a to neki (mislim i ti) nece da priznaju .

Back