Ukrotitelji i dresura

Dremač

Ističe se
Banovan
Poruka
2.667
Sta mislite o psihologiji ukrotitelja, odnosno da li ljudi koji poseduju i dresiraju pse i slicne zivotinje, sa tom svom dresurom, igrom, setnjom, se psiholoski razvijaju u neke uspesnije osobe u poslovnom i drugom smislu, sta dobijaju ljudi koji zive sa zivotinjama u odnosu na one koji ne poseduju ta ziva bica, nego pre brinu o ljudskim odnosima?!
I da li ako bi neki covek drzao kuci ljudsko bice, hranio, pazio, mazio i ponekad vikao, ucio, pravio ga pokornim i poslusnim slugom, dobio neki veci broj poena u zivotnoj igri gospodara, od onih koji gaje ljubimce zivotinjske vrste....

Ukrotitelj bi bila osoba koja radi sa divljim životinjama; za "rad" sa domaćim (tj. sa psima) bih upotrebila imenicu „vaspitač“.
Postoji, npr, dresura pasa ... ili ono što nazivamo stručnom obukom (od strane stručnih lica) delimično formiranih pasa koji moraju imati određene psihofizike karakteristike kako bi naučili uspešno da obavljaju zadatke.
Razlika između ukrotitelja i vaspitača/dresera može biti ooooogromna, jer je i razlika između divlje i domaće životinje ogromna.
Interesuje te suživot sa domaćim ili divljim životinjama, pošto su i načini suživota različiti?

A posle ćemo o kroćenju ljudi ...

Ukrotitelj bi bila osoba koja radi sa divljim životinjama; za "rad" sa domaćim (tj. sa psima) bih upotrebila imenicu „vaspitač“.
Postoji, npr, dresura pasa ... ili ono što nazivamo stručnom obukom (od strane stručnih lica) delimično formiranih pasa koji moraju imati određene psihofizike karakteristike kako bi naučili uspešno da obavljaju zadatke.
Razlika između ukrotitelja i vaspitača/dresera može biti ooooogromna, jer je i razlika između divlje i domaće životinje ogromna.
Interesuje te suživot sa domaćim ili divljim životinjama, pošto su i načini suživota različiti?

A posle ćemo o kroćenju ljudi ...
hvala na pojasnjenju..
ako pamtim dobro sta me interesuje... taj psiholoski razvoj osobe koja gaji nekog veceg i svesnijeg ljubimca (ne ptice, ribe) vec pse, mozda i macke, sad ja ne vidim razliu izmedju divljih i domacih jer nisam strucan. ukrotitelj je mozda prejako, medjiutim,
primecujem ljudi setaju te pse i vicu na njih da ne laju, bacaju im koske, oni onako poslusno trce, stoje i sede kad im se kaze, u cemu je draz.. ne znma da li zivotinji to prija bas. Kuci ih hrane praveci ih zavisne gospodaru.
Znaci ako mu je taj pas sastavni deo zivota.., kako takva osoba deluje na druge ljude koji nemaju takvog iskustva i(li imaju neke manje zivotinje u kavezu), da li covek ima sposobnot da nesvesno dresira i ljude i programira ih da zadobiju osobine poslusne zivotinje sledeci njegovu volju, da ga izmanipulise nekim ostrijim obracanjem.a ovaj ga gleda kao dominantnog gazdu.
Da li istim metodom se i ljudsko dete dresira, odnosno vaspitava, neki ljudi primecujem nekako imaju isti odnos prema detetu i zivotinjama. Nekako mislim da bi bilo bolje da se puste na ulicu i deca i zivotijne, a opet mozda bih hteo nesto tako malo da posedujem i vaspitavam... ali ne znam, mozda bez iskustva sa zivotinjom tesko mogu da vaspitavam, a i gospodarim ljudima, mada sa zenama je lakse, ali u nekom medjuljudskom poslovno borbenom duhu gde psiholoski momenat u sekundama odlucuje, mozda treba neko animalno iskustvo.

Svakako tu je i problem tih nekh tajnih sluzbi, masona, holivuda, koji dresiraju od malena i neke pop zvezde putem CIA Monarh projekt trauma programiranjem disasocijativnih alter ego persona tipa mackice, kuckice, leptirice, ali da ne skrecemo sa teme previse u neke zavere.. i bdsm, zastranicemo ;)

mozda preuzima neku animalnu zversku energiju jer su zajedno stalno, i ako sto je navikao da gleda sa vrha potcinjenog
recimo vaspitacice u obdnistima i skolama , prave idiotima decu, komanduju govore im idi tamo ovamo, sedi stoji, dodji na tablu, radi domaci uci geografiju fiziku, dobro lose, skolski sistem je produkt sadisticko pedofilskog drustva, po mojem nekom misljenu, tako i svi drugi koji kao nesto uce i vaspitavaju, primer od trenera u sportu, do oficira u vojskama.... samo svoj ego i karakter napumpavaju, sve dok neko od dresiranih ne uzme pusku i kazni ga za torturu koju je prosao.

Dreamer,
evo ti
primer :):

imala sam izrazito temperamentno štene nemačkog ovčara. Neumorno, nikad mu nije bilo dosta šetnje, stalno je tražilo pažnju ... plus uništavalo stvari po stanu. Zvali smo je Šiva Uništiteljka. :mrgreen: Pojela mi je barem 4 para cipela, iskopala rupu u zidu predsoblja, rasturila fotelju, oglodala svaki komad nameštaja koji se mogao oglodati. Na kraju sam se, očajna, požalila čoveku koji se bavio dresurom policijskih pasa. Došao je, osmotrio štene (tada šestomesečno) i rekao: "Pa vi niste svesni koliko DRAGOCENO kuče imate. Vašem psu je, u stvari, dosadno. On/ona je idealna za dresuru: radoznala, neustrašiva, živahna ... i kada biramo kandidate za obuku službenih pasa, baš ovakve tražimo." Čovek mi je objasnio da postoje psi (rase, ali i karakteri i IQ nezavisno od rase) u čijoj je prirodi da uče. Učenje (dresura) je za njih izazov. Pošto nisam htela da se odvojim od psa, zamolila sam dresera za neke smernice. I zaista, saveti su maltene odmah urodili plodom: pas više nije bio destruktivan nego je svu energiju pretočio u učenje. Lako i brzo je učila, a sam proces je i nju i mene ispunio zadovoljstvom jer se sastoao od niza "lekcija" koji su ličili na igru.
U obuci nije bilo ni "t" od torture, a pas je izrastao u odličnog čuvara, disciplinovanog i stabilnog. Svi njeni potomci ispoljili su skoro identične karakterne crte.
Dakle, u prirodi ovog psa bila je težnja (kao njena individualna genetska predispozicija ali u sprezi sa odlikama rase) za učenjem, i samo je trebalo umeti sa njom na pravi način.
Sa drugim psom, druge rase, nije bio takav slučaj.

Sa divljim životinjama priča je sasvim, sasvim drugačija.
Tigar, recimo, nije životinja čiji opstanak zavisi od čoveka. Čak i kada ga odgajaš od malena i ne zna za svet izvan onog koji mu ti pružaš, za njega si ti autoritet dok god ne ispoljiš izvesnu slabost a da te slabosti ni sam nisi svestan. Tada prestaje "vlasinički" odnos, i moraš stalno biti na oprezu. Cirkuski dreseri tigrova i ostalih velikih mačaka nose masku na potiljku kako bi životinja imala utisak da mu je stalno pred očima, jer se - verovao ili ne - kontrola velikih mačaka sprovodi pogledom (i intonacijom glasa). Postoje divlje mačke koje se ne mogu dresirati ili, čak, pripitomiti (ris, jaguar).
Dresura medveda je, možda, najdrastičnija ... i veoma sadistička, jer se mečetu počupaju kandže i povade očnjaci, a onaj čuveni "ples" koji tzv. mečkari još uvek ponekad prikazuju po ulicama medved nauči tako što ga, dok je meče, teraju da skače po vrelom ugljevlju.
U osnovi, sve čoporske vrste su pogodne za dresuru, ali dresura bilo koje divlje životinje u sebi sadrži barem trunku okrutnosti, makar zbog same činjenice da je ta životinja oteta iz svog prirodnog okruženja i modifikovana tako da bude sredstvo za zabavu tiranina zvanog Čovek. I da, u tom slučaju, ima veze sa ljudskim egom.

Sta mislite o psihologiji ukrotitelja, odnosno da li ljudi koji poseduju i dresiraju pse i slicne zivotinje, sa tom svom dresurom, igrom, setnjom, se psiholoski razvijaju u neke uspesnije osobe u poslovnom i drugom smislu, sta dobijaju ljudi koji zive sa zivotinjama u odnosu na one koji ne poseduju ta ziva bica, nego pre brinu o ljudskim odnosima?!
I da li ako bi neki covek drzao kuci ljudsko bice, hranio, pazio, mazio i ponekad vikao, ucio, pravio ga pokornim i poslusnim slugom, dobio neki veci broj poena u zivotnoj igri gospodara, od onih koji gaje ljubimce zivotinjske vrste....

imas masu ljudi koji trebaju, traze ukrotitelja, koji vape da nekom budu poslusni, pokorni, da im neko napravi OGRADICU u okviru zivotnog prostora, da im neko aranzira zivot, prinese cvrstu, jasnu strukturu....za takve je ukrotitelj i onaj koji deresira mesija.

kucni ljubimac je nazalost , danas najjeftinija paznja, najjeftinije poverenje, najjeftinija odanost, najjeftiniji psihoterapeut....dodjes sav nikakav, nadrndan i izdeklemujes mu sirotom ko te sve u toku dana izmaltretirao a ono cemerno dok glocka svoju porcijicu gleda te onim svojim samilosnim ocima zahvalnosti, a ti se sve vise i vise ratosiljas svog dnevnog smeca...car si, kerce ti sve veruje dok zadovoljno vrti repom i odobrava , bez pogovora!

jer, sta zna covek o kerecim temama, moguce tek nesto umislja da zna i za jedno kerce, mogu misliti kako smesno sve to interpretira:)))

prijateljica vodila macku kod macijeg psihologa, "maciji psiholog", mislim da je to sjajno zanimanje....zanimanje buducnosti:)) ;)) zasto bi covek priznao sebi da nije ni za cega, da ga sve nervira zbog njega samog, lakse je uprtiti macku i povesti je doktoru jer tebe nervira upravo macka, sta li je sa njom..? psiholog poprica sa mackom a posto si ti nakon nekih 10 min. maciji prevodilac, mora da se obraca tebi i mislim da je to prilicno zahvalna klijentela, ta macija.
vazda ces vise novca dati na svoju macku no na sebe, pogotovo da macka prestane da te nervira.

Maciji psiholog je dobra ideja.:) ali nemam potrebna iskustva, ipak planiram da usled dugogodisnje prakse u radu sa kristalima i reiki energijama nad ljudima, prenesem to i na zivotinjski svet, samo ne znam kako ce reagovati, nece li pojesti kamenje ili me ujesti za prste, i kako da miruje bar pola sata.....

Sigurno zivotinjski sistem cakri je slican kao kod ljudi, suptilno telo se balansira na energetskom emotivnom nivou, povezujuci se sa anima mundi, dusom sveta, primarnom energijom prana, ki, koja je sustinski animalne prirode. Zivotinje telesno pripadaju drugom denzitetu ,ali emocionalno energetski su u 3d kao i ljudi, sa potencijalnim sansama da u narednoj inkarnacijii svesti i telesno budu ljudi, ili cak predju u 4d.
Prednost moje terapije zivotinja je sto ja njih dozivljavam u najmanju ruku kao ljudska bica, nasuprot onim koji precesto borave sa njima, izgube neko nadrealno postovanje i ne mogu da ih dozive kao neka antopromorfna bozanstva, poput onih Egipatskih, svakako bi uz sliku/ikonu Anubisa ili Bastet, njihovo isceljenje bilo pojacano. Trebalo bi otvoriti i hram gde zivotinje mogu da odu nedeljom i nadju mir i ociste dusu za prelaz u novi vecni zivot.

Moze da mi se javi na pp svako ko zeli da prijavi svog ljubimca kao test subjekat, da ne kazem zamorce, videcu da pomognem vasem ljubimcu, uz simbolicnu novcanu nadoknadu, zavisno od raspolozenja.

catDogChakras.jpg

Back