Учење страних језика

Za sada mogu razumem o cemu pise clanak, tako sam danas saznao da je nas fudbaler Bojan Krkic u rodu sa Alexandro Mesiem, tj u bliskom rodu, braca su! Mozda je trač ko zna, tako pisu vecernje novosti (corriera della serra)
a npr ima clanaka recimo cucina gde se slabo razume sta pise.

Mislim da je korisnije da ucis reci iz domena cucina, ako si vec posao kod maticara. ;)

Zdravo svima :) Ucim vec dve godine nemacki.U decembru imam polaganje na Gete institutu za B2 nivo.Ima li nekog ko je vec polagao ovaj ispit,cisto da cujem kako sve to izgleda?I da li neko ima neki savet kako najbolje da se spremim,da pametno iskoristim ovo preostalo vreme.Ucima ja,ali nekako sve to ide sporo.Obaveze oko skole,praksa...ne posvecujem se dovoljno ovom ispitu...

Ceo život sam učen Engleskim jezikom, ali to bukvalno kao da mi je prolazilo kroz uši.
Sada dolazim u situaciju da se bavim programiranjem i Engleski jezik mi je neophodan, zahvaljujući velikom trudu u poslednje dve godine, nešto sam povećao znanje istog, ali još nije dovoljno.
Skoro da svaki tekst Engleskog jezika razumem i mogu prevesti, kada ja pišem nešto je teže, kada pričam još teže..
Kada čitam tekst na Engleskom jeziku, čitam 5-6 rečenica i posle kao da mi kroz uši prolazi, i posle me zaboli glava, znam te reči, ali jednostavno ne razmišljam na tom jeziku, a u programiranju i te kako treba razmišljati...

Zanima me kako ste vi naučili Engleski jezik, u stvari ne samo Engleski bilo koji jezik, mislim da je princip isti right? I imate li neke savete za mene. :)

Ceo život sam učen Engleskim jezikom, ali to bukvalno kao da mi je prolazilo kroz uši.
Sada dolazim u situaciju da se bavim programiranjem i Engleski jezik mi je neophodan, zahvaljujući velikom trudu u poslednje dve godine, nešto sam povećao znanje istog, ali još nije dovoljno.
Skoro da svaki tekst Engleskog jezika razumem i mogu prevesti, kada ja pišem nešto je teže, kada pričam još teže..
Kada čitam tekst na Engleskom jeziku, čitam 5-6 rečenica i posle kao da mi kroz uši prolazi, i posle me zaboli glava, znam te reči, ali jednostavno ne razmišljam na tom jeziku, a u programiranju i te kako treba razmišljati...

Zanima me kako ste vi naučili Engleski jezik, u stvari ne samo Engleski bilo koji jezik, mislim da je princip isti right? I imate li neke savete za mene. :)

Putuj, slušaj, pričaj.

Engleski sam inače učio dok sam bio mlađi, gledao cartoon network kao mali, i bukvalno sam odrastao uz engleski :)
Takođe muzika, filmovi, a imaš i preko interneta neki kao "kurs".

I ja isto :). Cartoon network za engleski a Super RTL za nemacki :).

Moja profesorica je jednom rekla da se jezik najbolje uci dok si mlad, zato sto su glasne zice tada kao plastelin i lako mogu da se oblikuju. Naravno, to ne znaci da jezik ne moze da se nauci dok si stariji, samo mozda ide malo teze. Pricam o izgovoru :).

Sto se tice svega ostalog, kao i u ostalim poslovima, praksa je najvaznija :).

Uzdravlje!

Mogu ti samo preneti kako sam ja naucio jezik, do tog nivoa da mi CPE i TOEFL testovi nisu teski, jos uvek ne mogu 100% tacno da ih uradim, ali uradim 80%

Imao sam neko osnovno znanje, onda sam sedeo i gledao crtane filmove (bio sam klinac) na engleskom, bez prevoda, isto tako i filmove. Bio sam primoran da povezujem i eto naucih ga. Probaj da nadjes Michael Thomas audio knjige koje te uce engleski. Najbolji nacin da se nauci.

Gledajući filmove nećeš mnogo naučiti.
Jer prvo treba dobro da savladas gramatiku, to i nije teško.
Ako imas nekog da te nauci, moze za jednu sedmicu da savladas.
Kad savladas gramatiku, sve ostalo je ko po loju.
Uzmi rječnik, i uči riječi. Napiši ih na veliki hamer papir, okači na zid, i tako nek ti stoje odredjeno vrijeme.
I onda tako nove riječi, itd.

Као клинац сам гледао цртане и серије на енглеском и нешто мање немачком. После сам имао добре учитеље и трудио сам се колико сам могао. Битно је да причаш језик колико год можеш. :ok:

... And the rest is history.

Koliko vidim, javiše se sve sami vični poznavaoci engleskog jezika. Jedno je služiti se engleskim jezikom: "naučiti" ga putem crtanih filmova, serija...itd. A nešto sasvim drugo znači uistinu znati neki jezik. To znači biti u svakom trenutku sposoban sastaviti rečenicu u bilo kojoj gramatičkoj formi, ne domišljati se - kao što većina nas radi - prilikom formulacije rečenice. Neko od vas je pravo rekao da su putovanje i razgovor najbolji način. Bez sumnje, to jeste najbolji način. Ali ne i svakome dostupan.
Ja predlažem da nabaviš mali priručnik za učenje engleskog jezika, knjižicu u kojoj se nalaze osnovna vremena, koju ćeš moći uvek da nosiš sa sobom i koja će ti uvek biti pri ruci. Takav mali priručnik će biti zgodan da se uvek osvrneš, i nećeš se opterećivati dosadnim gradivom iz osnovne i srednje škole...

Ja ti mogu najtoplije preporučiti priručnik koji je sastavio moj bliski prijatelj koji je živeo i predavao engleski strancima u Americi; sva osnovna vremena i principi gradacije rečenica su objašnjeni na srpskom jeziku... tako da kada čitaš takvo štivo... nema povoda za glavobolju ;) i uspeh je, prijatelju moj, zagarantovan...

Poslednja izmena:
Imao sam isti problem kad am počeo da se bavim programiranjem.

Upisao sam početni kurs, i
uzeo sam neke knjige sa audio kasetama.

U principu nije ti ni bitno da govoriš gramatički
svakako shvataš šta piše.
Tako sam počeo sa "Tarzan engleskim", kakva vremena i zezanja.

I te godine odem na more sa ženom, upoznamo jedan mladi bračni par
iz Hrvatske, i dve porodice čilagera iz Engleske.
Izlazili, družili se.

I znaš li šta je najveći štos:
Ovo troje je učilo engleski u školi uglavnom ćutali
a ja prevodio.
A pričaju Londonski, kokni engleski.
Uglavnom kroz nos. Ništa ne razumeš.

Poenta je njihov komentar na moje izvinjenje
o mom znanju engleskog.

OK. ali zahvaljujuće meni mi pričamo.

==> Samo se opusti.
Svaki naš programer koji je otišao na zapad uspeo je.
Brzo.

Back