Učite padeže

Da li znate sve padeže

• Znam

glasova: 7 50,0%
  • Pomalo znam

glasova: 2 14,3%
  • Govorim drugi jezik

glasova: 1 7,1%
  • Volim padeže

glasova: 2 14,3%
  • Ima onaj "genitalni"

• Ponekad brkam

• Učim ih

glasova: 0 0,0%
  • Dobri su padeži

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    14
Tako mi je retardirano kad čujem nekog da greši padeže ...
Najgore je kad južnjaci umentole da im to lepo stoji, a ložači ih lože da ne menjaju svoju govornu manu. Plus ostali koji greše naglasak, pa stvarno smo društvo idiota.

Juznjaci koje poznajem (a poznajem ih poprilicno) svi znaju odlicno padeze, cak i kada ih ne koriste u govoru, rade to svesno. A kada zele - pricaju perfektno ispravno, uz akcenat, naravno, ali sto se padeza tice ne grese.
I kada pišu - ne greše.

Zašto? Pa da li Nemci ili Britanci uče crkvenoslovenski kao obavezan predmet? Zašto sam ja mirao da učim taj jezik? Da bih znao da postoji ablativ?

Pa ono, opsta kultura, recimo? :D

Una hirunda non facit ver?

Si fueris Romae?

Jezik sporazumevanja medicinske struke sirom sveta?
Jezik neophodan skoro svakoj umetnosti, kao i istoricarima umernosti?
Jezik civilizacije od koje i dan danas moze sto sta da se nauci?
Jezik, ciji se odredjeni elementi nalaze u svim evropskim jezicima?

Jbt, nije ni cudo sto moras u stranku da bi nasao posao....

Ti prdeži ili ta promjena na imenicama, kako god se to zove, je jedan veliki mindfuck u našim jezicima.

Ja imam KUĆU.
Ja živim u KUĆI.
Njiva je iza KUĆE.
moja KUĆA je na prodaju....

Koji kod IDIOT je učinio da se oblik IMENICE mijenja dok se u stvari mijenja samo radnja na tom objektu, je totalni idiot I treba ga spaliti na
LOMAČI.

Ti prdeži ili ta promjena na imenicama, kako god se to zove, je jedan veliki mindfuck u našim jezicima.

Ja imam KUĆU.
Ja živim u KUĆI.
Njiva je iza KUĆE.
moja KUĆA je na prodaju....

Koji kod IDIOT je učinio da se oblik IMENICE mijenja dok se u stvari mijenja samo radnja na tom objektu, je totalni idiot I treba ga spaliti na
LOMAČI.
Madjarski ima 18 padeza, finski 15. Mi smo jos i dobro.

Da li mislite da su padeži bitni?
Znate li sve padeže?

Da li znate za "ablativ"?
Najveca je sramota ne znati padeze, nema sta da mislimo da li su bitni, jer jesu.

Druga je stvar kako se prica u porodici ili kuci, medju prijateljima, u zargonu, ali padezi mora da se znaju i njihovo neznanje ili neupotreba je odlika samo krajnjeg taloga i sljama.

Padeži nisu bitni

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
» „Roditelji tucite svoju decu čim vidite da liče na vas.“

Peti i zadnji padež latinskog.
Ima i "balkanativ", glasi "A?"
Ovako:

:per:
Гдје ово ископа човјече... Својевремено прави хитић, чекало се кад ће други дио (пошто су у овом обрађена само 4 падежа), али јбг... Био је још један отпјевани рецепт за љубавне колаче, тако нешто. :D
Иначе, од тог хитића сам најбоље обожавао дио: „Морате, морате, добро да учите и лепо владате!” Они што су одрасли на том поучку, сад заиста лепо владају. :mrgreen:

Гдје ово ископа човјече... Својевремено прави хитић, чекало се кад ће други дио (пошто су у овом обрађена само 4 падежа), али јбг... Био је још један отпјевани рецепт за љубавне колаче, тако нешто. :D
Иначе, од тог хитића сам најбоље обожавао дио: „Морате, морате, добро да учите и лепо владате!” Они што су одрасли на том поучку, сад заиста лепо владају. :mrgreen:
Meni je ipak najsmiješniji dativ, ne znaš da li bi se smijao ili plakao.

:mrgreen:

Back