Licno, volim jako pse i znam da postupam sa njima. Imao sam do skoro psa u stanu, patuljastog snaucera. Eksta pas. Voleo ga je ceo komsiluk i svi su ga mazili. Pored moje velike ljubavi, ne razumem potrebu odredjenih ljudi da drze radne (agresivne) rase u stanu kao ljubimce. Mislim da se ti ljudi uglavnom zalete pri kupovini, lece neke svoje komlekse iz mladosti itd... Kasnije, kada skontaju da ne mogu da puste svoje pse medju ostale da se igraju, nego stoje sa strane i posmatraju se verovatno pokaju. O debilima koji treniraju pse za borbu ne bih trosio reci , uostalom to je zabranjeno zakonom i to policija treba da resava (mada nasa policija jede krofne i kaznjava vozace i to je sve). Da mogu daneo bih zakon (i kod nas jos vaznije, pridrzavao ga se) gde bih strogo zabranio drzanje raznih opasnih rasa kao i njihovih mesanaca u urbanim sredinama kao i njihovo izvodjenje u setnju. Znaci, mnoge ovcarske rase, bul terijer rase itd se ne smeju izvoditi iz svog dvorista i ne smeju se drzati u kolektivnom stanovanju. Floskula gde je moguca borbena pudla ne stoji, posto kada budla ujede je problem a kada staford ili rot ujedu ode noga... Svako ko je imao psa kao ljubimca (ne pricam o psima koji sluze kao cuvari dvorista, kojima posvetis dnevno 5 min dok ih hranis) zna da su manje vise svi psi u dusi isti, bez obzira na eksterijer. Svaki voli da se pomazi, poigra, najede i spava. Prema tome, ljudi u gradu treba da se rese predrasuda i komleksa i da ako zele ljubimca jednostavno drze manje, mirnije rase, kakvih je mnogo. Grad (Novi Sad, u kom zivim) mora da izgradi dovoljno velik azil da pokupi lutalice sa ulice i trajno ih smesti. Treba da stimulise nove vlasnike da uzimaju pse iz azila (npr besplatne veterinarske usluge za tog psa dok je ziv itd) kao i da uvede porez na rasne pse koji ljudi kupuju. Ne neki mnogo velik, ali opet dovoljno velik da ljudi razmisljaju i o mesancima iz azila. Agresivne lutalice, za koje se proceni da ne mogu da se adapiraju za ljubimce, treba "humano" uspavati.
Mnogo veca opasnost za ljude kao i za vase ljubimce od pasa lutalica su vlasnicki psi koji mogu da izlete iz svog dvorista i ujedu vas. Lutalice se uglavnom, za razliku od vlasnickih pasa, boje ljudi i uglavnom vas teraju sa teritorije svog copora. Retko kad ce ujesti, ali ce cesto lajati dok vas ne oteraju. Mali savet za ljude koji ne znaju, nikada nemojte ici direktno na psa, vec se pomerite par metara levo desno i tako prodjite pored psa. Direktno na psa, sa jos gledanjem u psa za njega znaci izazivanje i pokusaj dominacije, pa ce pas cesto da uzvrati.
Kada bi se lutalice sklonile sa ulice a velikim kaznama naterali vlasnici pasa u dvoristima da obezbede svoja dvorista tako da im cuvari ne mogu izaci ne bi bilo potrebe za ovakvim uredjajem o kakvom je zapoceta tema. Inace, ovakav uredjaj nije dobar zbog zloubotreba. Npr nabavi ga neki klinac i iz dosade ti maltretira psa u dvoristu....
Uz problem bezbednosti veliki problem je sto su vlasnici kucnih pasa cesto, gotovo stalno, jako bezobrazni i pustaju svoje pse da vrse nuzde gde god stignu (cesto oko decijih igralista) i ne pada im na pamet da pociste za njima. Retko koga vidim da pokupi iza svog psa! Mislim da bi uz uvodjenje novih mesta za istracavanje pasa trebalo uvesti zone gde je zabranjeno proci sa psom i na povocu. Jednostavno, nemas sta da prolazis pored decijeg igralista sa psom i tacka!
Idi malo duzim putam do kuce. Ako si izasao u setnju, nije ti problem dodatnih 5 min setnje. Ima kod mene neka budala od zene koja seta dva staforda i to uvek tik uz igraliste prodje, a realno ne mora, ima mesta koliko hoces.... Mislim, psi mi izgledaju dresirano i stabilono, ali brate kad ih vidis ovako bez korpe (iako po vazecem zakonu moraju da nose) sa jos kupiranim usima nije ti sve jedno. Gledam neke mame na igralistu i nije im dobro kad ih vide...
I za kraj ovog dugackog posta jedna cinjenica koju sam pokupio na exploreru u nekoj emislij o kucnim ljubimcima, u USA nikada nije bilo vise pasa ljubimaca i parova bez dece. Nije tesko shvatiti koje emotivne rupe popunjavaju tolikli ljubimci.