Ukinuti lazne predstave o ljubavi

Ех, прочитај ти бајке мало пажљивије. Ту и нема баш пуно љубави. Бар не у овим најомиљенијим међу родитељима.
Ту су мушкарци приказани као поводљиви. Ех, шта једна жена може да направи од мушкарца... Сети се родитеља Ивице и Марице, Црвенкапе, Лепотице и звери, Снежане, Пепељуге... Ех ти очеви и те зле маћехе. Запитај се мало шта је увек заплет ;)
А затим крећу перипетије, зло вреба са свих страна... Хероина, најчешће глупа и наивна (мислим, ако је наследила особине од оца, није ни чудо), није баш ни свесна од опасности, па се ни не брани на прави начин. Е онда долази ОН и спашава је од свега.
Шта је било после, нико не наводи. Нико ту не прича о љубави већ од спасењу.
И, и? Где су ту лажне представе о љубави? Где је идеализовање?
Давно су ти читали...
Него, кад порастемо, мислимо да су деца наивна и да не схватају баш шта им читамо. А виде одлично. И добијају неке представе о животу, али су те представе далеко од иделизовања било чега.
И не заборави, деца свој узор налазе пре свега у породици.
Не слушају она много шта им се прича.
Деца посматрају и закључују.
z:girl:

Sto si mi rekla...:rida::rida::rida:...mogla sam da zivim u zabludi ...jos neko vreme.

Sto si mi rekla...:rida::rida::rida:...mogla sam da zivim u zabludi ...jos neko vreme.
Па нико други није хтео да каже девојци. :(
Хтела је да не чита бајке деци да им не створи лажне илузије.
Ја само хтедох да јој кажем – нек им чита слободно, до миле воље :mrgreen:
А за тебе један веееелииики :cmok:

:cmok:
Skontace sami...kada vec bude kasno...al' sam negativna,ybt...

Sta mislite da li bi bilo pametnije ukinuti deci lazne predstave o ljubavi, da li bi onda bilo manje promasenih uzaludno potrosenih zivota i nesrecnih ljubavi?
Ili je ipak bolje da dok su deca pustimo ih da veruju kako je zivot predivan sve je sjajno bajno ruzicasto, kako ce jednog dana uopznati svog princa na konju i ziveti srecno do kraja do zivota, a posle smrti u raj kao pravi mali andjelcici...Mozda je i ok da ih stedimo na taj nacin, ali moze da se desi da kad odrastu i shvate da su bajke bajke a realnost nesto drugo, da budu toliko pogodjeni time da padnu u depresiju kada shvate da je zivot mnogo tezi i komplikovaniji nego sto su mislili, i da se ne zavrsava prica uvek tako da lovac ubije velikog zlog vuka i dobro pobedi.

ne postoji lazna slika o ljubavi, to nikako.
postoje samo razocaranja koja zvuce nekako kao ti sada:) do nove srecne ljubavi:)pa ces nam ondak cvrkutati ovdek nesto drugo:)

Hehe eee gluvi telefoni, stvarno mi smesno dokle se iskonstruise neciji post..(sve ce to narod pozlatiti) : ) Ja nemam decu, verovatno necu jos par godina ni imati, pitanje je bilo onako da vidim kako razmisljaju ljudi, ne planiram unapred kako cu ih vaspitati, ne razmisljam jos o tome, vise sam se ja vratila u svoje detinjstvo..pa tako razmisljala malo

ne postoji lazna slika o ljubavi, to nikako.
postoje samo razocaranja koja zvuce nekako kao ti sada:) do nove srecne ljubavi:)pa ces nam ondak cvrkutati ovdek nesto drugo:)

Da, postoji lazna slika, naravno. Ljudi je sami prave. Pa zaljubljenost je jedna od laznih slika recimo, i dalje ima ljudi koji brkaju zaljubljenost i ljubav...a ima i drugih. Neko zacrta unapred (do tanchina) sta je po njemu ljubav i ako ne dobije bas to sto ocekuje, on odbacuje sve ostalo, odbaci i sansu za ljubav, posto u startu ne prepozna da bi to moglo biti to.
To je recimo jedna od laznih slika...koju covek sam sebi stvara.
Evo da se ogradim odmah, ovo je moje misljenje i ne tvrdim da su to cinjenice 100 posto, da ne ispadne da nekom solim pamet.

Može se deci ukidati šta god, kada se zaljube sve "lažne" predstave postanu "prave", i to je do njih,neki ljudi da nikada nisu ni čuli za savršene spojeve svejedno bi verovali u njih, dok cinike ne čine ljubavni promašaji takvim. Neko bi da racionalizuje, drugi da idealizuje, i sve bi to bilo u redu, nema tu greške, kada ne bi tu i tamo očekivali od ljubavi da nam pruži ono što sami nismo. I onda nam drugi kriv što ne poznajemo sebe, šatro uvalili nam robu sa felerom.

Sta mislite da li bi bilo pametnije ukinuti deci lazne predstave o ljubavi, da li bi onda bilo manje promasenih uzaludno potrosenih zivota i nesrecnih ljubavi?
Ili je ipak bolje da dok su deca pustimo ih da veruju kako je zivot predivan sve je sjajno bajno ruzicasto, kako ce jednog dana uopznati svog princa na konju i ziveti srecno do kraja do zivota, a posle smrti u raj kao pravi mali andjelcici...Mozda je i ok da ih stedimo na taj nacin, ali moze da se desi da kad odrastu i shvate da su bajke bajke a realnost nesto drugo, da budu toliko pogodjeni time da padnu u depresiju kada shvate da je zivot mnogo tezi i komplikovaniji nego sto su mislili, i da se ne zavrsava prica uvek tako da lovac ubije velikog zlog vuka i dobro pobedi.

Xaxaxa...posebno ovo sa zlim vukom z;)
Zivot je mnogo lepsi od bajki...i nije problem da li deca veruju u bajke,vec da li ti isti roditelji veruju u to.Takodje je vazno koje i kakve bajke.Bajka koju si pomenula o crvenkapi i vuku je jedna od najuzasnijih bajki.Puna je nasilja i neverovatno je glupa do granice idiotizma.Ne,nisu sve bajke bajke.Vecina ih je cista glupost i nasilje.

A princa ce upoznati,jer ce onog koga zavole uciniti princem...dakle ucite decu da vole,a ne da se plase i mrze.

Back