Da, verujte mi, sina ire et studio, ja znam neke Ukrajince. Pričao sam sa jednom Ukrajinkom.
Čak sam joj se i udvarao, ali naravno pošto sam ja samo skroman konzumerant, a ona voli da diše punim plućima, naravno da to ne može da uspe.
Međutim, interesantno je da je ta devojka / žena, koja je sad kao vatrena Ukrajinka, mrziteljica Rusa, meni pre onog napada 2022 preporučila da učim ruski. Kaže: Ima više vajde od ruskog.
I to je zaista rekla s pravom.
Uostalom većina Ukrajinaca čak i mlađe generacije, a tu računam one rođene 1990-ih i 2000-ih, zna ruski, bilo aktivno, bilo pasivno.
Kada sam ušao u stan gde je odsedala jedna Ukrajinka, ona je gledala rusku državnu televiziju.
I pitam ja nju: Pa što gledaš rusku televiziju
A kaže ona meni: Mi razumemo Ruse, a oni ne razumeju nas.
Naravno, govorila je o jeziku.

Ah, ne bih se baš složio Rusi "ne razumeju" šta Ukrajinci pričaju, pogotovo kada svaki drugi tako fino govori ruski da ja tu ne vidim razliku.
Gledao sam neke snimke Ukrajinaca na nekoj vežbi, ili na terenu. Pa oni u potpunosti pričaju ruski!
I onda ja treba da odem u ruske dobrovoljce i na raspoznam "po sluhu" ko bi mogao biti Rus, ko Ukrajinac.
A kada sam napravio neki awkward pokret Ukrajinka me je pitala: "čto sdelaješ"
Nije rekla: "čto robiš", što je više u duhu ukrajinskog
A ona ti je 1996 pretpostavljam. Ili nakon toga.
Inače u svim tim postsovjetskim republikama ruski je na visokom nivou. I lepo kažem ja:
Srbija slabe veze ima sa Rusijom.
Ta mi imamo više veze sa Zapadom zbog poznavanja nemačkog, engleskog...
Ruski je kod nas prava retkost.
Ne možeš u provinciji naći nastavnika ruskog!
Izbačen iz nastave, apsolutno! I mi smo kao braća Rusima?
Šta je Vučić učinio povodom zbližavanja sa braćom Rusima?
Prodao oružje cionističkom predsedniku Zelenskom.
Elem, našao sam među starim fajlovima jednu zanimljivu brošuru nekog Ukrajinca Liščenko koji je radio kao učitelj u nekom bosanskom selu - "Ukrajina u pandžama zvijeri" iz 1934.
Pa delim sa vama. Ako nekoga više zanima, mogu mu ostatak brošurice poslati.
Neću citirati celu brošuru, jer nema smisla.
Samo ću izdvojiti poslednju stranicu, gde pisac govori nešto o sebi.
Ovo morate pročitati. Pa koja je to papazjanija.
On kaže da ima mešovito poreklo. Da se oseća podjednako kao Rus, Ukrajinac i Poljak!
I zagovara neko kompromisno rešenje! Čak zagovara neko konfederalno rešenje za SSSR:
Rusija da bude socijalna republika,
Ukrajina da bude nacionalna republika,
a Sibir da bude monarhija!

Sibir je posebna tema, neću ga tu načinjati, ali ne mogu zamisliti da nad tim prostranstvom vlada jedan čovek.
Pa i u vreme sibirskog kaganata nije bilo, meščini, nekog jedinstva. To je samo na papiru bio kaganat.
Rusi su prvi doneli centralizam u Sibir. Šta su ti sibirski urođenici znali o centralizmu. Ih.

A Ukrajina?

To je jedan teški miks. Oni sami znaju šta su.
Ukrajinci misle čas misle da su bliži Poljacima, čas eto priznaju da imaju dužu istoriju sa Rusima.
Imate neke devojke / žene u Ukrajini koje su se "dogovorile" da ne kupuju rusku robu u marketima.
Odeš u ruski market, a rafovi puni ruske robe.

Pa ko nas tu farba, bre.
Znam ja ponešto o ukrajinskoj istoriji, ali brate, ne možeš jednostavno "obrisati" poslednjih 70 godina hiperrusifikacije.
To razdoblje ne može da obriše ni 10 godina poprilično aljkave "ukrajinizacije".

Ako Kazasima nije problem da pored svog maternjeg uče i ruski, šta se prenemažu ti Ukrajinci, koji u prošlosti jesu bili ne deo, nego centar Velike Rus?
Uf, da vidite kako mala Kazahkinja parla ruski. Pita mene je l znam šta je: "sjuka". Jok, ne znam