Учење страних језика

Hriccaneine, ti si spominjao da znas sve te germanske jezike...

Ne, ja sam rekao da govorim, nemacki, holandski, svedski, i u medjuvremenu sam radio na mom engleskom i sada i njega govorim! A norveski danski i afrikanski, flamanski, razumem bez vecih prbolema, isladnski vec teze ali kad citam mogu da ukapiram o cemu je rec! Kao kad bi ti sa srpskim citao ruski bez znanja ruskog!
Jidish razumem ali ne umem da citam!
Jednio sto ne razumem najbolje je swytzerdeutsch!

Gde si to pre naucio?

Nemacki i srpskim sam ucio uporedo!

Holandski sam naucio preko nemackogm gledajuci holandske serije i slisajuci muziku ''opwekking''
a sa engleskim koji sam ucio u skoli a tek sad progovorio, nemackim i holnadskim sam nacio svedski uz pomoc recnika! Ne znam zasto svi kazu da je norveski laksi za ucenj od sveckog ako znas engleski nemacki i holandski meni je svecki bas laksi od norveskog!
a ove ostale razumem danski inorveski zbog svedskog jidis zbog nemackog i flamasnki koji je ustvari holandski i afrikaans razuem m zbog holandskog!

Moderna pevacice, nemoj da me zasmejavas, molim te. Hoces da kazes da govoris SVE jezike? Ljudi, molim vas, ko moze da poveruje u ovakve budalastine. Da je to zaista tako, ona bi odavno visila u Ginisovoj knjizi rekorda, a ne na Krstarici. Da je zaista manekenka, ne bi imala vremena da ode na forum, a kamoli da napise 15.000 poruka. Uostalom, nije li sumnjivo sto se epiteti "lepa, zgodna" pojavljuju u svakom postu. Devojko, tema nije o tvojoj "lepoti", niti je napravljena da bi se razne provincijalke hvalile o svojim jezickim sposobnostima. I odakle ti pravo da pljujes ljude sa Filoloskog fakulteta?! Ti fakultetu ne mozes ni da prismrdis, a kamoli da pljujes ljude koji imaju neka svedocanstva o svom znanju. Hoces da napravis budalama sve one koji godinama uce jezik da bi ga doveli do "savrsenstva"? Jezik se ne uci preko decka (koga takodje cesto ima u tvojim postovima), nego temeljno, a za to su potrebne godine. Zato ne presipaj iz supljeg u prazno, nego se vrati svom zivotu, a ne imaginarnom svetu u kojem znas sve jezike (o ostalom necu da trosim reci). Toliko od mene.

Moderna pevacice, nemoj da me zasmejavas, molim te. Hoces da kazes da govoris SVE jezike? Ljudi, molim vas, ko moze da poveruje u ovakve budalastine. Da je to zaista tako, ona bi odavno visila u Ginisovoj knjizi rekorda, a ne na Krstarici. Da je zaista manekenka, ne bi imala vremena da ode na forum, a kamoli da napise 15.000 poruka. Uostalom, nije li sumnjivo sto se epiteti "lepa, zgodna" pojavljuju u svakom postu. Devojko, tema nije o tvojoj "lepoti", niti je napravljena da bi se razne provincijalke hvalile o svojim jezickim sposobnostima. I odakle ti pravo da pljujes ljude sa Filoloskog fakulteta?! Ti fakultetu ne mozes ni da prismrdis, a kamoli da pljujes ljude koji imaju neka svedocanstva o svom znanju. Hoces da napravis budalama sve one koji godinama uce jezik da bi ga doveli do "savrsenstva"? Jezik se ne uci preko decka (koga takodje cesto ima u tvojim postovima), nego temeljno, a za to su potrebne godine. Zato ne presipaj iz supljeg u prazno, nego se vrati svom zivotu, a ne imaginarnom svetu u kojem znas sve jezike (o ostalom necu da trosim reci). Toliko od mene.

Opet ti.

Danas je mnogo lakše naučiti strani jezik nego što većina ljudi misli. Uz pomoć kaseta ili CD-a može postati i veoma lako. Ti misliš da zbog nedostatka vremena ne možeš naučiti novi jezik? Grešiš! Svaki dan gubimo vreme. Svejedno da li čekamo lift, čekamo u redu za gorivo ili skidamo program sa interneta – stalno gubimo nekoliko minuta. Smatra se da prosečan građanin gubi čitavih 45 minuta dnevno.

Jedna zena u Poljskoj je naucila nemacki za sedam dana verovali ili ne, a jedna zena kod nas je za mesec dana naucila engleski na jednom kursu sa tim da nije nikad ucila pre.

Pitanje je, kako ste vi i na koji nacin naucili strani jezik i koliko ste vremena utrosili?
a sta to znaci NAUCITI jezik? strani jezik nikad ne mozes savrseno da znas, i ucis ga celog zivota, jer uvek ce biti nesto novo da se nauci, bila to rec, izraz ili sta god vec. jednostavno nije proces koji je vremenski odredjen, i meni zvuci stvarno glupo da se kaze da je neko naucio jezik za sedam ili mesec dana :neutral: sta mozes za to vreme da naucis? gramaticku osnovu, poneku rec? a sve ostalo sto cini jedan jezik kompletnim, sta se sa tim desilo?

a sta to znaci NAUCITI jezik? strani jezik nikad ne mozes savrseno da znas, i ucis ga celog zivota, jer uvek ce biti nesto novo da se nauci, bila to rec, izraz ili sta god vec. jednostavno nije proces koji je vremenski odredjen,

Ne samo strani, vec i maternji jezik.

i meni zvuci stvarno glupo da se kaze da je neko naucio jezik za sedam ili mesec dana :neutral: sta mozes za to vreme da naucis? gramaticku osnovu, poneku rec? a sve ostalo sto cini jedan jezik kompletnim, sta se sa tim desilo?

Ljudi uce neki jezik ceo zivot i nikada ga ne nauce, a onda se pojavi neko tako ko zna sto reci i pocne da ti soli pamet i da te ispravlja. Ja sam od rodjenja bila u kontaktu sa hebrejskim, spanskim i srpskim, sledeci je bio engleski, itd. nije ni vazno. Cak ni hebrejski, koji sam slusala od treceg dana zivota nisam naucila savim, jer stalno dolaze novi ljudi u Izrael, koji donose neke nove reci. Ne ulaze sve u knjizevni jezik, ali jednostavno, u kontaktu sa njima ti nesto novo naucis. Tako ej sa svakim jezikom, ali tako razmisljaju osobe, koje uce ozbiljno neki jezik i koje proucavaju, a sarlatani, koji uce na fakultetu da bi mogli da se hvale i da uce ljude po komsiluku i da odusevljavaju komsije titulom profesora su neka sasvim druga prica.

a sta to znaci NAUCITI jezik? strani jezik nikad ne mozes savrseno da znas, i ucis ga celog zivota, jer uvek ce biti nesto novo da se nauci, bila to rec, izraz ili sta god vec. jednostavno nije proces koji je vremenski odredjen, i meni zvuci stvarno glupo da se kaze da je neko naucio jezik za sedam ili mesec dana :neutral: sta mozes za to vreme da naucis? gramaticku osnovu, poneku rec? a sve ostalo sto cini jedan jezik kompletnim, sta se sa tim desilo?

Nauciti jedan strani jezik pre svega znaci da razumete ljude koji taj jezik govore, da li cete to postici ucenjem bespotrebnih gramatickih vremena koja samo otezavaju ucenje stranog jezika pa imate utisak da zaista jeste tesko nauciti strani jezik.
Postoje mnogobrojni nacini da razumete strani jezik, jedan od najbrzijih nacina -spomenula je moderna- je ljubav... sa tim da svi mi ne znamo sve reci maternjeg jezika ali od 30 000 reci koje sadrzi jedan strani jezik mi znamo 80% od toga.
Treba puno puno vise vremena da se posveti studiranju jezika nego samom ucenju ako znate sta hocu da kazem...

za sedam ili mesec dana :neutral: sta mozes za to vreme da naucis? gramaticku osnovu, poneku rec?
Ako ucite pet minuta na dan onda gramatiku osnovnu i poneku rec.
Ako ucite vise od deset sati dnevno nedelju dana, mozete postici da razumete npr. kineski. Samo je pitanje da li imate volje i da li to hocete.

Back