NEREJ
Aktivan član
- Poruka
- 1.735
Nerej
Evo ga opet ti sa tvojim razvojem i napretkom sveta. Razvoja ka necem boljem. Ka nekoj utopiji gde cemo imati uredjenu drzavu, sa jakim ustavom, gde ce svi ziveti mirno i spokojno, razmnozavati se i umirati. Vazan je po tebi razvoj drustva kroz istoriju ka nekom boljem ljudskom svetu tamo u buducnosti.....i to je za tebe filozofija??.
Cak si i UM upregao u tu pricu.
Nereju, ovaj svet ide ka propasti a ne ka nekom razvoju. Nas cilj je negacija volje,negacija sveta.. spasenje od sveta!. Negacija same njegove metafizicke sustine koja je volja.
Kakva istorija? Kakav razvoj?
E, znao sam da ces ti natrcati na ovo. Tvoj ego je prosto predvidljiv. Ipak, priznajem, nisi bas udicu do kraja uhvatio Ribolovci bi rekli - zagrizao. Ribolovci. Tek, istine radi, ona "boldovana" recenica (a ja mislim, pod kurzivom,ali ...ma nema veze ) je Selingova misao. A ti ovde, kao pohvali Selinga ?!
Da ponovim, onako, naucno i filozofski, a da ti ne budes u zabludi :
" Ta nuznost da postane praktickim, vazi za um oupce, ne za odredjeni, u okove jednog jedinog sistema sputani um " ( F.W.J.Schelling,Sistem transcedentalnog idealizma,Naprijed,Zagreb,1965,str.307).
Sad, sto Selingovih knjiga nema u elektronskom izdanju, nisam kriv. A, opet,da te upozorim,stalno citiras Sopenhauera (bezvredno,kada ne navodis ostale podatke,poput izdanja,izdavaca,godine,strane...), a meni prebacujes kako citiram.Naucices,valjda,kako se u filozofiji citira. Ja probah,vise puta da te naucim,ali ne vredi. To je umsko,ne razumsko.Hegel je cesto razumsko izjednacavao sa zdravim razumom.
I ko je, uostalom, pominjao uredjenu drzavu sa jakim ustavom ? Ja,nikad ! Hegelove budalastine oko pruske monarhije, gde je ostvarena sloboda, ili da se drzimo teme - ono umsko, uvek sam bez zadrske kritikovao. Problem kod tebe je drugaciji. Za tebe postoji i razumski i umski samo - Sopenhauer ! JEDINI ! A, od Sopenhauera, jedinog, koji je, gle,umro,korak je do ozimana,njegovog nastavljaca, JEDINOG .
Ja sam sasvim dobro, recimo Hegela razumeo u njegovom zahtevu za negacijom,pa mi ne smeta da ga negiram,kada se ne slazem sa njegovim razmisljanjima. Jeste, nisam Hegel, ali postujem njegov zahtev za negacijom. Itd.,itd.,umorih se vec. Nije lako umski misliti. Dabome,misliti i slobodu(po, recimo, Fihteu), i u misljenju.
P.S. Oko tvog dogmatizma, i u citiranju mene,samo sam isao za Fihteom. A to da ce svet propasti, mozda jeste umska stvar, ali ne verujem da zavisi od tebe i mene. Narocito, tebe. Srecom.